Ся,естествено,че заглавието на темата може и да звучи глупаво.Не знам,написах го и не съм го чел .Обаче разяснявам.Иде реч за мазилните свойства на оловото,олово което вече го няма, а двигателите ни дърти,тоест зор им без олово.И за газта иде реч.не знаех,но вносител на газови уредби тихичко ми прошепна как "сухото горене" на газта рано или късно дава ядове във водачите,и гнездата на клапаните,и как на определени съвременни автомобили изрично пише,че не са подходящи за работа на газ.
А пък има таксита на милион километри от друга страна.
И все пак, ГАЗ 69 е с някаква антика двигател със стоящи клапани,може би няма да го махна,но ще даяни ли хайвана на газ, след като няма да се отлага олово по стеблата на клапани и тнт.
Абе,не ви ли омръзнах с въпросите ?
А пък има таксита на милион километри от друга страна.
И все пак, ГАЗ 69 е с някаква антика двигател със стоящи клапани,може би няма да го махна,но ще даяни ли хайвана на газ, след като няма да се отлага олово по стеблата на клапани и тнт.
Абе,не ви ли омръзнах с въпросите ?
То е свързано н химично съединение и съответно има съвсем други свойства от оловото просто като елемент. Все едно да кажеш че ръждата има същите свойства като желязото щот съдържа желязо... Тетраетилоловото е АНТИДЕТОНАЦИОННА приставка, а не смазваща!!! А двигателите работещи на газ се смазват определено по-добре от същите работещи на бензин защото газта не отмива масления слой от стените на цилиндъра както това прави бензина!!! И горят клапани на двигатели на газ поради другата динамика на процеса на изгаряне, различната температура и тн. Понеже процеса при газта протича по-бавно е необходимо по-голямо предварение на искрата. Ако не го направиш, след такта на горене и разширяване по време на такта на изхвърляне на газовете те още продължават да горят и съответно нагряват изпускателните клапани които горят (което се случва и на бензин при неподходяща центровка). Затова е по-трудно да се реализира газифицирането на турбодвигатели - температурно турбината се натоварва доста повече и се искат много тънки и прецизни настройки...
хубаво е и да се намали горивната камера, но точно при двигател с долни клапани не зная как ще стане
Коментар