Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разлика в раздатката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Разлика в раздатката

Първоначално публикуван от токарев Преглед на мнение
    значи аз не ги смятам правилно.били ми казал как се смата предавателното число на раздатката.в един каталог пише че имало нива 1.3 на която се монтира раздатка 3.87 пък аз имам четири раздатки все различни.да си сметна коя да сложа
    Ясен го е казал точно . Няма какво да се допълни .
    А ти не може да имаш четири различни раздатки , защото са само два вида за Нива . Старата и новата . Новата е с променен профил и наклон на зъбите на блоковата ос - за да вие по-малко .
    А може аз да не съм запознат , но не вярвам .
    Има една голяма зъбчатка в раздатката , конусна с наклонени зъби .
    Тя се нарича блокова ос . Тя е двойка със съответното друго зъбно колело.Съотношението на броя зъби на блоковата ос към другото зъбно колело ти дава предавателното число на раздатката .
    Това ти е писал и Ясен .
    До колкото знам може да сменяш двете зъбни колела( блокова ос и второто) комплект от една раздатка в друга . Но само блоковата ос или само другата зъбчатка- не става .
    Снимай малко раздатките - да си припомня ремонтните времена .
    И кажи какво искаш да постигнеш .

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

А как се смята числото - броиш зъбите на колелата в двоиците. За всяка двоица разделяш по-голямото на по-малкото и получаваш предавателно число.
      Малко уточнение,за да се знае по принцип....
      Числото се смята като се дели броя на зъбите на водимото зъбно колело на броя на зъбите на водещото зъбно колело...
      Водещо е задвижващото колело,а водимо задвижваното,така че предавателното число зависи и от посоката на предаване...
      P.S.Малко суха теория никога не е излишна.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        Ясен го е казал точно . Няма какво да се допълни .
        А ти не може да имаш четири различни раздатки , защото са само два вида за Нива . Старата и новата . Новата е с променен профил и наклон на зъбите на блоковата ос - за да вие по-малко .
        А може аз да не съм запознат , но не вярвам .
        Има една голяма зъбчатка в раздатката , конусна с наклонени зъби .
        Тя се нарича блокова ос . Тя е двойка със съответното друго зъбно колело.Съотношението на броя зъби на блоковата ос към другото зъбно колело ти дава предавателното число на раздатката .
        Това ти е писал и Ясен .
        До колкото знам може да сменяш двете зъбни колела( блокова ос и второто) комплект от една раздатка в друга . Но само блоковата ос или само другата зъбчатка- не става .
        Снимай малко раздатките - да си припомня ремонтните времена .
        И кажи какво искаш да постигнеш .
        искам най бавната.за да ги забравиш значи малко си ги правил.до сега съм броил зъби НАИСТИНА НЕСА ЧЕТИРИ ВИДА.три модела са за 1.3 :1.6 и 1.7

Коментар

оппа. Това коя двоица - за ниска или висока предавка? Не съм чувал такива числа.

Коментар

оппа. Това коя двоица - за ниска или висока предавка? Не съм чувал такива числа.
            за ниска предавка.и аз небях чувал ама щом е при мен значи има. от англия ми я докараха . пуснах темата ако някой е разглобявал раздатки по подробно да обясни ама май никой не е разглобявал

Коментар

Мисля,че това са двигатели,с които се предлагат различните раздатки-не си го разбрал.
              Аз за Нива с 1,3 мотор не съм чувал,но винаги може да се направи,та и 1,2(от 1200) и 1,5...всеки мотор може да се сложи....ако не бъркам
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                Мисля,че това са двигатели,с които се предлагат различните раздатки-не си го разбрал.
                Аз за Нива с 1,3 мотор не съм чувал,но винаги може да се направи,та и 1,2(от 1200) и 1,5...всеки мотор може да се сложи....ако не бъркам
                точно това исках да кажа.хич ме няма в обясненията

Коментар

за ниска предавка.и аз небях чувал ама щом е при мен значи има. от англия ми я докараха . пуснах темата ако някой е разглобявал раздатки по подробно да обясни ама май никой не е разглобявал
                  Явно има още какво да се види за Нива. Мислех , че е елементарна .
                  Това , че съм виждал само два вида раздатъчни предавки не отрича да има трети и следващ вид .
                  Сега ..... някъде се къса веригата и става развален телефон.
                  За да говорим на един език за предавателно число трябва да броим зъбите на едно и също нещо .
                  И така - колко зъба има голямата зъбчатка ( тая дето се нарича блокова ос , с наклонените дъъълги зъби ). 1.Колко са тези зъби на брой?
                  После - тя предава въртеливото движение на друга зъбчатка , скоято си пасват идеално . Тя е малко по-малка по размер и има по малко зъби.
                  2. Колко зъби има тя ? 1. го делиш на 2. и получаваш предавателното число на твоята раздатка .
                  Колкото е по-малко това число , толкова по-бавна е раздатката . ( дано не се обърках и аз)
                  По спомен в моята раздатка са 32 /26 . Но не съм се старал да помня цифри . Не знаех , че ще ми потрябват .
                  Айде брой , че много ни запали в тая тема .

Коментар

Ааа, ясно.

Нива 1.3 е имало серийна, но не се е задържала на конвейра по очевидни причини. Тя е с моделен номер 21211. Различава се от 2121 по двигател (1.3) и диференциали(4.3), всичко друго е същото, включително раздатъчната кутия. И да се е различавала раздатъчната кутия по изход на скоростомера (би трябвало) няма откъде да знам.

Раздатъчни кутии изобщо има две - от Нива модел 2121 до 21214 и от 21214-40 (с разпределено впръскване) нататък. Доколкото аз зная (но не съм последна инстанция) тези две раздатъчни кутии се различават по предавателно отношение на изхода за скоростомера, поради разликата в мостовите диференциали (от 4.1 са станали 3.9, ако не бъркам). Тази разлика произлиза от еднаквите скоростомери/километражи, които очакват 1 оборот на всеки изминат метър. Предавателните отношения на ниска и висока предавка мисля, ч са еднакви за всичките варианти и са познатите около 1.2 (висока) и около 2.1 (ниска). Може би от същата промяна нататък въвеждат "подобрени, нискомодулни" зъбни колела, но не променят предавателното отношение.
                    Последно редактирано от Ясен; 19-01-10, 22:36.

Коментар

точно това исках да кажа.хич ме няма в обясненията
                      Добре,разбрахме те.
                      Сега можеш да напишеш коректно броя на зъбите на зъбните колела,та да се избистри съвсем.
                      Нпример:
                      Раздатка 1
                      Предавателно число на нормалната предавка-(делиш броя на зъбите на голямото колело на броя на зъбите на малкото-гледаш двете колела с по-близки размери)
                      Предавателно число на понижаващата предавка-(пак делиш голямото на малкото,но на другата двойка с по-голямата разлика в броя на зъбите)
                      Раздатка 2
                      .....
                      .....
                      Раздатка 3
                      .....
                      .....
                      Последно редактирано от cecoa1; 19-01-10, 22:33.

Коментар

Раздатка 3.нещо за Нива няма.

А как се смята числото - броиш зъбите на колелата в двоиците. За всяка двоица разделяш по-голямото на по-малкото и получаваш предавателно число.

Примерно, диференциал - 40 зъба на корона, 9 на пиньона, 40/9 = 4.444... и този диф е от Жигули-комби. Много подходящ за Нива, ако имаш два.
                        За диферинциалите е ясно.Как се смята три зъбни колела.35 28 42.като 42 са зъбите на междуосовия диф.28 блокова ос от нея излиза изхода за километража.

Коментар

Едно си пропуснал в бързината. В нивовската раздатъчна кутия според мен има 4 зъбни венеца.

Коментар

Едно си пропуснал в бързината. В нивовската раздатъчна кутия според мен има 4 зъбни венеца.
                            сметнете бързите предавки.нищо не съм пропуснал

Коментар

добре де, не ми се рови: кое е двоицата за висока предавка? Предполагам е 35/42, ако е така, високите са 1.2

Коментар

добре де, не ми се рови: кое е двоицата за висока предавка? Предполагам е 35/42, ако е така, високите са 1.2
                                точно така е.така е и по каталог.но на бавните зъбите са 26; 37 ;42 как ще се получи 2.135

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X