Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за покупка на джип /SUV/

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос за покупка на джип /SUV/

От всичките тези само Рав4 и Хонда имат някакви опити да прехвърлят тяга автоматично към другия мост. На останалите не се ли сети шофьора, няма кой. Автоматично прехвърляне на тягова сила между леви и десни колела се случва с диференциал с ограничено хлъзгане (LSD) което не знам кои от изброените го имат заводско, но със сигурност и тези които го имат не е на всички екземпляри.

Всички изброени се държат приемливо през зимата и гумите са много, много по-важни от конкретната система за задвижване.

Като казах че Паджеро може и двете - става дума за раздатъчна кутия "супер-селект" - може и само на задно, и с междуосев диференциал. Подобно имат и Гранд Чероки ама не знам как се казва опцията.

Коментар

Първоначално публикуван от bavaretca_tns Преглед на мнение
      Мерси на всички за отговорите.Имам само още едно питане.Кой от изброените джипове се представя добре през зимата и при превъртане на едно от задвижващите колела на прехвърля на срещу положно предно или друго колело.И за тези джипове може ли това да става автоматично: "Терано/Маверик и Паджеро - с постоянно задвижен заден мост и преден, който се включва от шофьора. Паджерото в някои варианти може и двете неща".
      Гранд Чироки след 1999 г. с "куадра драйв" изпробвано на практика многократно, но с повече газ се кара по-специфично зимата.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Гранд Чироки след 1999 г. с "куадра драйв" зацепва при разлика във въртенето на всяко едно колело на всеки мост ги зацепва, изпробвано на практика многократно, но с повече газ се кара по-специфично зимата и изобщо при лошо сцепление м/у гуми и настилка.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Мерси отново.Малко ми е тъмна индия с тези джипове, тъй като съм нов в тази сфера.За зимата до сега съм бил винаги със задно.

Коментар

Това за LSD /шпера ми е ясен от бмв-то/, но за прехвърлянето от един мост към другия не ми е ясно.До колкото разбрах ако за боксува едно от колета на задвижвания мост при автоматично прехвърляне на силата ще почне да движат колета на другия мост , /това има ли някакво копче за вкл. и изкл./, а при механично трябва да се вкл. ръчно чрез копче или ръчка?При механичния вариант възможно ли е да се движи колата без проблем с двата моста?

Коментар

Я вземи да почетеш за разликите между парттайм и фултайм задвижването и ще си отговориш на 3/4 от въпросите... И двете си имат плюсове и минуси и трябва да си наясно като избираш...

Коментар

Още едно скромно предложение за SUV от моя страна, ако досега не сте отхвърлили тази марка разбира се. Въпреки неугледния и дори грозен за някои външен вид, въпреки противоречивите мнения за тази марка, ще се осмеля да Ви предложа да се запознаете по-отблизо и със Subaru- модели Forester и/или Outback.
                Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  От изброените коли Рав4, Гранд Чероки, Диско и може би Гранд Витара (за нея не съм сигурен) са със симетричен междуосев диференциал който може да се блокира с ръчка, на Рав4 май имаше и автоматична блокировка ама не знам в кои варианти. Роки/Фероза, Терано/Маверик и Паджеро - с постоянно задвижен заден мост и преден, който се включва от шофьора.
                  Хондата не я знам как е..
                  От изиписаното по форума разбрах следното:

1.Рав4, Гранд Чероки, Диско и може би Гранд Витара - са full time / не всички варианти/ и Паджерото спада към тях когато е със "супер селект".
                  2.Роки/Фероза, Терано/Маверик - part time.
                  3. Хонда - при поискване

Ако не съм разбрал правилно ме поправете.
                  По какви външни белези мога да разбера с кое задвижване са?

Коментар

... По какви външни белези мога да разбера с кое задвижване са?
                    Вие сте го написал ... по марка и модел. Иначе най-сигурно по VIN (но не винаги, особено ако са правени "модификации").
                    HONDA CR-V RD1 126 hp Auto JDM
                    Mitsubishi Pajero 2.5 intercooler turbo EX

Коментар

От изиписаното по форума разбрах следното:

1.Рав4, Гранд Чероки, Диско и може би Гранд Витара - са full time / не всички варианти/ и Паджерото спада към тях когато е със "супер селект".
                      2.Роки/Фероза, Терано/Маверик - part time.
                      3. Хонда - при поискване

Ако не съм разбрал правилно ме поправете.
                      По какви външни белези мога да разбера с кое задвижване са?
                      Разбрал си, ама малко като в ония виц, дето Бай Пешо от съседното село спечелил черна Волга от тото-то.

Да започна отзад напред:

1) Хонда, Мазда Трибют и Фрийлендър - система RealTime - с виско муфа. Няма бавни предавки! Само дето не е "При поискване", а е "По собствено осмотрение". Ти нямаш ниакъв контрол на системата. Тя си сработва сама, когато превърти някое от предните колела. Тази система е сравнитено добра при не много дълбок сняг. Има някакво забавяне преди да включи задния мост. Не можеш предварително да включиш задния мост преди да нагазиш в калчицата

2) Терано/Маверик(преди 2000 г.), Фронтера, Гранд Витара преди 2005 г., Кия Спортидж преди 2003 г., Роки, Паджеро без "Супер Селект", Чероки с раздатка NP231 са система PartTime. Ей тук вече е "При поискване". По принцип караш само на задно.Имаш си втори лост, по собствено желание си включваш 4х4, още преди да си нагазил в локвата. Имаш и бавни предавки, което е огромно предимство за лазене по много стръмни наклони. Режим 4х4 можеш да го ползваш само при хлъзгави терени. Не се използва на сух терен, че се троши. Тук недостатъка е през зимата като си перкаш към Смолян и се редуват слънчеви и сухи участъци със усойни заснежени и заледени завои.
                      3) Паджеро със "Супер селект" и Чероки с раздатка NP242 - те са система Фултайм. Тук отново караш на заден мост. Отново имаш втори лост и е "При поискване". Само че, вторият лост има още едно положение "4х4 FullTime". Тук в раздатката има междинен диференциал и не е проблем да се кара на двйно върху сух асфалт. Този диференциал може да се блокира от втория лост и тогава си работи като PartTime. Тук отново имаш бавни предавки.
                      4) Ленд Роувър Дискавъри и Лада Нива. Същото като предното, но няма вариянт да въртят само две колела. Винаги си на 4х4 с междинен диференциал, който може да се блокира. Има и бавни предавки.
                      5)Рав 4 и Субару - те са по-височки леки автомобили с 4х4 FullTime. Винаги са 4х4 без вариянт за задвижване на само две колела. Тойотата и някои Субарута нямат бавни скорости, което е голям минус. Някои субарута имат и бавни. Не съм сигурен дали имат блокаж на междинния диференциал.

При Гранд чероки има и други раздатки - комбинации между RealTime и FullTime. Но там вече не съм много сигурен

Относно LSD - Всички Терано/Маверик го имат. Не всички Кии и Витари Фронтери го имат. Друг е въпроса дали работи още.
                      Последно редактирано от bullet_pk; 27-06-14, 22:02.
                      Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Субару с ръчна ск. кутия ползват вискомуфа за блокаж на междуосевия диф, имат понижаващи предавки, макар и с нищожен коефициент на редукция. Автоматите нямат бавни.
                        Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Първоначално публикуван от avzdrav Преглед на мнение
                          Субару с ръчна ск. кутия ползват вискомуфа за блокаж на междуосевия диф, имат понижаващи предавки, макар и с нищожен коефициент на редукция. Автоматите нямат бавни.
                          Имат, ама атмосферките. Фори с турбо и с бавни май не съм срещал.
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

А Гранд Витара преди 2005 имали с full time.Като кача колата на канал или подемник би трябвало отдолу да има разлика на външен вид между part и full time, защото по vin може и да не е сходно и да има някаква модификация.За чероките раздатки 231 и 242 различават ли се по външен вид.Недостатъка на part time е описана от коелгата по горе с редуването на заснежени и сухи участъци.

Коментар

Избора ще е между:

1.Гранд чероки 1 и 2 - бензин/газ или дизел.С компромис за Чероки
                              2.Ланд ровер - Диско или Рандж - бензин/газ или дизел.
                              3.Митцубиши паджеро /пинин/ - бензин/газ или дизел.
                              4.Гранд витара 1 и 2 - бензин/газ
                              5.Рав4 - бензин газ.

Което от тях излезе сполучливо.Сега ще потърся за разхода на гориво, макар и това да е относително.

Коментар

Колкото повече се ровя толкова повече въпроси идват.Кой модели от 1 и 2 генерация са с 242 и 231, взаимно заменяеми ли са.На раздатката имали табелка дали е 231 или 242.Намерих снимки на 231 quadra trac/http://jeep.avtograd.ru/xfer/images/249shift.jpg/ това за N е само за заден мост ли?Ето и 242 select trac / http://usparts-minsk.by/system/ckedi...pg?1300446040/ тук 2WD е само за заден мост, а за какво е N /неутрал/.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X