Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Млякотрансформиращата гъба !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Млякотрансформиращата гъба !

Имах такава ! Вечер и наливаш прясно мляко и до сутринта е кисело. Обаче иска грижи всеки ден иначе умира. Е не ми беше по силите, а и пътувах много. Минала беше през ръцете на няколкостотин човека преди мен и предадох нататък.. Ако някой гледа такава гъба и ще ражда скоро, бих взел , този път , ще се грижа

От: Млякотрансформиращата гъба !

Преди много години ни дадоха такава гъба. С майка ми пробвахме. Вярно прави млякото кисело. После хапнахме млякото заедно с гъбата . И до там.

Сега като пусна темата ми се прииска да науча повече подробности за нея и дали може да се купи от някъде
    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
      Преди много години ни дадоха такава гъба. С майка ми пробвахме. Вярно прави млякото кисело. После хапнахме млякото заедно с гъбата . И до там.

Сега като пусна темата ми се прииска да науча повече подробности за нея и дали може да се купи от някъде
      Наистина ли изплюскахте гъбата
      Аз не се сетих за такъв изход ! Знаех , че е жива и не можех да я хвърля, нито да я закопая и затова намерих следващия будала по веригата , комуто описах чудните и свойства ! Дойде на вратата една сутрин девойка с акне и плитки и пита срамежливо- "наистина ли помага". Погледнах я строго , връчих и буркана и затворих бавно вратата ! Пък после съм танцувал като зъл демон из коридора и се кикотех като бясна хиена...

Коментар

Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
        Наистина ли изплюскахте гъбата
        Няма майтап.

Тя леля ми доста време така си квасеше млякото. И ни даде, ама бяха дребни парчета. Пробвахме само веднъж. Стана млякото. Изядохме го. После леля ми ни пита дали сме доволни. Ние отговорихме "Да" и поискахме още гъби. Пък тя си падна от смях, щото трябвало да минем млякото през гевгир, да отделим гъбите и да ги ползваме отново. Ама кой да ти каже предварително.

Това стана може би преди 15-20 години. От тогава въобще не съм виждал такива гъби. Не знам нищо за "чудните и свойства". Ако има нещо интересно (освен че прави кисело мляко) можеш да споделиш. Сега ми стана интересно как прави млякото кисело?
        Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Ми нямам идея как го прави кисело. Ама го прави. И това , което е важно е ,че това е истинско кисело мляко ! Дори незнам дали ще се получи с купешко прясно млако, нали са менте повечето..?

Коментар

И аз имах такава гъбка, ангажимент си е. Иначе млякото ставаше...странно, от начало да си призная малко ми беше гнусно да го пия(ям), после свикнах. Няколко месеца успях да се ,,грижа,, за гъбата и я подарих
            В българският език няма дума, която в множествено число завършва на Й

Коментар

Баща ми ми е споменавал че при липса на закваска, баба ми ползвала нещо от мравуняк. Нямам идея дали за някакви бактерии, или за мравчена киселина или друг "мравчен" продукт иде реч, но нещата се получавали. После си взимали вече закваска от първото подквасено, както си е класическия домашен метод, или поне тоя, който съм виждал.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Баща ми ми е споменавал че при липса на закваска, баба ми ползвала нещо от мравуняк. Нямам идея дали за някакви бактерии, или за мравчена киселина или друг "мравчен" продукт иде реч, но нещата се получавали. После си взимали вече закваска от първото подквасено, както си е класическия домашен метод, или поне тоя, който съм виждал.
                И моята баба го разправяше това. Забивали клечки в мравуняците. Моето село е в Родопите и там има от ония големите червени горски мравуняци, които са защитени. Та мравките почвали да хапят клечките, понеже са чужди тела в мравуняка. При хапането отделяли киселина в клечките. После клечките се изважат и се потапят в прясното мляко, което се заквасва.

Не съм пробвал, но поне това ми е разказвала баба ми.
                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Гъбата, за която говорите е тъй наречената "тибетска" гъба или "гъба на тибетските йоги". Приписват и се уникални свойства като чудодеен еликсир. Аз самият съм скептичен за тези и свойства и нито я ползвам, нито имам идея да я ползвам, но ако някой търси нека ми пише- мога веднага да му намеря както самата гъба, така и информация за нея- за какво е полезна, как се съхранява и т.н.
                  08седемшест5едно513четири

Коментар

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                    Гъбата, за която говорите е тъй наречената "тибетска" гъба или "гъба на тибетските йоги". Приписват и се уникални свойства като чудодеен еликсир. Аз самият съм скептичен за тези и свойства и нито я ползвам, нито имам идея да я ползвам, но ако някой търси нека ми пише- мога веднага да му намеря както самата гъба, така и информация за нея- за какво е полезна, как се съхранява и т.н.
                    А защо не го споделиш с нас това познание. За да не пишеш на всеки поотделно,де.

Коментар

Оно не е гъба, ами са дрожди! И не прави "кисело мляко", ами "Кефир". А пък ако го сложиш в конско мляко, става "Кумис" - традиционна напитка на българите! http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%...84%D0%B8%D1%80

Коментар

Ние на пътешествието в Украйна почти всеки ден си пийвахме кефир.
                        Много ни хареса, но там си го има в магазините.
                        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                        Drag Grand Canyon Daily
                        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                        LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                          Оно не е гъба, ами са дрожди! И не прави "кисело мляко", ами "Кефир". А пък ако го сложиш в конско мляко, става "Кумис" - традиционна напитка на българите! http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%...84%D0%B8%D1%80
                          Преди 5-6 години майка ми ми беше пратила една такваз гъба, занимавах се и аз с 1-2 месеца с млека разни. После се зарових в чичко Гугъл и открих, че нищо мистично няма в таз "гъба" , хората на Изток отдавна си правят кефир от тия дрожди.

Коментар

Българска бактерия - Лактобациликус булгарикус. Млеката са пълни с lactobacillus thermophilus, която прави ферментацията, но не е така полезна.
                            Тази бактерия за която говорите не се ли казва Лактобациликус бурфарикус или съм в грешка, защото аз знам, че тази бактерия прави от прясно мляко кисело ????
                            За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                            Honda Dominator 650
                            088ЧЧ93979-->Борис
                            0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от Борис Хаджиценев (bob4oo) Преглед на мнение
                              Тази бактерия за която говорите не се ли казва Лактобациликус бурфарикус или съм в грешка, защото аз знам, че тази бактерия прави от прясно мляко кисело ????
                              http://www.aktivnipotrebiteli.bg/?p=79&test=1

"Lactobacillus bulgaricus (или Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus) е една от бактериите, използвани за производството на кисело мляко, другата съставка на млечно-киселата закваска е Streptococcus thermophilus – единствената безвредна за човека стрептококова бактерия.

Lactobacillus bulgaricus е кръстена на България – страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия Lactobacillus bulgaricus, както и Streptococcus thermophilus причиняват естествена млечно-кисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко. Благодарение на Lactobacillus bulgaricus киселото мляко е естествен пробиотик, който има голямо благотворно влияние върху човека."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X