Обява

Свий
Няма добавени обяви.

УАЗ на сняг - представяне и идеи за подобрения

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• УАЗ на сняг - представяне и идеи за подобрения

По тези въпроси е писано доста в наши и други славянски форуми и точно поради тази причина, може би, не успявам да асимилирам информацията и да си отговоря на някои въпроси.

Значи конкретен повод за това е днешната "разходка", при която се получи тест на УАЗ-а на сняг.
    Трасето: горски път с основа лед (или фирн) и покритие от неутъпкан сняг с дебелина около 30-40 см, който бих определил като мокър и тежък. Сравнително постоянен наклон - изкачване, но не особено стръмно. На места остри завои, при които се увеличава наклона. Всичко това на надм. височина около 1500 - 1700 м.

Машината: заводско изпълнение метален покрив, с граждански мостове без блокажи и без промени по окачването, с гуми (225/85/15) с диаметър една идея под щатните (215/90/15), но с една идея по-широки. Самите гуми са "бюджетни" руски всесезонни, т.е. нищо особено, но са доста леки и меки като материал. С мощността на двигателя - проблеми няма. Общо товар: около 300 кг с все уазовода.

Представянето: в началото машината напредваше уверено до първия по-остър завой, съчетан с по-стръмен наклон, където отказа да следва пътя, а все се опитваше да излезе встрани в още по-дълбокото. След намаляването на налягането в гумите (до около 1,8-2 атм) завоят беше преодолян, обаче стана ясно, че нещата стават по-хард. (Сега ме е яд, че не експериментирах с още по-ниско налягане). При следващото подобно препятствие се наложи поставянето на вериги на предните колелета, а малко по нататък - и на задните. Така оборудван УАЗ-ът си възвърна увереността, обаче придвижването стана някак си по-тромаво. Макар и на 2 и 3 понижена.

А, междувременно се наложи да издърпам едно по-самоуверено Терано с видимо по-големи и по-зимни гуми и май с някакъв блокаж, което успя да се закопае на същия път.

Та се замислих какво може да се направи за подобряване на представянето точно при такива условия.
    Блокажите биха ли помогнали?
    По-голям рамер гуми (да речем 235/85/16, ако стават без лифт), съответно по-подходящ рисунък?
    Лифт? Ама как? Имаше там нещо за смяна на някакви обеци на ресьори?
    За смяна на мостовете не ми се мисли.

Приемам съвети. Както и критики, ако съм постъпил като чайник, отваряйки тази тема.
    БИО пчелен мед и пчелни продукти
    0888 66 59 73

До: УАЗ на сняг - представяне и идеи за подобрения

колега тези гуми стават без лифт но спред мене нее до гуми а терена си е бил "хард" штом си имаш вериги друго нети трябва уаз с вериги е като танк а ако сменяш гумите му сложи тракторки Успех
    Ако няма каде да отидеш , ела на себеси

Коментар

би било добре да сложиш самоблок.касети от БТР ; поне на задния мост,разликата се усеща веднага

Коментар

Щом с по-ниско налягане нещата са потръгнали по-добре, това е сигурен признак, че с по-големи гуми в същата ситуация ще е по-лесно.

По-големите гуми, обаче, може да изчерпят полезния обем за поставяне на вериги. Поне при дадено окачване и калници. Не знам при УАЗ кога се достига този момент. Казваш, че гумите са по-малки от щатните. Оригиналния размер със сигурност търпят вериги, а колко по-големи - да каже някой, който е патил.

Все пак, веригите в сняг са по-проходими от всички гуми, които можеш да сложиш на дадената машина.

Коментар

И аз бих искал да попитам кои са най-добрите гуми за Уаз за неотъпкан сняг?
          0898508049
          0878779144

Коментар

Първоначално публикуван от uaz_mladenov_469 Преглед на мнение
            И аз бих искал да попитам кои са най-добрите гуми за Уаз за неотъпкан сняг?
            Смело мога да твърдя,че това са тракторните.
            Луд умора нема,само се поти!!!

Коментар

Тия, които могат да се изпускат безопасно за тях самите до половин атмосфера. Практически всички руски щатни за УАЗа.
              Трябва ти компресор. За да можеш да ги вдигаш обратно като стигнеш до твърдото. Даже на Я-192 не можеш да караш без въздух нито по камъните, нито по шосето.
              Не купувай евтин, ще изхвърлиш парите.
              Щом имаш вериги, може да сложиш универсалните Я-471. Те са нормални на асфалта, даже на скорост. И обичат вериги след пътя. Лошото им е че са безкамерни, и искат свои джанти. И други вериги, по големи.

Коментар

незнам кои ви учи да спадате гуми , и какво ще постигнеш със 2-3 сантиметра няма и толкос площ , и ако е под наклон като пробуксуваш ,и каде чак толкова имаме такива метрови снегове че да минеме от горе,
                или слагаите огромните валяци за северния поляс или си караите с тези дето вървят навсякаде , а за сняг хората са измислили снегуриннат дъска изислете и спуснете някакво разриващо желязо отпред на нивото на мостовете и караите
                sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Юли и идея си нямаш явно колко помага ниското налягане в гумите.И никой не ни учи,ние сме си учени беЗа зимата аз лично Суампъра ТСЛ/кална гума/си го карам на 0.5 атм.,а купъра АТ на 0.4
                  Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                  Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                  В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от Юли Преглед на мнение
                    незнам кои ви учи да спадате гуми , и какво ще постигнеш със 2-3 сантиметра няма и толкос площ...
                    Не са 2-3 сантиметра. Сметките и практиката показват друго.

Коментар

За дълбок сняг или верига или тракторна, а с намалено налягане хептен заспива работата. И намаленото налягане не само че върши работа, то просто прави колата различна!
                      Това е!
                      Всичко останало е алъш-вериш.

Ти си имаш вериги, незнам какъв ти е проблема?! За мен нямаш такъв.

Ако си мислиш че ще си намериш гума освен тракторната, която да ти вади УАЗа при 40см сняг по баира нещо се залъгваш!

Гледам и че много хора ти дават акъл, които и идея си нямат за какво става въпрос.

Зимата половината от километрите които минавам са в сняг по 40см и нагоре и то само в гората при коловозите и канавките.
                      Разбиването на преспи от по метър е неизбежно в конкретните ситуации

Коментар

Да попитам на колко атмосфери помпате гумите, аз ги помпя на 2 атмосфери и понасят нормално умерен товар?

inp Казва, че ги е спаднал до 2-1.8 атмосфери, колко са били?

Какво мислите за компресорите на ток-12в, може ли да ги използвам да помпя гумите след изпускане на налягането.

Върти ми се една идеика, бутилка за въздух на единия резервоар /карам на газ/ и компресор при двигателя задвижван с ремък. Оглеждам се за някой малък компресор и ще пробвам.
                        "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

То по принцип УАЗа трябва да се кара с 1.8 - 2.0 атмосфери максимум, празен или с нормален товар.
                          Претоварен вече трябва да отиде на 2.5 - 3,0
                          Бордовата с 2 тона товар и ги правя на 3,5 бара иначе се лашка по шосето в завоите, но това е и от гумите. Ако е с яки бусови гуми 15ки на 3 ще се държи по-прилично с два тона.

Ефектът от спаднатата гума се усеща качествено от 1 надолу

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                            Да попитам на колко атмосфери помпате гумите, аз ги помпя на 2 атмосфери и понасят нормално умерен товар?

inp Казва, че ги е спаднал до 2-1.8 атмосфери, колко са били?

Какво мислите за компресорите на ток-12в, може ли да ги използвам да помпя гумите след изпускане на налягането.

Върти ми се една идеика, бутилка за въздух на единия резервоар /карам на газ/ и компресор при двигателя задвижван с ремък. Оглеждам се за някой малък компресор и ще пробвам.
                            Преди 2 години си купих от Илиенци компресор, за стотина лв, който ползвам всеки уйкенд за да помпя гумите на джипките и АТВ-тата в къщи. Гума размер 255/16 я помпи от 0 до 2.3 атм за 4 минути, а припомпва от 0.8 до нормалното за 2 мин. Постоянно го разнасям в джипа и само чантичката му е пострадала-овехтяла до момента.
                            Така, че не си струва вложението за постоянно зацепен с ремък и закрепен към двг. компресор.
                            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Колега според мен ти трябва по висока гума с по агресивен граифер за да може поне клиранса да вдигнеш,другия вариант е да повдигнеш купето та да може само мостовите да създават съпротивление на снега и най удачния вариант е всичо това направено + блокажи поне на задния мост.И на мен цяла зима като ходя на лов ми се налага да газя дълбок сняг и то вече 15 години. Снега надхвърли ли средата на фаровете и по нагорнище ,просто забрави за каквото и да е,до там си.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X