Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на първи автомобил (нов шофьор)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Избор на първи автомобил (нов шофьор)

Здравейте,

Преди месец взех книжка и си търся кросоувър или SUV. Автомобилът ще се кара почти изцяло по асфалт (50% в Софийските задръствания), но искам да се справя и при лоши метерологични условия. Задължително да е автоматик. Приоритетите са ми (в този ред):
    1. Сигурност за шофьора и пътниците.
    2. Надеждност и (сравнително) евтина поддръжка на автомобила.
    3. Икономичност (дизел или газ?).
    Не ме интересува как изглежда на външен вид. Не ме интересува обема на багажника и задните седалки (не съм семеен). Не държа и да е особено мощен - стига ми да може да изпреварва комфортно по двупосочните пътища. Бюджетът ми е 12-17к. Засега съм се спрял на Qashqai и Rav4, мнения?

Благодаря!

От: Избор на първи автомобил (нов шофьор)

Избора е доста труден поради изискването за автомат.
    Принципно бих постъпил така:
    1. Гледам само обяви на автомобили на най малко години закупени в БГ с проследима история;
    2. Ако е възможно търся заможни познати или познати на мои познати да продават автомобил на малко километри;
    3. Игнорирам имиджовите марки (то не че има много млади предложения от тях де)
    И остават в твоя случай:
    1. Шевролет Каптива (Има една в Хасково от официалния вносител)
    2. Киа Соренто
    3. Хюндай СантаФе
    От тези Сантата е най читава но за тези пари няма от фейслифта след 2010.
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Без да съм фен на VAG групата, бих предложил някое Audi quattro, или иденичен VW, или Skoda.
      Също може и Subaru, разбира се.
      Щом не трябва просвет, а пътно поведение - не е нужно нещото да е високо, дори напротив.
      Успех!
      Младежи, уважавайте старостта - тя е вашето бъдеще...
      0887/осемпет 66 4осем

Коментар

Първоначално публикуван от denkata2 Преглед на мнение
        Здравейте,

Преди месец взех книжка и си търся кросоувър или SUV. Автомобилът ще се кара почти изцяло по асфалт (50% в Софийските задръствания), но искам да се справя и при лоши метерологични условия. Задължително да е автоматик.
        ...
        Справянето в различни условия зависи до голяма степен от опита и възможностите на водача, а тези на автомобила не са панацея.

Първоначално публикуван от Маркони Преглед на мнение
        ...
        Щом не трябва просвет, а пътно поведение - не е нужно нещото да е високо, дори напротив.
        ...
        Да, ама не е модерно !
        ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Мен ако питаш, с тия критерии...засядам да дебна за читав Форестър или Аутбек и го отнасям като куцо пиле домат в момента, в който излезе.
          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
            Да, ама не е модерно !
            Както споменах, външният вид/модерността нямат никакво значение. Интересуват ме безопасност, надеждност и икономичност.

Първоначално публикуван от Маркони Преглед на мнение
            Без да съм фен на VAG групата, бих предложил някое Audi quattro, или иденичен VW, или Skoda.
            Също може и Subaru, разбира се.
            Успех!
            Благодаря! Не твърдя, че разбирам (дори напротив), но повдигнатите автомобили не са ли по-безопасни (най-малко поради високата позиция на седене) и по-подходящи за българските пътища (поради по-големия клиърънс).

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
            Избора е доста труден поради изискването за автомат.
            Принципно бих постъпил така:
            1. Гледам само обяви на автомобили на най малко години закупени в БГ с проследима история;
            2. Ако е възможно търся заможни познати или познати на мои познати да продават автомобил на малко километри;
            3. Игнорирам имиджовите марки (то не че има много млади предложения от тях де)
            И остават в твоя случай:
            1. Шевролет Каптива (Има една в Хасково от официалния вносител)
            2. Киа Соренто
            3. Хюндай СантаФе
            От тези Сантата е най читава но за тези пари няма от фейслифта след 2010.
            Благодаря за съвета и предложенията, ще ги разгледам. Бях се спрял на Qashqai Tekna 2.0dCi, не е ли добър?

Коментар

Подкрепям изцяло !

Коментар

Пък мен ако питаш, купи си нещо за 3-5 хилки, покарай, научи се, събери опит и тогава си купи каквото ти харесва. Със сигурност ще знаеш повече, какво искаш. Това със сигурноста на пътниците е твърде относително. Последно време всяка втора тема в този раздел е нещо по-високо, че да му било сигурно като си вози семейството. Мен навремето все с БТР са ме возили с две пилотни уазки...А, и ако може все джип да караш, ма поддръжката да е като Тико, и да гори колкото него.
                Ford Maverick II 2.3 XLT
                Ford Mondeo MK5

Коментар

Бюджета стига само за Кашкай автоматик ако искаш колата да е с дизелов двигател. Иначе си нъ ръбъ за бензинова Тойота автоматик. Лично аз, от двете бих избрал Тойотата, защото изпитвам хронично недоверие (не твърдя, че съм прав, но няма да го купуваш нов от магазина) към вариатори. И с двете няма да изпреварваш особено комфортно, ако примерно някоя дизелова Шкода реши да не ти се даде.

П.П. Колегите са ти подсказали по-горе удачен за рацерски изпълнения вариант - трилитров Аутбек или Форестър турбо.
                  Последно редактирано от коко келеша; 24-03-18, 16:39.
                  Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                  Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
                    Мен ако питаш, с тия критерии...засядам да дебна за читав Форестър или Аутбек и го отнасям като куцо пиле домат в момента, в който излезе.
                    Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                    П.П. Колегите са ти подсказали по-горе удачен за рацерски изпълнения вариант - трилитров Аутбек или Форестър турбо.
                    Хайде сега молим кажете кое Субару има дизел автомат и е под 17 бинки че и аз искам?
                    Да се придържаме към условието казвам!

Благодаря за съвета и предложенията, ще ги разгледам. Бях се спрял на Qashqai Tekna 2.0dCi, не е ли добър?
                    Много ми е женски и много ми е Рено....

п.п. ако автомата отпадне като ще е Рено по добре Дъстер - къи запазени има на по 3-4 години и под 100к км......
                    Последно редактирано от rosen_offroad; 25-03-18, 05:09.
                    Land Rover Discovery II, V8 4.0
                    VW Golf VI variant
                    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Ако нещо ще отпада, то ще е височината. Бях се спрял на Insignia (2.0 дизел, автоматик, без значение седан или комби), но не съм сигурен как ще е в дупките и снега.

Коментар

Доколкото разбрах возилото ще е за асфалтова употреба.
                        Не че дупките по родните пътища са плитки, но чак "клирънс" за тях не е необходим.
                        Високата позиция на седене си е благинка-виждаш по-надалеч над покривите на леките коли, но шанса за преобръщане се увеличава, освен това разхода на гориво неминуемо расте, и като цяло разходите по всичко по-джипоподобно скачат:
                        Нещото щом е високо, значи е тежко, съответно за ускорение харчи, но пък спира бавно, с големи гуми, дискове и накладки.
                        Вероятно ще е с повече диференциали, кардани и места за гресиране.
                        Тоест разходите скачат.Вероятно при удар пасажерите ще са по-защитени, но зависи и в какво МПС се удариш...
                        Младежи, уважавайте старостта - тя е вашето бъдеще...
                        0887/осемпет 66 4осем

Коментар

Преди месец взех книжка
                          ...
                          Бюджетът ми е 12-17к.
                          Познавайки много такива хора и много такива теми из Форума, бих съставил следния план:

Първите 2 пъти (те ще са в рамките на 1-2г) засядаш в темата "кола за 1000 лева" и дебнеш каквото излезе. За тази цел ще отидат 5000-6000 от бюджета. вЕрвай ми.

Като изкараш 1 година с 1 кола вече ще знаеш какво да правиш с останалите евентуално около 5000 лева.

А по изискванията:
                          1. Сигурност за шофьора и пътниците се постига със спазване на правилата за движение и най-вече КОНСЕРВАТИВНО управление. Трибуквените магийки в рекламата на автомобила имат много скромен принос. И често отрицателен. Макар че няколко яки шамара от SRS-а може и да имат възпитателен ефект.
                          2. Надеждност и евтина поддръжка се постига като платиш няколко ремонта от джоба си и спреш да се изхвърляш.
                          3. Икономичност и автоматик е някакъв нов виц дето не съм го чувал още. Спрямо това бензин/газ/нафта е съвсем второстепенен въпрос.

Успех в разчупването на стереотипа!

Коментар

За едномесечен шофьор наистина е добре колата да е максимално прежалена. Ако сега стартирах, бих се качил на някое Ауди А3/А4, Голф, Мазда 3 и други с подобни размери. С ръчни скорости като за първа кола, ако книжката не е само за автомат. (Само за първата)
                            Джиповидна ще помогне само за източване на авоарите. При удар по-често се преобръщат от леките, та и там сигурността е под съмнение.

'Автоматик и добър разход' вече не е виц. Все по-рано заключват хидро-трафовете и ограничават загубите. DSG и подобните некласически автомати също се справят с пестенето на тяга.
                            Човек се учи докато е прост!

Коментар

За мен млад шофьор (без опит от 10-20 хл км.) и скъпа кола не са най добрата комбинация.
                              Извода е и от личния опит и опита при синовете ми (няма нужда да се оглеждам на страни за потвърждение).
                              Желанието за начално "изхвърляне" също ми е познато и е присъщо за всеки.

Подкрепям мненията за "учебна"първа кола,трупане на опит и следващ разумен избор!
                              (Слушайте всички ,но от своя не се делете) Успех и късмет!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X