Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Такса за управление на кредит и ... прединфарктно състояние.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Такса за управление на кредит и ... прединфарктно състояние.

Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
    Напълно си прав - автоматизиран процес е. Проблема е, че когато става дума за финансова институция, подобни автоматизирани процеси трябва да предоставят достатъчно информация за такива "exceptions" като в случая ненормално големия размер такса по кредита на Гадев и това да е лесно проследимо за банкера потребител на системата - какво откъде е 'минало' и какво е 'взело' и т.н. Когато това е невъзможно или тромаво/ трудно за проследяване от потребителя и остава да се 'хване' евентуално от клиента или при проста случайност, тогава е проблем.
    братле - ясно - ама тези стойности с лихвите и таксите не са ли константи? в смисъл -това си е чиста математика - нищо повече
    не би трябвало да има стоийости взети ейтака на око...
    ебати финансовата система дето прави такива огромни грешка

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
    Нямам навикът да си проверявам редовно движението по сметките. Явно, ще трябва да си го създам.
    пусни си онлайн банкирането
    и си пусни смс известяването към него - така при всяко движение ще имаш информация

пък и що не смениш банката направо?
    Последно редактирано от Тодор Пашов; 29-07-08, 21:27.
    EnduroX Alba-Damascena 2019

Коментар

Абе,как един път не "объркаха" да ни дадат нещо повече.
      Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
      -----------------------------------------------
      Питието определя съзнанието....
      -----------------------------------------------
      0887770735

Коментар

...Или може би просто си няма понятие от нормалния размер на таксите?
        Напълно нормално служителката на гише да няма идея какви такси се взимат по кредити, по няколко причини:
        1) Aко си виждал тарифите (за такси и комисионни) на някои от по-големите ритейл банки, ще видиш за какво става дума, съвсем примерно за такса предстрочно погасяване (стойнотите са произволни):
        - 2.5% от размерешния размер за кредити, сключени до 10.10.2005г.
        - 2.7% от размерешния размер за кредити, сключени до 10.10.2005г. ако са в първите си три години след отпускане
        - 3.1% от размерешния размер за кредити, сключени до 10.10.2005г. ако са след първите три години от отпускане и деня на договора е петък, сключени до 12 на обяд...
        2) Администрирането на кредитите е централизирано в повечето банки, т.е. не е локално в клона а на едно място за цялата страна, и лелите на гише нямат много добра идея за какво става дума, освен ако не карат по спомен от минали години, когато организацията на работа и софтуера в банката са били тотално други.

...Чисто софтуерно според мен не е проблем да се направи така, щото при ненормални лихвени проценти или такси самата система да не ги приема и да пищи...
        Точно за това говорех по-горе с т.нар. exceptions. При големи обеми (както е при кредитите) има десетки начини системата да подава и известява за 'изключения' (от логико-математично-финансова гледна точка).

Първоначално публикуван от todos
        братле - ясно - ама тези стойности с лихвите и таксите не са ли константи?...
        При таксите да, но лихвите определено не са константи...
        Последно редактирано от Yaro; 30-07-08, 00:45.

Коментар

При таксите да, но лихвите определено не са константи...
          е те и лихвите са почти константа
          в крайна сметка имаш лихва по договор, + ОЛП и надбава
          и олп и надбавката дори да плават, макар по договор надбавката да не би трябвало да плава, те са оснновни стойности за цялата банка
          мисълта ми е че тези променливи се взимат от място, от където се взимат данните за всички сметки на банката
          това означава ли, че всички сметки са олекнали с по близо 20% ?

май излязох доста от темата - спирам
          EnduroX Alba-Damascena 2019

Коментар

Първоначално публикуван от todos Преглед на мнение
            ..и олп и надбавката дори да плават, макар по договор надбавката да не би трябвало да плава, те са оснновни стойности за цялата банка
            мисълта ми е че тези променливи се взимат от място, от където се взимат данните за всички сметки на банката
            това означава ли, че всички сметки са олекнали с по близо 20% ?...
            май излязох доста от темата - спирам
            Не е точно така, по няколко прости причини.
            - лихвеният процент се формира от индекс (както си дал ти за пример "ОЛП") + надбавка, която сама по себе си може да е твърда стойност, примерно 5%, но може и да е индекс (пак примерно ОЛП) + твърд процент, примерно 2%. А както знаем всички индекси като ОЛП, БЛП, Euribor, Eurolibor и т.н., които най-общо казано Банките използват при олихвяване по активни и пасивни сметки са плаващи. Всички.
            - Груба грешка е да се мисли, че 20% лихва върху 1.000лв. депозит са = на 20% лихва върху 1.000лв. кредит...

Но наистина много се отплеснахме...

Коментар

................
              - Груба грешка е да се мисли, че 20% лихва върху 1.000лв. депозит са = на 20% лихва върху 1.000лв. кредит...

...
              Разясни. ГПР с/у годишна лихва по депозити. Стана интересно и за банки и за инвеститори, потребители, пенсионери-лихвари, баламурници и т.н.
              За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от todos Преглед на мнение
                е те и лихвите са почти константа
                в крайна сметка имаш лихва по договор, + ОЛП и надбава
                и олп и надбавката дори да плават, макар по договор надбавката да не би трябвало да плава.....
                Надбавката също може да е плаваща, ако договора лихвения процент е фиксиран с "не повече от ..... или не по-малко от .....". Примерно имаш ОЛП (към момента май е 5.1%) + 2.9 %, но не по-малко от 8 %. Т.е. при падащ ОЛП ще се вдига надбавката. Обратното също е валидно, но е малко вероятно.

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
                  Първоначално публикуван от Yaro
                  Разясни. ГПР с/у годишна лихва по депозити. Стана интересно и за банки и за инвеститори, потребители, пенсионери-лихвари, баламурници и т.н.
                  Ами глупости съм писал, снощи по нощите.
                  Депозитите на са ми 'силата' и съм се поувлякъл като се замислих тази сутрин, за което се извинявам, ако съм причинил объркване. Цитираното от мен тук не е вярно.

Коментар

Груба грешка е и да се мисли, че компютърът по някакъв начин, може да премести десетичната запетая с две полета и да направи от 0,25 % - 25% .
                    Това е опит за обир , по системата - " ако мине " и не е станало без намесата на персонала.
                    Така, че колега Гадефф, това че шефката на клона ти е позната, и ти няма да подадеш оплакване, директно означава, че някоя възрастна женица ще изгори от разплащателните си сметки с 25 % такси за годишно обслужване. А може и няколко пенсионери да изгорят.
                    Това е опит за ОБИР, НЕ ГРЕШКА - НЕ СЕ СЪМНЯВАЙ !
                    Пиши оплакване до централата и до полицията.
                    Някой се опита да измъкне от портфейла ти 600 лева -такава е истината.
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Nik, малко е крайно твоето изказване, но не бих искал да споря. Опит за обир в полза на кой? Банката?
                      Важното е, че Гадев е ОК!

Коментар

Много дълго време в М-Тел, билинг системата, ощетяваше абонатите като закръгляше разговорите до + 15 сек. Тези пари по някакъв начин се открадваха от определени хора. Едни от поредните собственици, откривайки тази далаверка, просто потулиха случая, за да не уронват имиджа на фирмата.
                        Разбира се това е непотвърден слух, и аз не съм готов да свидетелствам по случая ))))

Така постъпват и банките, разкривайки вътрешни злоупотреби.
                        Това категорично е вътрешна злоупотреба, няма как сертифициран софтуер да допусне такова явление.
                        Не съм юрист, но в случая става дума за опит за кражба в големи размери, а това е по престъпление по НПК. Полицията трябва да се намеси, ако и да установи само как се е получила "грешката".

В тоя ред на мисли, ако един джебчия ти задигне портфейл с 600 лева, но ти го хванеш , и той ти ги върне, редно ли е да викаш полиция ?

Нали " Важното е че вече си О.К."
                        Такава логика !
                        Последно редактирано от Nik Nikolov; 30-07-08, 15:14.
                        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                          ...Това категорично е вътрешна злоупотреба, няма как сертифициран софтуер да допусне такова явление...
                          Продължавам да не съм съгласен и относно сертифицирания софтуер, ти предлагам тази дискусия да продължи офлайн, на бира...

А относно М-тел, просто не ми говори. Въобще сравнение между билинг системата им и една core banking system, та дори и въпросния Flex Cube в Булбанк не може да става. М-тел са ми там някъде около Топлофикация и подобните относно финансови калкулации. Седи там един Гандалф, гали едно стъклено кълбо и реди едни стойности... Ама какво, как, откъде....

Коментар

Nik, в случая преувеличаваш доста

просто няма как да стане умишлено и на всички, защото много бързо се хваща кой и кога го е направил.

в случая мисля, че просто някой е спал като е въвеждал размера таксата в компютъра и после машинката си е събрала 25% вместо 0.25%. ако знаеш колко често се случва - няма да спиш нощем

може да се случи не само с процент, може да е с валутен курс 10.25 лв. за долар вместо 1.25 или пък операторката за набие в преводното нареждане 100000 вместо 10000

това си е оперативен риск за всяка организация, но поне банките със сигурност имат задължение, а го и правят, да създават организация и правила които да го редуцират до приемливи нива......

Послушай Яро и се съгласи на оффдискусия - той има какво да разясни по въпроса

Коментар

С тази банка нещата започват да стават много сериозни по друг случай. Не искам да пиша, преди да съм събрал необходимата документация и да имам 100% сигурност кой носи вината.
                              Наложи се спешно да си наема адвокати в София и Варна... И ако е това, което си мисля - този път ще се съдим.
                              Обещавам да дам подробности в момента, в който се уверя на 100%.
                              Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Според мен драматично изкривихте една твърде вероятно неволна грешка в опит за измама. Не мога да кажа каква част от вас работят в банка и могат да си представят какво е напрежението понякога. Знам само, че който не работи, той не греши.
                                Жалко за причинените на gadeff неприятности.

Gadeff, споменаваш, че си забелязал, че си на овърдрафт. Ако е така мога да ти препоръчам да напишеш искане за сторниране на начислените лихви върху надвзетата сума.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X