Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Млякотрансформиращата гъба !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Млякотрансформиращата гъба !

И аз искам такава гъбка.....

Коментар

Имах такава гъба преди много време.Вярно иска много и ежедневни грижи и с мляко от магазина няма да живее/защото това е имитация на мляко/,но тя не прави кисело мляко,а нещо подобно на Кефира и Кумиса и двете съм ги пил когато бях в Киргизия.Говори се много за свойствата им,но за мен си остава много приятна напитка която утолява жаждата и те убодрява-особенно когато е леко охладена става още по-хубава.

Коментар

Темата е мнооого стара, та белким за изминалите 2 години някой си е развъдил тибетска гъба. Ако някой има в излишък дрожди, ще съм му благодарен ако ми изпрати. Тук в Казанлък разпитах из дрогериите, но всички клатят глави и на излизане ме гледат съжалително. Помагайте !
        Не карай по-бързо от своя ангел-хранител!

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение

"Lactobacillus bulgaricus"......
          Аз пък искам да задам един въпрос който ме гложди от много време.

Който си спомня светлите години на комунизма сигурно ще се сети, че имаше такова "Стопанско обединение "LB BulgaricuМ". LB идва от лактобацилус, но последната буква си мисля, че е именно М, а не S.
          Знам, че издребнявам, ама обичам на нещата да казвам с истинските им имена. Понеже може да има две мнения, и всяко да звучи добре-някой знае ли правилата на латинската граматика?
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Уйкипедия казва : ,,
            Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (до 1984 г. известна като Lactobacillus bulgaricus - Лактобацилус булгарикус) е една от бактериите, използвани за производството на кисело мляко. За първи път е индентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, която се използва за съхраняване на млякото.
            Лактобацилус булгарикус е кръстена на България — страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия бактерията причиняват естествена млечнокисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко...

Коментар

Не вярвам много на уикито, все си мисля, че е по-правилно с L, ама нямам никакво основание да го твърдя. Затова и питам тук. Някой беше казал,ч е ако даден въпрос има отговор-то той може да се намери в нашия форум...
              Няма ли специалисти по латинска граматика?
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Имам в хладилника бурканче с гъби , който не съм ползвал от две години . Сега ги сложих в мляко и утре ще видя дали са живи и ще пиша .

Коментар

Сутринта млякото беше с непроменен вкус и вид , може би защото и млякото и гъбите вечерта бяха студени , извадени от хладилника .Сега ги гледах пак - чашата е стъклена и в долната половина има прозрачна течност , може би вода , а в горната - гъбите в нещо като пяна , което е безвкусно и определено не е кефира от преди . Измих ги и отново ги сложих в мляко , утре пак ще пиша . Млякото е UHT , а преди го правех с най - обикновено мляко от плик , в което водата преобладаваше . Дано да се " раздвижат "....

Коментар

Доколкото знам, след продължителна летаргия са нужни 2-3 цикъла с ново мляко, за да се възроди гъбата. Дано стане !

Коментар

И втория път се получи същото , ще пробвам пак.

Коментар

Re: Млякотрансформиращата гъба !

Двете български лактобацили са - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, и двете са от растителен произход, уникалното е, че живеят само в БГ.

Гъбата не съм я пробвал. Но можете да си сквасите мляко с всеки пробиотик от аптеката.

Коментар

От: Re: Млякотрансформиращата гъба !

Ще ме прощаваш Daniel, но и двете са бактерии а не растения или гъби. Корена bacilus всъщност означава бактерия с пръчковидна ( цилиндрична) форма.

Коментар

От: Re: Млякотрансформиращата гъба !

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                            Двете български лактобацили са - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, и двете са от растителен произход, уникалното е, че живеят само в БГ....
                            Кисело мляко с натурален вид и вкус в България се съм кусвал от 20 години, но в Южна Тракия (Турция) го има по магазините с етикет "йогурт". Може би тези бактерии да са емигрирали на юг...?
                            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Re: От: Re: Млякотрансформиращата гъба !

Първоначално публикуван от mario_ju Преглед на мнение
                              Ще ме прощаваш Daniel, но и двете са бактерии а не растения или гъби. Корена bacilus всъщност означава бактерия с пръчковидна ( цилиндрична) форма.
                              Точно така е и двете са бактерии.
                              Българска бактерия - Лактобациликус булгарикус. Млеката са пълни с lactobacillus thermophilus, която прави ферментацията, но не е така полезна.
                              Поста ми беше отговор на пост от предишната страница.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                                ...
                                Който си спомня светлите години на комунизма сигурно ще се сети, че имаше такова "Стопанско обединение "LB BulgaricuМ". ...
                                Преди няколко години с учудване установих, че фирмата съществува и до ден днешен. Логото е същото и са специализирани в отглеждане на закваски за големи клиенти. Но произвеждат и едни от най-качествените кисели млека и сирена, според мен. За съжаление рядко се намират в търговските вериги.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X