Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизелът поскъпва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дизелът поскъпва

До два дни дизелът ще стане най-скъпото гориво у нас, а литър се очаква да стигне 2,26 лв. по големите вериги бензиностанции...

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1172592

До: Дизелът поскъпва

По принцип дизела според приетите от ЕК норми за размер на акциза е по-голям от бензина... България в момента има нива на акциза за горивата които за бензина са високи според нормите а за дизела сме на най-ниската ставка... Освен това има идеи които рано или късно е се претворят в нормативна практика акциза за дизела да бъде качен с още...

Въобще съвсем логично е дизела да е с около 10% по-скъп от бензина както е навсякъде по света...
    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Севов Преглед на мнение
      До два дни дизелът ще стане най-скъпото гориво у нас, а литър се очаква да стигне 2,26 лв. по големите вериги бензиностанции...

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1172592
      Не се очаква, в OMV и повечето големи вериги е толкова от днес...
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Венци, защо както е навсякъде по света ? В Белгия дизелът винаги е бил по-евтин от бензина, значително по-евтин. В момента е много скъп, но въпреки това е по-евтин по памет от последното ми зареждане тук (преди около месец).

Преди няколко години беше на половина от цената 98.

Хубавото е, че имам и бензинова кола, та мога да си карам и на 95 и на дизел. Лошото е, че бензинката е на над 20л/100км при градско, пък и дизела е на 15+..
        VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

За Белгия не знам как но не вярвам да е по евтин от тук... всъщност си е направо невероятно...
          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            За Белгия не знам как но не вярвам да е по евтин от тук... всъщност си е направо невероятно...
            Не казах по-евтин от в БГ, по-евтин спрямо бензина.

Иначе, ако в Софето дизелът вече е станал 2,26, като нищо мога да си намеря и по-евтин в Белгия. Така върви, около евро и 10-20 цента, но по селата сигурно има и по евро.
            VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Според това което съм чел е нормално дизелът да е с около 10% по-скъп от бензина... А и да не забравяме че пълната дизелизация би предизвикала голям проблем с това какво се прави полученият бензин... Все пак от един тон нефт се изкарват определено количество дизел и бензин... няма как едното да е за сметка на другото - поне доколкото аз знам... Така че винаги ще се налагат правила (защото цената на горивата зависи най-вече от акцизите) които да довеждат до сравнително ясни пропорции при употребата на двете горива...

В интерес на истината според моите наблюдения от 13-те 4х4 които имаме бензините наистина изразходват приблизително +25% в повече от дизелите... (при равни други условия)... Като се отчете фактът че дизелите искат два пъти по-честа смяна на маслото и разликата в горивото аз намирам твърде малко разлики в експлоатационните разходи между едното и другото...
              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
                Не казах по-евтин от в БГ, по-евтин спрямо бензина.

Иначе, ако в Софето дизелът вече е станал 2,26, като нищо мога да си намеря и по-евтин в Белгия. Така върви, около евро и 10-20 цента, но по селата сигурно има и по евро.
                За Белгия не знам но в повечето от страните в които съм бил дизелът е по-скъп... Я вземи другият път запиши едни цени ще е интересно... на ШЕЛ например...
                VPetrov.photography

Коментар

По принцип дизела според приетите от ЕК норми за размер на акциза е по-голям от бензина... България в момента има нива на акциза за горивата които за бензина са високи според нормите а за дизела сме на най-ниската ставка... Освен това има идеи които рано или късно е се претворят в нормативна практика акциза за дизела да бъде качен с още...

Въобще съвсем логично е дизела да е с около 10% по-скъп от бензина както е навсякъде по света...
                  Здравейте.
                  В показаните цени дизела в европа е по-евтин от бензина с някои изключения където са на една цена.
                  http://news.automedia.bg/read/2115.html
                  Барабар Петко с мъжете...

Коментар

Венци ,не мога да си спомня точните цени понеже са много динамични,а малко по късно ще отворя сайта на АЕБТРИ за да дам текуща информация, но по памет в Сърбия, Чехия, Полша и Румъния бензинът е по скъп с около 5 %. Цените по магистралите са много по различни от цените по малките градове,като разликата може да достигне до 10-15 %.А по отношение на експлоатацията нещата са изравнени.за 100 000-150000 км разликата е почти никакава между дизелова и бензинова кола.А цените в Европа на дизела се променят в зависимост от търсенето.В последно време много се е увеличило , затова и цената литва. Да не говорим за акциза, който искуствено оскъпява всичко.

Коментар

За Белгия не знам но в повечето от страните в които съм бил дизелът е по-скъп... Я вземи другият път запиши едни цени ще е интересно... на ШЕЛ например...
                      Днес ще погледна, довечера пътувам към София и ще сравним.
                      VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Една от най ниските цени в Европа - Шел Berchem в Люксембург /Най- големия шел там, с километрови опашки от камиони/
                        1,14 Евро с ДДС. /ДДС то там е 15%/
                        Това от днес 14.03.08
                        В LUX има и по-евтини но не знам цени, малките бензиностанций много, много не стават за камиони. Там горивото е евтино, но за сметка на това гадно, даже нафтата в България май е по- добра.

Коментар

Днес заредих дизел на цена 2,29.Това е безобразие-абсолютно.Ние сме страхотни овце,каквото и да ни направят си мълчим.Според мен тряжва да постъпваме като Гърците-стачки ама яки.

Коментар

Аз сега съм във Франция, тук определено е по-ефтин от бензина, но това може би е политиката, преобладават дизелови автомобили, които за сега имат и облекчения при регистрация и прочее такси. Все пак излиза над цената в Бг, около евро и 30-35, а бензина почва от евро и 40... Решил съм джипката да карам само на биодизел, реално цената му ще скача по бензиностанциите, макар и без акциз, но има и дребни производители...

Коментар

... А и да не забравяме че пълната дизелизация би предизвикала голям проблем с това какво се прави полученият бензин... Все пак от един тон нефт се изкарват определено количество дизел и бензин... няма как едното да е за сметка на другото - поне доколкото аз знам...
                              Според мен това е истината. Масовата дизелизация при автомобилите, бума в строителството /бензинови строителни машини и камиони няма/ и селското стопанство са причина за голямото търсене на дизела. Бензина какво да го правят, да го пият ли от ЛУКОЙЛ? Пазарна икономика - търсене и предлагане
                              А иначе производствените разходи при дизела са по-ниски от при бензина и въпреки това при цената за крайния потребител е обратно.
                              Подобна е ситуацията и при пропан-бутана. Като се вземе предвид че тои е отпаден продукт при преработката на нефта, неговите разходи са само за съхранение и транспорт, според мен неговата цена също е висока. Половината бензинови коли карат на газ. Пак питам: Бензина да го пият ли?
                              Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X