Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

От доста време не се бях отбивал в темата . Гледам , че за съжаление напредък особен - няма .

Нека да напомня на колегите , че тук става въпрос за тютюн за лула , , не за свиване на цигари от махорка , ни за пури . Има разлика .

По едно време щях да призова да се включи и някой член на Форума , специалист по тютюните ( не може да няма такъв ) за компетентно мнение . Логиката обаче сочи друго : щом няма български тютюн за лула на пазара , значи няма и специалисти - технолози в сектора . Не може обаче като студенти въпросните хора да не са имали и лекции по въпросната материя ! Освен ако не са гонили мацките него време , та да са пропуснали . Ама поне учебници са купували ( ако и да не са ги отваряли - като мене )
    ... та няма да е лошо ако някой участник тук постне нещо наистина полезно по темата , щото Жоро Нешев взех да го съжалавам като самотен воин вече . ... а от друга страна - доста хора ни касае Ма ние сме така : чакаме някой друг да извади горещите кестени ... в случая - алхимични субстанции .
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

До скоро имах сорт "Върлет" и с " Вирджиния", която ми донесоха от гр. Разлог, правех, ама си е играчка с фотоножа, хубава смес имитираща синьо Виктори. Тютюна свърши и аз спрях цигарите, на инат. Ако мога ще помагам със знания ама те са вече 20 и няколко годишни, търсих учебник, ама Тц.Точно за лула. Вижте това http://www.chudesa.net/p10915/
      Последно редактирано от белята; 30-05-11, 22:13.
      Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

А-ми хайде кажи как се провежда ферментацията на тютюна.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

идваше готов от Благоевград- Чичко Гугъл трябва да знае. Колегите пазаруват от тук, но не казвам мнение заради спама.

Днес, се видях с един колега, който работеше в завода в Благоевград, поддържаме връзка и относно ферментацията, трябва пещ -140 гр. С и влажност 70%, но се отделяло много амоняк и процеса бил дълъг . Тютюна, накрая трябвало да сладни. Това е от мен, същия сподели ,че в домашни условия не е било рентабилно, защото процеса е дълъг, а и трябвало бая бали, а балата била около 40-50 кг. Икономически енергоемка.
          Последно редактирано от maxxx; 01-06-11, 08:42.
          Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

М-дам, имах си аз сериозни подозрения, че ще си останем на ниво "варен тютюн със зеленчуци"...
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              М-дам, имах си аз сериозни подозрения, че ще си останем на ниво "варен тютюн със зеленчуци"...
              Е няма логика. През н,амси кой век човека го е направил без да иска а ние днес в информационния век да не можем да разберем как? Все някой ще се обади и ще разкрие тайната на капитан Кавендиш :-)

Оставам скептичен към онези 140С. Нещо множко ме се виждат.
              0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Ето нещо от някакъв форум със снимки и обяснения:

http://forums.stogiereview.com/showt...2-fermentation

Коментар

http://www.howtogrowtobacco.com/ Този линк към братски англоговорящ форум изглежда съдържа най-много, разнообразна и на пръв поглед вярна информация. Дано не прекрачвам "добрия тон" с тази препратка, че е полезна и няма копиране и превеждане.

Това което изкристализира обаче - идеалната температура за ферметнация е около 130 гр. по фаренхайт или 54,5С и влажност - достатъчна листата да са меки но не и мокри /70-80%/ .... и за около 3-4 седмици трябва да има резултат. Май пак ще зареждам "фурната" :-). Предният път съм държал листата на студено /45С/, изпуснах част от тях да хванат плесен /от нея се кашляло май/, не съм осигурил вентилация в "камерата".... Какви ли не грешки.

Полусериозен метод за ферментация от въпросният форум - "ферментация на табло" - автомобилно табло. Слагаш листата в плик и го затваряш. Колата да стои на слънце. Всеки ден се проверява за влажност и се обръща плика на обратно. В случай на пресъхване се добавя мокър парцал вътре .... Някое време от плика с тютюн съвсем естествено се разнася миризма която ще ви кара да проверявате дали случайно съседската котка не се е промъкнала в колата някак и не ви е отмъстила по котешки за целия тормоз /б.а./ след което /3-4 седмици/ ще си замирише на тютюн годен за консумация. И ще си е годен за консумация :-)
                  Последно редактирано от Жоро Нешев; 02-06-11, 15:19.
                  0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Да не си почнал производство, че стана така тихо в темата
                    Аз вече от около 6-7м. поръчвам по 35лв./кг с доставката за брат ми и наще от Кърджали.(ориентал и вирджиния смес- уж) Готов, нарязан, нагласен(колега от темата ме свърза). Дърпат та ушите им плющят. Обаче е труден за свиване на ръка. Та си го пълнят с машинка. Доволни и предоволни. Преди даваха по(срам ме е да кажа) около минимум 300лв. на месец двамата, и то за тея нелегалните. Сега около 1-1,5кг. им стига.
                    Звънкаш сутринта и утре е при мен. Красота.
                    Пийте червено вино! Дава здраве.
                    А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

Ами почнал съм. Не съм го поглеждал от месеци. Добре ме подсещаш. Тия дни ще видя какво се случва.
                      0888932647

Коментар

Първоначално публикуван от красимира
                        за месец - около 50 лева за двама души така ли да го разбирам?
                        Точно така го разбирай, колега. Добре звучи, нали . И то двама върли пушачи, а не от тея неделните, дето само хабят тютюна. около 6.00лв. е доставката на 1кг. Поръчваш два за около 7лв.
                        Питай ако има нещо. Около 3-4лв. са ти 500 пълнителя. Дори те си имат електрическа машинка дето ги пълни. Абе мани, като фабрика са станали. Беден човек, жив дявол.
                        Пийте червено вино! Дава здраве.
                        А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

ЗдрАВЕЙТЕ.Прочетох цялата тема която е доста интересна.Искам само да вметна 1 предложение относно камерата за ферментация на тютюна.
                          Дали ще е възможно да се използва инкубатор за яйца.
                          Понеже си мисля, че те са оборудвани с терморелета и влагомери и вентилатор.Някой от по скъпите.
                          Цената е понОсима и може да свърши работа.
                          Ако някой има под ръка дано се отзове и да ни измъкне от тази главоблъсканица с ферментацията.

Коментар

Някакви съвети откъде мога да си набавя качествен тютюн за свиване на цигари, да е по-мек, пуша лайт цигари в момента, но не мога да си насмогвам вече на масрафа. Дайте някой пробван и качествен източник
                            The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

http://www.youtube.com/watch?v=Lw7kDgz-gVo Тук има цяла серия от клипове
                              Preparing your tobacco for fermentation; How to Grow Tobacco series!

Коментар

Аз опитах в плик, без въздух намокрен тютюна за около 2 седмици на перваза - стана тъмно кафяв и не смърдеше толкова много, но още си остана лютивината.Гледах един клип един как си приготвя тютюна и го стиска между две железни парчета съединени със шпилки и гайки в края и изтичаше много тъмно кафява гадория, дали тя е причината за лютивината ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X