Става дума за следното. Искам една кола да я закарам до дядо Владо без да й слагам винетка. По принцип има обходен маршрут: Обеля - Мрамор - Житен - Голяновци - Костинброд, за който всичко е ясно - там пътищата са общински и не се иска винетка.
Мен ме интересува отсечката Булевард Сливница - 8/Е80 - разклона Пролеша/Костинброд.
Първокласният път 8/Е80 е част от републиканската пътна мрежа - в това спор няма.
В закона, обаче, е записано следното:
Минавал съм многократно по този маршрут. Там липсва какъвто и да е знак: Д25 "За използването на пътя се изисква платена винетна такса". Също така липсват знаци Д11 "Начало на населено място" и Д12 "Край на населеното място"
Т.е. Ако мина по този път аз реално не напускам София (няма знак Д12), няма индикация за изискване на винетка (знак Д25). Също така в обратна посока няма знак Д11 (Начало на град София).
Ако някой е видял там една от 3-те знака Д11, Д12 или Д25, нека да ми каже къде се намират точно, защото все пак не е изключено да съм ги проспал.
Мен ме интересува отсечката Булевард Сливница - 8/Е80 - разклона Пролеша/Костинброд.
Първокласният път 8/Е80 е част от републиканската пътна мрежа - в това спор няма.
В закона, обаче, е записано следното:
Забележка. Такса за ползване на пътна инфраструктура (винетна такса) не се заплаща за всички участъци от републиканските пътища, попадащи в границите на урбанизираните територии, трайно обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така за обходните и околовръстните пътища.
Т.е. Ако мина по този път аз реално не напускам София (няма знак Д12), няма индикация за изискване на винетка (знак Д25). Също така в обратна посока няма знак Д11 (Начало на град София).
Ако някой е видял там една от 3-те знака Д11, Д12 или Д25, нека да ми каже къде се намират точно, защото все пак не е изключено да съм ги проспал.
Коментар