Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нова тема за отопление на дърва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нова тема за отопление на дърва

Колеги, искам да взема решение за отопление на къщата.
    Досега двайсет години се топлим с Prity печка(някои и викат камина), водна риза 17кв, суха работа 5кв и у дома, два етажа по 65кв е баня, разбира се изолация 10см и пвц дограма.
    Както написах печката е на 20години и ме е страх да не каже мяУ, та почвам да се ослушвам за нов отоплител.
    Мислех да е пак прити, но прочетох едни коментари, че вече ги правели нефелни, с по тънки ламарини и карали маХ три сезона и водната риза кихала. Тук ако някой има опровержение, да пише.
    Гледам камери на Деста, Геркант и пак Прити , особено ме натиска един авер за една 15 киловатова на деста, но ми идва малко скъпа(1860лв).
    Геркант, е фирма за която съм чувал доста добри неща, при тях ГК18(14водна риза, 5 излъчване, 1360лв) .
    Прити камера 18кв и 5 излъчване (930лв)
    Аз съм за притито, но притеснението за 3мм ламарина на водната риза остава(това също е недоказано), никой обаче освен Деста не ми гарантира 4мм
    Помагайте.
    Благодаря предварително!
    Honda HR-V/CRV кАтър връз кАтър - YAMAHA BOOSTER 50CC; ВСИЧКО ДЕСЕН ВОЛАН

Минах на термопомпа и никога вече дърва.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

• гоше
      гоше коментира
      Редактиране на коментар
      С подово или с радиатори?

• Veselin Monkov
      Veselin Monkov коментира
      Редактиране на коментар
      Предполагам с въздушно външно тяло. Колко плащаш за ток сега и ако поддържащ същата t° като с дървата - кокло дърва си харчил?

С водни конвектори.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

• kra_kra
      kra_kra коментира
      Редактиране на коментар
      Каква температура подържащ в стаята?

Човека 2К са му много, а ти термопомпа и конвектори. Е как да стане?
    Няма страшно в умирачката...
    Страшното е да си жив!...

Коментар

• zmiata29
      zmiata29 коментира
      Редактиране на коментар
      Не казвам, че 2К са ми много, просто ако за тия пари предлагат едно и също, защо да избера скъпото?

Е как ?! Скрапа си я е направил сам.

През 2005 ми изкараха електромера на улицата, та бях пред дилемата, да си вкарам ли печка с водна риза на вторият етаж (щото котлето на парното ми беше в мазето) и пак да си подкарам парното, или да мина на климатици ?
    Предвид изложението Юг-Югозапад на хола и едната спалня, реших че ще са климатици.

Във връзка с термопомпата, сега си произвеждам няколко хиперинвертора, с които ще подменя сегашните ми инвертори, като кухнята, която е със северно изложение, само ще отоплявам с термопомпата която ще си направя за топлата вода.

Имам си едно външно тяло сирак, без вътрешно, което съм подготвил за нея, но преди няколко дни един виден софийски (и не само) корифей на климатиците се опита да ме откаже, защото е инвертор, и било малко по-сложно.

Дали ще е инвертор или конвенционална, ще го мисля по-натам, щото с нея ще се занимавам като приключа с отоплението.
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Някой малко теория и практика за термопомпите?
      От първо лице имам предвид.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• Krelion
        Krelion коментира
        Редактиране на коментар
        Темата е за отопление на дърва!За термопомпи на дърва не съм чувал .Ако имаш информация дай от първо лице.

Ей сега отворих врата на терасата да се проветри. Ами както я отворих и я затворих. Смрад на пушек. Отделно, че цели гори изчезват да се опушваме!
      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Гениално умозаключение.

• kra_kra
        kra_kra коментира
        Редактиране на коментар
        Горите изчезват със тирове през границата.

• kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        И през границата!Другия проблем е че вече не се залесява. Само се сече.

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
      Някой малко теория и практика за термопомпите?
      От първо лице имам предвид.
      Четене, четене, и малко мисъл, ако не - "цап парàта - шур бозата", щото от цигании няма смисъл.
      ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

• vasil lazarov
        vasil lazarov коментира
        Редактиране на коментар
        Колега, имаш ли груба представа колко би излезнало всичко за отопление на двуетажна къща по 80кв на етаж.

• Krelion
        Krelion коментира
        Редактиране на коментар
        vasil lazarov
        #8.1
        vasil lazarov коментира
        Днес, 00:37
        Колега, имаш ли груба представа колко би излезнало всичко за отопление на двуетажна къща по 80кв на етаж.

Колкото дадеш!

• Джоу (x3mrjoe)
        Джоу (x3mrjoe) коментира
        Редактиране на коментар
        А може и малко отгоре.

Първоначално публикуван от kameno karp Преглед на мнение
      Ей сега отворих врата на терасата да се проветри. Ами както я отворих и я затворих. Смрад на пушек. Отделно, че цели гори изчезват да се опушваме!
      Аналогичен случай и у наше село, но имайки предвид, че дървата и пелетите уж не миришат... май все пак има още много хора на кюмюр и виадруси...

Коментар

Първоначално публикуван от zmiata29 Преглед на мнение
        Колеги, искам да взема решение за отопление на къщата.
        Досега двайсет години се топлим с Prity печка(някои и викат камина), водна риза 17кв, суха работа 5кв и у дома, два етажа по 65кв е баня, разбира се изолация 10см и пвц дограма.
        Както написах печката е на 20години и ме е страх да не каже мяУ, та почвам да се ослушвам за нов отоплител.
        Мислех да е пак прити, но прочетох едни коментари, че вече ги правели нефелни, с по тънки ламарини и карали маХ три сезона и водната риза кихала. Тук ако някой има опровержение, да пише.
        Гледам камери на Деста, Геркант и пак Прити , особено ме натиска един авер за една 15 киловатова на деста, но ми идва малко скъпа(1860лв).
        Геркант, е фирма за която съм чувал доста добри неща, при тях ГК18(14водна риза, 5 излъчване, 1360лв) .
        Прити камера 18кв и 5 излъчване (930лв)
        Аз съм за притито, но притеснението за 3мм ламарина на водната риза остава(това също е недоказано), никой обаче освен Деста не ми гарантира 4мм
        Помагайте.
        Благодаря предварително!
        Имам камера Герканд от 15 год.Не е мръднала.

Коментар

Аз мога да дам силно положително мнение за готварска печка с водна риза на сърбите от Смедерево. Модела е Super Thermo Magnum 13 кВ водна риза и 8 излъчване. Чугун и 4мм ламарина на ризата. Отоплявам успешно с нея добре изолирана 3 етажна къща, около 240 м2 общо (7-8 радиатора и бойлер).

Последно редактирано от icerunner; 09-12-21, 08:05.
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Тази събота местихме едно прити, чисто ново, с водна риза и т.н.. Кажи какво искаш да се измери като дебелина на ламарини или нещо друго. Ще питам и за модел, параметри ак оискаш, но общо казано - ще помага в отопляване на 2 етажа, като единия е приземен + газов котел.
            (Не е при мен, при братовчедка ми е)
            Публикувайте отговор

Коментар

Приятели, къщата е в планината, за тези който се възмущават относно дим и пушеци, алтернатива нямам, газ йоК, термопомпа..... тока ни е дискотека, миналата година у най лютата зима, нямаше ток три(3)дни, генератора 8кв, често го разтривам. Токовите удари са ежедневни и по няколко пъти на ден, вече изхвърлих три телевизора и няколко рутера, хладилника е с токоизправител.
              Пелети НЕ искам, имам достачно примери около мен дето са с пелети и са свикнали със студа вече.
              p-pleven
              Аз прити си имам, и това коет
              о възможно да премеря едва ли ще е меродавно спрямо новото производство, а и ризата мисля, няма кой да я реже за да ме опровергае и пак казвам твърденията за по тънката ламарина са на човек който се занимава с поставянето на отплителни системи. Той е подстрекателя за камерата Деста.
              За готварска печка не съм, защото отоплителя е в ежедневната стая "хола" и все пак... гоним някаква естетика.
              Последно редактирано от zmiata29; 09-12-21, 08:48.
              Honda HR-V/CRV кАтър връз кАтър - YAMAHA BOOSTER 50CC; ВСИЧКО ДЕСЕН ВОЛАН

Коментар

Приятели, къщата е в планината, за тези който се възмущават относно дим и пушеци, алтернатива нямам, газ йоК, ....[/B]
                Аналогичен случай, обаче понеже не ми се правеха инсталации за радиатори/подово, отоплявам на ток с инфрачервени панели. Имам и камина (без ризи), която вечер паля и подпомагам за цялата къща, мога да я ползвам и в аварийни ситуации, за щастие (пу-пу) дълги прекъсвания не се случват често.

ПП Сори за офтопика, ако изборът ми е ограничен до твърдо гориво, бих избрал пелети, дървата ми се струват голяма хамалогия. За 24 часа колко пъти трябва да се зарежда?

Коментар

Приятели, къщата е в планината,
                  Ще рече - при дървата Трябваше от там да започнеш за да няма глупави предложения.

Коментар

• kameno karp
                    kameno karp коментира
                    Редактиране на коментар
                    И без алтернативни енергоизточници.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X