Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на газ или с климатици

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Отопление на газ или с климатици

Здравейте колеги,
    На скоро си купих апартамент в София. Ново строителство е, но е доста качествено (тухла и външна изолация). Апартаментът е тристаен 80 кв. чиста застроена площ и има прекарани тръби за газово отопление. Първоначално мислех да бъда на газ, но офертата за газова инсталация- кондензно котле на Бош и газов бойлер с радиатори е 7500лв. Но във всички случай трябва да си взема и климатици за лятото. Това за което аз се колебая, е дали не е по-добре да си взема три климатика Митсубиши произведени в Япония и да реша проблема и с отоплението и с охлаждането. Първоначалната инвестиция излиза горе долу еднаква, но имам съмнения, че на климатици ще ми излиза по-евтино. Ако може вие да споделите мнение и опит, за да мога по-лесно да взема правилно решение.

Поздрави,

От: Отопление на газ или с климатици

Определено на климатици ще е по-евтино при сегашните цени на тока и газа. Преди няколко години беше обратното и когато аз трябваше да вземам такова решение, прокарах газ. Сега съответният апартамент много не се използва, но ако се наложи, ще слагам климатици и газът ще остане на достойното място на резервата. То зависи от цените в този момент, ама при наличната политическа и икономическа обстановка газът няма да поевтинее скоро.

Коментар

за 80 кв2: 3 климатика?

Коментар

От опита, които имам за всяка стая трябва отделен климатик. Точно по тази причина и правя сметка, че ако съм на климатици, то те трябва да бъдат три. Една дванайска за днецната и две деветки мисля за спалните.

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение
          за 80 кв2: 3 климатика?
          Вероатно за всяка стая по 1 климатик. Това е най-правилното решение. С един климатик, колкото и да е мощен неможеш да стоплиш 3 стай. Да ги охладиш донякъде става.
          Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

И аз бях пред същата дилема преди 4-5 години. Даже виках специалисти по отоплението, за замервания и оферти. После се обадих на дизайнерска фирма за вътрешното обзавеждане и когато ме попитаха с какво ще се отоплявам, стигнахме до заключението, че ще ми трябва и охлаждане, което също струва пари! По техен съвет се спрях на марка МИЦУБИШИ и не съжалявам за избора си. Едно външно тяло е способно да захрани четири вътрешни, но свързахме към него три броя, за да не се задъхва в студените месеци. В четвъртата стая монтирахме ДАЙКИН. Специалистите ми споменаха, че можело в големите студове да имам нужда и от печка ДУХАЛКА, която да помагала на климатиците. Може и да са се шегували, а може и да са били сериозни, тогава не можах да ги разбера. Какво беше учудването ми обаче, когато една година след монтажа, във Варна хвана страшен студ, някъде около минус 16-17 градуса. И в четирите стаи вътрешната температура беше 23-24 градуса/плюс/. Съжалявам, че нямам снимки с които да ви покажа как сина ми /тогава беше на 4 години/ и едно момиченце си играеха облечени само по къси гащета и потничета. Някои мои съседи си блъскаха климатиците с разни дървета и дръжки от стирки, защото външните им тела/на климатиците/ били замръзнали. Аз такъв проблем съм нямал. Така си реших проблема и с отоплението и с охлаждането. Обаче незнам дали няма те разочаровам ако ти кажа, че цената на инвестицията надхвърли значително сумата от 10 000 лева. Не помня точно колко, но не съжалявам, че съм взел това решение. За охлаждане в жегите няма да говорим, че стана много дълго писането. Ако някой от модераторите сметне за необходимо, нека да изтрие марките за да не става реклама.
            Когато помагаш на другите, помагаш на себе си.
            Стефан Арзатов

Коментар

Първоначално публикуван от VULKAN Преглед на мнение
              И аз бях пред същата дилема преди 4-5 години. Даже виках специалисти по отоплението, за замервания и оферти. После се обадих на дизайнерска фирма за вътрешното обзавеждане и когато ме попитаха с какво ще се отоплявам, стигнахме до заключението, че ще ми трябва и охлаждане, което също струва пари! По техен съвет се спрях на марка МИЦУБИШИ и не съжалявам за избора си. Едно външно тяло е способно да захрани четири вътрешни, но свързахме към него три броя, за да не се задъхва в студените месеци. В четвъртата стая монтирахме ДАЙКИН. Специалистите ми споменаха, че можело в големите студове да имам нужда и от печка ДУХАЛКА, която да помагала на климатиците. Може и да са се шегували, а може и да са били сериозни, тогава не можах да ги разбера. Какво беше учудването ми обаче, когато една година след монтажа, във Варна хвана страшен студ, някъде около минус 16-17 градуса. И в четирите стаи вътрешната температура беше 23-24 градуса/плюс/. Съжалявам, че нямам снимки с които да ви покажа как сина ми /тогава беше на 4 години/ и едно момиченце си играеха облечени само по къси гащета и потничета. Някои мои съседи си блъскаха климатиците с разни дървета и дръжки от стирки, защото външните им тела/на климатиците/ били замръзнали. Аз такъв проблем съм нямал. Така си реших проблема и с отоплението и с охлаждането. Обаче незнам дали няма те разочаровам ако ти кажа, че цената на инвестицията надхвърли значително сумата от 10 000 лева. Не помня точно колко, но не съжалявам, че съм взел това решение. За охлаждане в жегите няма да говорим, че стана много дълго писането. Ако някой от модераторите сметне за необходимо, нека да изтрие марките за да не става реклама.
              За 80м2 инвестицията със сигурност няма да е 10000лв. за качествени климатици(Mitsubishi или Daikin). Откакто съм на климатици вкъщи зимата ходя по тениска. За 100м2 апартамент най-високата ми сметка е била малко под 300лв.(+бойлер и хладилник side-by-side, който си харчи повечко от обикновен). Но комфорта с газово котле и радиатори ще ти е по-голям.

Коментар

Най-добре-термопомпа с конвектори и подово.Добър вариант за газ е:газови конвектори във всяка стая,бойлер на газ и газова печка+евтин климатик за охлаждане на всекидневната.Не е комфортно с климатици.
                Дизелов Jeep, не е Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от Krelion Преглед на мнение
                  Не е комфортно с климатици.
                  И какво му е некомфортното на климатика. От две години се топля с климатици в къщата и се чувстваме чудесно. Чисто, топло, безгрижно, икономично. Дори бойлера съм го закачил на единия климатик, така че и топлата ми вода е от климатик.
                  Единствено в месеца един път за 10мин. да изпера филтрите. Но всеки сам си решава в крайна сметка.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
                    И какво му е некомфортното на климатика. .
                    Амиии духа! И шуми! Поне на мен ми шуми даже най-тихия климатик в спалнята!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

Относно шума, газовото котле трябва да е в дневната, поне така е направена инсталацията. Шума на това което съм избрал е 28db ако не се лъжа. Поне по думите на консултанта това било най-доброто за момента за моя обем. Но аз имах огромни колебания, а след вашите мнения направо май съм взел решение, но все пак ще изчакам още малко да видя дали ще има и положително мнение за газ преди да взема крайното решение.

Коментар

Една добре направена еднофамилна къща няма нищо общо с "добре" направен апартамент от сегашното "луксозно" строителство. Ако около тебе апартаментите са празни или хората отопляват само една стая, която не е съседна на твоите или е първа-втора зима на кооперацията ще ти се изправи косата на каквото и да решиш да се топлиш. Ако пред дневната имаш балкон, може да изнесеш котлето на балкона и няма да има шум. Да не забравяме и дискотеката, която започва с началото на отоплителния сезон. Та аз бих заложил по-скоро на газово котле с един УПС за моментите с липса на ток отколкото да рискувам здравето на семейството си при едно по-продължително спиране на тока. Не съм се интересувал по-сериозно дали има подходящи УПС-и и за климатици, за това моля да не ме замеряте с камъни. И все пак един УПС определено е по-евтин от 4-5 такива. За съжаление трябва да се спомене и възможността за поредната "газова война" обявена я от Украйна, я от великата матушка Русия, я от нашите енергийни мафиоти-родоотстъпници. Та по-добро от комбинация от два-три начина за отопление няма!
                        Последно редактирано от коко келеша; 23-08-13, 17:07.
                        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                          Амиии духа! И шуми! Поне на мен ми шуми даже най-тихия климатик в спалнята!
                          Комфортът на водното отопление (с радиатори или в пода) лесно може да се постигне и с термопомпа въздух-вода, после разходите са даже по-ниски от климатици. Ама шумяла - да си шуми навънка, свраките трудно ще ми надвика.

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                          ...Не съм се интересувал по-сериозно дали има подходящи УПС-и и за климатици ...
                          Има. Наричат се дизелови генератори. С батерии не става - т.е. става ако заделиш мазето за батерии.

Поради което и аз съм за резервиране. Но резервирането може да е печка на пропан-бутан.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Комфортът на водното отопление (с радиатори или в пода) лесно може да се постигне и с термопомпа въздух-вода, после разходите са даже по-ниски от климатици. Ама шумяла - да си шуми навънка, свраките трудно ще ми надвика.
                            .
                            Ееее, то туй е друго нещо! Ама и цената е друга!
                            יעבור
                            «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                              Ееее, то туй е друго нещо! Ама и цената е друга!
                              Не е чак много друга.
                              Термопомпен бойлер гледам предлагат за 1200 някъде пари.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X