Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колелото на цивилизацията се върти, върти ....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Колелото на цивилизацията се върти, върти ....

Така е.От истинското по хубаво няма.Бях се отказал да затваряме каквито и да е било буркани,шишета с домати и прочие и само купуване от магазините.Жената ми каза недей ще съжаляваш и така беше(Един път и тя да излезе права) Вкусовите качества било на доматен сок на кисело млеко и така нат.както казваме гола вода.И пак взехме да си купуваме млеко директно от вимето домати за доматен сок от бабките и прочие.За отгеждане нямам възможност (а в интерес на истината и желание)

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
      Като добавка на всичко написано горе, искам да добавя, че съм на път, да започна опити и за добиване на сирене и кашкавал в домашни условия. Също и масло. Много по-скъпо ще дойде, ама поне ще е истинско!
      Колега,нещо си в грешка,домашното сирене и кашкавал излизат по-евтино от тези боклуци,които продават.На село си имаме крави и редовно се прави кисело мляко,сирене,кашкавал,масло.От около 3,4 литра мляко се извлича 1 килограм чисто сирене.При нас го изкопуват за по 30,40 стотинки литъра,и затова гледаме животните само за нас си.Уверявам те излиза доста по-евтино и много по-вкусно и чисто.Бабами прави и кашкавал,но незнам рецептата,май нещо с лимонена киселина се слагаше. А маслото се извлича от прясното мляко.
      Ако е машина, нека бъде немска!
      XJR 1200
      ETZ 150
      Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Рецепта за домашен кашкавал:
        5л. мляко се слагат да се сварят и се добавят 4 с.л. сол. Бърка се да се разтвори солта. Ври 2-3 минути. Добавя се 1 пакетче лимонтозу и се бърка на слаб огън; млякото става на ситни парцали. Изсипва се в 3/4 тънък чорап (или нещо специално за целта ), цвикът се изхвърля. Изцежда се няколко часа, после "питката" се затиска с нещо тежко, за да се сплеска и заприлича на пита. Стои около 10 часа. Маха се от "чорапа", поставя се в найлон (за да не съхне повече) и - в хладилника. Престоява поне 2 дни, преди да се консумира.
        П.П. При единствения ми опит го отцедих повече от необходимото и кашкавалът стана твърд, така че внимавайте да не го пресушите. Приятно хапване.
        НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
        Omnia vincit amor !

Коментар

Благодаря за рецептата!
          Моето семейство обича кашкавал и бих я пробвала!
          [B]"Бъди себе си.Всички други места са вече заети"- Оскар Уайлд[/B]

Коментар

Само лека корекция! Това е рецепта за жълто сирене. Кашкавала на бабите ни обаче се е правел от сирене, а не от сурово мляко. Тази технология обаче не е удобна за нашите производителти на млечни продукти, поради големите срокове между купуването на млекото и пускането на крайния продукт(заради процесите на зреене). И тъй като тука винаги няма пари, сиктирдосаха традиционната технология и сътвориха тази за жълтото сирене дето минава за кашкавал.
            Ама то само това да е....
            ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Тече, всичко тече ... (както се пее в 1 популярна песен)
              За мой късмет имам представа как стоят нещата с някои колбаси от първа ръка и найстина не е на добре полевото положение.
              Темата за мен се изчерпа с това изречение на автора:
              "До къде я докарахме??? В 21 век за да ядеш нещо като хората, трябва сам да си го правиш като в 19 век."

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                Само лека корекция! Това е рецепта за жълто сирене. Кашкавала на бабите ни обаче се е правел от сирене, а не от сурово мляко. Тази технология обаче не е удобна за нашите производителти на млечни продукти, поради големите срокове между купуването на млекото и пускането на крайния продукт(заради процесите на зреене). И тъй като тука винаги няма пари, сиктирдосаха традиционната технология и сътвориха тази за жълтото сирене дето минава за кашкавал.
                Ама то само това да е....

Д-мах, а знаеш ли как се прави кашкавал? Искам да опитам да го направя
                Ти си това,на което се правиш, затова внимавай на какво се правиш! (Кърт Вонегът)

Коментар

Прекопирам от друг форум
                  "Сега да се уточним какво се счита за кашкавал.
                  "Витоша"-та по бай Тошово време по документ е Твърдо сирене Номер 13 - млякото се пресича с ренин, цеди се, осолява се, формова се на пити и след три дена е готово за експедиция.
                  "Балкан" е вече кашкавал, който се прави, независимо какво е млякото, така - млякото се пресича с ренин, цеди се, замесва се с мая( щамове подобни на кисело-млечните), оформят се късове, зрее, претопява се на водна баня като кашкаваленото "тесто"се измесва, формова се на пити и лагерува поне 45 дни за да "узрее". От течността, която се отделя при затоплянето( т.нар. хашлама) се извлича т.нар суроватъчно масло - идеално за готвене и намазване на филийка, но има аромат на сирене и не върви особено със сладко. Спомняте си в началото на беднотията изядохме бая суроватъчно масло като краве масло, а то е доста по-евтино всъщност. През това време наредените на стълб пити със сол между тях се пренареждат постоянно и се добава нова сол, докато се и осолят.
                  Съвременните технологии скъсяват осоляването като се осолява оцедената маса, макар това да пречи на узряването. Но поне последните две-три години се появиха измесени и претопявани кашкавали - ще ги познаете лесно - цепят се като тахан халва."
                  http://hamhum.net/content/view/328/79/
                  Наистина трудно се намира рецептата за производство, което още един път показва, че печалбарството е затрило тази технология. Особенно чакането 45 дена да узрее. Има книга за кашкавала, но аз я нямам. Може би може да се намери някъде по книжарниците.
                  Все пак надеждата ми е само и едниственов в ЛБ. Те са едниствените които все още правят нещата така както са по технология. Макар че от време на време намирам някои странни крайни резултати по рафтовете. Но тъй като те се занимават и с развойна дейност, производството на сирена и други продекти не е единственото нещо от което печелят пари. Дано да оцелеят и да запазят истината такава каквато е била. Пробвай с кашкавал БАЛКАН. Той е направен по тази технология. Верно че е по-скъп но... евтиното по принцип, не е това което ти продават.
                  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Добре де,а кво правим с бирата?
                    I am just a simple man.

Коментар

За бирата незнам, но ракията да е домашна и то собствено производство.
                      Хубаво е да се купува домашно мляко, да се отглеждат зеленчуци в градината и т.н., но не мислите ли че малко прекалявате. Не може да избягаме от цивилизацията. То като си помисли човек и въздуха в градовете е отровен и водата не е ясно как е пречистена, нито пък какво има в купешките бутилки вода.
                      Според мен просто трябва да има закони да се пише по продуките как са направени, какви съставки ими и санкциите да са достатъчно високи за да не лъжат. А после човек си преценява според джоба какво да си купува - поне на запад е така. Натуралното си е и по-скъпо.

Коментар

Първоначално публикуван от tedi_p Преглед на мнение
                        За бирата незнам, но ракията да е домашна и то собствено производство.
                        Хубаво е да се купува домашно мляко, да се отглеждат зеленчуци в градината и т.н., но не мислите ли че малко прекалявате. Не може да избягаме от цивилизацията. То като си помисли човек и въздуха в градовете е отровен и водата не е ясно как е пречистена, нито пък какво има в купешките бутилки вода.
                        Според мен просто трябва да има закони да се пише по продуките как са направени, какви съставки ими и санкциите да са достатъчно високи за да не лъжат. А после човек си преценява според джоба какво да си купува - поне на запад е така. Натуралното си е и по-скъпо.
                        Не се заблуждавай! Миналата година при разговор с един познат немски индустриалец, седнах на стол, когато ми сподели че предпочитал да си кара храна от селото(нейде около Бамберг) на дядо му. Според него и хората които познава, вкуса на зеленчуците от супермаркетите не си струва парите. Същия господин заяви, че масовите бири(ала варщайнер) имат вкус на "гОла вОда" и по-малките биропроизводители в Германия са за предпочитане, главно заради специфичните вкусови качества на техните бири. Масовите бири били основно евтини, и за .... "хората които нямат вкус". Сега познай от раз, какви са бирите в България?
                        Инак за контрола и санкциите си прав, но то само това да ни е дефекта, да го преглътнеш някак си?
                        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Много готина тема сте захапали!Аз също съм привърженик на домашно произведеното.Моите деца израснаха с домашно кисело и прясно мляко.Жена ми се беше видяле в чудо докато ги захрани с някакви си детцки храни в бурканчета,но Бога ми,никой не може да ме накара да вържа в двора крава,коза или друго животно.Няма събота няма неделя,няма екскурзии,разхотки,море и тн.Там до тях.В лайната,както беше написал един колега преди мен.Много сериозно трябва да се помисли преди зепочване на такова начинание!

Коментар

Забелязвам една много интересна тенденция у българина напоследък все да се оплаква колко лоша храна яде и му пробутват по магазините как ще видят те продавачите като си завъдя сам добитъка.Колеги нека слезем на земята колко от нас са гледали крави,прасета кокошки,овце и кози,да можем да си опечем хляб в домашната пекарна,можем да си купим млеко от прегърбента баба която прекупвачите на млеко ощетяват и принуждават да се мъчи някак си да пласира продукцията си но според мен до там стигат нещата.Аз като по малък съм имал щастието да гледам прасета и кокошки и казвам ви на мен това не ми е работата и никога няма да гледам освен ако обстоятелстват не ми го налагат,никога вече няма да бърша лайната на нещо което ме връща 100 години назад просто нямам време и средства за да го правя колко и дами се иска а и явно незнам как сполучвам на търговци хранта която ям ми харесва,не виждам разлики във вкуса.Честно да си призная не харесвам узрял кашкавал и домашно кисело млеко явно въпрос на вкус.Още по интересно ми седи въпроса с картофите по принцип съм от град където това е основна култура при нас друго не става ,голяма част от народа с това си изкарва хляба гледа картофи,пак немога да схвана какъв е вкуса на картофите от едно време и сега за мен един и същ аз деля нещата на такива които не ми харесват и на такива които ми харесват.Помагам понякога на един приятел които отглежда картофи и уверявам ви не виждам нищо нередно в начина на отглеждане ако някои иска био продукти мисля мисля че има магазини за тях ма те са една друга история от към цена не съм убеден чак толкова и във вкуса им опитвал съм такива продукти разлики не намирам.Не виждам смисъл от дъднданията която се вдига около това което ядем колкото и да се опитваме да сме по близки по начин на живот от едно време толково по трудно ще ние просто защото това време е минало живеем в света на силикона и компютрите колкото и да е гадно и да искаме да променим нещата колегата сам го е казал в заглавито "Колелото на живота се върти"мъчеики се да го спрем според мен нищо по добро няма да постигнем.
                            П.С. Не искам никои да убиждам,тези виждания са мои лични ако някои от вас може да си позволи да си губи времето с животни и опити да направи живота си по-вкусен според вижданията му нека опита освен прите си едва ли ще загуби друго.
                            ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
                            тел.088четири 9едно9 4нула4
                            -------------------------------------------------------

Коментар

Дяволе, май си прав. Нещо позалитнахме. И преди, и сега си има качествени и некачествени храни. А разните там био-, еко- са просто етикетчета /както казваше един познат в зората на капитализма към дълго избиращ си клиент:"само кажи каква марка го искаш климатика и веднага ти правя етикета!"/. На мен ми е много смешно, като ме поглеждат съжалително в магазина, когато си купувам сирене "Дунавия". Какво да направя, като това харесвам. Знам, че общо взето не е сирене, но това обичам. И ме гледат съчувствено, защото е евтино. Да, ама и 10 лева килограма да е, аз пак от него ще си вземам. Въпрос на вкус. Същата работа и с кашкавала, и с прясното мляко. Сега не мога да пия домашно, защото ми е много тежко и мазно - не ми харесва. Всъщност, единственото което ми липсва от храните от "едно време" са доматите на баба. Бяха някакъв особен сорт /нещо като "биволско сърце" - не помня точно/, огромни и много вкусни. Но и тогава ги нямаше по магазините, а можеше да си хапнеш, ако имаш роднини на село. Сега е същото.

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                                Като добавка на всичко написано горе, искам да добавя, че съм на път, да започна опити и за добиване на сирене и кашкавал в домашни условия. Също и масло. Много по-скъпо ще дойде, ама поне ще е истинско!
                                Баба ми правеше някога сирене. Ама е голям масраф, и иска усет. И масло биеше, и какво ли още не. Кашкавал обаче не е правила.

...ама, със желание всичко се постига. И се пригови да понамирисваш редовно на сирене.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X