Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

Тъкмо чета за технологиите и обработката на тютюна. Информация има тук:
    http://www.agrogid.com/Otglejdane_i_obrabotka.pdf
    Вижте и това:
    http://pipezone.info/forum/index.php?topic=25.0
    В домашни условия е невъзможно (или поне не си струва) ежедневното обгрижване на малки количества тютюн.
    Затова методът с анаеробна ферментация в дървени бъчви под налягане изглежда по-приложим.

Един човек, който продаваше тютюн в нет-а ми каза, че просто се накисвал във вода, докато се появят мехурчета. Също можел и да се вари - ама на пара, или как - не разбрах точно. Това не ми изглежда сериозно, и не знам дали не се губят доста от качествата на тютюна по този начин.

Колкото до пушенето на чист джебел-басма - не става директно за пушене, но за подправка в други блендове.
    Затова и го изкупуват на най-висока цена от всички български тютюни. (аз не знам дали остава читав джебел-басма в България, май всичко е за износ.) Мен ме интересува, доколкото предпочитам американ бленд или нещо с подобен вкус.

За ароматизиране вижте това:
    http://paper.standartnews.com/archiv...es/s3679_2.htm

Между другото - интересува ме дали някой е попаднал на читав доставчик от обявите в нет-а за продажба на тютюн. Аз си купих от някакво момче от перник - разправяше, че е турски, по-хубав от доста други тютюни на пазара - изпуших 2-3 цигари - май не блести с високо никотиново съдържание, а аромата му е на нещо по-зле от арда. Предполагам и не е доферментирал както трябва.

Коментар

Някой знае ли как се "вари" на пара т.е прави ускорена ферментация на тютюн за да се постигнат добри пушателни свойства.

Коментар

Тая работа с варенето, за сега е провал. Варих го около час с малко пепел и някаква дървесна гъба от един гниещ на двора пън. Изсуших го. Получиха се листа с неопределен зеленикаво жълтеникаво кафеникав цвят. Невиждан в нито един от нормалните магазински тютюни. Самите листа вече изсушени изгубиха всякаква следа от еластичност и са много трошливи. Ама като речено. Нарязах го и го пробвах. Кашлям като магаре от него, а иначе е слаб. И никакви ефекти от гъбата няма. Ма..а му! Получава се точно обратното на това дето искам.

Още не съм разопаковал тоя дето ферментира при 50 градуса и висока влажност. Само го наглеждам периодично. Поне цвета му се променя към по добро. Вече е златистокафяв и няма и следа от зелено по листата.

Колега dreadx Благодаря за препратките. Ето , че понаучихме още нещо - анаеробна ферментация. Чудя се дали при такава обработка се минимизира риска от плесенясване?
        0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Ако успееш да направиш успешна ферментация на тютюна то тогава няма опасност от плесенясване, а напротив би трябвало да се отворят много добри пушателни свойства и при добро съхранение става траен с години напред.Аз се сдобих с тютюн реколта 2010 произход Крумовград става за пушене но с течение на времето при естествена ферментация той ще става все по силен и ще ми трябва по слаб за да направя добър харман.

Коментар

Първоначално публикуван от VVAANNKKOO Преглед на мнение
            Аз се сдобих с тютюн реколта 2010 произход Крумовград става за пушене но с течение на времето при естествена ферментация той ще става все по силен и ще ми трябва по слаб за да направя добър харман.
            Най-вероятно /не си споменал/ е ориенталски. Ако изровиме с общи усилия и някакви количества Вирджиния и/или Бърлей нещата ще потръгнат. Гореспоменатите сортове са с по-груби листа и много по-слабо изразен аромат.

Успешната ферментация и плесенясването в частност е до голяма степен въпрос на контрол върху температура и влажност. С температурата за сега няма проблеми. Виж влажността ...... не се знае колко трябва да е все още. Нито пък може да се контролира с някакъв ефтин битовизъм. Не е трудно да се намери нещо промишлено предполагам, но то и ще си струва промишлени пари. А все още не се знае дали си струва да се "инвестира" в цялото начинание. Заради това процеса си остава леко мъчителен. Поне до получаването на един приличен или № на брой отчайващи резултати.

Чудя се какво ли ще стане ако в "камерата" с тютюна забуча парочистачката през термостат ..... ?
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
              Тая работа с варенето, за сега е провал. Варих го около час с малко пепел и някаква дървесна гъба от един гниещ на двора пън. Изсуших го. Получиха се листа с неопределен зеленикаво жълтеникаво кафеникав цвят. Невиждан в нито един от нормалните магазински тютюни. Самите листа вече изсушени изгубиха всякаква следа от еластичност и са много трошливи. Ама като речено. Нарязах го и го пробвах. Кашлям като магаре от него, а иначе е слаб. И никакви ефекти от гъбата няма. Ма..а му! Получава се точно обратното на това дето искам....?
              Грешна технология, а и явно не е бил добре изсушен преди да го купиш. Оттам и зеленикавият цвят. Гъбата се оказа от върба но от живо дърво, не от умрял пън. За пепелта вече казахме. нарязването с гилотината е както си е на пачка след изваждането от съндъчето където се изцежда притиснат. После се досушава нарязан.
              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                Гъбата се оказа от върба но от живо дърво, не от умрял пън.

Кеф. Сега си имам още един повод да хвана гората. По-точно шубраците покрай реката. Ама ще трябва да направя пауза за около седмица .... и после.
                0888932647

Коментар

Най-вероятно /не си споменал/ е ориенталски. Ако изровиме с общи усилия и някакви количества Вирджиния и/или Бърлей нещата ще потръгнат. Гореспоменатите сортове са с по-груби листа и много по-слабо изразен аромат.

Успешната ферментация и плесенясването в частност е до голяма степен въпрос на контрол върху температура и влажност. С температурата за сега няма проблеми. Виж влажността ...... не се знае колко трябва да е все още. Нито пък може да се контролира с някакъв ефтин битовизъм. Не е трудно да се намери нещо промишлено предполагам, но то и ще си струва промишлени пари. А все още не се знае дали си струва да се "инвестира" в цялото начинание. Заради това процеса си остава леко мъчителен. Поне до получаването на един приличен или № на брой отчайващи резултати.

Чудя се какво ли ще стане ако в "камерата" с тютюна забуча парочистачката през термостат ..... ?
                  Да тютюна е ориенталски и има много добри пушателни свойства .Той не е нарязан на чилета е и като подуша дълбоко между листата усещам страхотен приятен естествен аромат,направо ми пълни душата.Сега трябва да се сдобия с машинка за рязане ,май е имало и електрически продавали са ги в Гърция и са стрували около 280 евро.Някой да знае нещо повече?

Коментар

При варене (или накисване във вода) смятам, че покрай захарите ще се отмият и други ценни и полезни съставки от тютюна, затова ми се вижда несериозно. Все пак ако някой е пробвал ще се радвам да сподели.

Колкото до ферментацията - (цитирам по спомен) трябвало да се извършва при влажност 65 %, а над 85% започвало да има риск от плесенясване. (ама това на въздуха ли беше, или на тютюна влажността..?!? май на въздуха)

При метода на индианците - в хралупа на дърво, затиснат с тежък камък, тютюнът може би хем има нужната влажност, хем се изцежда излишната влага и се осигуряват оптималните условия (това пак са мои предположения).
                    Явно същото се получава и при споменатата по-горе технология - пресован в дървено сандъче.

Липсата на въздух може да спре развитието на определени микроорганизми, може пък да помогне на други. Това не ми е ясно, само от всичко прочетено разбрах, че за ферментацията не трябва въздух.

За сега сложих моя тютюн (онзи дето си го купих от обявата и дето не става за пушене..) в една изрязана пластмасова бутилка от безалкохолно и отгоре го затиснах с по-тънка бутилка, дето влиза в първата. Ще наблюдавам резултата, въпреки че не е най-правилната постановка. Може би все пак е добре да се ползват дървени съдове.

Коментар

Не е по темата с ферментацията, но давам идея за подобряване на вкуса, ако само той остане проблем. Каза че обичаш вкус на черешка, та има един тютюн на Borkum Riff - Cavendish Cherry. Толкова силно е ароматизиран, че въобще не става за пушене самостоятелно. Толкова е пропит с есенция, че е влажен е почти колкото тютюн за наргиле и съответно не е останал никакъв вкус на тютюн. Много хора обаче го ползват, за да го смесват с други тютюни и се получават интересни смеси. Продава се в България и не е от скъпите. Можеш да пробваш да добавяш около 20% от него към твоя, така че хем да се прикрие малко аромата на евтини цигари, хем този на череша да не е убийствено силен.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

На Borkum у нас съм попадал единствено на боклук . Така че ако се смеси с друг евтин тютюн настина ще съвпадне със заглавието на темата - качак отвсякъде
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Ето защо кучето казало - "Въпрос на вкус" и .... Аз точно Borkum cherry си го харесвам. И си го пуша съвсем без да го меся с нищо. Интересното е , че по-рано намирах такъв на "консерви" по 200гр. и качеството му някак не съвпадаше с този от пликовете. Е вече няма. А много рядко намирам и пакет вече , и не ми се вижда ефтин също - 11.50лв./40гр.
                          0888932647

Коментар

Ето защо кучето казало - "Въпрос на вкус" и .... Аз точно Borkum cherry си го харесвам. И си го пуша съвсем без да го меся с нищо. Интересното е , че по-рано намирах такъв на "консерви" по 200гр. и качеството му някак не съвпадаше с този от пликовете. Е вече няма. А много рядко намирам и пакет вече , и не ми се вижда ефтин също - 11.50лв./40гр.
                            11.50 пак е най-ниската цена на този качак в момента . Да напомня , че преди последните ножици в тютюнопушенето въпросния тютюн беше по 7 кинта средно.
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Аз имам около 20 тона тютюн ако някой иска не преработен да звънка.
                              0885719173-Красимир

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Канев Преглед на мнение
                                Аз имам около 20 тона тютюн ако някой иска не преработен да звънка.
                                Сега ако кажеш и какъв сорт и качество е ........
                                0888932647

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X