Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Kia Sportage или Hyundai Santa Fe

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

И според мен при 50 000 км. годишен пробег автомобил втора употреба на повече от 50-70 000км. не е добър избор. Особено ако нямате необходимост от "4х4" и повече клиренс.
    Разходите на стар СУВ за 5 години за подържане, ремонти и по-високия горивен разход ще се доближат до цената на нов малък автомобил.
    Като пример давам следното:
    Кола А нова-среден разход 5.2 л/100км.,имам такава Рено Флуенс 1.5dci,разхода е 65/35 градско/извънградско София и я кара съпругата ми, която не се интересува от разхода, извънградско харчи 4+ до 100км/ч.
    Кола Б примерно втора употреба Санта Фе -среден разход 8.2л/100км.
    Разлика 3л/100км. при 50000 км. разликата е 1500литра гориво при цена 2лв./литър =3 000лв. годишно. За 5 години са 15 000лв. повече за гориво, като добавим Вашите 15 000лв. стават 30 000 лв. общ разход за кола. Тоест Вие за 5 години всякак ще дадете тези пари, дали за повечето гориво или за вноски за изплащане.
    При нов евтин автомобил разходите за нещо различно от обслужване са близки до 0лв. първите 150 000км.Останалите разходи като ГО, каско, мивки и др. са съпоставими, като изключвам гумите, защото 50 000км. годишно са два комплекта гуми на две години, а цената за кола и СУВ е различна.
    Всичко това има смисъл ако Ви трябва кола да се возите, ако Ви се кара СУВ, и това е част от идеята, то тогава си купувате такъв и се чувствате добре.
    Пиша го като човек имащ кола с разход 5.2л/100км.,но въпреки това си карам JEEP-а който харчи много повече пари не само за гориво. Просто ми е по-приятно с него.
    Извинете ме ако съм бил отегчителен, сбъркал съм в сметките и че отговора ми не е конкретно Санта Фе или Спортидж.

Коментар

• Kalin Galinov
      Kalin Galinov коментира
      Редактиране на коментар
      "Останалите разходи като ГО, каско са съпоставими, като изключвам гумите, защото 50 000км. годишно са два комплекта гуми на две години, а цената за кола и СУВ е различна."
      Тук бъркаш - каското за 5 години, докато изплатиш колата, е 4 % от цената й като нова. 10К лева при цена на колата 40К лева.
      Гумите - качествени всесезонни гуми за джип 235/65/17 са 200 лв, за кола 195/65/15 са 100 лв. Разликата е 400 лв за две години пробег 70-100К км.

Възможно е. За гумите темата е до края на вселената.Какви, колко и др., мога да се съглася че бъркам ако се търси най-ниска цена.
    Според ЗК" Уника", тях ползвам, разликата в каското на нов автомобил със застрахователна стойност 30 000, защото такъв споменах и моето старо Гранд Чероки е 1273лв. срещу 850лв. годишно.
    Което е около 2 000лв. за 5 години,част от които биха се върнали от по-евтината ГО и пътен данък на малка нова кола срещу стар СУВ около 2500 сантиметра на трета.
    Да не "спамим", ако автора не ни подкрепи, че въороса в заглавието е друг.

Коментар

И аз също съм за кола вместо някакво 4х4, щом ще е за пътуване по асфалта.
      Едно, че цената е доста по-ниска(за стара кола), второ разхода може да е дори наполовина от този на "джипа", трето-части, масла, труд-като чуят "джип" на повечето монтьори и търговци им се отваря гъза...
      Отделно возенето. За мен какъвто и да е "джип" не може да се сравнява с возията на добра лека кола. А щом ще се пътува по 50 000 годишно, при това със здравни проблеми-това си е от значение.

За дадения бюджет може да се вземе съвсем прилична кола, която да върши добра работа.

Е, ако колегата иска да кара "джип" работата е друга, там опира до мерак.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Благодаря на всички за мненията, не е чак толкова до мерака за джип, просто за това че са малко по удобно и за нашите качествени пътища, плюс това са и малко по широки и големи, не удобно ми е в тясна кола, както споменах, относто здравословни проблеми и е малко сложна ситуацията точно за това ми е по широка кола, за да може на мен самия да ми е комфортно при пътуване, все още се оглеждам харесвам проучвам, сега ми изкочи и едно гранд чероки 2014г обаче е дизел 3.0 мотор, гледам оглеждам пак казвам, защото то и почти всичко е на късмет, сегашната кола която карам, на 2рия месец след регистриране в БГ събра мотора и ми излезе 5000 лв ремонта а не съм Илън Мъск да мога вечно да си позволям такива ремонти, макар и да е нормално агрегати са винаги може да се случи нещо.
        оглеждам също и рав4 след 2008г , отново ще кажа все още не съм се спрял на конкретен сув, темата беше точно за тези два модела, но повечето хора ме разколебаха специално за единия

Коментар

• Джоу (x3mrjoe)
          Джоу (x3mrjoe) коментира
          Редактиране на коментар
          Колега, "джип" не значи по-широко и по-удобно, както и возещо по-добре.
          РАВката също не е широка, освен ако не си до 1.70 и 80 кила.

Огледай се във вановете, хем широки и удобни, хем по-високи като позиция на пода и салона, ако част от проблема ти е да се навираш в ниски коли.

Джоу (x3mrjoe) коментира
        Вчера, 17:03
        Колега, "джип" не значи по-широко и по-удобно, както и возещо по-добре.
        РАВката също не е широка, освен ако не си до 1.70 и 80 кила.
        Огледай се във вановете, хем широки и удобни, хем по-високи като позиция на пода и салона, ако част от проблема ти е да се навираш в ниски коли.
        Подписвам се под това мнение, защото съм минал и по този път. Аз съм само 186/90кг а брат ми е 184/105кг и в черокито постоянно се сбутвахме през есенно-зимния сезон. Единственото осезаемо предимство е във видимостта, когато си над нивото на таваните на околните "бегачки". Обаче сувовете пък не са на нивото на тунингована джипка И аз имам проблеми при качване и слизане в ниски автомобили, но се отказах от ново търсене на сув или джип в полза на минивановете. Търсенето продължава, защото там пък има психологическа бариера спрямо дължината - до 4.50/4.60м максимум.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

• gabocvet
          gabocvet коментира
          Редактиране на коментар
          Хората отвъд голямата водада са го измислили отдавна! Идеалният размер градски автомобил е около 5 метра.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X