Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Общински данък при покупка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Общински данък при покупка

Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение
    Извинявам се, но от всички обяснения се обърках.
    Пак ще опиша случая: Колата е купена април 2009 г., за фирма, 6+1 места, нова, от Балканстар. Те поеха и регистрацията пред КАТ, аз само отидох и си я взех. Балканстар твърдят, че аз не дължа нищо на общината освен пътен данък, но в същото време, че трябва аз да си я регистрирам. Какво да направя, къде да проверя? Не ми се плащат 2000 лв., ако няма нужда.
    Ами отиваш, обяваваш в общината, плащаш каквото ти искат и с биляжките - в Балканстар. Те да се оправят, след като ти върнат парите.

Коментар

Един малко странен въпрос относно тези данъци, такси и др.В момента МПС-то от подписа ми е лизингово.След като изтече лизинговият период и колата бъде прехвърлена на мое име, то аз ще дължа ли някакъв данък за прехвърлянето в обищната или не, и ако да, то в какъв процент ще бъде? Извинявам се, но са ми страшно объркани тези правно....не знам си какви идиотщини и за това питам.
      Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

Коментар

Първоначално публикуван от Станислав Николов Преглед на мнение
        Един малко странен въпрос относно тези данъци, такси и др.В момента МПС-то от подписа ми е лизингово.След като изтече лизинговият период и колата бъде прехвърлена на мое име, то аз ще дължа ли някакъв данък за прехвърлянето в обищната или не, и ако да, то в какъв процент ще бъде? Извинявам се, но са ми страшно объркани тези правно....не знам си какви идиотщини и за това питам.
        Слешай сега. Като дойде момента за прехвърляне, този твой автомобил ще има някаква цена (намалена от ново състояние) която цена ще се знае от лизинговата компания и на която цена тя ще ти прехвърли автомобила. По принцип самата компания има интерес да овехти колата повече, за да и падне печалбата от сделката, която ще реализира. Ако цената на която ще ти се прехвърли е повече от 10 000 лева, отиваш в някоя застрахователна компания и искаш : Удостоверение за остатъчна застрахователна стойност" на автомобила. Ама първо питаш на каква цена ще я оценят. В Благоевград, колите ги оценяват средно около 1000 - 2000 лева. В твоя случай айде 3000. Та на тази сума плащаш 2% или 2,5 % зависи колко е местния данък там където живееш. Това ще го знае и нотариуса който ти изповядва сделката. Обикновенно компаниите работят с точно определен и даже те зи издават това удостоверение но не всички. Като дойде момента ще питаш и се обади ако трябва. Мога и аз да ти пратя удостоверението, че струва колата около 2000 лева.
        Успех
        Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Извинявам се, но от всички обяснения се обърках.
          Пак ще опиша случая: Колата е купена април 2009 г., за фирма, 6+1 места, нова, от Балканстар. Те поеха и регистрацията пред КАТ, аз само отидох и си я взех. Балканстар твърдят, че аз не дължа нищо на общината освен пътен данък, но в същото време, че трябва аз да си я регистрирам. Какво да направя, къде да проверя? Не ми се плащат 2000 лв., ако няма нужда.
          Според мен в общината не са знаели, илити не си обяснил че колата е чисто нова и местен данък не се дължи. Отиди и питай пак. Ако не те разберат, отиваш при юриста на отдела. Ако и той е с капаци е не те разбере, покажи му текста на закона.
          Според мен не ги дължиш.Сигурен съм, в нашата община не се събира. Питай пак.
          Успех

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
            Слешай сега. Като дойде момента за прехвърляне, този твой автомобил ще има някаква цена (намалена от ново състояние) която цена ще се знае от лизинговата компания и на която цена тя ще ти прехвърли автомобила. По принцип самата компания има интерес да овехти колата повече, за да и падне печалбата от сделката, която ще реализира. Ако цената на която ще ти се прехвърли е повече от 10 000 лева, отиваш в някоя застрахователна компания и искаш : Удостоверение за остатъчна застрахователна стойност" на автомобила. Ама първо питаш на каква цена ще я оценят. В Благоевград, колите ги оценяват средно около 1000 - 2000 лева. В твоя случай айде 3000. Та на тази сума плащаш 2% или 2,5 % зависи колко е местния данък там където живееш. Това ще го знае и нотариуса който ти изповядва сделката. Обикновенно компаниите работят с точно определен и даже те зи издават това удостоверение но не всички. Като дойде момента ще питаш и се обади ако трябва. Мога и аз да ти пратя удостоверението, че струва колата около 2000 лева.
            Успех
            Благодаря за информацията.

Коментар

Тоя данък 2,5 % за общината си е задължителна приятелска почерпка на общинарите.Няма не искам-черпиш без да участваш,за тва че си си купил кола...ей тъй на хаярлия да е-да не се чупи от дупките им..Така си го обяснявам аз.Някой да знае къде и за кво отиват тея пари ?!?!
              [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
              Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Първоначално публикуван от peterbg1 Преглед на мнение
                Тоя данък 2,5 % за общината си е задължителна приятелска почерпка на общинарите.Няма не искам-черпиш без да участваш,за тва че си си купил кола...ей тъй на хаярлия да е-да не се чупи от дупките им..Така си го обяснявам аз.Някой да знае къде и за кво отиват тея пари ?!?!
                Ако въпроса не е риторичен: Разходването на приходите реализирани чрез събирането на всички местни данъци и такси (включително и данък върху възмездно придобиване на имущество) се разходват съобразно приетият общински бюджет за всяка една община.
                В Благоевград, например асвалтираха наново (с подмяна на канализацията и водопровода) улиците на два квартала (целия град е около 6 квартала). Абсолютно нов асвалт.

Коментар

След попадането на нормална и дори усмихната служителка проблемът беше решен. Данък за нова кола не се дължи. Каза да мина след няколко дни като ми изчислят пътния данък да си го платя. Дори не спомена за глоба, предполагам, че ще я начислят към данъка.
                  www.offnews.bg

Коментар

След попадането на нормална и дори усмихната служителка проблемът беше решен. Данък за нова кола не се дължи. Каза да мина след няколко дни като ми изчислят пътния данък да си го платя. Дори не спомена за глоба, предполагам, че ще я начислят към данъка.
                    ААААААААа не минал си метър. За глобата не я начисляват автоматично, ами ти съставят Акт. Подписваш го и след това получаваш Наказателно постановление от Шефа на Отдел Местни данъци и такси с фиксиран в него размер, който естествено може да обжалваш. Щом ти е приела документите жената, значи си ОК. Да и купиш кутия бонбони.

Коментар

От: Общински данък при покупка

Да изтупам малко прахта от темата.Та за какво иде реч.Живот и здраве до края на м.Декември ще изплатя предсрочно въпросното возило от подписа.Свързах се с лизингодателя, подадох си надлежно молба за предсрочно погасяване, за да преизчислят вноските и т.н. Естествено от лизинговата компания ще ми издадат и въпросната застрахователна оценка.И тъй като съм неук в тези води (не, че в другите съм по-учен, ама поназнайвам нещичко) имам няколко питания.
                      1.Лизинговата компания е от Варна, обслужващи лизинга ми-имат офис и в София (централният им).Колата е регистрирана , т.е. с рег. номер за София.Въпросът тук е следният:След като се изповяда сделката, аз трябва ли да я пререгистрирам в КАТ-Дървеница, и ако да, то трябва ли и тя да е с мен или само по документи?
                      2.Въпросният данък за придобиване на собственост, който се заплаща в данъчното подразделение на въпросната община е в размер на някакви проценти от оценката.Въпросът тук е-Как се заплаща това нещо?На основание какво? Това го питам, защото изискването преди изповядване на сделката е да има платен такъв данък.Какво се упоменавая в него? Регистрационен номер или?
                      3.Отново на въртележката-досега пътните данъци са заплащани към лизинговата компания, която предварително ги е заплащала, а аз съм ги погасявал към нея.След изповядването къде трябва да отида и в какъв срок, за да идва годишният пътен данък на мое име и в моята община и най-важното да няма глоби и ала-бала?
                      4.И не на последно място още едно питане.Какъв е редът, в който трябва да мина по институциите след прехвърлянето на колата? Първо КАТ, после общиината за регистриране на въпросното МПС на мое име или има някакви други схеми и изпълнения? Моля ви, тези които ми отговаряте-правете го като за дете от детската градина, защото ми е пълна мъгла.Адски ще съм ви благодарен за насоките, които ще ми дадете колеги.Благодаря ви предварително и ще очаквам с нетърпение ваще отговори, за да знам по какви стъпки и кога да вървя.

Коментар

Отговарям веднага:
                        1. Лизинговата компания (нейн представител) ще те заведе при съответния нотариус, с който имат договор и който ще ти завери договор за покупко – продажба на вече изплатеното от теб МПС.
                        • Обикновено компаниите посочват цена за продажбата – последната ти вноска. (иначе плащат големи данъци).
                        • Таксата на Нотариуса се определя от тази цена (описаната в договора) и Остатъчната застрахователна стойност за автомобила. Таксите се изчисляват по по високата от двете стойности (нотариусите не са будали).
                        • По сделката се дължи и местен данък, в размер гласуван от съответния общински съвет. Плаща се по местожителството ти. Всяка община има такава сметка в която се събира този данък (чл. 47 от ЗМДТ) и по нея се превежда. Особеното е че местния данък се заплаща върху остатъчната застрахователна стойност. За справка същия член от ЗМДТ. – отговор на втория ти въпрос.
                        1. Ако си от София то отговора на първия ти въпрос е ДА, отиваш в Дървеница и я пререгистрираш. Ако си от Варна например трябва да отидеш там да си смениш регистрацията или пък да се регистрираш адресно в София ако искаш да запазиш софийския си номер.
                        2. След като смениш регистрацията и в едномесечен срок от подписването на договора, трябва да декларираш автомобила в съответната община по адрес на който си регистриран. Декларира се в съответния отдел „Местни данъци и такси” – бланка на място. Изпускане на срока – глоба. Необходими документи : Сниман голям талон и копие от договор за придобиване.
                        3. Реда ти е Нотариуса, КАТ, Общината и после – в кръчмата (да черпиш) .

Дано съм бил полезен.

Коментар

Само едно допълнение към т. 2 - Необходими документи : Сниман голям талон и копие от договор за придобиване.
                          Трябва също и копие от бележката за платен данък към общината от продавача - за годината, в която е извършена покупко-продажбата.
                          Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Здpавейте.В отговор на Станислав Николов всичко за покупка на кола от фирма е описано 10 теми по-надолу Продажба на МПС от фирма. Сроковете са 14дни след сделката т.е. нотариус и фактура в една и съща дата и на еднаква цена за КАТ и два месеца за данъчно. Ако Станислав Николов регистрира на частно лице фактурата не му трябва. При нотариоса платения данък е задължителен. И макар че България е една данъчните работят по два начина данъчно КАТ данъчно или КАТ данъчно. В КАТ София съм регистрирал няколко пъти сравнително добре е. Разбрах че колата със софйски номера и Станислав Николов е софианец и няма да сменя номерата тогава само с документите в КАТ за смяна на двата талона. Най голям зор съм брал в КАТ Враца и нотариус във Велинград дано не съм обидил някого но това е от личен опит който в никакъв случай не е малък. Колега Станислав Николов мога да ти обясня всичко стъпка по стъпка но ще е много дълго за тук за това 0878938502 или elenko.grozev. Бъдете здрави.

Коментар

Колеги,благодаря ви за бързите реакции и отговорите.Засега се движим по план.Т.е. лизинга е погасен, остава изповядването,КАТ и общината.Живот и здраве когато приключа с тези неща ще пиша. Благодаря ви отново, че се отзовахте на питането ми.

Коментар

Здравейте колеги.Нарочно пиша ново мнение, за да може, който преглежда темата да прочете информацията.
                                Така днес изповядахме колата (естествено след малко почва поливането).След това КАТ-за хората, които не знаят какво да правят ето кратко описание:
                                1.На главния вход на арката, от дясната страна се влиза и се попълват документите.Заплаща се 3лв.
                                2.След това се минава зад сградата с каналите, прескача се белият хангар и зад него в сградата се подават документите.Подаването става на гише 49, като преди това трябва да сте си заплатили на банката едни бързи 17лв.След това седите и си чакате името-днес за горе-долу 15 минути всичко беше готово.
                                3.Данъчното-както и колегите преди мен казаха-трябват ви копия от платен данък ППС, платен данък за прехвърляне по чл.47, договор, голям талон и декларация, която се взема и попълва на място.От там се издава и входящо номерче.

Сумите, които цитирах са САМО за прехвърляне на собствеността, без смяна на номерата.

п.с.Колеги, отново ви благодаря на всички, които се отзовахте.Живи и здрави да сте и някой ден, когато се запознаем-ще черпя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X