Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лигнитни въглища.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Лигнитни въглища.

Ясене, знаеш, много те уважавам, приятел съм ти, обичам те, но няма как да не ти кажа, че не може да знаеш всичко. И в тази тема леко издишаш.

Дървата не са никак евтини, питай бабите на село. А крадените дърва се продават на цена мааалко по-ниска от тази на легалните. Та изобщо в цената на дървата(легалните)-нелегалния добив няма никаква намеса.
    Познавам много дървари, и знам за какво става въпрос.
    Отделно от това-в България няма проблем с изсичане на горите. Даже напротив-горския фонд се увеличава. Провери.

Пък и да не мислите, че бабите си мрат да носят кофи с дърва и въглища? При все болните им стави и слаби мускули?Мигар те не знаят за климатици и отопление на ток или газ? И не искат на стари години да си починат поне от тази задължителност?
    Искат, ооо, как искат. Но не могат. Знаете защо, нали?

Но всички реват за забрана на въглища и дърва. Анмо живейте с 200 лева на месец, па пак искайте забрана на това или онова. И се молете да не ви се наложи.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Алтернативи и сега има. Кеф ти пропан, кеф ти климатици, ток има навсякъде (повечето време). А при тия "цени" на дървата, чакай някое газоразпределително дружество примерно да прокара газ.

Дървата са евтини по една единствена причина - големият незаконен добив. Ако се администрираха горите както трябва според наличните правила, топленето с дърва щеше да е много относителна икономия.
      Споделям мнението на Кольо, Ясене, ела малко да те разведа из нашия вилает, даже не идвай до тук, на 10 км. от вас ще си на същото място. Отопление на пропан, интересно финансово и чисто физически, щото бая бутилка ще трябва да натикам в мазата. Климатици - трябват ми поне 5, от които 4 ще работят постоянно за поддържане на 4-ри помещения, интересна сметка за ток ще имам. Останалите стаи ще са "на прибежки". И двата варианта са финансово болезнени. Въглищата са евтината алтернатива, няма спор, за дърва - трябва ми една гора на сезон. Дървата ще поскъпват, щото при нас вече няма гори за сечене, и да има, няма крадене. Щото на мен за 7 дка ми разрешиха 35 м3 сеч, да не мислите, че тоя дето я сече се е возил до тоя чукар за толкова.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
        ...
        Дървата не са никак евтини, питай бабите на село. А крадените дърва се продават на цена мааалко по-ниска от тази на легалните.
        Това че дървата са скъпи за бабите, не значи че са изобщо скъпи. То на бабите всичко им е скъпо и не случайно те получават енергийни помощи. Ако искаш да помогнеш на бабите, трябва да им дигнеш пенсиите (или в краен случай помощите), а не да им осигуряваш непазарни цени на енергията. Това второто винаги е по-скъпо.

Крадените и незаконно изсечените дърва се продават на цена на каквато се продават, но заливат пазара и натискат цената надолу. Можеш да направиш сравнение с други страни, в които е достигнато пазарно равновесие и краденето е повече или по-малко укротено. Жокер - Финландия и с какво се топлят там. Ползват и дърва. Жокер на жокера: Финландия изнася дървесина включително за Русия.

От това всичко страда и законният добив (който върви с презасаждане), и други работи.
        Косвено страдат и бабите.

Това че расте горският фонд е сбор от няколко фактора и никак не отменя проблема с незаконната сеч.

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
        Споделям мнението на Кольо, Ясене, ела малко да те разведа из нашия вилает, даже не идвай до тук, на 10 км. от вас ще си на същото място. Отопление на пропан, интересно финансово и чисто физически, щото бая бутилка ще трябва да натикам в мазата. Климатици - трябват ми поне 5, от които 4 ще работят постоянно за поддържане на 4-ри помещения, интересна сметка за ток ще имам. Останалите стаи ще са "на прибежки". И двата варианта са финансово болезнени. Въглищата са евтината алтернатива, няма спор, за дърва - трябва ми една гора на сезон. Дървата ще поскъпват, щото при нас вече няма гори за сечене, и да има, няма крадене. Щото на мен за 7 дка ми разрешиха 35 м3 сеч, да не мислите, че тоя дето я сече се е возил до тоя чукар за толкова.
        Който си има брада, ще си носи гребен. Имаш да отопляваш 5 помещения, казваш? При това явно с катастрофална енергийна ефективност. Колко човека живеят в тях?

А това че нямало вече гори, го кажи на Кольо. Щото той разправя че горите били все повече.
        Последно редактирано от Ясен; 14-08-17, 01:30.

Коментар

Който си има брада, ще си носи гребен. Имаш да отопляваш 5 помещения, казваш? При това явно с катастрофална енергийна ефективност. Колко човека живеят в тях?

А това че нямало вече гори, го кажи на Кольо. Щото той разправя че горите били все повече.
          Аз пак казвам, за мен си не се оплаквам, имам си решение, което доскоро беше въглища, пак казах по-горе защо. Живеем 3-ма човека. Колко е катастрофална енергийната ми ефективност, ами значи е тотална катастрофа при повечето хора в БГ. Въпроса е, че не съм само аз, познавам и други хора все пак.
          Това с горите е вярно сигурно, но не е пропорционално разпределено на територията на страната.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

Това че дървата са скъпи за бабите............
            Пак ти казвам-издишаш. Не си много в час с тази дейност, нека поне веднъж да не знаеш всичко.
            Ако крадените дърва бяха толкова сериозен дял от пазара на дърва изобщо-досега нормалните дървари да са фалирали до един.

И за пример-миналата година кубик метровки(легални) вървеше по 65 лева.
            Знаеш ли по колко вървяха нелегалните?

Коментар

Пак ти казвам-издишаш. Не си много в час с тази дейност, нека поне веднъж да не знаеш всичко.
              Ако крадените дърва бяха толкова сериозен дял от пазара на дърва изобщо-досега нормалните дървари да са фалирали до един.

И за пример-миналата година кубик метровки(легални) вървеше по 65 лева.
              Знаеш ли по колко вървяха нелегалните?
              Изобщо не съм в час с тая дейнос, не познавам дървари, не съм ги срещал из горите, не съм им услужвал с ток, бензин, лебедка, клещи или сапан, нито пък те на мене. Не знам къде се складират дървата с марка, къде дървата без марка, как се товарят смесено и на колко нива се правят шашмите.

Чисто легални дърва практически няма.

Коментар

Отговори ми на въпроса бе.
                При цена ма легални дърва 65 лева, за колко се продават нелегалните?

А тези шашми които изреждаш биха понижили себестойността на дървата, естествено, но това няма да е в полза на бабите, а на кого???

Та на въпроса за нелегалните дърва и цената им?

Коментар

Отговори ми на въпроса бе.
                  При цена ма легални дърва 65 лева, за колко се продават нелегалните?
                  65

Коментар

60.
                    Все пак трябва да ги предпочетат пред легалните.

Говоря за напълно нелегалните, а не тези с които дърварите си правят далаверата.

Коментар

Дървата първо са 75 лева на кубик на метровка. Второ нелегалните са 45-50. Трето хората нямат пари с изключение на скапаната София в която се опитват да се набутат всички.... А лигнитните въглища ги вземи сега да изсъхнат и ги карай 1 към 1 с дърва и си на 6+

Коментар

За какви лигнитни въглища става въпрос,че край мене само рудници и тецове?
                        Лигнитните въглища ги гори теца,ако ставаха за печка щях да знам със сигурност.
                        От лигнитните въглища правят брикети,за горене в печки.
                        Или не съм разбрал,темата?
                        .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
                        Киа спортаж2000тди 98г
                        Ауди А3 1.9ТДИ
                        Каравана Аdria 390Q

Коментар

Можеш да направиш сравнение с други страни, в които е достигнато пазарно равновесие и краденето е повече или по-малко укротено. Жокер - Финландия и с какво се топлят там. Ползват и дърва. Жокер на жокера: Финландия изнася дървесина включително за Русия.
                          https://bg.rbth.com/2015/07/04/v-hel...miliona_167799

Има леко разминаване , въпреки че над 70 процента от територията на Финландия е от гори , те внасят дървесина от Русия и се гордеят с това , че не си секът зеленото богатство...., за което им правя евала.

И основното им отопление е на парно чрез природен газ или електричество от АЕЦ .
                          Който търси , намира !
                          Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение
                            https://bg.rbth.com/2015/07/04/v-hel...miliona_167799

Има леко разминаване , въпреки че над 70 процента от територията на Финландия е от гори , те внасят дървесина от Русия и се гордеят с това , че не си секът зеленото богатство...., за което им правя евала.

И основното им отопление е на парно чрез природен газ или електричество от АЕЦ .
                            Ясно, настъпило е разместване в последните 10г, преди не беше така с дрвата. Или има нещо което статията премълчава.

На парно са в градовете. Дървесина горят, но само отпадна в насипен вид.

Коментар

Първоначално публикуван от georgipetkov64 Преглед на мнение
                              За какви лигнитни въглища става въпрос,че край мене само рудници и тецове?
                              Лигнитните въглища ги гори теца,ако ставаха за печка щях да знам със сигурност.
                              От лигнитните въглища правят брикети,за горене в печки.
                              Или не съм разбрал,темата?
                              От мина Чукурово са въглищата и ги продават за директно горене .
                              За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                              0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                                От мина Чукурово са въглищата и ги продават за директно горене .
                                Мина Чукурово до колкото знам не работи . От както отиде в ръцете на Ковачки всичко отиде на скрап . Разкривка не е правена от поне 20 години щото първо тежките ескаватори нарязаха . Детството ми мина да се топля на чукуровски въглища и след това съм работил шофьор на табана няколко месеца . От там ако нямаш човек въглищата са на късмет . Хубавия пласт са кафяво - черни и се цепят като дърво горят почти без остатък . После поносимите са чисто черни и те горят добре но остатъка е повече и накрая са смесените с хума . Тях и с бензин да ги поливаш не горят . Обикновено 6 - 7 тона въглища и 2 -3 кубика дърва стигаха за една студена зима а на времето във Вакарел топли нямаше .
                                Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
                                Ама и на това му иде края - като сложат такса комин или филтри в комина ще видим кой колко и с какво.
                                А да те видя как ще спреш мангалите да горят гуми ; балатум и всичко останало що гори в печки варели по къщите . И как ще си събереш от тях такса комин Никой не се топли на дърва/въглища ако не е принуден икономически да го прави . Много по лесно е да включа щепсела в контакта или да завъртя кранчето на парното .
                                Последно редактирано от sek.1; 15-08-17, 08:10.
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X