Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Данък за кола, дадена за скрап (пореден случай)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Данък за кола, дадена за скрап (пореден случай)

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    То че има, има си. Ама не е само там. Като за начало прочети ЗДвП и ППЗДвП и дано откриеш разликата между спряно от движение и снето от отчет (дерегистрирано) МПС. И не, не защитавам ЗМДТ и дълбоко не съм съгласен да се плаща данък (както и ЗГО) в пълен размер за спряно от движение МПС, ама това е ситуацията. Не са виновни КАТ за тая работа.
    Коментирайки простотията в КАТ, нямам предвид реакцията им в конкретния случай. Тя е логична. Имах предвид, че посещението там е унизително, независимо от повода. Също не споря кое е редно или не, а имам конкретен въпрос - след като не мога да изпълня изискването да представя бележката за рециклиране на колата, има ли начин да спре да се трупа данък, или не.

Коментар

Някой май много злобее. Има и такива болни мозъци.

Коментар

Първоначално публикуван от Lynx Преглед на мнение
        ...., има ли начин да спре да се трупа данък, или не.
        Без да коментирам предишни писани работи (да не кажа глупости) ДА. Прекрати си регистрацията по надлежния ред! Щото определено се бъркат понятията "временно спиране от движение" и "прекратяване на регистрация".
        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от Lynx Преглед на мнение
          след като не мога да изпълня изискването да представя бележката за рециклиране на колата, има ли начин да спре да се трупа данък, или не.
          Да, но първо се минава през КАТ, където трябва да "свалиш от отчет" автомобила. Отиваш пак, казваш че искаш да сваляш от отчет и ще се бракува. Обясняваш че колата вече е на скрап, и питаш каква декларация е нужно да подадеш. Важно е да обясниш дали имаш или нямаш големия талон.

С документа за сваляне от отчет, получен в КАТ, отиваш в общината и скискаш палци. В общината няма да ти направят проблем че нямаш бележката за скрап, но е задължително да имаш документ от КАТ за "сваляне от отчет".

Възможно усложнение може да се получи в КАТ, защото там за да бракуват автомобила се изисква да имаш големия талон. Ако нямаш големия талон, не знам как процедират. Не може да извадиш копие на големия талон без да имаш колата. Така че просто трябва да се върнеш там и да питаш как може да се "свали от отчет" като и колата и талона са унищожени.

Ако пък намериш големия талон, нямаш никакви проблеми.

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
            Без да коментирам предишни писани работи (да не кажа глупости) ДА. Прекрати си регистрацията по надлежния ред! Щото определено се бъркат понятията "временно спиране от движение" и "прекратяване на регистрация".
            Това май са камъни в моята градина.Човекът не разбира от намеци. Да колега боюков настоящата система за регистрация на автомобилите и плащане на данъци не ми харесва.Това е наследство от съвецкия тип цоциализъм, където човекът и негово време не струват и стотинка.Отделно автомобилът е поставен на някакъв си пиедестал като луксозна вещ. Той отдавна е необходимост ,така както химикалката с която пишем или обувките с които ходим. Това е моето мнение и не смятам да си мълча или да доволствам от издевателствато на бюрократичната система над нас.
            Прочети темите как се докарва кола от Англия или Германия и ще разбереш как стоят нещата с регистрацията и данъците там. Смвятам ,че колкото по малко държавата се меси в живота на обикновените хора -толкова по добре. Да по-трудно се управляват свободни хора но....

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
              ...
              Прочети темите как се докарва кола от Англия или Германия и ще разбереш как стоят нещата с регистрацията и данъците там. Смвятам ,че колкото по малко държавата се меси в живота на обикновените хора -толкова по добре. Да по-трудно се управляват свободни хора но....
              Защо не видиш например как е данъчната система в Дания?! И какъв данък би платил там за автомобила...
              Или там са с'ъвеЦки тип цоциализъм' (да, прилича малко - доста неща са безплатни както при нас на времето) и хората отдавна не са свободни?
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Да си беден излиза скъпо

http://www.manager.bg/%D0%B1%D1%8A%D...types=og.likes

E те за това говоря,не толкова размерът на данъка ,той ,че не е съобразен с доходите е отделен въпрос,а за това ,че да си изряден с държавата е ти струва много ресурси. Който разбрал разбрал. Без бумажки ты букашка ,а с бумажки -человек.

Коментар

Да, има какво да се желае по направление бюрокрация...
                  Основното е, че няма обратна връзка... В конкретния случай - КАТ няма как да го избегнеш...
                  Данъчното - пускаш уведомление по пощата, пазейки квитанция и т.н.. Обаче обратната връзка ще я получиш чак след година, когато отново ще дойде време да плащаш данъци...
                  От друга страна - съмнява ме в 'демократична' Швеция да можеш така да не си плащаш даден данък около 10-15 години...
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                    Ами по същата логика - имаш къща на село, не я използваш, защото живееш в града и това означава ли да не и плащаш данъка. Данъка е върху притежаването на имуществото, а не върху неговото използване.
                    Ами както е тръгнало да започнем да плащаме и данък и за колело,и то е притежание!

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                      В случая говорим предимно за некоректно обявяване на дадено събитие в данъчното - лична грешка...
                      И то обикновено с цел да минем метър и по-тънко...
                      Автомобила явно не е бил обявен за БРАКУВАН, а като спрян от движение.
                      Когато БРАКУВАШ автомобил ти го отписваш от системата, и повече не може да го върнеш в движение без ТЕХНОТЕСТ и т.н.
                      Докато на времето дали поради сантименталност (абе все някога ще оправя автомобила и може да го пусна в движение като ретро автомобил), дали заради незнание, доста народ СПРЯ ОТ ДВИЖЕНИЕ автомобилите си. Но статута е коренно различен при БРАКУВАН и СПРЯН ОТ ДВИЖЕНИЕ.
                      При БРАКУВАН ти можеш да си го държиш в гаража или в двора (не на общинска територия) и няма да плащаш данък. Но и пускането му в движение е сложен скъп и труден процес.
                      Ако автомобила е спрян от движение, ти по всяко време можеш да преминеш ГТП и да го пуснеш в движение...
                      Така, че дайте да си казваме нещата така както са - не виждам никакъв проблем в организацията или правилата - според мен са пределно коректни и правилно съставени.

П.С. при мен проблема възникна защото бях спрял автомобила от движение, но не го бях бракувал..
                      С две думи,каквото и да си говориме става дума за пари!? Но пак от нашият гръб,заради Бюрокращината!

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
                        Що ли си мисля ,че данъци могат да искат само до 3 години назад.
                        Но по някакъв начин трябва да спрат да ти го начисляват,иначе годините вървят постоянно.

Коментар

Няма да се почуда,ако и това не стане скоро.
                          Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Re: От: Данък за кола, дадена за скрап (пореден случай)

"На основание чл. 52, т. 1 от ЗМДТ с данък върху превозните средства се облагат превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България. Следователно, за да бъдат обекти на облагане, превозните средства следва да бъдат регистрирани за движение...."

Спряно от движение МПС , регистрирано ли е за движение или е само регистрирано ?

Коментар

Регистрирано за движение е, щом имаш ДКН... Дерегистрацията става като си върнеш номерата...
                              Това, че в момента си го спрял от движение може да е по различна причина...
                              И при спиране от движение не връщаш номерата.
                              Пример - на колегата преди седмица две му спряха от движение автомобила заради отсъстваща ГО (поради синтактична грешка на застрахователя в попълване на документите)
                              Явно презумпцията е, че дори и автомобила да е спрян от движение, той продължава да е твоя собственост и често да използва общинската инфраструктура (изключение е в градовете някой да си държи спрян от движение автомобил на лична територия).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X