Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Аз ли съм глупак, или ВиК не си върши работата???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Аз ли съм глупак, или ВиК не си върши работата???

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Щом сега са вдигнали налягането, нищо чудно през лятото все пак да има вода. Всъщност го правят за добро, а останалото е Физика. 15 бара във водопровода са някак си потискащи. И не, от крана нищо не може да се направи. Трябва си редуцир. Което е по-добре, отколкото да трябва И филтър, И хидрофор, И резервоар.
    Ясен е прав !
    Само с кран не може !
    Крана намаля налягането, само ако има консумация на вода.
    Ако няма , налягането се покачва пак колкото е преди крана.
    Тоест само действа като дросел.

"Козата си сака пръч" -Демек само редуцир-вентил оправя работата.
    LZ5ZI qth HASKOVO
    Pajero II GLS 3000 V6

Коментар

Изобщо не се помайвай и слагай редуцирвентил. При мен проблема си го има постоянно щото съм закачен на магистралния водопровод на Банкя и налягането рядко пада под 16 атм. Няма бойлер който да устиска дълго на това. Меки връзки - също. Та аз съм си с редуцир по дифолт. А вътре съм го нагласил на 3 атм. и си ми е добре. Само една чешма съм оставил с оригиналното налягане /преди редуцира/ да си я ползвам за водоструйка.

Хубавото на редуцирвентила е , че действа и като възвратен клапан , та ако си сложиш някъде по-високо в къщата и един бидон , който да ти захранва къщата при спряно подаване , редуцира ще ти спира водата да не тръгва на обратно. Неприятното е че наистина не са много ефтини. Моя беше около 50 лв. за 1 цол дебелина.
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
        Изобщо не се помайвай и слагай редуцирвентил. При мен проблема си го има постоянно щото съм закачен на магистралния водопровод на Банкя и налягането рядко пада под 16 атм. Няма бойлер който да устиска дълго на това. Меки връзки - също. Та аз съм си с редуцир по дифолт. А вътре съм го нагласил на 3 атм. и си ми е добре. Само една чешма съм оставил с оригиналното налягане /преди редуцира/ да си я ползвам за водоструйка.

Хубавото на редуцирвентила е , че действа и като възвратен клапан , та ако си сложиш някъде по-високо в къщата и един бидон , който да ти захранва къщата при спряно подаване , редуцира ще ти спира водата да не тръгва на обратно. Неприятното е че наистина не са много ефтини. Моя беше около 50 лв. за 1 цол дебелина.
        Едвам ме нави.. Ще слагам, мерси за изчерпателното обяснение
        OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

Коментар

На редуцирите от цол нагоре може да се монтира и манометър на самият корпус .Прави се преход от3/4 на цол и обратно. На по-малките трябва да се монтира манометър отделно след редуцира, иначе ще го нагласяш на око.
          Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

Обикновено такива налягания се постигат във водопреносни мрежи на места с голяма денивелация.
            За да се захранят високите места с ,що годе, нормално налягане,трябва да се осигури такъв дебит на водоподаване,при който неизбежно налягането е високо в ниските части на системата.
            Сигурно е възможно да се сложат редуцир-вентили на места в системата(от ВиК естествено) но трябва внимателна преценка за такива решения(свързано е и с дебита).Отделните редуцири са по-удобното решение- можеш да си ги регулираш сам.
            Сигурен съм,че ВиК не се хабят напразно да създават налягане,Щото това обикновенно е пари(разход за тях).
            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Моя квартал е с доста голяма денивелация. Тази година си слагах Соларни батерии на покрива и бойлер и т.н. истории за топла вода. Та инженера дето ми го монтира държеше да сложи редуцир винтил на входа на къщата. Направо на отклонението на водопровода от улицата. Нагласи го на 2,5 бара и това е. Досега не съм имал проблем. А преди това имах и аз спукана мека връзка като теб, но за щастие си съскаше и си течеше в тоалетната, и нямах никакви поражения.
              Успех при монтажа
              Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                Обикновено такива налягания се постигат във водопреносни мрежи на места с голяма денивелация.
                За да се захранят високите места с ,що годе, нормално налягане,трябва да се осигури такъв дебит на водоподаване,при който неизбежно налягането е високо в ниските части на системата.
                Сигурно е възможно да се сложат редуцир-вентили на места в системата(от ВиК естествено) но трябва внимателна преценка за такива решения(свързано е и с дебита).Отделните редуцири са по-удобното решение- можеш да си ги регулираш сам.
                Сигурен съм,че ВиК не се хабят напразно да създават налягане,Щото това обикновенно е пари(разход за тях).
                Прекомерно високото налягане във водопреносната мрежа се получава от неправилни диаметри на тръби (преход от много голям към много малък диаметър). Така ВиК веднъж пестят от тръби (по -тънките са по-евтини), втори път печелят от течовете след водомера. Нали разбираш, че при 4 атм. налягане течът е един, а при 15атм. е друг. Разхода за вода от прекомерно налягане може да е десетки пъти по-голям от нормалният. Особено ако има скрит теч във вкопана тръба. ВиК не само, че имат огромна полза от високото налягане, не само че не се харчат за да го създадът, ами даже и печелят от това!

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                  Прекомерно високото налягане във водопреносната мрежа се получава от неправилни диаметри на тръби (преход от много голям към много малък диаметър). Така ВиК веднъж пестят от тръби (по -тънките са по-евтини), втори път печелят от течовете след водомера. Нали разбираш, че при 4 атм. налягане течът е един, а при 15атм. е друг. Разхода за вода от прекомерно налягане може да е десетки пъти по-голям от нормалният. Особено ако има скрит теч във вкопана тръба. ВиК не само, че имат огромна полза от високото налягане, не само че не се харчат за да го създадът, ами даже и печелят от това!
                  За тръбите питай чичко ми Бернули,ама за печалбата и аз мога да кажа, че не е така.Високото налягане се създава от помпи или е в зависимост от местоположението на захранващия водоем(резервоар).Това,че на места водата идва от "горе" не значи,че навсякъде е така.
                  При едно и също налягане течовете от системата преди водомера са многократно по-големи(зависи и от поддръжката).Течовете след водомера са си твой личен проблем и с право си ги плащаш.ВиК не е длъжна да ти поддържа инсталацията вкъщи.ВиК няма да дойдат да ти спрат чешмата ако си я забравил,както и доставчиците на електроенергия няма да дойдат да ти изключват бойлера или хладилника когато не ги ползваш.
                  А,че полза имат-да,така.Водата е природно богатство,а те я продават.
                  Калкулират си разходите,решават колко печалба да искат и ....плащат чат пат и някакви данъци,концесий ама ползата си остава.
                  Пазар!Може и камъни да продаваш,ако има желаещи,пак ще спачелиш.
                  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Да спомена нещо и аз,все пак доста време се занимавах с водопровод.
                    Такова налягане от 15 атмосфери не съм срещал из София,другаде може и да го има.Където живея аз,след пълна смяна на кварталния водопровод /50 - годишен/ налягането на входа на блока е между 6 и 7 атмосфери.Което е съвсем добре за 4 - етажна сграда.Но аз исках да коментирам друго.Това,което колегата е снимал,съм го виждал поне 150 пъти,да не са и повече.Колеги,тъй като искрено ви желая доброто,ви съветвам НИКОГА и по никакъв повод да не слагате т.н. "меки връзки".Това е огромна заблуда за хората и някой трябва да го каже най-после.Ако срежете едно такова маркуче,ще видите истинската му дебелина под металната оплетка - тя рядко е повече от 1,5 мм.Отделно качеството на самата гума,отделно шуплите в нея понякога.Хората се подлъгаха навремето,че с тези връзки икономисват от викането на водопроводчик,тъй като вече само с един гаечен ключ всеки домашен майстор можеше да си свърже бойлера или тоалетното казанче.И започнаха наводненията.Обикновено се пръскат връзките на тоалетните казанчета,тъй като те са 3/8 цола и там налягането е най-високо в цялото жилище.На всичко отгоре и са от по-тънка гума.Обикновено аварията става през нощта,когато консумацията в сградата е минимална или никаква и налягането е най-голямо. Потърпевшият разбира последен,като му звъннат вече издавените съседи под него.

Решението на проблема е просто.Купуват се гъвкави тръби за парно с алуминиева вложка и съответните накрайници.С тях се подменят всички "меки връзки",които се изхвърлят,където не минават хора.Това решава проблема завинаги.Аз такава тръба спукана не съм виждал,за вас не знам.

Моите две стотинки..
                    Поздрави.
                    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                    имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                      За тръбите питай чичко ми Бернули,ама за печалбата и аз мога да кажа, че не е така.Високото налягане се създава от помпи или е в зависимост от местоположението на захранващия водоем(резервоар).Това,че на места водата идва от "горе" не значи,че навсякъде е така.
                      При едно и също налягане течовете от системата преди водомера са многократно по-големи(зависи и от поддръжката).Течовете след водомера са си твой личен проблем и с право си ги плащаш.ВиК не е длъжна да ти поддържа инсталацията вкъщи.ВиК няма да дойдат да ти спрат чешмата ако си я забравил,както и доставчиците на електроенергия няма да дойдат да ти изключват бойлера или хладилника когато не ги ползваш.
                      А,че полза имат-да,така.Водата е природно богатство,а те я продават.
                      Калкулират си разходите,решават колко печалба да искат и ....плащат чат пат и някакви данъци,концесий ама ползата си остава.
                      Пазар!Може и камъни да продаваш,ако има желаещи,пак ще спачелиш.
                      Има си стандарти. Ако налягането в мрежата е до 6 атмосфери, течовете са мой проблем. От там нагоре вина има ВиК.Тук не става дума за пусната или спряна чешма. Повечето бойлери са изчислени за макс. 9 атм. налягане. Утре енергото ако ти пусне 500волта в мрежата...?
                      За помпите и налягането е ясно. Въпроса, е че при еднаква работа на помпите и преход от дебели към тънки тръби се отразява на нялягането и дебита. Думата ми е, че се нарушават стандарти и качеството на услугата е под всякаква критика.

П.С. А кой си мислиш, че плаща водата преди водомерите?

Коментар

Не знам защо намесвате тънки и дебели тръби в една чисто хидростатична задача. Докато вода не тече, налягането е най-високо и еднакво навсякъде (с отчитане на височината, разбира се). Потече ли водата, задачата става хидродинамична и сложна, но едно е сигурно - налягането намалява. Значи най-страшно е като не тече отникъде. Тогава е и най-лесно нещо да се спука.

Меките връзки биват свестни и калпави. И едните, и другите стареят - много по-бързо от тръбите, даже железните. Но свестните изкарват своите 10 години - лично аз съм сменял само от естетични причини.

Каквито и мошеници да са от ВиК, те нямат истинска полза от течове преди водомера. Все едно в тях е и хляба, и ножа - по-изгодно им е да надпишат количествата, вместо реално да ги нагнетят в тръбите, само и само да изтекат отнякъде - токът е с пари, а отделно на тях и по ремонти не им се ходи.

Истинската причина да надуват тръбите е че някой от високото се оплаква, че до него не стига вода. Даже и тогава го правят с неохота, но ако до някого не стига вода, той постепенно губи навика да я плаща. Не само това, ами и току си врътне сондичка, че и на съседа си пусне и 200-300лв годишно отлетяха.

За да се изкачи на 10 метра денивелация, на водата и трябва 1 атмосфера само за теглото и, загубите от съпротивление - отделно. Значи, ако от единия край на квартала до другия денивелацията е 100 метра, а на високото има 8-етажен блок, долу трябва да има поне 13-15 атм, за да стигне горе нещо. А като почне новото строителство и се окаже, че старите тръби са тесни и бавно пропущат, става съвсем дявол на магаре. И на тях им свиди токът за помпите, ама си трябва.

Средна ръка соц бойлер е за 16 атмосфери и на двойно повече го изпитват. За новите не знам, Кольо да каже, той ги прави. Другите водопроводни детайли, предполагам пак така. Ако някъде прокапе кран, то не е от налягане, а от боклуци във водата, които са една вече трета тема.

Коментар

Не знам защо намесвате тънки и дебели тръби в една чисто хидростатична задача. Докато вода не тече, налягането е най-високо и еднакво навсякъде (с отчитане на височината, разбира се). Потече ли водата, задачата става хидродинамична и сложна, но едно е сигурно - налягането намалява. Значи най-страшно е като не тече отникъде. Тогава е и най-лесно нещо да се спука.

Меките връзки биват свестни и калпави. И едните, и другите стареят - много по-бързо от тръбите, даже железните. Но свестните изкарват своите 10 години - лично аз съм сменял само от естетични причини.

Каквито и мошеници да са от ВиК, те нямат истинска полза от течове преди водомера. Все едно в тях е и хляба, и ножа - по-изгодно им е да надпишат количествата, вместо реално да ги нагнетят в тръбите, само и само да изтекат отнякъде - токът е с пари, а отделно на тях и по ремонти не им се ходи.

Истинската причина да надуват тръбите е че някой от високото се оплаква, че до него не стига вода. Даже и тогава го правят с неохота, но ако до някого не стига вода, той постепенно губи навика да я плаща. Не само това, ами и току си врътне сондичка, че и на съседа си пусне и 200-300лв годишно отлетяха.

За да се изкачи на 10 метра денивелация, на водата и трябва 1 атмосфера само за теглото и, загубите от съпротивление - отделно. Значи, ако от единия край на квартала до другия денивелацията е 100 метра, а на високото има 8-етажен блок, долу трябва да има поне 13-15 атм, за да стигне горе нещо. А като почне новото строителство и се окаже, че старите тръби са тесни и бавно пропущат, става съвсем дявол на магаре. И на тях им свиди токът за помпите, ама си трябва.

Средна ръка соц бойлер е за 16 атмосфери и на двойно повече го изпитват. За новите не знам, Кольо да каже, той ги прави. Другите водопроводни детайли, предполагам пак така. Ако някъде прокапе кран, то не е от налягане, а от боклуци във водата, които са една вече трета тема.
                          За бойлерите е едно на ръка, но съвременните батерии с керамични глави са предвидени за налягане до 3 атмосфери, така че редуцирите трябва да се слагат в повечето случаи задължително.
                          За меките връзки просто темата е изчерпана от писалите по-горе - няма по-противна гадост - добре, че вграденото ми казанче в тоалетната "майсторски" свързано с мека връзка имаше възможност за ревизия, та преправихме системата. Инсталацията ми е от лепени чешки пластмасови тръби - с метални вложки в точките за монтаж на батерии - и там една вложка даде фира - при това беше затапена и не беше ползвана никога... не знам качеството на съвременните продукти ли е такова, нашите местни мополисти (визирам ВиК, ЕОН, БТК-АДСЛ, Булсатком и т.н.) ли са такива, но качеството на предлаганите услуги е под всякаква критика.
                          "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                            Думата ми е, че се нарушават стандарти и качеството на услугата е под всякаква критика.
                            Това исках да чуя.. и то си е така! А по въпроса с денивелацията в определени местности.. ми да - аз съм в доста денивелирана местност но съм от последните къщи преди гората (сцената за оф).. Та за това се чудя защо и при мен е толкова високо налягането.. а представи си 300-400 метра по надолу за какво става на въпрос
                            OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

Коментар

Каквито и мошеници да са от ВиК, те нямат истинска полза от течове преди водомера.
                              Имат, за съжаление. Загубите ги плащаме ние. На тах им е изгодно да тече. Колкото повече тече, толкова повече приходи.

За налягането на входа на блоковете има норми, и те трябва да го подадат на толкова. Нормата е далеч по-ниска от 15 бара. Просто си спестяват едни пари за редуцири, щото тия с големите цолове са скъпи. Теси се хвалят всяка вечер от телевизора че си тестват бойлерите на 16 бара. Тоест ако постоянно налягането е близо до това, няма да изкарват дълго.

Ако налягането в мрежата е в тия норми, и не може да захрани високите етажи, се слагат хидрофори още по проект. Нашия блок например е с 2 кръга - горен и долен. долния е до 6-я етаж. Горния до 14-ия. На горния кръг имаше хидрофори. Вече няма, защото първо дефектираха, и второ, налягането, дето BиK-то пуска, захранва и апартаментите на 14 етаж в нашия вход, и 17-я етаж в другия. Некога, докато още работеха, редовно имаше случаи на 3-я етаж да няма вода, а на деветия - у нас, да има.

Каква е нормата за налягането не знам. въртят ми се някакви 5 бара, но нито помня точно, нито знам къде го пише. През ноща в абонатната станция на нашия блок е мерено налягане 15 бара не един и 2 пъти. През деня е по-малко. Затова и всички аварии са ставали по никое време през нощта.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ясен е обобщил нещата перфектно. ВиК- то няма полза от високо налягане в мрежата. В София има квартали където налягането е умишлено намалено, защото на Софийска вода не и се влагат пари за подмяна на старата мрежа, и по този начин намаляват честотата на аварийте.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X