Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизелът поскъпва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Дизелът поскъпва

Да вярно, бе...но стига коментари за цените на петрола!
    Някой ни е казал че, земните запаси на петрола скоро ще свършват!Това не е вярно! Според геолозите, магмата дълбоко под земната кора непрекъснато произвежда суров петрол, нещо като "химическа реакция", втечнява твърдите вещества и т.н.
    ...А някой астроном е открил наблизо планета покрита ... с течен газ достатъчно за 50 милиона години употреба у нас, на Земята! Невероятно, но факт!
    В повече държави , вкл. България , вдигат цените на петрола, защото имат нужда от допълнителни финансови средства за усъвършенствяване на технология за производство и съхранение на горивата...Само ръководителите в бранша знаят най- добре...Например, в Нефтохим - Бургас има много остаряла техника и постоянно извършват ремонтни дейности без край!...Следва...

Коментар

Първоначално публикуван от ivostef Преглед на мнение
      Да вярно, бе...но стига коментари за цените на петрола!
      Някой ни е казал че, земните запаси на петрола скоро ще свършват!Това не е вярно! Според геолозите, магмата дълбоко под земната кора непрекъснато произвежда суров петрол, нещо като "химическа реакция", втечнява твърдите вещества и т.н.
      ...А някой астроном е открил наблизо планета покрита ... с течен газ достатъчно за 50 милиона години употреба у нас, на Земята! Невероятно, но факт!
      В повече държави , вкл. България , вдигат цените на петрола, защото имат нужда от допълнителни финансови средства за усъвършенствяване на технология за производство и съхранение на горивата...Само ръководителите в бранша знаят най- добре...Например, в Нефтохим - Бургас има много остаряла техника и постоянно извършват ремонтни дейности без край!...Следва...
      Истината е, че изчисленията на геолози също така показват, че има залежи за поне 25-30 като се отчита нарастването на потреблението.

За планетата с газове, подходящи за горива - дори така да е, ми е доста интересно как ще ни го докарват до ОМВто (да речем) - тях ги е страх да кацнат със совалката - представи си да приземят танкер.

Пак обръщам внимание на това, че ние не сме изолирана среда и "първозиточникът на злото" Нефтохим е едно малко колелце в световната горивна система. Че е стара-стара е рафинерията, но няма много революционни нововъведения в рафинирането така или иначе. Ремонтите/подръжката започват от първата година във всяко едно ново предприятие главно, за да не се налага да го строиш наново на 10 или 15 година.

П.С. И що така с това "бе"?

Коментар

Понеже се позачетох в темата и се натъкнах на опцията с биодизела - ще си позволя да кажа няколко думи и за него, без да твърдя, че съм напълно прав.

Нямаше как петролът да поскъпне преди да поскъпне и алтерантивното му гориво (биоетано/биодизел...). Ето защо имаме исторически високи цени на маслодайните култури, който и без това се дотират от държавите. Заради засилилата се нагоре цена производителите (земеделските) спекулативно продължават вдигане на цените, като всеки гледа от другия. Производителите на растителни масла, разполагащи с инсталации за биогорива започват да преосмислят производството му, защото при тези цени на основния продукт не е вече така рентабилно. Ето защо е малко спираловидна тенденцията при горивата - петролът повлече цената на маслодайните култури и големи количества хранителни култури бяха насочени за производство на биогорива - оттам и недостиг на маслодайни култури за изхранване на населението - двоен ефект върху цената. Биогоривото неизменно вече не толкова рентабилно и какво се случва - увеличава се консумацията на петрол, защото намалява производството на алтернатвното гориво. Ефектът е двоен и всичко е само бизнес!

Коментар

Като гледам колко коли има по улиците, скоростта с която се умножават и как почети всички са с един човек в кола - същевременно колко велосипеди се карат и колко скутерчета - бензина все още не е толкова скъп. Между другото в Унгария дизела е 3.50лв.

Коментар

ivostef написа:
            А някой астроном е открил наблизо планета покрита ... с течен газ достатъчно за 50 милиона години употреба у нас, на Земята! Невероятно, но факт!
            Това сериозно ли? Дефинирай "Наблизо". Хелият на Луната е сигурно по-наблизо, но все още не можем да докараме два чувала и да решим енергийните си проблеми.
            А да знаеш малко след Марс какви хубави астероиди хвърчат съвсем безстопанствено, а ако знаеш какви хубавини носят! Само вържи няколко и ги буксирай насам. Ех...
            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
            No wahalla.

Коментар

Някой тук май не прави разлика между фосилни горива и други алтернативи та чака магмата да му произведе нафта
              Е нема да стане!!
              И чай от рапица нема да помогне.

Коментар

Току що писах в другата тема за цените на горивата.

Аз смятам, че карането на коли трябва да бъде по необходимост, а не даденост и безхаберие.

Съсипваме природата, градът ни (София) вече ме отвращава ежедневно, улиците приличат на автоморги, а хората продължават да се руят пред КАТ със стотици автомобили нови регистрации всеки божи ден само в София.

Майната му. Да направят горивата по 15-20 лева литъра и да задължат всички, за които не е оправдано карането на автомобил на тези цени, тези, които нямат къде да си държат колите и се ръгат по зелените площи и правят улиците на паркинги - да го разкарат.

Аз до няколко месеца започвам да си строя къща и ще се разкарам от тоя скапан град, толкова много ядове и нерви ми насажда това неистово количество автомобили, че направо не си струва да се живее тук. Само някакви строежи навсякъде, задръствания, мърсотия, дупки и изнервени хора. Е за какво ми е да живея тук ? Майната му
                VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение

Аз смятам, че карането на коли трябва да бъде по необходимост, а не даденост и безхаберие.

Съсипваме природата, градът ни (София) вече ме отвращава ежедневно, улиците приличат на автоморги, а хората продължават да се руят пред КАТ със стотици автомобили нови регистрации всеки божи ден само в София.

Майната му. Да направят горивата по 15-20 лева литъра и да задължат всички, за които не е оправдано карането на автомобил на тези цени, тези, които нямат къде да си държат колите и се ръгат по зелените площи и правят улиците на паркинги - да го разкарат.

Аз до няколко месеца започвам да си строя къща и ще се разкарам от тоя скапан град, толкова много ядове и нерви ми насажда това неистово количество автомобили, че направо не си струва да се живее тук. Само някакви строежи навсякъде, задръствания, мърсотия, дупки и изнервени хора. Е за какво ми е да живея тук ? Майната му
                  Мите, разсъждаваш егоистично. Нали се сещаш , че светът не се върти около София? И че от повишаването на цените страда както Иван от столицата , така и Първан от с.Югла? Хаотичното движение по софийските улици и увеличаването на автомобилния парк не може да бъде причина за вдигане на цените. Аз например се возя 99% от времето сам. И много често обикалям ей така без цел, само за удоволствие. Ама не се считам заради това по-виновен от който и да е друг собственик на автомобил. Пък и не виждам защо трябва да се считам. Та така...

П.П. А, и 20 лв да направят бензина пак ще си се разкарвам за удоволствие, само дето ще е по-малко.

Коментар

За изброените проблеми регулаторът трябва да е друг - не цената горивото. Но и другият регулатор ще се научи как се правят нещата, накой ден!

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                      Мите, разсъждаваш егоистично. Нали се сещаш , че светът не се върти около София? И че от повишаването на цените страда както Иван от столицата , така и Първан от с.Югла? Хаотичното движение по софийските улици и увеличаването на автомобилния парк не може да бъде причина за вдигане на цените. Аз например се возя 99% от времето сам. И много често обикалям ей така без цел, само за удоволствие. Ама не се считам заради това по-виновен от който и да е друг собственик на автомобил. Пък и не виждам защо трябва да се считам. Та така...

П.П. А, и 20 лв да направят бензина пак ще си се разкарвам за удоволствие, само дето ще е по-малко.
                      Прави си, наистина малко егоистично поглеждам, но това като цяло е световна тенденция. И лошото е, че не рефлектира само върху личния транспорт, но ефекта е огромен върху цените на стоките, производството и т.н.

Малко емоционално реагирам.

В същност горивата за личен транспорт нека станат мега скъпи. Тези за производство да се балансират да стоят относително ниски с приходите от личния транспорт.

И наистина трябва да стане така, че повечето хора да не намират икономически/социална обосновка в това да притежават и да КАРАТ автомобил непрестанно.

И аз като теб си карам една от колите уикенда за удоволствие, често без конкретна цел. Нека стане супер скъпо, така ще изпитвам още по-голямо удоволствие от по-малкото каране

Пък относно градското каране - разбира се ще се огранича и аз. И аз го съзнавам, не че карам много, офисът ми е на 5 минути пеша от дома, но въпреки това може би 1/3 от пътуванията ми бих могъл да си ги спестя или да го комбинирам с някой друг. Просто ни мързи и това е ! Свикнали сме да сме плужеци.

Като бях млад и нямах автомобил не само не ми липсваше, но и вместо да ходя пеша - сигурно 80% от времето тичах. Ходенето ми се струваше прекалено бавно и неефективно. Няма такава форма човек, сигурно можех да си тичам 5 часа без да спирам. Сега 50 метра тичане = 30 минути въздишки и 2 часа потене.
                      VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

За това основна вина имат строителните фирми и хората, които си купуват нови жилища, вместо да бойкотират безумието да се строят сгради без паркинги. Аз съм на 15 минути пеша(бърз ход де) от центъра Народното събрание и въпреки това нямам проблеми с паркирането и на двете си коли пред блока, а има и колкото искаш зелени площи наоколо. Ама като е строен квартала е мислено...
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

А метрото?! Знаете ли колко народ се кълне, че няма да ползва колите си ако има удобен и бърз транспорт до работното си място? Аз също! Но ако ползвам съществуващия адски транспорт, пропилявам по 3 часа на ден в пътуване до работа и обратно, вместо по 40-50 минути по околовръстното.
                          Последно редактирано от Lazar; 23-05-08, 12:01. Причина: грешка

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                            А метрото?! Знаете ли колко народ се кълне, че няма да ползва колите си ако има удобен и бърз транспорт до работното си място? Аз също! Но ако ползвам съществуващия адски транспорт, пропилявам по 3 часа на ден в пътуване до работа и обратно, вместо по 40-50 минути по околовръстното.
                            И аз така. За разстояние, което изминавам за около 15 минути с кола в сравнително натоварените часове, трябва да направя две прекачвания на градския транспорт(т.е. три превозни средства) и то с предвижвания пеша, ако не ми се обикаля като малоумен до засичащите се спирки, само чакането по спирките ще ми е над половин час... Е, как после да не пътувам всеки ден, когато времето не позволява с колело, с кола?! За пеша идва малко много, но и това съм го правил при хубаво време. Да не говорим, че и 5 лева да стане бензина, за това разстояние ще ми е по-евтино, отколкото да дупча 6 билета на ден...
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Скоро ще сме в десетката на страните с най-скъп бензин:

"Консултантската компания AIRINC публикува сравнителни данни за цените на бензина през март т.г. в редица страни по света и се оказва, че не сме далече от 10-те държави с най-скъпо гориво."

http://news.vestnik24.com/newsbg/news_590845.html

Коментар

Недоволството от поскъпването на горивата расте по цял свят

Автобусният транспорт е най-развитият в България и поема 70% от пътническия поток, коментира АФП
                                25.05.2008
                                Недоволството от поскъпването на бензина расте по цял свят, след като цената на петрола премина символичния праг от 135 долара за барел през тази седмица, и стана причина за множество демонстрации и стачки, предаде Франс прес.
                                Протестите на френските рибари, които издействаха от правителството си помощи, за да се справят в високите цени на газьола, довeдоха до подобни действия в Испания и Португалия.
                                Испанските рибари обявиха, че ще организират демонстрация в Мадрид в края на май и заплашват да спрат работа през юни, ако не получат никаква помощ. В Португалия рибарите обявиха стачка на 30 май.
                                В Русия, която все пак е вторият износител на петрол в света, шофьори организираха вчера демонстрации в близо 50 града в страната. Президентът на сдружението за защита на шофьорите Вячеслав Лисаков обвини правителството, че налага акцизи, които са "60 до 70 на сто от цената" на бензина, а следователно извлича облаги от поскъпването на бензина.
                                Унгарските автобусни шофьори демонстрираха в петък и заплашиха със стачка.
                                Автобусният транспорт е най-развитият в България (70% от пътническия поток) и във вътрешността на страната, и към Европа, заради конкурентните цени, а населението е най-бедното в ЕС със средна месечна заплата от 285 евро.

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1202555

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X