Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет при покупка на нов автомобил - със или без 4x4

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет при покупка на нов автомобил - със или без 4x4

Здравейте,

харесал съм си нова кола. Става дума за Seat Ateca. Модела е нов и не е много познат все още, но е на базата на VW Tiguan. Двигателя е 1.4 TSI, 150 к.с., 7 степенна автоматична скоростна кутия DSG. Като цяло съм се насочил към автомобил само с предно предаване. Но започнах да се замислям, дали не ми трябва 4х4. Като цяло идеята е колата да я караме предимно в града, или извънградско. В планина рядко ходим, офф-роуд не караме (То и самата кола не е предвидена за оф-роуд според мен). До сега не съм карал по-висока кола тип SUV, не съм карал и 4х4. Една позната ми каза, че в завоите колата е по - нестабилна ако няма 4х4, тъй като е по-висока. Обаче ако има 4х4, недостатъците според мен са:
    1. Колата се оскъпява
    2. Става по-тежка и съответно по-голям разход ще има
    3. Намалява се обема на багажника. Без 4х4 дъното пада с около педя надолу.

Според вас има ли нужда от 4х4 или не. Ако някой кара сходен тип автомобил (Тигуан, Нисан Кашкай, или друг градски SUV), бих се радвал много да сподели мнение.
    Благодаря ви предварително.

От: Съвет при покупка на нов автомобил - със или без 4x4

Бих те посъветвал да си вземеш 4х4, защото разхода не се покачва значително и защото това е смисъла на подобен автомобил - СУВ.
    TSI е двигател с ограничен ресурс, на мен лично представителя на VW не ми го препоръчва (меко казано), на база продадени нови автомобили, впоследствие върнали се с дефекти.
    Тоя модел изобщо не го знам, но ако се предлага вариант TDI, със сигурност е за предпочитане, освен ако след края на гаранцията не я жениш, и те така...

Коментар

Експлоатираме в семейството 4Х2 СУВ Хюндай Тусон, предимно градско и извънградско, без зимни курорти. Реално 4Х4 може да ти потрябва само ако затънеш с предните гуми в кал или пряспа - колко пъти ще ти се наложи???

Коментар

Първоначално публикуван от mmihaylov Преглед на мнение
        Здравейте,

харесал съм си нова кола. Става дума за Seat Ateca. Модела е нов и не е много познат все още, но е на базата на VW Tiguan. Двигателя е 1.4 TSI, 150 к.с., 7 степенна автоматична скоростна кутия DSG. Като цяло съм се насочил към автомобил само с предно предаване. Но започнах да се замислям, дали не ми трябва 4х4. Като цяло идеята е колата да я караме предимно в града, или извънградско. В планина рядко ходим, офф-роуд не караме (То и самата кола не е предвидена за оф-роуд според мен). До сега не съм карал по-висока кола тип SUV, не съм карал и 4х4. Една позната ми каза, че в завоите колата е по - нестабилна ако няма 4х4, тъй като е по-висока. Обаче ако има 4х4, недостатъците според мен са:
        1. Колата се оскъпява
        2. Става по-тежка и съответно по-голям разход ще има
        3. Намалява се обема на багажника. Без 4х4 дъното пада с около педя надолу.

Според вас има ли нужда от 4х4 или не. Ако някой кара сходен тип автомобил (Тигуан, Нисан Кашкай, или друг градски SUV), бих се радвал много да сподели мнение.
        Благодаря ви предварително.
        Вземи си най мощния дизел 4х2.
        Бягай от ТСИ моторите като дявол от тамян.
        DSG7 задължително - това е най голямата екстра за мен.
        Да не забравяме че и цената на нова кола с 4х4 е поне +5000 лв сравнено с 4х2.
        За тези пари си го напълни с други смислени екстри
        Land Rover Discovery II, V8 4.0
        VW Golf VI variant
        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
          ...
          DSG7 задължително - това е най голямата екстра за мен.
          ...
          Това DSG при други производители не е ли ММТ, т.е. роботизирана механична скоростна кутия с два съединителя?
          Ако е така не създава ли ядове при фолксваген?
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
            Това DSG при други производители не е ли ММТ, т.е. роботизирана механична скоростна кутия с два съединителя?
            Ако е така не създава ли ядове при фолксваген?
            Създава и то невероятно скъпи ядове. Ама нали за нова кола в гаранция иде реч.
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Сега имам нормална кола - хонда акорд. Качвал съм се и в планина с нея и не съм затъвал с предните гуми. Както ви казах нямам намерение да ходя на екстремни приключениа, тъй като и колата не е предвидена за това. Затова и съм се насочил към предното предаване. Но все пак чуждите мнения също са важни

Относно двигателите също имам колебания. Обаче от дизеловите има
              TDI 150 к.с. - ръчни скорости, 4х4
              ТDI 190 к.с. - DSG 7 скорости, 4х4

Там няма вариант само с предно, или пък 150 к.с. с автомачични скорости. Повечето хора ми прпоръчват бензина защото
              - по евтина поддръжка
              - дизела е с кофти качество у нас.

Та така... дилема

Коментар

4x4 Дори и да не ти потрябва. Ще окаже голямо влияние на продажната цена на автомобила когато искате да се отървете от него.
                Последно редактирано от vas33; 06-10-16, 15:59. Причина: правопис
                Land Rover Discovery
                Където е текло пак ще тече ...

Коментар

Първоначално публикуван от mmihaylov Преглед на мнение
                  ........... Като цяло идеята е колата да я караме предимно в града, или извънградско. В планина рядко ходим, ........................
                  В ей това е разковничето на въпроса според мен. "Градско и извънградско" не са универсални понятия, нито пък планинско.
                  Другото което си написал е така. Моето градско и извънградско си искат просвет и едно 5% необходимост от 4х4.Но става въпрос за петрохански проход,където зимата често забравят да чистят, черен път до селската къща където изобщо не достига трактора и т.н.
                  За планинското - ако се качваш на Витоша само до Златните мостове , пътя е Ок зимата.Нагоре към Офелиите примерно е драма без 4х4.
                  Като отидеш на море , дали си караш само по асфалта, или свиваш някъде по черните пътища.
                  Така че преценявайте къде и как ще ходите....

Коментар

Ако автомобила не се плаща кеш,бих го натъпкал с повечко екстри.В времето няма да го усетитите,40-50лв повече на месец не вярвам да са проблем.

Коментар

На това каква му е системата за задвижване на задния мост?

Аз за себе си съм решил че кола само с предно повече няма да вземам. В България пътната инфраструктура не се подобрява особено и поне още няколко години няма да се подобрява, за поддръжката и чистенето нещата също са малко условни. Откакто съм само с 4х4 не съм чистил сняг около колите.

Другото важно нещо е стабилността на пътя - имам Espace и ми се е случвало да го карам без кардана (т.е. само на предно). Докато е сухо как да е, ама на мокро или снежно - като крава на лед. Как ги карат тия дето фабрично нямат задно, никаква идея нямам. По-късите коли страдат по-малко от тоя ефект ама пак го има.
                      Но това зависи и от вида задвижване, а електронна система за стабилност може и напълно да скрие разликата.

Има и неприятни страни - задължение за винаги еднакви (и приблизително еднакво износени) 4 гуми - включително когато една гръмне и трябва да я смениш.
                      Разходът е с 10-ина процента по-голям което може да е важно или да не е. Динамиката малко се губи от 2-3 предавка нагоре, но пък потеглянето може да е по-бързо.

Коментар

Да дам и аз своите 5 стотинки по темата: От както жената се качи на 4х4/нищо, че зимите са меки снегът все ни изненадва.../ не ще ида чуе за нещо без 4х4/първо беше субаро, сега е хонда/ но както казва Ясен по-горе при сняг ако трябва да заведеш детето на училище а сладурите снегорини са някъде в галактиката....То вярно, че не е всекидневие ама в България - София сме се нагледали на оправдания по телевизорите.....

Коментар

И аз като жената на колегата ... Откакто се качих на витарата, разбрах едно нещо - оттук насетне само 4х4. Как съм се оправял преди това зимно време, направо не знам. Майната им на екстрите, дори и на леко повишения разход, стабилност и спокойствие преди всичко. Автомобилът ще е нов, с гаранция, изобщо не му мисли.

Коментар

4х4 може и да не ти потрябва , ама е добре да знаеш че го имаш.
                            емил златков
                            паджеро 2.5тд
                            ве стром 650

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              На това каква му е системата за задвижване на задния мост? ...
                              That means that most models will be front-wheel drive, but the 4Drive badge on the car pictured in our photo gallery signifies that a Haldex part-time 4wd system is available on higher-spec diesels.
                              Халдекс 4 или 5, ама по-вероятно да е 4, че все пак това е Сеат. Не казвам, че е лош, просто е по-нисък клас автомобил.

За TSI двигателите, всъщност за FSI, дето са без турбина, съм чел и чувал де, че са си маслофили. А тоя 1.4 с турбина ... наистина ще му е малък ресурса.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X