Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Общински данък при покупка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Общински данък при покупка

Днес най-съвестно реших да отида в общината да си платя данъка и с ужас разбрах, че било моя грижа да регистрирам колата в общината още при покупката. Удоволствието щяло да ми струва 2,5% от стойността на автомобила или от застрахователната стойност, което в моя случай е едно и също.
    Истина ли е това или човечецът пробва на принципа "ако мине - мине"? И има ли какъвто и да било смисъл да го правя, при положение, че досега никой не е забелязал. Излизал съм и в чужбина, не са ме спирали. Дължа ли някакви глоби, че не съм го направил досега.
    Колата е фирмена, 6+1 места, 171 кс.
    www.offnews.bg

До: Общински данък при покупка

Колега, дължи се глоба(мисля 250лв беше).
    Давността на глобата е 2 години и 5 месеца... Аз така 1 година бях забравил да регистрирам колата и сега чакам да мине давността на глобата, че да не давам излишни пари.
    One Planet, One Internet!
    We Are All Connected!

Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

Коментар

Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение
      Днес най-съвестно реших да отида в общината да си платя данъка и с ужас разбрах, че било моя грижа да регистрирам колата в общината още при покупката. Удоволствието щяло да ми струва 2,5% от стойността на автомобила или от застрахователната стойност, което в моя случай е едно и също.
      Истина ли е това или човечецът пробва на принципа "ако мине - мине"? И има ли какъвто и да било смисъл да го правя, при положение, че досега никой не е забелязал. Излизал съм и в чужбина, не са ме спирали. Дължа ли някакви глоби, че не съм го направил досега.
      Колата е фирмена, 6+1 места, 171 кс.

За, съжаление, прави са. Задължението е твое. Както и при продажба, трябва да се отрегистрира.

Коментар

2,5% е данъка за придобиването на колата, обикновенно се плаща при сделката и нотариуса го внася - в този случай, в общината даваш копие от документа за внесения данък.

тук има една особеност: в стария закон не се дължеше този данък, ако купуваш чисто нова кола - незнам какъв е твоя случай - виж кога си купил колата.

в актуалния закон не го виждам това облекчение и данъка се плаща преди КАТ (когато регистрираш нова кола)

отделно, в двумесечен срок от придобиването, трябва да подадеш декларация в общината, за неподаване глобата е от 20 -200 лв. за граждани, а за фирми 100- 500 лв.

Коментар

Не се дължи местен данък при придобиване на нерегестрирано МПС - нов внос или ново от магазина.
          Общинският служител може би е визирал общия случай - придобиване на регистрирано МПС.
          Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Току-що говорих с Балканстар, откъдето купих колата и ми обясниха, че никакъв данък не дължа за нова кола, само глобата евентуално. Но явно ще имаме дълги разправии с данъчното човеченце.
            www.offnews.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
              За, съжаление, прави са. Задължението е твое. Както и при продажба, трябва да се отрегистрира.
              за регистриране срокът е 2 седмици (доколкото си спомням), а за отрегистрирането - 4 месеца, но за второто няма глоба...

По принцип местния данък за прехвърляне го смятаха и внасяха нотариусите, но сега някои от тях просто пишат "Местен данък 2.5% следва да се внесе преди регистрацията в КАТ от купувача" и готово...

Тая такса от 2.5% е основната причина почти всички употребявани автомобили да се "купуват/продават" за суми около и под 1000лв...
              помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Току-що говорих с Балканстар, откъдето купих колата и ми обясниха, че никакъв данък не дължа за нова кола, само глобата евентуално. Но явно ще имаме дълги разправии с данъчното човеченце.
                за чисто нова не се дължи наистина
                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Най-вероятно е станало недоразумение и служителя не е разбрал, че става дума за нов автомобил. Няма начин да не знае. Иначе срока за деклариране на возилото е двумесечен, в твоя случай от регистрацията му в КАТ. Давността за нарушението е две години от изтичане на тоя срок. Санкцията от 100 до 500 лв. А, и не са данъчни, това са служители на Общината.
                  Subaru Outback H6 MY 05 продаден :(
                  Opel Frontera V6

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                    за чисто нова не се дължи наистина
                    покажете ми текста в закона за МДТ, защото в моята актуална версия го няма.

а и ние купувахме миналата година чисто нова кола и платихме 2,5% - може да сме се объркали и да си го искаме обратно

ето предишния текст- до 2008г.

Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин

Чл. 44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.

(3) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 106 от 2004 г.) Алинея 1 не се прилага за моторни превозни средства, внесени в страната като нови.

(4) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г.) Алинея 2 не се прилага, ако прехвърлянето е в изпълнение на задължение по закон или въз основа на акт на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на имущества на инвеститори по приоритетни инвестиционни проекти.

(5) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2004 г.) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи

Данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин

Чл. 44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

(2) Подлежат на облагане с данък в размер на данък дарение и безвъзмездно придобитите по друг начин имущества, както и погасените чрез опрощаване задължения.

(3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Данък при безвъзмездно придобиване на имущества се дължи и при придобиване на недвижими имоти и ограничени вещни права върху тях по давност.

(4) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 106 от 2004 г., бр. 105 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., предишна ал. 3, бр. 95 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Алинея 1 не се прилага за моторни превозни средства, които не са регистрирани за движение в страната. това ли е основанието да не се плаща???????

(5) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., предишна ал. 4, бр. 95 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Алинея 2 не се прилага, ако прехвърлянето е в изпълнение на задължение по закон или въз основа на акт на Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на имущества на инвеститори по приоритетни инвестиционни проекти.

(6) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2004 г., предишна ал. 5, бр. 95 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи.

Коментар

Да
                      Subaru Outback H6 MY 05 продаден :(
                      Opel Frontera V6

Коментар

Това е ако си караш с чуждите номера. След като си с БГ, плащаш...
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Новия текст в закона залага на регистрацията на автомобила на територията на България, т.е. ако колата е била лизингова или е лизингова при последващото (първото е от вносителя на лизинговата компания) прехвърляне данъка ще се дължи.
                          Тук е момента да Ви обърна внимание, че този данък се смята върху застрахователната стойност на автомобила, която може да се различава от продажната цена, т.е. ако има съгласие с купувача в договора да се обяви застрахователна стойност и отделно реална цена, то нотариалните такси са върху реалната цена, а общинския данък върху застрахователната стойност.
                          Някои лизингови компании първоначално обявяват на каква стойност ще Ви прехвърлят колата след изтичане на лизинга - важно е защото местния данък допълнително оскъпява мероприятието.
                          Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Нотариуса при изповядване на сделка за покупко продажба на кола е длъжен, да изиска платежно нареждане за платения данък "възмездно придобиване" или пък да събере сумата и да я внесе той. Даже имаме вътрешни указания да съхраняваме, като преписка всички обработени по този начин автомобили за срок от 5 години. Точно това ни проверяват след това - дали са внесени местните такси. При нов автомобил понякога не е нужно "минаването" през нотариус, но зависи от това автомобила регистриран ли е или не. Ако не е (се води стока а не регистрирано МПС) само с фактурата от съответния вносител се регистрира в КАТ.
                            А относно срока за регистрация в Общината - да ти си бил длъжен да си го спазиш. Само дето имам някъкъв спомен че е един месец не два. Но не държа да съм точен.
                            Успех
                            Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Извинявам се, но от всички обяснения се обърках.
                              Пак ще опиша случая: Колата е купена април 2009 г., за фирма, 6+1 места, нова, от Балканстар. Те поеха и регистрацията пред КАТ, аз само отидох и си я взех. Балканстар твърдят, че аз не дължа нищо на общината освен пътен данък, но в същото време, че трябва аз да си я регистрирам. Какво да направя, къде да проверя? Не ми се плащат 2000 лв., ако няма нужда.
                              www.offnews.bg

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X