Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизелът поскъпва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Дизелът поскъпва

Да пастна препратката, че стана много песимизъм:

"Други експерти са на мнение, че цените на дизела са стигнали пиковите си стойности и през следващите месеци трендът ще се обърне. "През второто полугодие може да се очаква поевтиняване, тъй като много рафинерии ще увеличат производствения си капацитет, а оттам и предлагането на дизелови горива", коментира Джит Янг Лим, консултант на FACTS Global Energy. Експертите на швейцарската банка "Креди Сюис" също смятат, че занапред цените на дизела ще падат, тъй като рафинериите в Индия и Китай ще увеличат производството на дизелови горива."
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Позволявам си малко офтопик, нищо, че съм новобранка (мъж съм де)

Наскоро четох нещо интересно за класификацията на цивилизациите според нивото на производство/консумация на енергия - за целта през 1964-та година съветския (ех, тая дума откога не съм я ползвал ) астроном Николай Кардашев разработил собствена скАла, носеща неговото име. Признавам си, видях го в Wikipedia, която не е надежден източник, но все пак:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kardashev_scale

Не съм утопист, но ако искаме да се развиваме като цивилизация, нямаме избор освен да се движим нагоре по тази скала. Само дето в момента сме зациклили на ниво "изгаряне на всичко каквото докопаме наговото" и скоро няма изгледи това да се промени. Всъщност поста ми беше иницииран от нечие изказване по-горе, че слънчевата енергия видите ли не можела да даде нищо смислено. Не е така - тя е може би най-смисления и чист начин за получаване на енергия, дори на страшно много енергия. Просто все още не сме развили технологията да я "докопаме", и заради това ни е по-евтино да горим нефт и газ. Когато енергията ни стане евтина като... водата да кажем, ще започнем да движим нагоре в развитието си - само дето засега има хора които нямат изгода от това... Едно време войните са се водили за територия, храни и ресурси - в бъдещето май ще се водят за енергия и енергийни източници.

По темата или он топик - производството на биодизел в домашни условия е шокиращо просто и евтино (ако приемем, че ще се прави на базата на използвано олио, събирано от ресторантите да кажем), единственото скъпо нещо което се изисква като вложение е времето за занимаване. Е, и малко ремонти на ГНП след известно време, но това не е доказано, особено ако биодизела се изпира качествено и ефективно

...така че алтернативни източници има, и то много.
      What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение
        в бъдещето май ще се водят за енергия и енергийни източници.
        Значи живеем в бъдъщето........Справка война в Ирак.
        Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
        Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Това ясно, не се доизказах правилно - имах предвид нещо от сорта на битка за част от пустинята за разполагане на соларни панели, или недай си Боже схватка за точка на Лагранж

...абе май все пак съм утопист
          What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Тези цени може и да резултират в повече инвестиции в двигателите. Все пак бензиновия е с 25-30% КПД а дизеловия малко по-висок. И в двата случая има какво да се подобри. Ето 1 идея за добавяне на воден инжектор към горивната камера и използване на температурата на двигателя за допълнителен работен ход.

http://www.autoweek.com/apps/pbcs.dl...THISWEEKSISSUE

Брус Кроуър се пенсионирал след като цял живот произвеждал авто части в собствената си фирма и вземал патент за двигател без охладителна система - само с воден инжектор през който след като загрее двигателя се впръсква вода и се получава работен ход като при парен двигател.

Идеята сигурно не е нова и си има много проблеми. Количеството на впръсваната вода, момента на впръскване и изменението на тези параметри при различни режими на натоварване и различна температура.

Прототипа работи на стенд в цеха и е далеч от масово производство, но при по-сериозни инвестиции в експериментите може и да доведе до резултат. Според него разхода падал с 40%... може и да е вярно...
            [COLOR=blue][COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black]When you see DEATH staring in your eyes and you feel her cold breath on your face, don’t slam on the brakes – make a sharp turn…[/FONT] [/FONT][/COLOR]
            [/COLOR]

Коментар

Първоначално публикуван от allfriends Преглед на мнение

Идеята сигурно не е нова и си има много проблеми.
              Определено не е нова Спомням си я отпреди... доста години, тогава се наричаше "шесттактов двигател" - познатите 4 + впъскване на вода (втори работен) + изхвърляне на водни пари. Тогава беше просто екзотика, сега може и да заинтересува някого...

Едит: Сега погледнах статията Той човекът така и си го нарича "Six-stroke engine"
              Последно редактирано от Паджеровод; 11-06-08, 22:43.

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение

По темата или он топик - производството на биодизел в домашни условия е шокиращо просто и евтино (ако приемем, че ще се прави на базата на използвано олио, събирано от ресторантите да кажем), единственото скъпо нещо което се изисква като вложение е времето за занимаване. Е, и малко ремонти на ГНП след известно време, но това не е доказано, особено ако биодизела се изпира качествено и ефективно

...така че алтернативни източници има, и то много.
                С това ще си позволя да не се съглася напълно - аз за половин година съм минал 12К километра и да речем, че при среден разход 10л/100км съм съм изгорил 1200 литра гориво. Откъде да си набавя 1200 литра олио (приемам, че коефициентът е 1:1), а аз не карам толкова много (в смисъл, че има хора, които минават това разстояние за един месец).

Горивото от биомаса може да се окаже една от големите грешки на нашето време. Според мен следва да се търси смяна в концепцията, не в произхода на горивото. Пазарът се саморегулира и не е логично да има много по-евтина алтенатива на едно и също гориво. Пропан бутанът (някой беше писал по-горе, че е много по-евтин) също е петролен продукт и повърхностните ми познания сочат, че той се явява отпадъчен продукт при производството на течни горива.

Метанът е друга бира...

Коментар

глобалната дизелизация е факт, което пък по елементарните пазарни принципи не би трябвало да ни кара да мислим че Дизелът ще поевтинее...още повече (както бе споменато по-горе) - разходите за производство на единица (1) Дизел, са по-големи от тези за Бензина...моята логика е проста - скъп петрол - скъпо гориво. но такова нещо като евтин Дизел...едва ли!

а иначе, допустимото количество Биомаса е...MAX 20%.

p.s. интересно ми е само откъде този BioDiesel по бензиностанциите след като рафинерията НЕ произвежда?!?

Коментар

Първоначално публикуван от Stuntman_Mike Преглед на мнение
                    Пропан бутанът (някой беше писал по-горе, че е много по-евтин) също е петролен продукт и повърхностните ми познания сочат, че той се явява отпадъчен продукт при производството на течни горива.
                    При преработката на суров петрол се получават няколко различни компонента, трудно можем да говорим за отпадъчни продукти. Цените в ЕС обаче зависят твърде слабо от цената на суровия петрол. На първо и основно място е акциза, причината за значително по-ниската цена на пропан бутана е, че се води по-малък замърсител и за това е със значително по-нисък акциз. Дори преди известно време беше намален, докато този на дизела и бензина беше увеличен.

Ето една актуална статия:
                    http://www.monitor.bg/bussiness/arti...id=40&eid=1396

Излиза, че в момента един литър бензин излиза от рафинерията за 1.20 лв., в което влизат както суровия петрол, така и всички разходи по транспорт, преработка, административни разходи, печалба за няколко прекувачи и транспорти компании и т.н. Върху това държавата взима 1.16 лв. под формата на акцизи и данъци... т.е. близо 50% от цената е данък, което е и основният фактор определящ за колко се продава в бензиностанциите. При това акциза е на тон, а не е процент, така че поне той също не се влияе от цената на петрола. ДДСто вече се влияе от всичко, но в крайна сметка реално цената на суровия петрол е твърде малка част от цялото ценообразуване на което и да е произвеждано от него гориво.
                    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 19-06-08, 14:12.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Отпадъчен май не е точната дума, но е в доста по-малка пропорция от основните горива.

Коментар

Първоначално публикуван от bubi Преглед на мнение
                        ......
                        p.s. интересно ми е само откъде този BioDiesel по бензиностанциите след като рафинерията НЕ произвежда?!?
                        Ами например от: "Нелегална рафинерия за биодизел бе разкрита от екоексперти край Павликени. От цех за производство на метални изделия се разнасяла ужасна миризма. Оказало се, че в халето има нелегална система за производство на биогорива" (в-к Труд, днес)...
                        ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

глобалната дизелизация е факт, което пък по елементарните пазарни принципи не би трябвало да ни кара да мислим че Дизелът ще поевтинее...още повече (както бе споменато по-горе) - разходите за производство на единица (1) Дизел, са по-големи от тези за Бензина...моята логика е проста - скъп петрол - скъпо гориво. но такова нещо като евтин Дизел...едва ли!

а иначе, допустимото количество Биомаса е...MAX 20%.

За глобална дизелизация съм съгласен-това е факт(то колко е глобална незнам-в Щатите продължават да карат с бензин),но нeщо неразбирам........до преди известно време дизела беше доста по-евтин и никой не тръбеше,че излизал по-скъп продукт от бензина!!!Как така в последно време се заговори за това?Взе да излиза по-скъп понеже много се кара дизел и поне в нашата държава въпроса опира до лапането на акцизи,такси и какво ли не.
                          Когато спрат да се движат ескортите от 10-15 коли(поне в Кърджали кацат по толкова) на разните хора и паднат на 3-4,тогава могат да ми кажат,че петрола бил скъп.В момента само ние говорим наистина за скъпо!!!

Коментар

преди време дизелът не беше дизел!!!

Коментар

Как така в последно време се заговори за това?Взе да излиза по-скъп понеже много се кара дизел и поне в нашата държава въпроса опира до лапането на акцизи,такси и какво ли не.
                              Абсолютно си прав, едва през последното десетилетие на дизела(особено в източния блок,където и камионите бяха на бензин)взе да се гледа като на продукт(а не на отпадък при производството на бензин).И това за пресмятането на производствената цена също не е много коректно.Преработката на нефта е комплексен процес,в който се разделят различните въглеводородни фракции чрез ректификация(многократна дестилация).Та през годините на различните продукти се гледа по различен начин.Като по-високо кипяща фракция,дизела естесвено би могъл да се смята като по-скъп като производство.Но тогава мазута и асвалта биха били петорно по-скъпи...
                              Виден столичен ихтиолог

Коментар

преди време дизелът не беше дизел!!!
                                На мен лично ми е много болна тема--дизел-Евро.Алпин.Супер--все тая ми е-нафта.Сутрин си затварям очите покрай бензиносанциите--става ми лошо.Колегите ми казват "Добро утро" а аз питам "Кое му е доброто-пак е вдигната нафтата!!!"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X