Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Питане за "сбирщайн"...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Питане за "сбирщайн"...

Благодаря много за бързите отговори на NovemberCharlie и господин никой. Май ще преосмисля мнението си, основно поради:
    Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
    Просто изведнъж установяваш, че спирането може да бъде прецизно контролирано...
    Иначе за спускането...зависи какво разбира човек под "бързо". 80 кг и с доста по-слабо колело спускам да кажем черен път с ~50 км и без път с ~25 км. Отзад-v-brake, отпред - дискова, Shimano BR-M495. Даун хилл-а ми е непонятна дисциплина. Карам по възможно най-удобния (и най-красивия) терен. Така или иначе карам доста бързо в града и контролираното и бързо спиране ми е важно...

Коментар

Първоначално публикуван от karies Преглед на мнение
      Иначе за спускането...зависи какво разбира човек под "бързо". 80 кг и с доста по-слабо колело спускам да кажем черен път с ~50 км и без път с ~25 км. Отзад-v-brake, отпред - дискова, Shimano BR-M495. Даун хилл-а ми е непонятна дисциплина. Карам по възможно най-удобния (и най-красивия) терен. Така или иначе карам доста бързо в града и контролираното и бързо спиране ми е важно...
      Съгласих се с теб, но искам да ме разбереш правилно - между спиране в градски условия (на равно) и спиране при наклон на 15 градуса разликата е от небето до земята (буквално ). На няколко пъти го изпитах на гърба си... Въобще красиви кълбета бяха. Още имам белези по лакътя и коляното. Дори и с добра спирачка и добри лостчета винаги има място за грешка и е добре да се подготвиш вътрешно за разликата. Колкото до DH-то... просто не е моят тип каране, но и в Allmountin-а има предостатъчно агресивни спускания, та за това си имам винаги по едно (две-три-четири-петнайсет) на ум.
      On-topic - като стана дума за Avid-ките някой да има идея човек от къде може човек да си ги купи. Търся и цени за накладки за Avid BB5, ако някой може да подскаже ще съм благодарен.

Коментар

По основните магазини няма ли? БАС, Байк център, Байк зона, Шаман?
        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
          По основните магазини няма ли? БАС, Байк център, Байк зона, Шаман?
          По навик все гледам в "крещящите колела" и все забравям останалите - моя грешка разбира се.
          Естествено в байкцентъра има всичко. Даже си го сметнах на 92 лева без доставката.

Коментар

Тъкмо бях тръгнал да изпращам на ЛС линк към байкцентъра и видях, че има още няколко поста по-надолу :-)

а що се отнася до стиловете... колелото, което събирам е за ХС, не Allmountin. Нямам нито възможност, нито време, нито намерение да имам няколко колелета... Пък и предпочитам из сериозната планина пеша (хехе, ще ми се да видя велосипедисти из любимите ми маршрути, тоест не ми се ще, пък и не може за щастие...офф-топик е, но ме натъжава много факта, че ме изтикват все по-нагоре, по все по-труднодостъпни и неудобни за пребиваване местности, горе-долу като индианец в САЩ средата на 19 в. се чувствувам...но да не се отплесвам:-)) Колелото ще се кара 70-80% градско...така че то си е от значение. Планинските терени основно са от типа "сравнително ниска и много начупена орографска система..."
            Последно редактирано от karies; 07-10-10, 22:48.

Коментар

Извинявам се предварително за "off-topic"-а...

В какъв смисъл те "избутват" по-нагоре. В смисъл карам и колело и мотор и до сега не е имало случай да "избутам" когото и да било където и да било...

Иначе познавам човек, който кара на места, на които повечето хора биха се замислили пеша дали да минат - при това кара сериозно! Пича стана 10-ти (класа за твърдаци) на DH-то в Боровец преди седмица-две, ако не се лъжа...

Сега ми хрумна, че ако наистина караш основно в града може да опиташ с по-къса рамка (например 19") и по-високо колче за седалката, макар по този начин да си създаваш проблем в XC-то може да ти помогне в града с повечето препятствия - прескачане на тротоари и п.р.
              Последно редактирано от господин никой; 08-10-10, 08:18. Причина: добавка, корекция...

Коментар

Хехе, прекалено буквално възприемате думите ми... В какъв смисъл - ами например, преди 15-ина години шепа хора къмпингувахме над Боснек и можеше да се сблъскаш с някого на полянката, ако има пещерен събор; преди 5-6 години силната музика и "аромата" на скара (да не забравяме непрекъснат вой като "уееееее, ааааа, уааааа, еааааа и т.н.") ме "качиха" до под Чуйпетлово и предишното "извличане от дупката и свличане на калния гащер" и пльосване в реката се оказа в сладкото минало; сега съм се изнесъл на една "полянка" (1х2 м) на 1 час път над Чуйпетлаво без никаква сянка... но и без "уааааа, уееееее..."
                Ами...сигурно е много добър твоят приятел, темата е разнопосочна, има места където е по-лесно да се мине със ски, има такива, където е по-лесно да се мине с велосипед...има и такива където това не е възможно... Един от любимите ми райони е между Елени връх, Орловец, Злия зъб, Страшно езеро, до Дяволските игли надолу... Доста каменисто и начупено за колело... Евентуално през зимата, но предвид, че е един от най-лавиноопасните райони....
                Абсолютно съм съгласен за рамката. Проблема е че модела който избрах (дълго обяснение защо) има 17" и след това 20".

Коментар

Ами вземи си 17-ката... Сериозно - вземи си 17-ката. Със свалена седалка ще ти е доста по-лесно в града, а с дълго колче (не е като да си на 20-ка, но е по-добре от нищо) ще ти е по-лесно в гората.

Коментар

Мдам... абсолютно съм съгласен с доводите... Не бих искал да ви отказвам и обезсърчавам от темата с постоянното си мрънкане и но-кане, но... :-);-) Проблема е "а с дълго колче"... Преди ~ 5 г. воден от подобни (+ още няколко) аргументи си взех едно колело с 17-ка рамка. Хъъъм... за предимствата в града просто няма нужда да бъда убеждаван... Особено в по-натоварено и задръстено (с автомобили, пешеходци и всякакви други препятствия:-) движение. Проблема е, че преди половин година при едно не особено разумно стръмно "горско" спускане с "дълго колче" и силно изнесено назад тяло посчупих рамката под колчето и за малко прилично да се претрепя... Това всъщност е и причината за тази тема:-))) Така че реших (въпреки, че честно казано се притеснявам "как ще ми стои" да се пробвам с по-висока рамка... Мисля, че 19 е "моят размер"... но... бъдещето ще покаже. Дано се спогодя прилично и с 20-ката...

Коментар

А защо просто в гората не свалиш колчето максимално когато си в гората?Аз така правя.Иначе шанса да се нанижеш е голям.
                      В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

Коментар

Първоначално публикуван от братчеда Преглед на мнение
                        А защо просто в гората не свалиш колчето максимално когато си в гората?Аз така правя.Иначе шанса да се нанижеш е голям.
                        Ще си позволя да отговоря през моята гледна точка - защото иска много, но наистина много добра техника и отлична физическа подготовка за да караш cross-country на свалена седалка... Иначе ако можех реално да издържа достатъчно сигурно нямаше въобще да я вдигам и това при положение, че не съм много по спусканията.

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                          Ще си позволя да отговоря през моята гледна точка - защото иска много, но наистина много добра техника и отлична физическа подготовка за да караш cross-country на свалена седалка... Иначе ако можех реално да издържа достатъчно сигурно нямаше въобще да я вдигам и това при положение, че не съм много по спусканията.

Абсолютно... а честно казано аз нямам и двете
                          Освен това не обичам много да си играя със седалката и качвам и пускам с един размер Пък и честно казано просто ще си се очистя, ако направя бързо стръмно спускане с ниска седалка... или ще имам едноседмична мускулна треска... а най-вероятно - и двете...

Коментар

Първоначално публикуван от karies Преглед на мнение

Абсолютно... а честно казано аз нямам и двете
                            Освен това не обичам много да си играя със седалката и качвам и пускам с един размер Пък и честно казано просто ще си се очистя, ако направя бързо стръмно спускане с ниска седалка... или ще имам едноседмична мускулна треска... а най-вероятно - и двете...
                            Препоръчвам ти да сваляш седалката дори и при бавни спускания. Търси по-добра техника независимо, дали ще ставаш про или просто се забавляваш. Идеята е съвсем проста - тялото ти трябва да свиква с по-ефективният начин на каране! Сваляш седалката и изнасяш тежестта леко (може и по-силно ако спускането е стръмно) назад. Завоите с външният педал на шест часа, а вътрешния на дванадесет и всичко останало, което можеш да подобриш ще ти е само от полза!
                            Още веднъж - редовно си сваляй седалката при спускане... Най-малкото по-малко пръснати гуми.

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                              Най-малкото по-малко пръснати гуми.
                              Хъъъм... може ли да поясниш, че имам голям проблем с това... Особено по стръмни каменисти нанадолнища рядко ми се разминава... Веднъж реших да пазя задната и се мъчих поизнесен напред, та спуках предната...
                              Относно техниката... мхм, никога не съм се замислял, още по-малко зачитал... Карам както ми е най-удобно... Като цяло (стига да не съм уморен) винаги пускам с изнесено назад тяло - по-лесно пазя баланс и външен педал на 6 ч или на 3/6/12/9 ч. - в зависимост от завоя. Само че с висока седалка, мислех че това за ниската е за да седиш на нея Хъъъм... позамислих се, може ли ако имаш някакво четиво за техника, да дадеш линк?
                              Брб, и за ремонт на колелета - също. Преди 15-ина години ползвах една книжка "Моето колело" или нещо подобно, но тя отдавна е хъм...поостаряла Нямам време от научна литература (пък и ми се е отщяло, когато четенето ти се превърне в професия...) и отдавна не съм поглеждал из книжните пазари... Има ли някаква читава вело- литература?
                              Последно редактирано от karies; 22-10-10, 22:14.

Коментар

Спускането с ниска седалка, т.е. без да си седнал на нея има много предимства... Първо и може би най-важно - шанса седалката да те "срита" в задника (и съответно да прескочиш кормилото) намалява драстично Второ по-лесно контролираш къде да отиде тежестта на тялото. Трето, но не на последно място - тежеста на тялото ти се разпределя по-равномерно между предната и задната гума ако си прав на педалите. Освен, че шанса да пръснеш гума е по-малък, окачването ти заработва по-правилно така. Лично аз седя с леко присвити в коленете крака и изнесен максимално назад. При това положение задните ти части на практика може и да докосват задната гума... не е много лесно да го постигнеш, ако седалката ти опира в брадичката, нали?
                                В момента upload-вам книга за поддръжка на колела - издание 2010. Правилата на форума забраняват тук да се хоства подобна поради което ще я кача на друго място.

The Ultimate Guide to Bicycle Maintenance (2010) (gnv64) Наздраве!
                                Последно редактирано от господин никой; 23-10-10, 01:35. Причина: typo...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X