Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизелът поскъпва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Дизелът поскъпва

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    аз. Съвсем скоро ще ги разсипе демографския колапс (съотношение между работещи и пенсионери).
    За Китай,ли става дума? По-скоро демографския колапс ще съсипе Европа а не Китай,най-малкото щото са 3-пъти повече от нас.

Коментар

аз. Съвсем скоро ще ги разсипе демографския колапс (съотношение между работещи и пенсионери).
      Аз имам колега, който от 15 години живее в Китай и поддържа CNC машините им. Просто е един от добрите български специалисти, които изтекоха от България.
      Казвал ми е , че в Китай, неработещи пенсионери няма, това е още един доход, но пенсионирането в никакъв случай не означава, край на трудовата дейност.

Петролът свършва, и ще свършва още най малко 30 години. Както всяко дефицитно нещо, той ще става все по скъп и достъпен за все по малък кръг богати общества.
      Мисля , че ни предстои да наблюдаваме много интересен социален колапс.
      Засега няма автономна машина с такъв висок КПД, както е двигателя с вътрешно горене. Мисля , че за голяма част от хората, ще ни се наложи да си припомним, колективният транспорт, името Джеймс Уат, и прочее Пуф-Паф, както казвах като малък, когато ми забраняваха да се надвесвам от прозореца на влака, защото летят въгленчета ))

Пък не вярвам, някой смелчага да конструира самолет с ядрен двигател, така че романтичните двуседмични круизи с трансатлантическия лайнер " Куин Мери " отново ще са актуални.

Изобщо романтика ))) Светът без петрол, ще е по хубав. Това което оцелее от него де
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Двигателят с вътрешно горене може да работи и с други неща. Етанолът например, вярно че доскоро идваше малко скъпичък за производство, но пък с тези цени на петрола си става съвсем актуален... Пък и бензин може да се прави и не само от петрол, а например и от въглища или биомаса(която както и етанола се прави от възобновими источници като дърва, пшеница или каквото там има), доста по-скъпо е за сега, но на практика технологията я има. Та цените ще се видигат още, но без горива няма да останем.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Може и да бъркам, конкретно за пенсионерите. Това не променя факта, че на Китай му предстои тепърва сериозна социална трансформация. Както и позакъснели инвестиции във вътрешни проекти (екология, инфраструктура, човешки ресурси - все неща, без които икономическото чудо няма да е задълго).

За КПД категорично бъркаш - ДВГ не е нито автономен (той е зависим от огромна инфраструктура и логистика), нито с най-висок КПД (всеки електромотор го удря в земята). Досега няма инженерни решения за други масови транспортни средства, но се работи по въпроса. Идеята градовете и пътищата да имат обществена контактна мрежа не е чак толкова абсурдна.

И за самолет с ядрен двигател бъркаш - правен е, в края на 50-те години (не съм сигурен), макар и да е летял само веднъж. Ако трябва, ще лети пак.

Коментар

А не не сте познал. В Китай социалните осигуровки са задължителни от 8 г. т.е. от 2000 г. и то само за държавните служители и работници - около 50 % от фирмите в целият Китай били държавни, за другите-не.
            Възрастните хора в Китай пенсия не получават, работят докато могат и разчитат на децата си да ги гледат. Според тяхната традиция синовете са длъжни да се грижат за родителите си и за това са били толкова напред с раждаемостта.

Мога още много да обяснявам за жълтичките, ама съм много далеч от темата "Дизелът поскъпва", за което се извинявам.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

За КПД категорично бъркаш - ДВГ не е нито автономен (той е зависим от огромна инфраструктура и логистика), нито с най-висок КПД (всеки електромотор го удря в земята). Досега няма инженерни решения за други масови транспортни средства, но се работи по въпроса. Идеята градовете и пътищата да имат обществена контактна мрежа не е чак толкова абсурдна.

.
              Бе, то и аз нямам нищо против самолет с електромотор, ама...много му дълъг разклонителя )))
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                Двигателят с вътрешно горене може да работи и с други неща. Етанолът например, вярно че доскоро идваше малко скъпичък за производство, но пък с тези цени на петрола си става съвсем актуален... Пък и бензин може да се прави и не само от петрол, а например и от въглища или биомаса(която както и етанола се прави от възобновими источници като дърва, пшеница или каквото там има), доста по-скъпо е за сега, но на практика технологията я има. Та цените ще се видигат още, но без горива няма да останем.
                Ей тук е голямата уловка.Не следиш ли какъв вой се надига за гладуващите по света.То вярно че е инспириран от петролодобиващите но...Въглищата са по-бързо изчерпаеми и от петрола.Пшеница,рапица,соя-глад за бедните.Синтетичният бензин -много скъп и пак свързан с неща дето много бързо ще свършат.Явно нова революция в технологиите е нужна.
                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                  Явно нова революция в технологиите е нужна.
                  Електромотори за из градовете(плюс всякакви видове електроцентрали със слънчеви батерии, вятър, приливи, нормални вецове и разбира се атомни), водородни клетки и метан за по-надалеч, а за където не достигат като мощност - етанол, все ще се прежали толкова пшеница или нещо друго, ако повечето ползват друго.

Е, може и самолетите да станат малко по-бавни, но чак да не летят едва ли.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Хубаво го очерта но ми е интересно защо не се случва.
                    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Работят по-въпроса хората, работят...

http://www.global-hydrogen-bus-platform.com/

Изгледайте видеото на същата страница.

Коментар

Хубаво го очерта но ми е интересно защо не се случва.
                        Технологиите ги има. С "малко" инвестиции ще станат и в пъти по-ефективни... а защо не се случва... ами найбаналният факт е, че парите необходими за "малкото" инвестиции се държат основно от хората, които държат и петрола... За сега предпочитат да го продават скъпо, вместо нещо да им подбива пазара. Като започне наистина да привършва, много бързо ще се случи... Лошото е, че той върши работа за още доста неща, освен гориво, които не са толкова лесно заменими, а пък го пропиляваме за глупости, като бензина...

Коментар

Електромотори за из градовете(плюс всякакви видове електроцентрали със слънчеви батерии, вятър, приливи, нормални вецове и разбира се атомни), водородни клетки и метан за по-надалеч, а за където не достигат като мощност - етанол, все ще се прежали толкова пшеница или нещо друго, ако повечето ползват друго.

Е, може и самолетите да станат малко по-бавни, но чак да не летят едва ли.
                          И по ред ги почвам:Слънчевата енергия тук поне,на земята май освен да си топлим водата друго приложение....хм
                          Вятъра условно върши работа .Приливни ел.централи-май само една работеща във Франция.Интересно защо ли не се развива масово тази технология!?!За нормални ВЕЦ-ове,скоро водата ще е по кът и скъпа от петрола/според мен/и не само.Атомните -нали виждаш кво се случва,спавка Козлодуй.Водородните клетки са толкова обемисти и опасни че..КПД-0,1например.Метана-има бъдеще определено.Етанола вече го разнищихме,при очертаващо засушаване и глад който добива горива от нещо което става за ядене ще го пребиват с тояги

Коментар

Технологиите ги има. С "малко" инвестиции ще станат и в пъти по-ефективни... а защо не се случва... ами найбаналният факт е, че парите необходими за "малкото" инвестиции се държат основно от хората, които държат и петрола... За сега предпочитат да го продават скъпо, вместо нещо да им подбива пазара. Като започне наистина да привършва, много бързо ще се случи...
                            Ами Шел, Репсол и т.н. оказват голяма подкрепа, защото утре като свърши черната гняс, те ще са тези, които ще продават водорода...Така поне загатват във филма.
                            Освен това, броят на тези автобуси в Германия се увеличава така, че...В Хамбург и други градове вече си имат редовни автобусни линии, пробега с едно зареждане е сравнително малък - 250-300км, но усъвършенстването не е спряло...

Коментар

И по ред ги почвам:Слънчевата енергия тук поне,на земята май освен да си топлим водата друго приложение....хм
                              Вятъра условно върши работа .Приливни ел.централи-май само една работеща във Франция.Интересно защо ли не се развива масово тази технология!?!За нормални ВЕЦ-ове,скоро водата ще е по кът и скъпа от петрола/според мен/и не само.Атомните -нали виждаш кво се случва,спавка Козлодуй.Водородните клетки са толкова обемисти и опасни че..КПД-0,1например.Метана-има бъдеще определено.Етанола вече го разнищихме,при очертаващо засушаване и глад който добива горива от нещо което става за ядене ще го пребиват с тояги
                              Слънчевата енергия от известно време си върши много добра работа за добив на електричество, а тия безкрайни пустини, които предричаш ще са съвсем добре дошли . Приливните, за сега са по-неизгодни от ТЕЦ-ове, ама като се вдигне още малко петрола... Не съм казвал, че ще е евтино, дори напротив, енергията ще става все по-скъпа, но ще я има... Колкото до водата, когато вземе да свършва, то горивата ще са ни най-малкия проблем .

А водородните клетки отдавана имат доста по-сериозен КПД .

Иначе да се върнем на темата за цената на дизела, както спомена и Венци, идеята е още от сега, тия които в бъдеще биха пребивали с тояги, когато искаш да си направиш малко етанол, да бъдат постегнати още от сега .

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                                Ами Шел, Репсол и т.н. оказват голяма подкрепа, защото утре като свърши черната гняс, те ще са тези, които ще продават водорода...Така поне загатват във филма.
                                Освен това, броят на тези автобуси в Германия се увеличава така, че...В Хамбург и други градове вече си имат редовни автобусни линии, пробега с едно зареждане е сравнително малък - 250-300км, но усъвършенстването не е спряло...
                                То е ясно, че в един момент те ща са тези, които ще разработят технологиите и съответно почват с подготовка още от сега... но в същото време превземайки и този сектор, лесно го държат на каишка докато им е изгодно да го пуснат .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X