Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизелът поскъпва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Дизелът поскъпва

Цялата тая работа с изчерпването на петрола е голема партенка - някой голем е решил да напраи удар и покрай него още десет галфона ще ни дерат като за последно - петролни компании , държава етц.
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
      Цялата тая работа с изчерпването на петрола е голема партенка - някой голем е решил да напраи удар и покрай него още десет галфона ще ни дерат като за последно - петролни компании , държава етц.
      Изчерпването не е партенка, а геология. Но за останалото си прав.

Коментар

Изчерпват се находища почнали да се разработват преди 20 години - големите компании не разработват нови защото са нужни инвестиции а те няма да ги направят(защото и така печелят доволно).
        When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от allfriends Преглед на мнение
          A ето и откъде са взели информацията:

http://gasoline-germany.com/international.phtml

Германците също не са щастливи с тези цени, но и те като нас освен да ги обсъждат няма какво повече да направят...
          Ами те не са щастливи, но поне парите от акцизи отиват по предназначение, а не в бездънните джобове на една шепа цървули, както е при нас.
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Поскъпването на горивата е реалност и всички ние го знаех ме отдавна,но се надявах ме да ни се размине.Но това е реалноста а не сън,и трябва да свиква ме.

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
              Тук мисля, че има нещо вярно! Големите си кътат петролните запаси, като се опитват да използват ресурсите на тарамбуките на минимални цени. За целта или ги демократизират насилствено, или слагат марионетки където трябва, или просто правят номера с евтиния долар. Да, обаче и тези, вторите, не пасат вече трева - тя и бездруго е кът в пустинята. Искат да продават петрола си така, щото да им остава излишък от средства, с които да се подсигурят енергийно за в бъдеще, когато петролът им свърши. Получава се така, че го отнася третият, както обикновено. Той нито е производител, нито може да пее в хора; е, има си марионетки по върховете, но и те , клетите, не са сигурни на кой цар служат... А пък са и алчни, както всички владетели на туземни племена, които знаят, че са за малко, наследниккът е наблизо и точи ножа!
              Така аз виждам ситуацията, малко метафорично и съвсем непрофесионално...

Коментар

И кога започна пързалката за СССР?
                Когато един президент-актьор каза : "Ще Ви накарам да ядете танкове!".
                Колко беше тогава стойността на барел нефт? USD 7! За диамантите и златото - излишно е да си говорим.
                Докато този мастодонт (нещастен) се изхранва от суровини, т.е. самоизяжда се, ама в същото време има и ядрени ракети - така ще е! В момента, с тези цени, не храним араби, петролни компании и т.н. а държим ДИВАЦИТЕ сити. Щото като огладнеят (т.е. паднат цените на суровините, а те друго си нямат) могат да натворят доста поразии. Историята (истинската !!!) крещи по този въпрос.

Ми ще си ги храним. Аз (някъде бях писал с колко намаляват) съм съгласен. Природна даденост, политическа недълновидност и т.н.

Ние да ставаме хора, пък тая огромна зоологическа градина ще служи за пример на подрастващите: "Избирай - или нормален човек, или в колхоза". Все е полза. Е, тя няма да е толкова огромна скоро
                “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
                Б.Франклин

Коментар

Не съм русофил,но Русия,е велика страна,и сравненията с диваците не са удачни.Ние не сме кой знае колко добри,а и вече не знам на кого не сме се кланяли.

Коментар

Първоначално публикуван от haflinger Преглед на мнение
                    И кога започна пързалката за СССР?
                    Когато един президент-актьор каза : "Ще Ви накарам да ядете танкове!".
                    Колко беше тогава стойността на барел нефт? USD 7! За диамантите и златото - излишно е да си говорим.
                    Докато този мастодонт (нещастен) се изхранва от суровини, т.е. самоизяжда се, ама в същото време има и ядрени ракети - така ще е! В момента, с тези цени, не храним араби, петролни компании и т.н. а държим ДИВАЦИТЕ сити. Щото като огладнеят (т.е. паднат цените на суровините, а те друго си нямат) могат да натворят доста поразии. Историята (истинската !!!) крещи по този въпрос.

Ми ще си ги храним. Аз (някъде бях писал с колко намаляват) съм съгласен. Природна даденост, политическа недълновидност и т.н.

Ние да ставаме хора, пък тая огромна зоологическа градина ще служи за пример на подрастващите: "Избирай - или нормален човек, или в колхоза". Все е полза. Е, тя няма да е толкова огромна скоро
                    Написах едно дълго мнение, но като установих че излизам от границите на добрия тон го изтрих. Не мога да разбера защо интелигентни хора се поддават на такава омраза и пишат такива откровено злобарски и неверни постове. roll:

Коментар

Добре! Приемам всички забележки! Наистина.
                      Да помислим какво ще стане ако (АКО !!!) утре петрола падне на USD 25?

А това знаем е възможно. Пазарните механизми важат до определено ниво (да го обяснят икономистите).

Аз съм тъп и не разбирам !!!!!!!!!!!!

P.S. И докога ще бъркаме русите, руската култура с дивашката руска политика. Те заслужават уважение дори и само защото са оцелели при тези условия. Диваци не са народа, а политиците и олигарсите им. Те са готови да затрият света, само и само да не обуят (пак) валенките. За мен диваци са тези, които искат да прескочат цели периоди в развитието си. Вчера продавал метли - днес купува ................. каквото Ви дойде на ум. Е това са за мен диваците които трябва да храним.

То сякаш тук не е така! Карай! Съдба.
                      Последно редактирано от haflinger; 22-05-08, 20:48.
                      “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
                      Б.Франклин

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                        Биодизел,се произвежда в рафинерията на Жоро Вълканов в Ловеч,намира се в бензиностанциите на Екопетролиум,съдържа 15%нафта и био гориво от рапица и други етеричномаслени растения.
                        Рафенерията на Вълканов отдавна не работи.Сега тя само е един паметник.

Коментар

Високата цена Боли, защото мнозинството няма нормални приходи...
                          Световните "обръчи от фирми" решават и ...всички печелят яко!!!

Мен ме дразни най-много това , че тук сме още по Нагли хитърци!!
                          Ще настроим броячите - и ще ударяме народеца и в количеството!!!
                          В Западна Европа плащат скъпо - за качествени горива БЕЗ ПРИМЕСИ, а тук ...
                          Таке , че колеги нашите Горива са Далеч по скъпи ..като си сметнем всичко това!!!
                          СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Няма какво да се сърдим на руснаците за цените на нефта- не те направиха Китай световна работилница с достатъчно пари да купуват нефт на каквато и да е цена. Това, че руснаците са ни хванали за гушата и не ни пускат е съвсем друг въпрос, естествено енергоносителите са груба част от "хватката".
                            Нефтените компании инвестират и то яко в разработката на нефтени находища. Разработват се и нефтоносните пясъци в Канада, но цената и екологична и финансова е ужасна. Преди месец откриха третото по обем нефтено находище до брега на Бразилия. Сега производството се измества в океана на дълбочини над 1000м и още 3000м под нивото на дъното- в Западна Африка и далечният Изток например.
                            Запасите в Северно море се изчерпват и никой не е виновен, че руснаците имат огромни залежи. Точно заради това и словосъчетанието "европейска енергийна независимост" е оксиморон.
                            Преди няколко години преминахме критичната стойност на отношението открити залежи/добив т.е. сега се добива повече отколкото се открива.
                            Номерата на нашите си хитреци-търговци и алхимици е направо за отделна тема.
                            Защо издухахме милиони тонове нефт през ауспусите и комините е друга приказка, но ще трябва да обясняваме на децата си защо така варварски унищожихме тази така ценна суровина.
                            Дано е наближило времето, когато американските пишлемета ще слязат от 6-цилиндровите си малолитражки, защото не могат да им пълнят резервоарите по два пъти на ден, само за да си возят дебелите задници до МакДоналдс.
                            Ако някоя комета се изтресе и донесе нова порция въглеводороди ще имаме съвсем други дертове.
                            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                            No wahalla.

Коментар

А според мен дизела е евтин...Дизеловите коли се търсят-факт...А те вървят с...ДИЗЕЛ...Не съм усетил задръстванията в София да са намалели,напротив...(а така е и в половината свят).И то далеч не всички се движат по необходимост.А след като има търсене,нормално е да поскъпват горивата.А парите от акциза къде отиват е друг въпрос
                              Виден столичен ихтиолог

Коментар

Колеги, истината е, че проблемт е не в акцизите или руснаците или дори Китай. Горивото се продава на свободен публичен пазар - два основни компонента там са търсене и предлагане и пропорцията на двете контролира тенденцията в цената.
                                Истината е че като всяка друга стока прекомерното покачване на цената ще доведе до свиване в търсенето - това обаче е много дълъг и мъчителен процес. Когато обаче се стигне до там, че предлагането сериозно надвиши търсенето цената неизбежно ще започне да пада.

В момента има очаквания за цена на петрола от 200 долара за барел до края на следващата година, което е с 300% повече от цената миналата година. До една две години домакинствата в щатите сериозно ще трябва да свият потребителските си кошници (не само заради горивото, но и заради високите ливи, а там кредитите са много) и неизбежно това ще доведе до сериозни промени в консумацията на горива във САЩ, а именно те са най-големия консуматор в света.

Както бяха последни, до скоро, ще станат първи в алтернативните/неконвенционални горивни системи с най-икономични показатели и консумацията на глава на населението ще падне доста. Тогава кривата ще се обърне и цената ще има сериозна корекция надолу. За съжаление периода за този цикъл е между 5 и 10 години - ще издържим ли до тогава?

А дизелът е по-скъп заради по-големия разход на суров петрол за производството му - около 20% повече от бензина. Това, в комбинация с факта, че индустрията е "на дизел" - камиони, локомотиви и не на последно място строителна техника и кораби прави по-високата цена на дизела повече от логична.

Що се отнася до това кой определя цената на петрола - производителите му (тези които го добиват де) и небезизвестната им организация!

Горе главата и се оглеждайте за байкове, че може да потрябват!

П.С. Не се увличайте в политически, популистки изказвания за това, че бензинът ни бил най-скъп в Европа или акцизът ни бил най-висок, щото и двете не са истина и само си тровите нервите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X