Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моля за помощ при избор на джип (около 15 000лв)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Моля за помощ при избор на джип (около 15 000лв)

Здравейте на всички! След като се возих в един Тойота Ленд Крузър реших да си купя джип. Намерих този форум и разгледах настоящия раздел. За съжаление немога да отворя нито една от темите в секцията със систематизирана информация. Показва се следното съобщение: "вие нямате право на достъп до тази страница". Освен това аз не разбирам от автомобили. Поради това моля да ме извините, ако не задам правилен въпрос.
    Ето какви изисквания поставям пред возилото:
    1. Да притежава прилично поведение на асфалт. Разбирам, че немога да очаквам динамика като на лека кола, но например ускоряване от 0 до 100 за около 10-15 секунди ме устройва. Освен това ми се иска джипа да може да се движи спокойно със скорост около 130-140 км/ч по магистрала.
    2. Искам джипа да има добра проходимост в зимни условия - да може да се справя със зле почистени улици и заледени учасъци. Да може да изкачва не много стръмни заснежени/заледени баири.
    3. От време на време ще използвам джипа за разходки в планината. Не искам да имам проблеми с черни пътища и разкаляни поляни. Всъщност, не искам да имам проблеми и с дупките по републиканската пътна мрежа .
    4. Няма да използвам джипа като семейна кола. Няма да го товаря с много багаж, нито да го впягам да тегли каквото и да било.
    5. Не ми се иска джипа да е на повече от около 10 години.
    6. Да не гълта повече от 10-15 / 100 гориво.

Искам да отбележа, че няма да използвам джипа за екстремен офф-роунд. Нямам никакво намерение да ходя по състезания или да проправям нови пътища. Мога да обобщя изискванията си така: търся сравнителни комфортно поведение на път, но не се нуждая от прекалено много лукс. Разбирам, че ще трябва да направя компромис с проходимостта и искам баланса да е добър.

Засега съм се спрял на следните варианти:
    1. Suzuki Vitara/Grand Vitara.
    2. Land Rover Discovery
    3. Nissan Terrano
    4. Jeep Cherokee

Искам да подчерая, че не се ограничавам в посочените джипки и ще се радвам да чуя мненията ви. Ще съм ви много благодарен и ако ми препоръчате интернет ресурси, които да прочета за да направя по-правилен избор.

Благодаря ви предварително!

П.С.
    Дали има някакъв начин, по който да разгледам систематизираната информация във форума?

До: Моля за помощ при избор на джип (около 15 000лв)

Наясно си какво очакваш от бъдещия си джип и сигурно ще направиш добър избор.
    Витарата не покрива т.1, над 100 е нестабилан. Тук в форума модел има много фенове и може би няма да се съгласят. Говоря от три годишен опит и втора кола Ауди куатро. Иначе Витарата е перфектен автомобил.
    Черокито е типичен семеен автомобил, не влиза в т.6 а и тук във форума има твърдения че ускорява както и по добре от лека кола, поне модела Гранд. Един от участниците в състояние на повече вдъхновение го сравни,... не сложи го пред Ауди А4 , оптимизма удължава живота не човек.
    За това което очакваш, като че ли, е конструирано Паджеро 2 къса база, защо не я добавиш към списъка си.
    Успех и прочети повече във форума има изключителна информация от много грамотни и компетентни хора
    Колкото е по-добър джипа, толкова по-далеко ходиш за трактор и попадаш на по-пиян тракторист

Коментар

Хмъъ, интересен въпрос.
      Да подържа постоянно на магистрала 140км/ч., и да се набира на сфетофарите, си трябва нещо от 160 коня нагоре.
      Витарата V6 сигурно може.
      Диското е камьон и според мен не е за юркане. Рейнджа от тия години май е с BMW и чипосан може и да се справи.
      Тераното незнам, който кара да каже.
      Черокито и Гранда от тия години май само от 4L бензин нагоре.
      Тоьота 90/95 ако се чипоса може и да става.
      Паджеро 2 2,5TDI не става. Има едно обаче 3,5V6 което става и още как.
      Патрула също си е камьон.
      Май най чисто е Паджерото 3,5V6 и Гранда 4,8V8. Само разхода е малко на ръба.
      Витарката обаче според мен е сигурна.
      Аз естественно съм за Паджерото.

Коментар

това

Коментар

Горе-долу около 15000 в момента е най-ниската цена за Диско 2 - ТД5. Двигателя е 138 кс и може да се чипоса с още около 30, което е повече от достатъчно. виж параметрите: http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/5309.html
          За предимствата на фултайма няма смисъл да говоря - всеки е наясно, за возията на Ленд Ровърите - също.
          Просто трябва малко по-вече търсене и пазарене и ще се сдобиеш с истински многофункционален автомобил.
          Паджерото също е добро, но 2.5 литровия двигател му идва малък - трябва да търсиш 2.8 л. Освен това за да има смисъл от такъв автомобил за твоите изисквания трябва да е с фул драйв, което е също по-рядко срещано. И последно - вътре ще се чустваш малко, като в лека кола. http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/6965.html
          За тези пари също може да се включиш с пазарлък и за ТЛК 90 - 3 л http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/11326.html, но и там правилния мотор е 3.0 D-4D, а той е недостижим за тази цена.
          Лично мое мнение - Диско 2.
          "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
            Паджерото също е добро, но... трябва да търсиш 2.8 л. Освен това за да има смисъл от такъв автомобил за твоите изисквания трябва да е с фул драйв, което е също по-рядко срещано. И последно - вътре ще се чустваш малко, като в лека кола...
            Съмнявам се да издържи много при такова натискане на магистралата. Само с тия 125 коня рано, или късно ще "кипне". Освен това май е с механична помпа и не може да се чипоса. А иначе си има всичко, кеф ти фул, кеф ти парттайм, и е стабилно, и возията му е ненадмината за тия години и тоя клас.
            Не се сърди, ама не мисля че силата на Диско2 е на магистралата.

Коментар

Благодаря на всички за коментарите!

Christo, късата или дългата база на Витара е нестабилна при скорост по-голяма от 100 км/ч?

Andro_Pajero, не мисля с джипа да се "набирам на сфетофарите". Може би ускорение от 0 до 100 за 10-15 секунди е прекалено оптимистично изискване, най-вече в долната граница на интервала. Но си мисля, че джип който вдига съответната скорост за повече от 15 скунди ще е тромав на пътя.

След като 15000лв са долната граница за закопуване на Discovery, то може би ще е добра идея да се откажа от тази джипка - струва ми се много вероятно конкретния джип да има някакъв проблем и затова да се продава на такава цена. От друга страна май ще изключа и Cherokee-то. Добавянето на Pajero в опциите май е добра идея. Ето как бих ревизирал списък от варианти:

1. Suzuki Vitara/Grand Vitara - може би дълга база.
              2. Mitsubishi Pajero II 2.8 (а може би ще е подобре с 3.0), къса база
              3. Nissan Terrano
              Последно редактирано от nwobhm; 15-08-08, 09:42.

Коментар

Мисля, че витарите са теснички - всъщност това зависи от твоите размери. Тераното бих го отписал, защото е само парт-тайм - на твърда настилка се кара само на задно, а освен това и разходът му не ми харесва.
                Ако няма да караш хард - няма никакъв смисъл от къса база - просто возията на късите бази и дългите доста се различава, стабилността при завой - също.
                В общи линии за 15000 нещата са постижими само с бензинов автомобил, но там пък разходът е доста по-сериозен. Друг е въпросът, ако ще го караш на газ. Тогава, направо без да се чудиш бягай да пазариш Гранда на Кинекс.
                "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от Christo Преглед на мнение
                  Черокито е типичен семеен автомобил, не влиза в т.6 а и тук във форума има твърдения че ускорява както и по добре от лека кола, поне модела Гранд. Един от участниците в състояние на повече вдъхновение го сравни,... не сложи го пред Ауди А4 , оптимизма удължава живота не човек.
                  За това което очакваш, като че ли, е конструирано Паджеро 2 къса база, защо не я добавиш към списъка си.
                  Успех и прочети повече във форума има изключителна информация от много грамотни и компетентни хора
                  Чероки 4.0 с фул-тайм и Паджеро2 с фул-тайм имат идентично пътно поведение на сняг. С три освободени диференциала въртящия момент постоянно търси гумата с най-лошо сцепление за да я превърти. Превърти ли я, за другите три не остава нищо и буквално джипа спира.
                  Ауди куатро е по-добре заради Торсена в междинния диференциал който не позволява целия въртящ момент да отиде в предния или задния мост. Така обаче гумите започват да боксуват по диагонал.
                  Виж Гранд Черокито е друга бира. Явно не си карал, щом твърдиш че куатрото е по-зацепено.
                  Гранда освен диференциал с ограничено преплъзване по средата има и LSD в задния диф. Абсолютно е по-добре на сняг и от куатро и от Субару. Да не съм ги карал, да не знам.
                  Ако Черокито дето е с цял преден мост е типичен семеен автомобил, значи Паджерото с тия А-раменца е детска играчка.

Коментар

Първоначално публикуван от nwobhm Преглед на мнение

...Andro_Pajero, не мисля с джипа да се "набирам на сфетофарите"...
                    Изискването 10/15 сек. от 0/100км. си е направо набиране за джип от тия години. Повечето дизели немогат да се справят без тунинг.
                    Същото важи и за подържане на скорост 130/140км. Трябва да се отчита че това са коли на по 10г. и 200/300 хил. км., тоест с почти изтекъл ресурс, и се съмнявам да изкарат дълго при такова каране.
                    Ако бяха нови е друга тема.
                    Затова ако искаш дизел, трябва да занижиш малко критериите, тоест дизела иска по спокойно и внимателно каране.
                    И обратно, ако искаш спортно каране и да не се притесняваш да караш както си искаш, отиваш на големите бензинови мотори.
                    Другото което не трябва да забравяш е че към бюджета трябва да включиш 2-3 хил. лв. за консумативи и някой и др. дребен ремонт.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                      Чероки 4.0 с фул-тайм и Паджеро2 с фул-тайм имат идентично пътно поведение на сняг. С три освободени диференциала въртящия момент постоянно търси гумата с най-лошо сцепление за да я превърти. Превърти ли я, за другите три не остава нищо и буквално джипа спира.
                      Само една забележка: Super Select-a или поне втората му версия (незнам обаче дали я слагат от Паджеро 2 или 3) не е с освободен междинен диференциал, ами е с ограничено приплъзване.

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
                        Само една забележка: Super Select-a или поне втората му версия (незнам обаче дали я слагат от Паджеро 2 или 3) не е с освободен междинен диференциал, ами е с ограничено приплъзване.
                        Паджеро -2 е със Супер Селект първо поколение. Вдигаш едната гума на крик и джипа не може да тръгне освен ако не включиш твърдите блокажи.
                        Супер Селект-II се слага на Паджеро-3.

Коментар

Бързо се отказа от Диско 2, а не трябваше, защото отговаря на всичките ти изисквания.

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                            Бързо се отказа от Диско 2, а не трябваше, защото отговаря на всичките ти изисквания.
                            Сигурно е минал през Мото Пфео, да види колко стоят на плаца за смяна на компоненти от активното окачване.
                            И как да поддържа 150км/ч като максималната му скорост е 146.
                            А и пътното му поведение на асфалт изобщо не може да се определи като прилично.
                            Два тона и кусур, теснолинейка с висок център на тежестта - нито завива, нито спира.
                            Последно редактирано от kinex; 15-08-08, 13:12.

Коментар

Да, за пневматиката в вярно, но пък се лекува бързо и евтино - няма въздушни възглавници - няма проблем. Сменят се с обикновени пружини, за сметка на комфорта, естествено.

150км/ч поддържа без проблем. Далеч е от теснолинейка. Относно това, че не си доволен от пътното поведение, то може би пробвал най-първия вариант без ACE.

А според това което си написал за твоя Гранд, то и той влиза в изискванията, само дето лочи повече.
                              Последно редактирано от Lazar; 15-08-08, 13:20.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X