Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо като педагогика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нещо като педагогика

Имам внук, носещ и трите ми имена. Метър и деветдесет, тенис, сърф, коли.Обаче вследствие на "тати носи - мама меси" разлигавен, прекъсна по кеф след един семестър варненския свободен "харвард". Таз година - пак там - вече специалност Психология.
    Изживява се като плейбой. "Дядо, кво ши каиш за новата "S"-ка?.. Т'ва БМВ е убиец!.." Питам какво е прочел през годината. Дан Баун и още нещо от сорта.
    Намерих в шкафа "Престъпление и наказание". По-велика психология от тази - посочете ми ! Надписах му я: На Симеон Д.Тодоров от Симеон Д.Тодоров и мото:"Три неща ми дават представа за Вечността:"Дон Кихот", "Престъпление и наказание" и звездите" Алберт Айнщайн.
    Остава по някакъв начин да го "светна" него - поклонника на екшъни, трилъри-четрилъри - че във Франция не ставаш полицай, без да си чел "Престъпление-то". Настина!
    Надявам се на едно "открехване". Да зауважава буквите!
    В гимназията едно момче, Нанчо от Каблешково, силно заекващо, имаше само двойки по френски. Натиснахме го един ден да назубри урока. Изпитва го другарят Джафаров и остава с отворена уста. "Жорж Димитрофф е не а Коватшефтси ...иль е юн еро бюльгар дан Лайпцих..."
    -Ассие тоа! Парфе! (Седни! Отличен!)
    Нанчо се "отпуши"! Стана първи отличник по френски. И не заекваше като четеше урока, или "Юманите"...

Сега аз ще чакам чудото. Дано.

До: Нещо като педагогика

не знам дали сериозно питаш, но НЕ, чудото няма да стане така според мен;
    твърде фронтален подход - все едно той да те сложи пред компютър и да ти пусне любимата си игра - "Виж, дядо, какво се казва кеф!"
    щом ще му садиш ценности, очевидно трябва да тръгнеш от нещата, които него го вълнуват;
    Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила.

Коментар

А кое е чудото, което чакаш(ме) да се случи? Малкият Симеончо да прочете "Преступление и наказание"?
      Аз сега я чета книгата, пращай го тоз' младеж насам, ще я прочете и той!
      Последно редактирано от cveti; 01-03-08, 14:13.
      Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
      A2 (+)

Коментар

На сила хубост не става. Пък и задълженията обикновено предизвикват досада, дори иначе да са най-интересните неща на света. Психическа нагласа. Почти всеки минава през този период и май начина за излизане от него е, като успееш да се отвратиш случващото се наоколо. Търсиш ли все пак как да му повлияеш, моя съвет е да не почваш с рогата напред. Книгите са хубаво нещо, но само след като пожелаеш сам да ги вземеш в ръка. Най-лесно се лекува човек, ако успее да види истински планината. Няма как да остане същия. Много истина има в думите, че колкото по-високо се качваш в планината, толкова по-добри хора срещаш. Как да стане това, нямам рецепта... Насила пак не може.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
          На сила хубост не става. Пък и задълженията обикновено предизвикват досада, дори иначе да са най-интересните неща на света. Психическа нагласа. Почти всеки минава през този период и май начина за излизане от него е, като успееш да се отвратиш случващото се наоколо. Търсиш ли все пак как да му повлияеш, моя съвет е да не почваш с рогата напред. Книгите са хубаво нещо, но само след като пожелаеш сам да ги вземеш в ръка. Най-лесно се лекува човек, ако успее да види истински планината. Няма как да остане същия. Много истина има в думите, че колкото по-високо се качваш в планината, толкова по-добри хора срещаш. Как да стане това, нямам рецепта... Насила пак не може.
          Зарине, "тати носи-мама меси" е допълнено със собствен апартамент във Варна. Оставаше да му дам и снетият от отчет Фиат - ептен му отървам края. А книгата прие с интерес. Обади се по телефона, че по пътя Бургас-Варна непрекъснато е чел...Да видим...

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Зарине, "тати носи-мама меси" е допълнено със собствен апартамент във Варна. Оставаше да му дам и снетият от отчет Фиат - ептен му отървам края. А книгата прие с интерес. Обади се по телефона, че по пътя Бургас-Варна непрекъснато е чел...Да видим...
            Дано да не стане това което става с тези хора имащи това щастие и не знаещи как и от къде е дошло.Трябва мама и тате да стегнат юздите иначе ще се превърне в ла.....о.
            Иначе няма нищо лошо в това да има собствен апартамент и да бъде плейбой.Сега му е времето, но да знае от къде идват благинките.
            Да ти е жив и здрав

Коментар

При варианта "тате носи - мама меси" резултатите са винаги такива. Трябва да се спре кранчето, иначе не чакай положителна промяна. Знам, че е много тежко /и аз имам син на 23 години и не живее при мен/, но това е единствения начин. За съжаление, хората сме така устроени, че трябва да се мине през някакъв гърч, за да се оценят стойностите и да си дойдат нещата по местата. Родителите, помагайки на детето си да живее леко и безпроблемно, всъщност не му правят никаква услуга. И на мен ми се искаше да не е така, защото съм изпитала как се чувства родителят при това положение, но друг вариант нито съм чула, нито - видяла.

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
                При варианта "тате носи - мама меси" резултатите са винаги такива. Трябва да се спре кранчето, иначе не чакай положителна промяна.
                Миналото лято го впрегнах в работа. Ама не като татко му: подай чука, донеси дрелката - наред с работниците по девет часа дневно. Автомобил да снабдява с материали. Пачка пари, за които ми даваше точен отчет. В това число да наема "шерпи" за неквалифицирана работа и да се разправя с тях. А в края на седмицата, като отброих на работниците по 70 лева надник, а на него - по 50, момчето усети че му доверявам, че и заслужено печели!
                През ваканциите все така ще правя. И на него му харесва, май.
                В педагогиката сме повече силни, като става дума за чужди деца

Коментар

Аз не бих пожелал на моите деца това което ми е минало на мене през главата.А съм абсолютно убеден че съм такъв какъвто съм благодарение на лишенията които съм понесъл на млади години.Вървиш по улиците крачиш а ледения вятър те блъска в лицето.Хората празнуват Нова година а ти крачиш в тъмнината и вятърът хвърля сняг в лицето ти .И се заклевах ще направя всичко възможно но и аз ще живея като другите.И го постигнах с упоритост и труд денонощно.Сега вече не е нужно да се изискват такива жертви Може би не съм прав
                  Последно редактирано от Стария; 10-03-08, 19:06. Причина: може би не съм прав
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от stariat Преглед на мнение
                    Аз не бих пожелал на моите деца това което ми е минало на мене през главата.......Сега вече не е нужно да се изискват такива жертви. Може би не съм прав
                    Мисля, че не си.
                    Трудностите каляват характера. Колкото по-меки са условията и изискванията по-малки, толкова по-кекав, изнежен и неспособен ще израстне човек. Това е обща закономерност. Изключения винаги има. Но без създаване на трудови навици и стабилна ценностна система НИЩО няма да се получи!
                    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                    Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                      А кое е чудото, което чакаш(ме) да се случи? Малкият Симеончо да прочете "Преступление и наказание"?
                      Аз сега я чета книгата, пращай го тоз' младеж насам, ще я прочете и той!
                      Такова "четене" ще падне, че безумството "будет сделано как надо"

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                        Мисля, че не си.
                        Трудностите каляват характера. Колкото по-меки са условията и изискванията по-малки, толкова по-кекав, изнежен и неспособен ще израстне човек. Това е обща закономерност. Изключения винаги има. Но без създаване на трудови навици и стабилна ценностна система НИЩО няма да се получи!
                        Като цитираш Макаренко, е редно да слагаш кавички (Да свърша и малко работа (т)

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                          Като цитираш Макаренко, е редно да слагаш кавички (Да свърша и малко работа (т)
                          Първо: Не цитирам, тва си е моя мисла.
                          Второ: Що си ми почервенил "т"-то? израста, израствам....къде е грешката, учителю?
                          Доста ще се озориш да ми намираш грешки
                          НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                          Omnia vincit amor !

Коментар

Да де, ама са различни глаголи - "израствам" и "да израсна"
                            П.П. Забравих да сложа и "да израста"
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

offtopic: с една приятелка - филоложка се бяхме хванали гуша за гуша заради раста и расна, но накрая мир настана
                              в случая израсте и израсне
                              опс, bojitch го е написал вече ...
                              Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X