Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Тютюн за лула /качак/ - домашно приготвен

Виж в Конрад, нещо в горния сегмент на любителския клас.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Аз си свивам цигари. На скоро си купих нарязан тютюн от едно момче в Гоце Делчев. Сорт не зная. Просто реших да пробвам. Поисках 500 грама за проба. Пристигна пакета... Някаква жълта маса доста едро нарязана, ми се стори. Съаваше за пушене, ама доста странен вкус на сурова тревица имаше. А и като изпушиш една цигара започва да поналютва. Реших да направя нешо. Едно време съм си купувал български тютюн за лула. Някакъв "Златен лъв", или нещо от сотра. Спомням си че тогава го варих с мед, щото не ставаше за нищо. Реших да пробвам и стози тютюн. Не го варих, а само го попарих във врала вода , в която бях разтворил една голяма супена лъжица мед. Имаше и обелки от ябълка и малко ром. В общи линии "манджа с грозде". После реших да добявя и есенция от ванилия. Като престоя около половин час във тази течност, прецедих и с марля изтисках тютюна. След това го разслах на един картон, покрих с марля и го оставих да се изсуши. От време на време само го разбърквах и разделях на конци. В резултат се получи тютюн, по цвят и консистенция абсолютно, като този, който продават пакетиран за свиване. Борбата с вкуса и аромата остана.... не изяснен, въпреки, че лютивината отпадна. Може би , както в последствие разбрах, аромата се добявя при сушенето и се оставя да престои няколко дни. Смятам да поусъвършенствам технологията при следвашата поръчка, като и да разпитам онзи човек от Гоце Делчев, за сорта и дали има някакви обработки преди да го получа. На фона на цените по магазините.... Офертата е направо брилянтна.
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА! ... и без чалга!
      "Един казл едно, друг друго и...делото преуспяло..." /Я. Хашек/ :)

Коментар

Офертата не е брилятна, а "божественярска"
        Еййй, бях се притеснил за темата.
        Е на вчера си купувам тютюн и опааа, вдигнали го с един лев. Гадове неедни, усетиха на къде отиват нещата. Спасявай те, че сърцето ме свива.
        Пуша евтин, голден вирджиния 10лв., 50гр. За около 5-6дни ми стига.
        Пийте червено вино! Дава здраве.
        А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

А бе хора, що не видите в един учебник, как се прави тотюн за цигари, не видях никъде във форума дотук. Хайде сега да Ви обясня, тютюна за цигари се прави от различни видове тютюн. 70% е сорт Виржиния. Ще питате защо, просто има катран и цигарата гори нормално, блатодарение на катрана. Останалите 30 % са смес от различни сортове ориенталски тютюн в който,няма катран и гори благодарение на сорта Вирджиния. Вкуса на цигарите е благодарение на различните сортове ориенталски тютюн и %-ното им съдържание спрямо сорта Вирджиния в дадената марка цигари. Холанците даже го варят в мед, но само ориенталския и в 10 % р-р на меда във вода. Това е от мен. другото което пишете са ..........................
          Последно редактирано от белята; 27-05-11, 19:19. Причина: кривопис
          Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
            А бе хора, що не видите в един учебник, как се прави тотюн за цигари, не видях никъде във форума дотук. Хайде сега да Ви обясня, тютюна за цигари се прави от различни видове тютюн. 70% е сорт Виржиния. Ще питате защо, просто има катран и цигарата гори нормално, блатодарение на катрана. Останалите 30 % са смес от различни сортове ориенталски тютюн в който,няма катран и гори благодарение на сорта Вирджиния. Вкуса на цигарите е благодарение на различните сортове ориенталски тютюн и %-ното им съдържание спрямо сорта Вирджиния в дадената марка цигари. Холанците даже го варят в мед, но само ориенталския и в 10 % р-р на меда във вода. Това е от мен. другото което пишете са ..........................
            Интересно, пуша 100% ориенталски тютюн/по-силен е и няма кисел привкус/, без да помагам на цигарата да доизгори с някакви допълнителни методи.
            Погледни някоя кутия цигари с ориенталски тютюн и виж има или няма упоменато съдържание на катран.

...има много сортове домати, но в някои няма каротин, според теб и теорията ти за еднакви растения, но различни сортове.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              Интересно, пуша 100% ориенталски тютюн/по-силен е и няма кисел привкус/, без да помагам на цигарата да доизгори с някакви допълнителни методи.
              Погледни някоя кутия цигари с ориенталски тютюн и виж има или няма упоменато съдържание на катран.

...има много сортове домати, но в някои няма каротин, според теб и теорията ти за еднакви растения, но различни сортове.
              Всеки един технолог в цигарено производство ще потвърди думите ми, за А и Б в правенето на тютюн за цигари. Катрана във сорт Вирджиния стига до 5%, но след обработка се сваля. За сведение в Б-я даже има и институт за тютюна,намира се в Пловдив http://www.ttpi-bg.com/bg/news.html?newsid=14

Коментар

Дай нещо конкретно ако знаеш: Намираш тютюн сорт......., гледаш му........ Взимаш 500гр. правиш му .........Вариш го .....минути във вода ........СУшиш докато.......
                Нещо конкретно, Жоро добре почна темата ама си трае с резултатите Сега да ми говориш за институти и незнам какво е излишно. София ми е близко, имаш ли такъв учебник? Снимай от него нещо или да го взема аз да снимам.

Мaxx какъв е тоя ориенталски тютюн, как изглежда и от къде го купуваш, как го приготвяш, цена и т.н?
                Снощи по новините пак казаха, че ни готвят ку. капан, братята Европейци. Какво се вторачиха в тея пусти цигари. Да са само те, да ги хвърля.

Коментар

Първоначално публикуван от Гергин Преглед на мнение
                  Жоро добре почна темата ама си трае с резултатите
                  Резултата е ..... не особено радващ. Писах по-нагоре. Аз обичам по-остър тютюн - получения резултат не го усещам докато не почна да кашлям. А кашлям дълго и упорито от него :-). Единственото което приблизително се доближава до желаните параметри е цвета - от златисто до тъмно кафяв. Но не и "черен".

Беля, тук ако си си направил труда да четеш, обсъждаме метода на ферментация "Кавендиш", за който и да са чули в пловдивския институт, някак не признават да знаят нещо. Търсиме и други варианти да избегнем едно и многогодишната ферментация на листата. Другото което преследваме е постигане на по-качествен резултат от всичко пускано на пазара от Булгартабак. Предимно за сметка на положени грижи и усилия. Ако ги разбираш нещата и си овладял силата - давай рецепта останалото са ........... :-)
                  0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Хубава тема ама много разтеглена . Понеже не изчетох всичко казано по нея предварително се извинявам ако по-напред някъде е обяснено .
                    Миналата година мой приятел ми подари една низа тютюн от Родопите не знам сорта . Пробвах го с лула ама нещо не ми се получи (явно има чалъм който ми убягва), като си свия цигара и е доста лют . Дайте съвет какво да му направя и как да го изпуша .
                    Предварително благодаря .

Коментар

Второто мнение от горе има вариянт, виж го.
                      Гледам, че на няколко места в темата се споменава за попарване във вода с мед.

Коментар

Първоначално публикуван от Rado__ Преглед на мнение
                        Хубава тема ама много разтеглена . Понеже не изчетох всичко казано по нея предварително се извинявам ако по-напред някъде е обяснено .
                        Миналата година мой приятел ми подари една низа тютюн от Родопите не знам сорта . Пробвах го с лула ама нещо не ми се получи (явно има чалъм който ми убягва), като си свия цигара и е доста лют . Дайте съвет какво да му направя и как да го изпуша .
                        Предварително благодаря .
                        Ами аз съм я чел темата ..... Чалъма за който се знае че работи е мнооого дълъг и сложен за домашно производство. Продължава търсенето на свещенния граал. :-)
                        0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Намерете си сорт Вирджиния, смесете го с ориенталския в пропорция 70-30%, малко обелки от кори на ябълка\не зелена\ за аромат и кадете яко. Не казах на Макс, че имам една година прекъсване на ХТИ -то и работих в цигарена фабрика. БТ ва Руски паметник.

Коментар

Ся к'во !? Обява ли да пускам: Търся тютюн , сорт Вирджиния, 100 кг. Да има за всички мераклии де.
                            Ориенталския не го търся, сам ме намира.
                            подаръци за мъже от FACOM
                            промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Тютюн - под път и над път. Засега няма нищо по въпроса за ферментацията.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Питах за Вирджиния, не за Джебел басма или Бърлей.
                                подаръци за мъже от FACOM
                                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X