Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо като педагогика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нещо като педагогика

Чакай да напиша нещо и по темата...ама ще използвам чужди думи, че аз нЕмам:

"...Идва време, когато децата поемат по своя път и никой няма право да ги спре..."

Това не го е казал Макаренко, а Kolonal Към цитата ще добавя - "а и възможност"
    Последно редактирано от bojitch; 12-03-08, 00:28.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

За разлика от много хора, аз съм благодарна, като ме поправят и научавам нещо ново.
      Но: ето какво пише в тълковния речник:
      израствам (несв.) и израсна-....
      4. (прен.) Развивам се професионално, нравствено, творчески.
      Къде е въпросната филоложка да ни "светне" ???
      НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
      Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
        Като цитираш Макаренко, е редно да слагаш кавички (Да свърша и малко работа (т)
        Ето още един цитат:

Ние дойдохме от Каладън — планета рай за нашата раса. На Каладън не беше потребно да създаваме рай за тялото и рай за душата — та нали виждахме действителността, която ни заобикаляше. И цената, която платихме, бе цената, която хората винаги са плащали, за да получат рая в този живот — станахме мекушави, загубихме своя живец, своята якост, сила и пъргавина.»

Франк Хърбърт

С други думи, колкото ти е по-лесно в началото - толкова ти е по-трудно впоследствие....
        "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
          Да де, ама са различни глаголи - "израствам" и "да израсна"
          П.П. Забравих да сложа и "да израста"

Много тънък нюанс
          . Да израсна, порасна (ставам по-голям) е правилно без "т".Има и глагол Да израста ( и пораста) и тогава ще е с "т". Но не мога да се сетя кога да пишем израсТа. И с какво се отличава смислово от израсна. Приемам забележки и се уча. Петя да не се перушини! Поради специалните ми чувства към нея я щадя...

Коментар

Айдеее, темата па отиде у кереча....
            Нерде "педагогика", нерде правопис

Та по повод педагогиката, ние прилагахме на нашите деца един много добър и ефективен трик - винаги когато играейки си започваха да се карат и накрая следваше сбиване, дружно разреваване и тичане при нас да се оплакват един от друг. Баща им (или аз, който се случи в момента), без да се нерви или вика, или посяга да бие, без да е разбрал кой крив, кой прав, ги питаше, първо единия: "Тебе боли ли те?". Следваше запъване, учудване, мозъчето почваше да щрака, а сълзите секваха и после отговор: "Дааа!" и пак рев. Белким се съжали родителят и натупа лошия брат... После се питаше другия: "А тебе боли ли те?" и пак се повтаряше същото. А таткото/или аз (признавам, той го измисли тоя метод ) казваше: "А мен не ме боли!" и без да направи нищо друго си подхващаше работата. (Естествено това го правехме, когато боят не беше много разгорещен и да стане опасно). И в двете страни следваше объркване, чудене, премигване и чакане все пак нещо да се случи...но нищо такова не ставаше
            В резултат на тази "политика на ненамеса" децата ни пораснаха без да се изтребват всекидневно, без караници, задружни и истински приятели.
            Дано продължават все така и занапред!
            Последно редактирано от Фани; 12-03-08, 20:00.
            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Симеоне, стига си поправял, бе! Направо си като несбъдната начална учителка. Човек да не смее да напише нещо, щото ти веднага ще изскочиш от гъсталака с червения молив. Нищо лично и аз към теб - щото си ми слабост /нали сме от една зодия/, ама - оливаш се.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
              X