Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Искам информация за задвижване на колелата на лада нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Искам информация за задвижване на колелата на лада нива

Здравейте. Имах лада петица и бях много доволен от дуракоустойчивия и двигател и окачване, мина време запалих се по оффроуда и темата вече е лада нива. На едно място чета че лада нива има блокаж и на предния и на задния мост и на раздатката, на друго чета че има само на раздатката. Кое е вярно ? Защото ако има блокаж само на раздатката колкото хубаво толкова и лошо, защото блокажа на раздатката би ми помогнал при изкачване или спускане на много стръмен баир или ако съм потънал в дълбока пряспа или кал, но ако попадна странично в канавка на нива примерно две колела да са ми в контакт с калта а две във въздуха няма да ми помогне блокажа на раздатката. В някакъв форум бях гледал че има торсени (самоблокиращи касети ) за преден и заден мост за нива по 350-400 $. Разяснете ми какви системи имат джиповете лада нива ?
    Предварително се извинявам ако съм сбъркал раздела или в някоя тема е писана тази информация, но съм чел откъслечни информации от темички които не отговарят на въпроса ми.
    Не вярвам на жени и спирачки !

От: Искам информация за задвижване на колелата на лада нива

Правилно си разбрал. Фабричен блокаж на мостовете няма. И ако я окантариш странично, си до там. Лекува се с поставяне на самоблокираща се касета. Лошото, че обикновено, и то рядко го правят финансово сериозни фирми, поради цената им от 800лв брой. Хубавото е, че все пак при желание ги има и в България.
    Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Колега,моето мнение като притежател на Нива е,че не си струва да се поставят самоблокиращи касети. Имам наблюдения върху две Ниви с поставени касети,които при по - сериозни натоварвания буквално късаха полуоските. Хората,поставили ги веднага премахнаха касетите. Иначе ако избереш Нива и сериозно си наумил да поставиш блокаж мога да ти дам координати на човек,занимаващ се с внос на такива от Русия. Успех!
      First Man, then Machine!
      Lada Niva
      Honda XR 400

Коментар

Добър вечер колега.
        Раздела,че го обърка-обърка го-/щом става дума за Лада Нива си има ВАЗ-раздел/.
        Та конкретно по въпроса ти:
        -Лекия автомобил с повишена проходимост Лада Нива стандартно от завода си излиза с перманенто задвижване на 4-те колела през централен-/междуосев диференциал/,намиращ се в раздатъчната кутия.При нужда той се блокира ръчно на 100%.
        Автомобилът разполага и с понижителна предавка-/демултипликатор/,която значително улеснява движението по силно пресечени местности и преодоляването на стръмни подеми и спускания,както и при дърпане на тежки товари.
        Други блокажи-/в случая ти се интересуваше от междуколесни/ в стандартна Нива няма.
        Пишеш,че си се запалил по оф-роуда.Това е добре,но до каква степен ще го практикуваш?
        Ако е за разходки,както е в моя случай-ДА,Нивата ще ти върши работа,подръжката ти ще е приемлива,стига да не е някоя изгнила и да се занимаваш с кърпежи.
        Ако,обаче смяташ да се впускаш в хард-приключения и състезения този автомобил не е най-подходящата 4х4 машина.
        За там ще ти трябва джип.
        Та направи си сметката,прецени си и ако решиш да взимаш Нива заповядай във "ВАЗ-раздела".

Коментар

Колега, Нивичката има два лоста освен този за предавките. едното лостче е за редукцията бързи-бавни, второто лостче е за блокиране на междуосевия диференциал в раздатката. Какво се постига с това - разпределяне по равно на въртящия момент между предния и задния диференциал. Забележи, не споменавам "между предни и задни колела". За съжаление Нивата във вариант 2121(2,4) и т.н. до Шеви-Нива фабрично нямат ЛСД блокаж на някой от диференциалите, нито система за разпределяне на спирачното усилие и управление тип "ЕСП", "Тракшън контрол". С други думи, ако си легнал в канавката, а по едно колело от всеки мост, са на асфалта, където има сцепление, може и да се наложи да чакаш да те изтеглят.Ще се въртят само колелата с минимално сцепление - двете потънали в калчицата, а двете на "сухо" няма да помръднат. Не знам успокоява ли те фактът, че ще се въртят едновременно предното и задното колело с минимално сцепление, а при изключен блокаж на междуосевия диф, ще се върти само едно колело от четирите - това с почти нулево сцепление. Такава ситуация видях преди няколко дни по време на риболов.
          Съмнявам се, че Нива е идеалния вариант за начинаещ. Опитай с някоя Кия Спортаж 1996-2001 г., бензинов вариант, сравнително здрава, не скъпи части, основно корейски, някои модификации са с тракшън контрол, може да случиш и на блокаж на задния диф. Моята кола не я препоръчвам, тежичка е, резервоарът е пред задния мост, също като на ван, а и олио се намира все по-трудно
          Последно редактирано от kulishev; 13-06-12, 22:39.
          Георги Кулишев
          Ямбол
          0889 42 00 74

Коментар

Оффроад машина досега не съм имал но участвах в подготовката на такава на приятел. Машината е сузуки витара къса база 1.6 моно. На оффроад нова черна сега събота неделя взе 4-то място . Основно я вдигахме защото беше ниска. Доколкото знам витарата има бързи и бавни и няма никакви блокажи а състезанието си беше тежко и пак изкара.

Куатрото при ауди нали е самоблокиращ торсен на мястото на раздатката при нива и блокаж на диференциала отзад, и при ситуацията с двете колела в канавката когато се включи блокажа имам колело на асфалта на което ще се предаде въртящ момент
            Последно редактирано от CarTest™; 14-06-12, 15:00.
            Не вярвам на жени и спирачки !

Коментар

Дано да помогне и това филмче: http://www.youtube.com/watch?v=jPOV0...eature=related

Коментар

Първоначално публикуван от kompresor Преглед на мнение
                Здравейте. Имах лада петица и бях много доволен от дуракоустойчивия и двигател и окачване, мина време запалих се по оффроуда и темата вече е лада нива. На едно място чета че лада нива има блокаж и на предния и на задния мост и на раздатката, на друго чета че има само на раздатката. Кое е вярно ? Защото ако има блокаж само на раздатката колкото хубаво толкова и лошо, защото блокажа на раздатката би ми помогнал при изкачване или спускане на много стръмен баир или ако съм потънал в дълбока пряспа или кал, но ако попадна странично в канавка на нива примерно две колела да са ми в контакт с калта а две във въздуха няма да ми помогне блокажа на раздатката. В някакъв форум бях гледал че има торсени (самоблокиращи касети ) за преден и заден мост за нива по 350-400 $. Разяснете ми какви системи имат джиповете лада нива ?
                Предварително се извинявам ако съм сбъркал раздела или в някоя тема е писана тази информация, но съм чел откъслечни информации от темички които не отговарят на въпроса ми.
                Колега, карах Тойота ленд круизър с ЛСД отзад. Използвал съм го веднъж.
                Ако и двете задни гуми са в кал ..... ЛСД е НИЩО. Буксуват и двете и толкова.
                За това - какво очакваш от НИВА.
                Ако поне веднъж видиш къде се катери и ще забравиш за блокажи.
                Ясно е, че си има граници, но са доста над други джипове заради факта - не я жалиш, не я пазиш и подобни.
                Иначе възможностите на джиповете са близки , зависят от гумите и от теб самия.
                Блокаж в раздатката на нива е напълно достатъчен.
                От къде си ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X