Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

    Здравейте

    Нов съм във форума, но от край време мисля за покупката на нещо по-проходимо. В момента карам BMW E46 320D и живея в София. Обичам планината и лятото често ходя по баирите, но както ви става ясно с BMW-то е доста трудничко и пътищата се подбират много внимателно. Освен това колата има сравнително скъпа поддръжка и дизела прави нещата още по-сложни. Ето защо при избора на джип бях категоричен, че искам бензин. Знам, че старите дизели не са като моя, но пак си имат дюзички, дебитомери, помпи, турбини и пр. неща, които са си цифра, която предпочитам да дам за подобрения по самия джип.
    Няма да крия, че на моменти се разубеждавах заради високия разход на бензин (газ няма да слагам при всички положения) и разглеждах по-евтини алтернативи на дизел, но така и не ме спечелиха.

    Какво търся?
    Търся технически прост, здрав и сравнително евтин за поддръжка джип без излишни екстри. Вече си имам кола която да пазя, така че предпочитам нещо сурово и брутално.

    За какво ще ползвам джипа?

    Джипът ще бъде втора кола и в по-голямата част от времето няма да се кара. В момента разстоянието ми от вкъщи до офиса е 17 км в посока и ежедневното ходене на работа с бензинова ламя ще е самоубийство. Засега ситуацията е такава. В най-тежките зимни дни обаче би спомогнал, защото BMW-то си е шейна. Естествено и за кеф бих го ползвал за разни зимни преходи, но като цяло не е моя сезон.
    За сметка на това обаче смятам цяло лято да кръстосвам планините с него, като първоначално мисля да се ползва просто за преход по неравен терен, а впоследствие за по-лек офроуд. След време като му посвикна мисля да инвестирам в него и да го превърна в по-сериозна машина. В планината съм предимно на палатки и мисля да возя максимум още 1 човек, така че не ми трябва кой знае какъв багажник (т.е. за момента ме устройва къса база). Голям плюс би било конверсията в кабрио - наистина го смятам за чудесно в горещите летни дни.

    Бюджет?
    Бюджетът, който съм си поставил е между 6000 и 7000 лв. с всичките му там такси и неща за дооправяне, ако такива има. Мисля че повече от това за инвестиция в джип на над 20 г. е непрактично.

    Теглейки чертата, Wrangler се оказа най-подходящият до момента избор. Освен това си ми е нещо като детска мечта. Въпреки това седнах съвсем разумно и се поразчетох за другите марки. Четох за Land Rover, където има много избор, но поддръжката се оказва скъпа, а и като че ли са малко по-претенциозни заради повечето екстри. Вариантът на Mitsubishi е Pajero, но доколкото разбрах и той има доста скъпа поддръжка + това 3.0 V6 доста ме отказва. Patrol-a на Nissan си е опция, но там властват дизелите и за бензин няма вариант съответно и предлагане. На Suzuki разгледах 2 предложения - Samurai и Jimny. Втория ме печели, защото на добри цени могат да се намерят доста нови бройки. Но като цяло ме губи слабият двигател. Иначе доста хора във форума се изказаха ласкаво за офроуд възможностите му. Накрая идва и Toyota Land Criuser. Там има няколко варианта за бензин и честно казано може би те се доближават най-много до иначе безспорния ми избор - Wrangler. Лошото е, че LC са на почти двойна цена. На Ford, Kia, Opel, Isuzu и Daihatsu не съм особен привърженик.
    Само да уточня, че по никакъв начин не се изказвам против марките и моделите, просто мисля, че не са точния избор за мен в този момент.


    Всъщност имам известни колебания кой двигател би ми подхождал повече. Във форума няма много писано точно за YJ и от това, което прочетох на някои 2.5 им идва слаб, но пък гледайки клипове из YouTube, двигателят си се държи доста прилично. Освен това мисля, че за начинаещ 4-литров звяр е малко излишно. Вие какво мислите? Освен това с 4.0 разходът се качва, данъкът и гражданската също. Някъде из темите също някой беше споменал, че е по-добре да се купи по-стандартен джип и сам човек да си надгражда, защото най-малкото знае какво прави. Аз съм на същото мнение, а този 4.0 изглежда малко пипан.

    Искам да попитам и ако реша да правя оглед на някои от тези двата, мога ли да очаквам съдействие от някой от вас и съответно впоследствие къде може да се закара за по-обстоен преглед? Естествено говоря срещу заплащане и почерпка . Изчетох темата "Помощ за оглед преди покупка на 4х4!!", но не видях някой отдаден изцяло на Jeep и по-конкретно Wrangler. Така че бихте ли ми препоръчали човек/място? Единият от джиповете е в София и предполагам ще е по-лесно, но другият е в Търговище, където май ще е голям зор...

    Приемам и всякакви други предложения, съвети и каквото още се сетите. Лаик съм на темата 4х4, но чета и макар някои термини все още да не ми говорят нищо, старая се да се запозная с материята. Факт обаче е, че човек трябва да пипне, види и пробва, за да добие по-добри знания и за това се допитвам до опитни хора, като вас .

  • #2
    От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

    Качи се на няколко различни джипа и сам ще си избереш. Разбира се, както правят всички от форума, така ще направя и аз-ще си хваля моето- Тойота ЛК. Каза, че предпочиташ нещо брутално и сурово. Виж в мобиле, има много добри варианти. Може да не са първа младост, но ти каза, че ще се използва за 2-ра кола (както е и в моя случай), но в гората нямат грешка!
    ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
    0878 23 58 34- Радо

    Коментар


    • #3
      От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

      Първоначално публикуван от Sorrow Преглед на мнение
      Нов съм във форума, но от край време мисля за покупката на нещо по-проходимо. В момента карам BMW E46 320D и живея в София. ....
      Какво търся?
      За какво ще ползвам джипа?
      Бюджет?
      .
      Ела, ела ......
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

      Коментар


      • #4
        От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

        RadoR, аз честно казано съм избрал - Wrangler . По-скоро описах всичко, първо, за да покажа защо стигнах до този си избор и второ, за да видя дали някой ще ме разубеди или надъха . Бензинови LC-та в мобилето има няколко, но все са ми доста над бюджета.

        дядо владо, нещо не те разбрах Но ако е за хейт на BMW-то, приемам

        Коментар


        • #5
          От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

          Споделям веднага личен опит с въпросния модел Вранглер - по-голямо дърво не съм виждал /съизмеримо е с Дайхатсу Териос, само дето последното по-става за употреба/.
          2.5 върви сравнимо с Москвич 21412, с който преди някоя и друга годинка разполагах - изненадващо и за мен. Т.е. тромав, освен това е и неповратлив, вътре е силно неудобен, с лошо пътно поведение, шумен, тежък, склонност към неуправляемост. А ако е и с пружини, вместо ресори, картинката е чудна. За икономия не знам как си го представяш, но това гореше 25-35/100 градско.
          Определено 4.0 литровия е повече джип, но пак остава цената.

          Не бих посъветвал никого с недостатъчно пари за поддръжката му да си го купува!
          Моят съвет е да се ориентираш към нещо друго - има далеч по-добри и удачни джипки - въпросът е да не се поддаваш на напразни емоции, а да мислиш внимателно - това може да се окаже и разоряваща покупка в противен случай!

          Успех от мен!

          Коментар


          • #6
            От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

            Wrangler-a не е за всеки, или го обичаш и те кефи или го смяташ за боклук........ но че е джип. никой не може да отрече!
            тази тема чете ли? освен нея има още доста дето дълго и нашироко е писано и за врангелите и против тях ако имаш време, наистина се разходи до Дядо Владо и ще се срещнеш с истински маниаци по темата и за час ще научиш повече, отколкото за 3 дена четене тук.

            аз също, рано или късно, ще си купя вранглер..........2,5 заради цената на придобиване, а после ......... гранд черокита с 5,2 за донори има доста
            ________________________________________________
            Subaru OUTBACK 2,5
            Hyundai TUCSON 2.0

            Коментар


            • #7
              От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

              Ако ти е мечта го вземай. Иначе покупката е лишена от всякаква логика.
              "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

              Коментар


              • #8
                От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                Дядо Владо е човека за огледа според мен

                Коментар


                • #9
                  От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                  Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                  Ела, ела ......
                  Той точно това и имаше той предвид, с написаното по-горе. Обади му се и намери време да отидеш до него. В разговор с него ще научиш доста и може да си спестиш някои неща, които вероятно ще научиш по "трудния" начин.
                  Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                  First impression is not always true. Get inspired.
                  Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                  Reading is sooo boring, unlike writing!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                    Щом си от София, ела да погледнеш един джип, който отговаря на повечето от изброените условия, за да добиеш представа, пък не го купувай. То е ясно, че накрая ще си вземеш Кия, ама да избързам....
                    edoors.bg- Джаджи за врати и врати

                    Коментар


                    • #11
                      От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                      Първоначално публикуван от Sorrow Преглед на мнение
                      дядо владо, нещо не те разбрах
                      Ела да си клюкаме за джипки, да видиш, да пипнеш, да питаш......
                      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

                      Коментар


                      • #12
                        От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                        locksmith, леле, явно доста те е разочаровал щом нито едно положително нещо не си му намерил.

                        IvanIvanovi, четох темата, но там има писано по-скоро за новите Wrangler-чета.

                        edoors, благодаря за предложението, може да се възползвам Къде се намираш по принцип? Обаче Кия в никакъв случай

                        Дядо Владо, при толкова много препоръки няма как да не те посетя Линкът на картата, който е даден сервиз ли е или нещо друго? Съответно кога мога да те намеря там, че аз работя в Младост и ще е голям зор с времето

                        Коментар


                        • #13
                          От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                          Първоначално публикуван от Sorrow Преглед на мнение


                          edoors, благодаря за предложението, може да се възползвам Къде се намираш по принцип? Обаче Кия в никакъв случай
                          Около Красно село. А Кията... чакай Пенчо да види темата...


                          Първоначално публикуван от Sorrow Преглед на мнение



                          Дядо Владо, при толкова много препоръки няма как да не те посетя Линкът на картата, който е даден сервиз ли е или нещо друго? Съответно кога мога да те намеря там, че аз работя в Младост и ще е голям зор с времето
                          Там е гараж "Мастурбант". Всеки ден от около 11:00 до около 21:00
                          edoors.bg- Джаджи за врати и врати

                          Коментар


                          • #14
                            От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                            Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение
                            Там е гараж "Мастурбант".......
                            Само съботно-неделно е за самозадоволяване , иначе е платено като на държавно
                            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

                            Коментар


                            • #15
                              От: Малко въпроси около евентуална покупка на Wrangler YJ

                              Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                              Само съботно-неделно е за самозадоволяване , иначе е платено като на държавно
                              А Нап-тата?
                              edoors.bg- Джаджи за врати и врати

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X