Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизелът поскъпва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Дизелът поскъпва

Всъщност МОЖЕ донякъде да се променя съотношението газ/бензин/нафта/мазут/смоли, което се получава от нефта. Само че нещата са свързани - като получиш много бензин, получаваш и много газ, а и изразходваш повече енергия, с която се вдига цената на всички продукти.

Това, разбира се, не променя споменатият по-горе факт, че съотношението на цените се определя главно от технологични причини + динамиката на търсенето, върху която пък се наслагват регулативните мерки на държавата.

Иначе, един интересен факт - според горното, потребителите на бензин кръстосано субсидират потребителите на газ.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Това, разбира се, не променя споменатият по-горе факт, че съотношението на цените се определя главно от технологични причини + динамиката на търсенето, върху която пък се наслагват регулативните мерки на държавата.
      Много ми е интересно как се формират регулативните мерки на държавата спрямо дизела. Може би по следната формула:

/голямо търсене/ + /голям акциз/ = повече пари в хазната /повече лапачка/
      Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Първоначално публикуван от Sasho74 Преглед на мнение
        Много ми е интересно как се формират регулативните мерки на държавата спрямо дизела. Може би по следната формула:

/голямо търсене/ + /голям акциз/ = повече пари в хазната /повече лапачка/
        Шшшшшшшшт, ти пък, издаваш тайни. Има и други фактори. Например, от кои държави искаме да потиснем или стимулираме вноса на автомобили, горива...

Коментар

Колеги вчера се прибрах от Чехия и мога да дам малко инфо.Навсякъде дизелът е по скъп от бензина с 10 до 20 евроцента или преведено на български лефчета 2.31,а бензинът 2.10.

Коментар

До: Дизелът поскъпва както и всичко останало

Съгласен съм с Венци че цените на горивата се определят главно от акциза - така е в целия Евро Съюз за съжаление. В САЩ горивата са около 1лв за литър, затова карат големи кубатури и малко хора купуват дизелови коли.

Колкото до производството на горива - не е вярно че трябва да произвеждат равни количества бензин и дизел. Според мой състудент който работи в рафинерията на Лукойл нафтата се дистилира при по-ниска температура от бензина и се получава по-голямо количество готов продукт от единица суровина. Колкото по-високо запалим е даден петролен продукт толкова по-високи производствени разходи има. Най-ефтин е мазута после нафтата, бензините и най-скъпо е самолетното гориво. Всичко останало е акцизи и данъци.

Евро Съюза е стигнал до там че танкерите на всички военно морски флотилии зареждат от арабските държави и после пълнят корабите в неутрални води за да не излиза че правят контрабанда на безакцизна нафта.

Пък автомобилиста/данъкоплатеца си го товарят с акциз+ДДС...

Скоро ще сложат данък и за колите с уредби за олио, вече има такъв 'челен' европейски опит в Британия.
            [COLOR=blue][COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black]When you see DEATH staring in your eyes and you feel her cold breath on your face, don’t slam on the brakes – make a sharp turn…[/FONT] [/FONT][/COLOR]
            [/COLOR]

Коментар

До: Дизелът поскъпва както и всичко останало

Днес заредих дизел от бензиностанция Петрол - Поморие на цена 2.41 лв. за литър
              DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Бях в Гърция 3 дни.

Дизелът е по-скъп и от 95, и от 98 бензин. И то не с малко.
                VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

http://auto.dir.bg/2008/05/07/news2964215.html
                  VPetrov.photography

Коментар

Цели 1.20 лева на литър! Така им се пада!!

Коментар

В момента съм в Брюксел:

98 - 1.44 евро
                      95 - 1.40 евро
                      Дизел - 1.20 евро
                      VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Аз мисля трайно да премина на биодизел, 1-во 50/50 с нафта и след като измисля как да заменя гумата от горивната помпа, замислям 100% да карам на биодизел, то и нафтата е станала ужасно "суха", БД е мазен и много приятно повлиава работата на двг-то.
                        Учуден съм как няма кампания в големите градове, ресторантите и заведенията за хранене имат огромни излишества от отработени мазнини, които се рециклират в Биодизел прекрасно.
                        Големите като Макдоналдс и KFC отдавна са се светнали да си ползват отпадните мазнини повторно преработени в биодизел и това е добра алтернатива на рапицата, като едновремено решава проблемът със сменянето на мазнините за готвене/да се събират от домакиствата също е лесно, в много големи градов се отопляват и произвеждат енергия от биомаса, кото решава и огромен проблем на градовете, органичните отпадъци./

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                          Аз мисля трайно да премина на биодизел
                          Тъй като тук става дума за цени, сподели на каква цена смяташ да го купуваш?

Коментар

И от къде?

Коментар

Не съм зареждал от доста време, беше 1.30 последно преди голямото поскъпване, но замислям 1 рейд да запася и ще стане ясно колко точно. Най-добре на Л.С. Ако някой иска да се разберем да му купя...

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                                Колеги вчера се прибрах от Чехия и мога да дам малко инфо.Навсякъде дизелът е по скъп от бензина с 10 до 20 евроцента или преведено на български лефчета 2.31,а бензинът 2.10.
                                Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
                                В момента съм в Брюксел:
                                98 - 1.44 евро
                                95 - 1.40 евро
                                Дизел - 1.20 евро
                                Първоначално публикуван от PACH Преглед на мнение
                                Днес заредих дизел от бензиностанция Петрол - Поморие на цена 2.41 лв. за литър
                                ..... Искам в Чехия, искам в Брюксел .... искам да се возя на Маруся
                                Вчера (на 06.05.2008 г. де ) заредих в "мидената черупка": V-Power дизел = 2,52 лв./литъра
                                proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                                NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                                Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X