Още с влизането в ЕС се видя , че ситуацията с пушенето отива към зле. И всичкото това заради грижата за данъкоплатеца?
Ама аз искам да си пуша - имам си моите причини. За това ще помоля предварително в темата да не се включват съвети от типа - спри да пушиш.
Не съм наясно дали има такава тема /търсих/ и темата трябва ли да е в този раздел и също така дали е подходяща за този форум. Моля модераторите да преценят.
Та по същество - условието на задачата - искам да пуша сравнително качествен тютюн , не ми се плаща акциз и печалба на концерните.
До тук съм си осигурил 15-20 кг. ориенталски тютюн от горната част на растението /малки листа с незначителни жилки и голяма наситеност на смоли и никотин/ сушен на слънце. Наближава момента за ферментация.
Поприпомних си някои неща от уроците по стокознание , изпопорочетох за ден два повечето общодостъпна информация в нета. До тук съм достигнал до това , че методите за естествено ферментиране не стават за нашия случай.
Остава да ползвам така наречения "метод" Кавендиш. Той носи името на английски капитан с явно сходен на моя характер. За да си осигури максимално количество тютюн превозен на един курс , човека го пресовал в бъчви от ром /който возел към америка и там продавал/. При пристигането в Европа се оказало , че ефекта е двоен и тютюна бил по-качествен и мек с непознат дотогава букет. Естествено в последствие се понаучили да добавят още аромати пък и ферментацията била усъвършенствана. Изхитрили са се също да подлагат тютюна на вторична ферментация , пропарване и т.н. за допълнително омекотяване. Така се е получил "black cavendish". За прилагането на тази технология се ползват предимно сортове Вирджиния и Бърлей. Аз обаче имам само ориенталски.
Не мога обаче да изровя от никъде точни параметри- а именно влажност , температура, време и други подробности от технологията. Та ако някой се чувства подготвен теоретично , нека се чувства поканен в експеримента целящ добруването на пушещото братство във форума.
Ама аз искам да си пуша - имам си моите причини. За това ще помоля предварително в темата да не се включват съвети от типа - спри да пушиш.
Не съм наясно дали има такава тема /търсих/ и темата трябва ли да е в този раздел и също така дали е подходяща за този форум. Моля модераторите да преценят.
Та по същество - условието на задачата - искам да пуша сравнително качествен тютюн , не ми се плаща акциз и печалба на концерните.
До тук съм си осигурил 15-20 кг. ориенталски тютюн от горната част на растението /малки листа с незначителни жилки и голяма наситеност на смоли и никотин/ сушен на слънце. Наближава момента за ферментация.
Поприпомних си някои неща от уроците по стокознание , изпопорочетох за ден два повечето общодостъпна информация в нета. До тук съм достигнал до това , че методите за естествено ферментиране не стават за нашия случай.
Остава да ползвам така наречения "метод" Кавендиш. Той носи името на английски капитан с явно сходен на моя характер. За да си осигури максимално количество тютюн превозен на един курс , човека го пресовал в бъчви от ром /който возел към америка и там продавал/. При пристигането в Европа се оказало , че ефекта е двоен и тютюна бил по-качествен и мек с непознат дотогава букет. Естествено в последствие се понаучили да добавят още аромати пък и ферментацията била усъвършенствана. Изхитрили са се също да подлагат тютюна на вторична ферментация , пропарване и т.н. за допълнително омекотяване. Така се е получил "black cavendish". За прилагането на тази технология се ползват предимно сортове Вирджиния и Бърлей. Аз обаче имам само ориенталски.
Не мога обаче да изровя от никъде точни параметри- а именно влажност , температура, време и други подробности от технологията. Та ако някой се чувства подготвен теоретично , нека се чувства поканен в експеримента целящ добруването на пушещото братство във форума.
Коментар