Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ново предизвикателство...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Балканджи Преглед на мнение
    Личното ми мнение е, че излиза по-ефтино, ако си купиш имот, в който няма проблеми с ВиК, енерго, саморасли дървета и самата сграда става за живеене и ремонт. Казвам го от опит. Разчистването на двора ще отнеме много време и пари - няколко хиляди лв. Построяване на къща, узаконяване още няколко десетки хиляди. Всеки ден пътуване до мястото и най-важното - ВРЕМЕ. Ще ти омръзне още първата есен. Ако сметнеш грубо колко пари ще дадеш за строителство, по-добре да потърсиш имот, в който да спестиш това време, труд и пари.
    Не знам как ги сметна няколко хиляди за разчистване на двор, ако си го чистиш сам имаш 50 лв. за бензин на машините и някой лев за заточване на вериги за резачката. Ако платиш на някой, а се спомена вече, че има и такъв в селото за 200 лв. Ако си на варианта с багер, който мен не ме кефи по ред причини, имаш няколко машиночаса, доскоро на село багера взимаше по 45 лв. на час. Сложи 30% увеличение на всичко заради горивата.
    Комбинацията между локация, състояние, наличие на къща, в какво състояние е тя и цена могат да дадат разлика в цената в десетки хиляди лв. Къща в моето село купуваш за 3-5 хиляди, къща до града същата почва от 30. Това са стари цени, сега всеки търси къщи по селата. По тази причина си стегнах моята.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

• Балканджи
      Балканджи коментира
      Редактиране на коментар
      С резачката не става - трябва да извадиш и коренищата. На 30 годишни дървета коренищата са огромни и на дълбоко. Ще можеш да изореш мястото чак след 1-2 години минимум. Ако имаш постройки за премахване - сайванти, съборетини и др. също отиват едни пари за събарянето и извозването им. Багер ако има в селото ок, но ако трябва да дойде от майната си...? По изгодно излиза да дадеш 20 000 за къща, която да ремонтираш, отколкото 2 000 за съборетина. Локацията ако не ти е свързана с носталгии е без значение в околията. Моята селска къща за една година ежедневно пътуване на 60 км. я постегнах до състояние да се живее нормално и заебах довършителните работи. Сега от март до октомври живея там и освен прахосмукачка не ползвам никакви бръмчащи инструменти, а има нужда.

• Asen Kushlev
      Asen Kushlev коментира
      Редактиране на коментар
      Зависи за какво искаш да ползваш земята, при мен става на ливада с овошки. Ако ще сееш - ползваш багера само да извади коренищата - 2 часа най-много. Преди нямаше багер в селото +2 часа плащане за пътя. Събаряне на постройки - сам или с приятели, тъкмо да отделите дървенията за печката, извозване според мястото - правих покрив миналата година, 50 лв. контейнер за строителни отпадъци, май 4м3. По-дребни боклуци с ремаркето, в селото има 4 контейнера за строително отпадъци. Варианти много. В моето село къщата от 2 хиляди, на същото дередже до града 20000. Както казах локацията много играе роля в цената, а в село без тъмнозелени скача още.

И аз съм на това мнение. Купих си резачка, масла , бензини,вериги, няколко прави криви лопати и д-р. подобни сечива, който пък ще ползвам и след това. Дървата пък които вадя от там(мястото е 2дка. истинска гора) и от сградите обърнато в пари също не са за подценяване. Най важното нещо при недвижимия имот е локацията, той не е кошница да я местиш когато и където си искаш. Всеки си преценява възможностите....един финансови, друг физически. Мерак трябва да има.
    "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

Първоначално публикуван от dido uzunov Преглед на мнение
      И аз съм на това мнение. Купих си резачка, масла , бензини,вериги, няколко прави криви лопати и д-р. подобни сечива, който пък ще ползвам и след това. Дървата пък които вадя от там(мястото е 2дка. истинска гора) и от сградите обърнато в пари също не са за подценяване. Най важното нещо при недвижимия имот е локацията, той не е кошница да я местиш когато и където си искаш. Всеки си преценява възможностите....един финансови, друг физически. Мерак трябва да има.
      И аз така, ножица за клони, китайска резачка и едно мачете, всичкото за 150 лв.. Като имаш 2-3 помощници става за два уикенда, аз повечето време сам за 2-3 месеца. Дърва съм събрал за 2-3 години. Мерака е най-важен. Ако пък имаш зор, вадиш пари и наемаш някой. Но аз хем се раздвижвам почивните дни, хем ми е кеф като си го направя аз. За ремонтите си платих на бригада, не ми се отдава строителството. Сега остана парното и другото си бутам полека по двора. Работа имам за години.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Днес пак ходих до имота да добия впечатления, за тока и водата ми се струва, че проблеми няма да има. Има електромер отвън с табло , от него има кабели до постройката , вътре в самата постройка се вижда табло със стар електромер и инсталация из стаите. Това ме навежда на мисълта , че партидата ще стои. Утре се надявам официално да разбера от енергото. Между другото електромера е трифазен , поне така пише на него...
        За водата същата почти ситуация , открих тръба до вратата на бараката с водомер. Шахтата с тръбите които бях видял по-рано има вероятност да са собствен водоизточник , но в това не съм сигурен.
        Направих малко снимки на двора да се види колко е "джунглата", според моите разбирания не е много страшно.. 😉

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_141932_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.09 МБ ID:6845819 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_141943_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:633.2 КБ ID:6845820 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_141929_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.28 МБ ID:6845821 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_142458_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:214.7 КБ ID:6845822 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_141946_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.31 МБ ID:6845823 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_141934_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.17 МБ ID:6845824 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_141937_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.24 МБ ID:6845825 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20220412_141941_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.25 МБ ID:6845826
        Който търси , намира !
        Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

Ти джунгла не си виждал! Това си е направо поддържано . Нов електромер, значи тока е ок, още повече трифазен. Щом има и водомер и там ще се оправиш, ВиК са по-лесни от енергото. Тук една ножица за клони за 20 кинта, една резачка и малко ръчни инструменти тип вила, търмък и прочие и си готов. Не е лошо да стартираш веднага, след като оправиш документите за имота, че тръгне ли зеленото ще е по-трудно. Успех от мен!
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

• cnc82
            cnc82 коментира
            Редактиране на коментар
            Да, за в момента приоритет са документите, че имам леки съмнения за някой подводен камък. Да не стане така, че напразно съм бил барабаните... 🙂

Честито, мдаааа определено по-лесно се работи когато няма листа или в почти няма.

Коментар

Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение
            Днес пак ходих до имота да добия впечатления, за тока и водата ми се струва, че проблеми няма да има. Има електромер отвън с табло , от него има кабели до постройката , вътре в самата постройка се вижда табло със стар електромер и инсталация из стаите. Това ме навежда на мисълта , че партидата ще стои. Утре се надявам официално да разбера от енергото. Между другото електромера е трифазен , поне така пише на него...
            За водата същата почти ситуация , открих тръба до вратата на бараката с водомер. Шахтата с тръбите които бях видял по-рано има вероятност да са собствен водоизточник , но в това не съм сигурен.
            Направих малко снимки на двора да се види колко е "джунглата", според моите разбирания не е много страшно.. 😉

Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_141932_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.09 МБ ID:6845819 Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_141943_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:633.2 КБ ID:6845820 Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_141929_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.28 МБ ID:6845821 Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_142458_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:214.7 КБ ID:6845822 Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_141946_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.31 МБ ID:6845823 Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_141934_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.17 МБ ID:6845824 Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_141937_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.24 МБ ID:6845825 Натиснете снимката за да я уголемите Име:20220412_141941_copy_3468x2601.jpg Прегледи:0 Размер:1.25 МБ ID:6845826
            Гледай при мен преди и следи .....половината дърва за следващата зима. При теб е песен.
            Прикачени файлове
            "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

• cnc82
              cnc82 коментира
              Редактиране на коментар
              При теб са били доста, доста по-зле нещата. Но с мерак и труд си се справил, сега и за дърва няма да мислиш скоро... 😀

Изглежда много добре. С малко труд ще стане двор та дрънка. Даже няма да ти се наложи да садиш райграс или други подобни. Успех!

Коментар

Имаш повече за косене отколкото за рязане , това не е изоставен двор Няма начин да е 30 години пустял.
              Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
              За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Вярно не е никак зле двора. За инструмента като обща ориентация /по-бюджетна/ кое каква работа върши - ножица за клони до около 40 мм., акумулаторен саблен трион до около 120 мм. , резачката -според шината .Като гледам няма дебели дървета . И не взимай съвсем бюджетни инструменти от ръчните , напротив, ще ти се изплатят във времето. Като има време -почвай преди да се е раззеленило съвсем. Една добра брадва за кастрене също ще върши работа. Които стават за печката отделяй, които не- една купчина да съхнат и клечката някой ден/стига да не ти дърпа ушите някой/.

Коментар

• Dilyan Zagorchev
                  Dilyan Zagorchev коментира
                  Редактиране на коментар
                  За да не му дърпат ушите ги заделя за разпалки 😉

Това не е нищо особено - абсолютно - няма руини, няма бетони, няма обрасли мрежи и бодливи телове, няма нищо освен натюр природа в съвсем начален стадий. кви багери и багерчета, една брадва, ножица, трион, храсторез и работа с удоволствие.

Коментар

ето ти моята джунгла и то 2 декара, "твоето" е цвете,

Коментар

Преди 12 години купихме за баща ми и майка ми къща на село. Дворът беше в подобно състояние. Аз и брат ми го разчистихме за 4-5 уикенда на ръка. После мина трактор извади няколко коренища и изора .

Ако има кой да свърши работата за 200-300 лв, няма какво да му мислиш..Помисли и за транспорт на отпадъците.

Относно кадастъра ... Преди 2-3 години ходих да гледам за къщата на дядо ми - забутано село в Родопите, община Лъки. Младеж на 30-тина години изкара едни папки, чертежи и скици. За мое учудване всичко си беше нанесено почти точно - старата 110 годишна къща, "новата" 60 годишна къща, оборът - правен преди 40 години. Младежът гледа, гледа и по едно време каза "Аха - сетих се, имахте една незаконна плевня, която влиза в границите на дерето ..."

Ха-ха Плевнята липсваше на скиците. Не знаех, че е незаконна. Въпреки, че селото е забутано и живеят 30-тина жители постоянно, въпреки, че къщата ни е накрая, хората явно са доста добре запознати, работят и отразяват каквото трябва.
                    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Така....за съжаление работата е на ОТБОЙ .
                      Оказа се , че с документите нещата не са както трябва да бъдат и се отказвам додет е време..
                      Благодаря все пак на всички за съветите , ще са ми от полза със сигурност ! Като не е това друго ще е , продължавам с търсенето ( ще пиша в темата като се случат нещата ) , че цените скачат а годините напредват.
                      Специални благодарности на колегата @IvanIvanovi , че ме светна за подводните мини около документацията !
                      Който търси , намира !
                      Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

Жалко ама ,ако ти се работи селска работа мога да ти осигуря до пенсия и то безплатно

Коментар

• cnc82
                          cnc82 коментира
                          Редактиране на коментар
                          Това с нахендрянето го умея....

• gy6ter
                          gy6ter коментира
                          Редактиране на коментар
                          И аз ....

• Roninn
                          Roninn коментира
                          Редактиране на коментар
                          Сподели за документите......аз това го играя от вече втора година....след първите 6 месеца...си наех адвокат ...в последствие научих много неща...вчера пак се забавлявах със техническа служба,данъчното и нотариуси....и всеки път след толкова извървян път,има по нещо ново,което да те изненада.

п.п При оправянето на такива документации,на стари имоти ,много често се налага да плащаш за чужди грехове,сътворени от непознати хора,и често преди да си бил роден даже....

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X