от тези които си изброил само сузуки има бързи-бавни ,всички останали нестават за по тежки ситуации.Витарата има Рено двигател/F9Q/и е наи използвания двигател -форд,опел ,рено,мерцедес-вито....от 1992г е в производство.Карам втора година Витарата ,взех я нова и за 37000км само проблем с ЕСП-то но е в гаранция и ми слагат ново .Разход под 8,5 още не съм виждал но и не карам нормално...Проблема на колата е дпф-филтъра ,след премахването му всичо сед оправя,разхода пада с литър и конете не са 129 а 136
Това за бързи-бавни-те го твърдиш от опит или си го чувал? Ако не знаеш къде е копчето на МЛ-а за "бавни", то не значи че няма "бавни", все едно да твърдиш, че в морето няма риба, само защото не ти кълве.
казвам за витарата защото я имам и тегля лодка 5.5м и риб 4.5 м които пускам от плажа с витарата а за мерцедеса казвам че нестава заради скъпата подръжка ,особенно на старо
Grand Vitra ddis 2008
SEAT Althea XL tsi 2010
Mitsubishi Canter
взимай хондата и си свиркай, витарата няма динамика, като куц кон е в сравнение с хондата.и аз имах такива мисли хонда , мерц, че и туарег и лендкруизер( гранд витара имаме ама 2005г само оффроуд се ползва) .накрая си взех хондата, не е във високия клас ,но е безпроблемен автомобил.
Grand Vitara 2005g- за работа
Honda CR-V 2.2 2008- грижа се за нея
Lexus RX200t -2016г.-евридейката
говорим за NGV 2008г а това е опит на сузуки да направиот едно офроад по паркетна кола ,но в същото време да остане лидер в категория която ТЕ са създали!!!.А за двигатела има много варианти и възможности стига до 200+ конянормално има 30кила мощност сложи и бавните и дърпай каквото искаш
Grand Vitra ddis 2008
SEAT Althea XL tsi 2010
Mitsubishi Canter
Взимай Хондата ако питаш мен. Усещането е повече като че караш лека кола, има динамика и все пак седиш високо и имаш добра видимост, а и просвета е добът за черни пътища. Бгажника е също сравнително просторен за да си товариш необходимото оборудване. Друго което не е за подценяване че колата се харчи доста в срванение с един тежък джип и ако решиш да я сненяш ще я продадеш лесно.
Успех с избора!
Горе долу май везните се наклониха към витара или хонда, поне според мненията до момента.
По техн.спец. витарата е с по нисък разход на гориво.
F9Q е доста масов двигател, което според мен е още един плюс за витарата, въпреки че е рено.
Моите 5 стотинки за Grand Vitara 1.9 DDiS 5 врати:
Карам я почти година. Втора ръка. Пълното сервизно обслужване в оторизиран сервиз е немалка цифра. Учудваща икономичност за фул-тайм 4х4 - на смесено извънградско и магистрала 6,7-7 л/100 км. На градско не засичам. Зареждам нафта само от 2 вериги бензиностанции. Никакви проблеми с DPF-филтъра, дори зимата, когато се наложи около 2,5 мес. да я карам само градско. Не съм я видял да пропушва. Ауспухът е слънце, много бензинки ряпа да ядат.
Удобно и приятно вътрешно пространство. Много добра обзорност, вкл. напред. Маневреност и управляемост почти като лек автомобил. Комфортна и приятна возия. Не е "резачка и бегачка", но ускорението ме удовлетворява и изпреварвам уверено. Трябва само оборотите да са над 2000, когато се включва турбото.
Харесва ми звукът на мотора и шумът в купето е съвсем поносим, дори при 130-140 км/ч (зависи и от гумите, аз съм с всесезонки). Фейслифта е с подобрена шумоизолация на купето.
За двигателя F9Q на Рено се говорят и пишат хубави работи. Мисля, че е голям плюс, че повечето части по двигателя могат да се намерят от сервизите на Рено на много по-достъпна цена. Това се отнася и до сервизирането на двигателя. Не ми се е налагало, но задължително ще пробвам, ако се стигне до там. Втората смяна на масло и филтър направих в сервиз на Рено. Сложих от тяхното специално масло за двигатели с DPF (ок. 23 лв./л с ДДС, 5.1 л). Освен че тоталната цена бе с ок. 1/3 по-малка, съм убеден, че двигателят сега работи малко по-тихо.
Зимата нямах възможност за почти никакви тестове. Добре се справи с градски сняг ок. 12 см, дори без да включвам 4H Lock, тъй като на места нямаше сняг. В планината, на утъпкан сняг с частични заледявания, стръмно изкачване с остри и последователни завои при включен 4H Lock усещах леко поднасяне на задницата дори при много ниска скорост. Наложи се още по-бавно да взимам завоите и да подавам леко газ едва на изхода на виражите. Зависи си и от гумите, но и аз все още нямам опит.
За оф-роуд възможностите: само един сериозен тест - на срещата в Копривщица (има тема). Единственият паркетник в група подготвени машини и отзивчиви колеги от форума. Само едно вадене от калта. Макар, че много бях чел и гледал клипове, останах изумен от възможностите на паркетника (подчертавам - това ми е първо 4х4 и нямам никакъв оф-роуд опит). За себе си направих извода, че слезе ли се от асфалта и хване ли се гората, трябва да се включва 4L Lock - катери и се спуска по наклони много добре и уверено се справя с малко кал. Тези дни направих малък тест - късо стръмно изкачване (ок. 10 м), с 4 мъже, на 1-ва бавна без газ изпъпли уверено (колегата има Нива и каза, че тя не може така). Затова взех дизел -
заради въртящия момент при ниски обороти.
За моите нужди машината ме удовлетворява напълно (комфортно пътуване по асфалт и спокоен достъп до някои от забележителностите ни, до които не се стига с лек автомобил). Както казват в един чужд форум - "нищо особено, нищо блестящо, само добре балансирано съчетание на качества. Проблемите са по-скоро от много завишени очаквания - та това е японският народен автомобил".
Недостатъци (според мен) - липсата на шаси, тънки ламарини, никаква защита отдолу (пластмасите ми останаха по Копривщенските кални дерета), много бедна комплектация на продаваните в България екземпляри и др.
Няколко принципни съвета - чети (много инфо има в нета), не се хвърляй на първата срещната , вземи опитен човек със себе си при огледа (опитаха се да ми пробутат лъскава "напълно сервизирана в Швейцария" машина, която се оказа, че е претърпяла тотална щета и е крива ), направи задължителен предпродажбен преглед в кадърен сервиз и стой на главите им през цялото време, гледай много внимателно за течове на масло отдолу по двигател, скоростна кутия, раздатка, диференциали (това последното от личен опит при огледа на една Гранд Витара), направи тестово каране на асфалт с дупки и на черно с пробване на 4HL и 4LL, не се оставяй да те залъгват с надута музика и/или климатик (маскират шумове, тропане, виене и т.н.).
Мога още много да споделя тук или на лични, но за сега - толкоз.
Какъвто и избор да направиш, светът не свършва. Пари се печелят, за да се харчат. Все ще намериш твоята машина (аз още първият път щом седнах вътре разбрах - тя е точно за мен).
Успех!
Съвет и от мен - заклетия дизелджия.
Класът, който си си харесал/безМЛ-а/ предполага и БЕНЗИНОВ автомобил.
Скоро дизела ще стане екзотичен лукс.
От Е.С. искат 28 евро цента на литър отгоре на дизела.
Вероятно е въпрос на малко време това да се приеме.
Така че премисли относно типа двигател!
Коментар