Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на газ или с климатици

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Отопление на газ или с климатици

Понеже не съм на ти с термопомпите, ще задам въпроса: Туй нещо може ли да се монтира в апартамент и само бойлер ли ще топли или и инсталация с радиатори? Защото човек оценява газовото котле ако има малко дете, красива,млада и дългокоса съпруга или приятелка или и трите. Може да си седи под душа и два часа и няма свършване на водата. Да не споменавам какво се получава ако има афинитет към ползването на вана.
    Последно редактирано от коко келеша; 23-08-13, 19:28.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
      Понеже не съм на ти с термопомпите, ще задам въпроса: Туй нещо може ли да се монтира в апартамент и само бойлер ли ще топли или и инсталация с радиатори?
      Може и така, и онака, и всякак. Сложността е различна, разбира се, но отвън то си е като голям климатик.

Коментар

Според мен варианта с термопомпа е валиден само ако няма замазка на апартамента, защото термопомпата е ефективан и топли когато отоплението е изпълнено с подов вид- за да може да се сложи изолация на пода отгоре тръбите и над тях отново тънка замазка+ теракот или гранитогрес.Зимата няма по голям комфорт и по голяма икономия от този вид отопление.Термопомпа с радиатори или конвектори или смесено не си е работа-не е ефективна и издиша при температури под -5 градуса.Имам колежка която "хвърли" 18 000лв за термопомпа вода-вода и сега не е доволна.

Другия вариант е 3 климатика.Аз препоръчвам(без да сте ме питали ) да избирате измежду две марки и три модела:
        1. Mitsubishi Electric Модел:MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VEHZ Zubadan за малките стаи(има доста екстри- сензор за присъствие на хора, следи температурата в разлините ъгли на стята, топли до -25 градуса по днулата, като до -15 градуса външна температура е без изменение в можщността) и фуджицу/дженерал фуджицу/фуджи( FUJITSU Модел:AWYZ14LB NOCRIA -един модел/климатик под три различни марки и вариации в буквеното означение е-изберете този с най-ниска цена) 14 -ка Нокрия ако хола-трапезария е по-голям от 26 квадрата.

2. TOSHIBA Ras 10 SKVP2-E Super Daiseikai6 за малките помещения или някое от горните мицубишита 25-ци.За хола ако е до 28-29 квадрата климатика е TOSHIBA Модел:Ras 13 SKVP2-E Super Daiseikai6.Ако е над тази квадратура до 35 квадратата климатика е горното фуджицу/фуджи/дженерал-фуджицу ( FUJITSU Модел:AWYZ14LB NOCRIA) или Mitsubishi Electric Модел:MSZ-FH50VE/MUZ-FH50VE 2013(при повече излишни пари).

Има и трети по икономичен вариант:
        1. MITSUBISHI Heavy Модел:SRK/SRC 25ZJP-S за малките стаи
        2. за хола- някой от горните препоръчани за хол климатици.

Тошибите и мицубиши илектриците имат плазма филтър, кйто зимата и лятото е незаменим от какъвто и да е друг филтър.

Ако ви "навиват" за климатик Дайкин- да ви кажа отсега НЕ СТРУВАТ.Имам от 4 години подова 50-ка FVXS за 30 квадрата хол(мансарда) при температури под 0 градуса на всеки 50 минути=дефрост по време на който спира отополението за 7 минути и температурата пада с 1.5-2 градуса.Освен лагерите на ветилатора на вътр. тяло се разби и е за смяна което е 100-на лева за лагер+труд.Долната клапа и тя "умря" което сигурно ще ми струва 80-200 лева ел.моторче+ труд за смяната му.Макар че вътрешното тяло е Made in Japan и действително е произведено там, климатика като цяло НЕ СТРУВА.Горепосочените 2 проблема са масови за този модел, а дефроста е "симптоматичен" за повечето европейски модели на дайкин.
        В противовес тошиба прави 15-20 дефроста за цяла зима, мицубиши модела и той дефроства рядко.Послушай патило и няма да съжаляваш.

Коментар

"Твърда " подкрепа за климатиците ,но да са отделни за всяка стая и една важна особеност "хиперинверторни на mitsubishi heavy. Невероятно качество и са преоразмерени. Работят безупречно и при -15-20 градуса. Безшумна технология и икономични .За да докажа на прокурора(жената),монтирах контролни електромери -данните се припокриват с техническата спецификация. Трябва да призная на "прокурора" ,че има доза истина, наричайки топлината на климатика "студена". Жената предпочита камината - заради пламъка и "директната" топлина.

Коментар

Това е защото "прокурора" не е "опитал" топлината на тошиба или фуджицу/дженерал фуджицу/фуджи.

За съжаление ниския и среден клас модели на фуджицу са с шумни външни тела при минусови температури.Иначе на 23 градуса настройка в стаята по слипове само се задремва от приятната топлинка.Когато навън е под -7 градуса ги настройвам на +24 градуса и спя цяла нощ без завивки...
            (Е жената е със завивки, но пък мрънка че било много топло и не можела да спи -ха сега де...)

Коментар

Първоначално публикуван от Justif Преглед на мнение
              Имам колежка която "хвърли" 18 000лв за термопомпа вода-вода и сега не е доволна.
              Това ми прилича на ЕЖК
              Просто не ги е хвърлила където трябва.

Коментар

Някой може ли да даде мнение за Фуджицу Дженерал ASHG09LT. Цената му уж не е като за нисък клас а и глезотийките му са доста. Освен това по коефициент на книга го бие само 25-цата на Митсубиши. Та понеже ми трябват още два климатика съм на кръстопът.
                Последно редактирано от коко келеша; 23-08-13, 23:21.
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

Коментар

Добър е, но е без лазма филтър.Ако е за жилищно помещение до 18 квадрата бих взе високият клас на мицубиши илектрик 2013год.-има плазма и доста екстри.

Коментар

Да ви кажа и аз своите съображения...
                    Преди 3 години се прехвърлих в апартамент 100кв...
                    Бях на същия кръстопът като колегата...
                    Реших климатици, но какви???
                    Ясно беше че ще са 4броя инверторни (3 девятки и дванадесетка)...
                    Тъй-като на един ваканционен апартамент си бях сложил Мидея, тях също ги включих в обсъждането...
                    Другия вариант бе Дайкин (имам сериозна търговска отстъпка там)...
                    Сложих картите на масата и резултата бе твърдо в полза за Мидеята...
                    Плюсове:
                    Цена (мога да ги сменя с нови след 4години преди да съм достигнал цената, платима за Дайкина). Общата сума бе наполовина на Дайкина.
                    COP бе почти 4
                    Много безшумни (конкретния модел)
                    Йонизатор

Минуси:
                    качество като цяло (въпреки, че не съм имал сериозен проблем)
                    Липса на някои функции (например хоризонтално размесване на потока и стъпенчато управление на компресора вместо безстепенно)
                    По-идиотски конструирани филтри (по-неудобни за чистене)

Та вече 3години топлим и охлаждаме без никакъв проблем за поносима цена...
                    Зимата под 24С температурата вкъщи не пада (многото климатици се компенсират един друг при размразяване)...
                    А за цената мога да направя сравнение между климатик и парно (във Варна) от предния апартамент...
                    След поредното покачване на цената на парното сложих в голямата стая (6.8х3.8м) едно инверторно японско SANYO 14 или 16 втора ръка.
                    И спрях радиатора в нея стая. Разлика в комфорта не почувствах, но сумата за плащане (парно+ток) спадна с едни 50-80 лв на месец...
                    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                      сумата за плащане (парно+ток) спадна с едни 50-80 лв на месец...
                      Щастливци сте вие там. Тук в София като спреш парното в една стая, сметката за парно не спада.

Коментар

То едно щастие ....
                        Нали имаме 'топломери' Иначе във Варна цената на парното май е най-висока в БГ (или поне една от най-високите)...
                        Много се радвам, че в новото жилище нямам достъп до такава 'благинка' като Топлофикация

Безусловно ако имах къща с кладенец (или готов сондаж) с голям дебит на водата, бих проверил и варианта за водо-водна термопомпа.
                        Но в апартамент не виждам друг енергоефективен вариант освен стандартните климатици. Интересно, че неинверторните често са с по-добър COP от инверторните (разбира се изключвам хиперинверторните)..
                        Въпреки това винаги избирам инверторни, защото са доста по-тихи и комфортни (нямат резки включване/изключване, резки вариации на температурата и силата на въздушния поток) особено за спални помещения, а COP им е в нормални граници..
                        И с 4-те климатика при 100кв.м. апартамент рядко достигам ток 200лв зимата (а дори пролет-лято-есен без климатици тока ми не спада под 100лв)..
                        Но апартамента е с добра дограма и добра изолация...

Затова и си мисля, че най-основното за успешно и икономично отопление е добрата изолация...
                        Преди няколко години си ремонтирах стар тухлен апартамент в Берковица. Преди това особено северните стаи нямаше затопляне дори с печка на дърва - от северната стена се усещаше течение от охладения студен въздух, спускащ се по стената.....
                        Направих добра вътрешна и външна изолация. В момента зимата в големите студове 90кв.м апартамент се топли (равномерно над 24С) с 2 х 12BTU Мидея и радиаторче в кухнята (от време на време, защото жената пуши и се отваря прозореца).
                        Е, разбира се като за курортен апартамент съм сложил и печка/камина за уют (вечер да се радваме на огънчето) - запаля ли я, в апартамента става над 35 С и климатиците изключват
                        Но комфорта да ходиш бос зимата из апартамента не съм си го и помислял преди да направя изолацията там...
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Интересно, че неинверторните често са с по-добър COP от инверторните...
                          Нищо странно няма. На обикновения климатик токът от щепсела отива направо в компресора, на инверторния - минава през инвертор, който си има КПД. А останалата част е еднаква.

Коментар

Теоретично погледнато си прав ако работи нон-стоп...
                            Но при обикновения климатик има доста старт/стоп режими (с ниско КПД), изстиване на компресорното масло (отново повишени загуби)...

Коментар

Теоретично погледнато си прав ако работи нон-стоп...
                              Но при обикновения климатик има доста старт/стоп режими (с ниско КПД), изстиване на компресорното масло (отново повишени загуби)...
                              Ами той COP се мери при работа нон-стоп. После се оказва че най-икономичен не е климатикът с най-висок COP.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X