Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кола за подарък от UK

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кола за подарък от UK

Сестра ми ще се жени и искат да дойдат с мъжа и до Uk на гости. Искам да им купя една кола, вероятно Форд Фокус комби, (или Мазда 6) пак комби, на старо и да им я дам да се приберат с нея. Прочетох доста от форума за внасяне на коли от UK в БГ, но точно като моя случай не видях. Не искам да им излиза скъпо по отношение на данъци и мита, а и не знам какви застраховки да им направя, та да се движат из Европа за около 2 седмици ( сватбено пътешествия).
    Искам да е добър подарък, който да не ги вкарва в нерви и разходи.
    Моля да ми помогнете, благодаря предваително.

От: Кола за подарък от UK
    1. Мито за автомобили вкарани в бг от ЕУ НЯМА ...това е още от 2007.

2 Колко ще е данъка на колата в БГ може да се провери много лесно,все още данъка в БГ е възоснова на конските сили (тук може да те послъгвам,от извсено време не съм в в БГ и не съм на 100% сигурен-може и да са сменили нещо)

Относно регистрацията -би трябвало да имате в кралството временна регистрация –например за 1 месец. В немско имаше временна регистрация-плащаш си застраховка за 1 месец и ти регистрират колата за това време, послеможе да я ползваш във всички страни за които застраховката важи –в общия случаи за всички страни от ЕУ и там някоя друга-от застрахователя зависи.

Коментар

Временна регистрация в Англия няма. Колата излиза от шоурума с един номер, и с него отива в моргата.

Най-голям зор ще видиш със застраховката. Временните застраховки, на повечето компании, не важат в Европа, ако колата ще е пърманент експорт от Англия. Значи трябва да направите пълна застраховка (comprehensive), на месечни вноски, която да се канселира, веднага щом регистрират колата в БГ. Ще изгубиш вноските до този момент. Най-добре направете застраховката онлайн, на името на по-възрастния, и с повече стаж от двамата. Другият се вписва, като втори шофьор, ако и той ще кара. Онлайн не се вижда, как се изчервяваш, при някой (неверен) отговор. Трябва да се убедиш, че застраховката ще важи за всички страни от ЕU. В някои компании се плаща допълнително, в други не, във всички случаи трябва да е Comprehensive.

Колата - нерви и разходи ще спестиш с японска кола. Аз съм пристрастен към Хонда. Kолко годишна ще е колата?! Изненада ли ще е, или те ще си я избират?! Колко време ще прекарат в Англия?! Най-добре ще е да се регистрира на някой от тях, по-лесно ще е със застраховката, а и после в БГ. Можеш и ти да я купиш на името на сестра ти (например), "талонът" ще пристигне до 14 дни. Гледай да има МОТ за времето, докато се приберат в БГ. Желателно е да има и роуд такс за същото време.

Всички документи се правят на тяхно име, и на твоя адрес в Англия.
      Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto,
      Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Manual
      Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

Коментар

Извинявам се, но ще напиша второ мнение, защото може да си прочела предишното, и да не обърнеш внимание на редакцията

Най-добре е да търсиш кола от частна обява. Първо, защото са по-евтини, и второ, защото може да попаднеш на ... казано по български, на едноличен търговец на коли, който да ти пробута "перфектен" автомобил, с фалшиво МОТ. Ако имаш възможност намери някой българин, работещ в сервиз, да прегледа колата, дори и да има перфектна сервизна книжка, и/или 12 месеца МОТ. Ако не намериш такъв, отиди в сервиз и им кажи да я прегледат (срещу заплащане ест.). Задължително направете сервизно обслужване масла, филтри, спирачки и т.н. Ако колата няма сервизна история, е желателно да смените и ремък(-ци), ако му е дошло времето.

Коментар

Значи, правя застраховка от тук за този, на когото е колата. Има едномесечни застраховки, доколкото знам, нещо като временни. Това ще проверя дали става за тях, при положение, че не са от тук. Не знам дали важи и за Европа тази застраховка.
          Къде да видя колко ще платят данък, каква кола е добре да взема, за да платят приличен данък, и това ли е изобщо всичко, което ще платят в БГ?
          С какви документи тръгват от тук? Документ на тяхно име ( но на английски), МОТ валидно, застраховка за месец, винетка на прозореца валидна, и какво друго?

Ще стоят седмица- две, не съм решила каква да е колата, искам да е сносна и трайна, Хондите не ги знам, има ли голяма като комби някаква? Аз мислех Фокус или Мазда, даже един Опел ще е ок. Ние сме софиянци, но момчето е от средногорско село, така че ще има пътуване и по малки шосенца тая кола, но и малко магистрала. За това мислех здрава кола, а не някоя Пежо или Ситроен лиготия, това можеше докато сестра ми беше мома, вече не става.
          А и ми трябва по-голяма, иначе за сега те си имат и двамата по една малка, aмa очевидно и деца като се появят не могат да ги тъпчат в Корса.
          Дайте предложения, не съм решила каква да е колата, нямам познат БГ механик, но имам сносен сервиз , на който аз ходя, колата не е изненада, казах им, но ще видя аз какво да търся и какво ще намеря повече от това те какво искат (макар че ще се съобразя, разбира се).

Коментар

Те пък 'зеха, че изтриха всичко, добре че го прочетох, преди това
            Това, което казваш, улеснява нещата значително

Щом си тук от 10 г., надявам се имаш comprehensive застраховка, и перфектна застрахователна история, т.е. няколко години "no claims discount"?!

Тогава -купуваш кола на твое име, обаждаш се на твоя настоящ застраховател и го питаш, дали настоящата ти застраховка важи в EU. Ако не, я правиш валидна. Когато младото семейство дойде, се обаждаш на застрахователя и добавяш към своята застраховка, единият, или двамата от тях. Пак казвам, желателно е този с по-голям шофьорски стаж, и години. В същото време добавяш и новата кола, като второ МПС към настоящата ти застраховка (обикновено е за определен период, да кажем месец).
            Значи вече имаш талон на твое име, и застраховка със всички имена в нея. Сядате и на хвърчащ лист, на български, пишете договор, че продаваш колата, без значение на кого, на сестра ти или на мъжа и. Откъсваш от талона секцията за пърманент експорт, даваш им талона, ОРИГИНАЛЪТ от застраховката, сертификатът за МОТ, пълниш им резервоара, и ги изгонваш Ако ги изпратиш до Дувър, мисля че (не съм сигурен) можеш да си вземеш ТАХ диска, ако има повече от 3 месеца роуд такс, и го връщаш в DVLA (в пощата ще ти кажат как), за да ти върнат някой лев.

Не се стряскай, че ще им дадеш оригинала на застраховката. На тях им е по-важен, ти по всяко време можеш (и трябва) да си извадиш дупликат. Като пристигнат в БГ, или когато си подновяваш застраховката, се обаждаш на застрахователя, и ги махаш от застраховката си, като допълнителни шофьори.

Какво и колко ще платят в БГ, нямам актуална информация, но не се плаща нищо на митница.

Ако кажеш, колко годишна кола ще купуваш, ще ти кажа каква Хонда.

Успех

п.п.Къде в Англия живееш?!
            Последно редактирано от krasi-mir; 21-08-12, 11:34.

Коментар

Аааа, страхотно, всичко, което каза много ми хареса, с малки изключения.
              Имам 7 години но клейм иншуранс, обаче ако сложа друг човек на тая застраховка- веднага ми я променят и вдигат, а после пак трябва да преизчисляват и т.н, много разправии, а и не ми се ще да са на моята застраховка. Има обаче едни застраховки за по месец, май че нещо четох или гледах за това, може би така да опитам?
              До Доувър няма да ги пращам, но ще дам на сестра ми един пощенски плик с марка и моя адрес да ми го пусне от там за към мен и аз после на ДВЛА. Ще мога да си взема парите, защото макар на тяхно име колата ще е на мой адрес, но пък чека ще е на тяхно име...хм....
              Също така не ми харесва, че ще обикалят Европа с кола на мое име, а договора им е само на български, т.е в Париж не могат да го прочетат тоя договор, нали така?
              Иска ми се от тук да си им дам всичо и да ги изритам ( много правилно си се сетил )
              Идеята ти е добра, но аз искам още от тук да сме чисти сметки- добри роднини. А и те няма веднага да се връщат в БГ, а искат да пообиколят.

Коментар

Значи, повечето компании не правят временни застраховки за пърманент експорт. Ако не намериш такава застраховка, ще се наложи да направите пълна, валидна за Европа, на месечни вноски. Може и от твоята банкова сметка. Щом си решила талонът да е на някой от тях, може застраховката да е на другия, нищо че не е собственик, зависи за кого е по евтино. Отрязъкът за пърманент експорт го изпратете в DVLA, в момента, в който тръгнат. От пощата вземете формуляр за връщане на ТАХ диска, сестра ти, или там който е собственик на колата по талон, да го подпише с твоята банкова сметка, и твоят адрес, който всъщност е и на сестра ти. Ти само попълваш датата, когато го изпращаш, а може и те да го изпратят от Дувър, директно на DVLA.

Коментар

Калкулатор за данък МПС има тук: http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html
                  Армеец предлагат някаква застраховка за такива случаи - Гранична застраховка. За подробности - в някой техен офис или представител. Подробна информация как се внася МПС (мотор, но би трябвало да е същото и за кола) има тук: http://bikerz.bg/viewtopic.php?f=9&t=40412

Коментар

само да добавя някои нещица,макар че колегата красимир доста подробно ти е обяснил
                    макар че от няколко години вече съм си в бг пак си пътувам до англия и не мисля че има изменения, но ако е така колегата ще ме поправи.
                    дори и колата да се води на твоя адрес и твое име(евентуално ако ти бъде по евтини с такси и застраховки защото факторите са много дане ги повтарям)това нетрябва да те притеснява,защото когато си ги изпратиш както знаештрябва да откъснеш отрязъка за експорт на колата и твоите грижи към колата преключват до там,защото ти реално си продала колата и колата вече не фигурира в тази държава.дори и да ги снимат с камери и да не дава господ други случки,когато направят справка това излиза на яве,затова пре спокойно можеш да регистрираш колата на някой от тях на твоя адрес и така изобщо няма да се занимаваш с глупости и няма да те търсят за нищо
                    а що се отнася за регистрацията в бг без значение на кой се води колата няма да им трябва нищо освен талона на колата и валидна бг застраховка и нищо друго
                    а що се отнася до избора на кола ако е дизел мазда 6 автоматично я изключи от класацията

Коментар

Когато взимах моя джип / декември 2009/, се оказа, че застраховка On Line може да се направи само от смeтка и на лице с постоянен адрес във Англия.
                      Сестрата на колега, която ни съдействаше, живее постоянно там, но не можеше да плати, защото няма книжка и трябваше да я возим с нас до канала.
                      Там застраховката е на водача, не на автомобила.
                      След 1 ден безполезно моткане из Лондон и борба с параграф 22, не успяхме да платим и въоръжени с вълшебното изречение:
                      - " Уи ар гоинг то дъ ченъл ! " - успяхме да се доберем до ферибота.
                      Без застраховка.
                      Казват че "бобитата", били търпими към континентални ирокези.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Още нещо, ако купувате застраховка онлайн, през сайтове, като GoCompare и CompareTheMarket. Някои неща трябва да са попълнени изключително "коректно", за да получите по-евтина оферта.
                        В графата "От колко г.има АНГЛИЙСКА книжка?", пишеш годините за които има БГ книжка, и изобщо не споменаваш, че няма английска.
                        Пишеш възможно по-ниска стойност на колата (но не фрапиращо).

Също така, мисля че е възможно друг да плати застраховката, а не този, на чиет име е. Някой застраховател, по-скоро би поискал кредитна, вместо дебитна карта, отколкото да се интересува, дали плащащия има книжка. Не мога да знам, какво се е объркало при Nik Nikolov.

По последни мои данни, Tesco ще ти свършат чудесна работа. Не че са от скоро в застраховането, но все още пробиват на пазара, с добри оферти

И да, изобщо да не те притеснява това, че талонът ще се разхожда из Европа с твоето име

Щом имат МОТ, и перфектна застраховка, е достатъчно да попълните секция 10, с името на новия собственик и твоя адрес. Подписвате се купувач-продавач и си джиткат. После, в БГ се попълва секция 6, вече с техния БГ адрес, и те така. В българския КАТ е важен първия лист от талона, втория, може и въобще да не ти го искат (поне при мен беше така преди 3 г.). Дефакто в DVLA отива само първия лист от талона. За да спиш по-спокойно, може да си направите и един договор на английски.

п.п. Не казваш, колко пари сте приготвили за упражнението Но щом казваш, че ще се ходи на село, и не се търси екстремен офроуд, и ако искаш дълги години да те споменават с добро, то колата е Honda CRV, '02-'06-a Може и Accord от същите години.
                        Последно редактирано от krasi-mir; 21-08-12, 17:56.

Коментар

Ох, много мерси на всички, то толкова неща сега трябва да преценя, че направо се ошашавих...добре, дайте да се разберем по-просто дали съм схванала:
                          1. Харесвам кола, която да НЕ Е мазда 6 дизеи, може би опел, или форд комби, или хонда?
                          2. купувам я на името на сестра ми, регистрирам на адреса ми.
                          3. проверявам я на гараж, искам да ми направят пълен сервиз, за да съм спокойна , че шет пътуват ок за БГ.
                          4. Внимавам колата да има МОТ, и винетка, за която искам от сестра ми да напише на найното име, но на моята банкова сметка форма от пощата за връщане на парите. В крайния случай, ако не става така- пишем нейното име и нейната банова сметки, или изобщо преялваме тия пари.
                          5. Избираме дали да направим застраховка Армеец ( мерси много за линка) или да го карат по схемата - НЕ говорим английски , отиваме към Дувър. Аз мисля, че по-добре да се вземе Армеец, но все пак и те трябва да си кажат мнението.
                          6. Пускам ги с пълен резервоар, оправени документи и изчислено колко ще им е данъка в БГ ( може да помогна с пари за това) и се разделяме шастливи, а те заминават малко по Европа-та, ама с ОК ДОКУМЕНТАЦИЯ И СПОКОЙНИ, и с кола, която е минала на сервиз, за да съм и аз спокойна.
                          7. В Бг отиват в Кат и сменят номера на колата и се оправят нататък в живота.
                          Как ви звучи??

Коментар

С Tesco съм от 2005 и ги смених тия мошеници тая година, отидох при Кооператив, те пробиват сега и ми дадоха на половин цена оферта. Тesco, гадовете, една ме удари отзад преди 2-3 години, не беше кой знае какво, а те ми я отписаха колицата за скрап, не искаха да ми я ремонтират и ми я платиха на половината от колкото струваше. Но седях с тях по навик, а и нямах време и желание да търся други мошеници. Сега намерих тия, Кооператив, имат много добри опции, например ми дават 90 дни сеdене в Европа, с кола и шофьор да ме прибере до в къщи, ако нещо се сгафи. И ми дадоха 130 паунда по-ефтино за година от Теsco.
                            Обаче всичко това е без значение за сестра ми и колата и. За това и търся тия други варианти, като разбира се гледам да минем по-еvтино за тия неща, а разликата по-добре да я дам на тях да седят 2 дена повече във Виена например, нали?

krasi-mir:

Понеже питаш- живея в Бедфорд, ти къде си?

Коментар

напротив, аз пиша, ама не ми излизат постовете, ето и сега чакам 2 от повече от 1/2 час!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X