Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво може "Нива"-та

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Представяне на нашите джипове - Лада Нива

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Елементарен пример - в дълбока, вискозна кал. Или при изкачване на наклони, които са стръмни, но далеч от геометричните ограничения на Нива. Или в пясък, когато е с ВлИ-5.

Айде, в стръмно изкачване един чифт диференциали 5.125 биха помогнали, ако теренът е твърд. Но в калта или пясъка си трябват киловати.
    Това за пясъка искам да го пробвам .... ама при нас няма къде .
    На река Марица е много пресован и не затъва колицата .
    Ако отида на морето - като пробвам ще кажа как е ( с ВлИ 5 съм )
    За калта - предлагам да се види , за да не се обидят колеги ...
    Защото където минавах с ВлИ-5 в големият дъжд и кал - други доста буксуваха....... естествено минаха и те .... но с по-голям зор .
    Иначе - аз не обичам кал ... а големите наклони повече .
    За стръмното - мисля , че е по-добре да не се хваля - да не урочаса нещо ....
    Стана ми интересно днес- сутринта като си писахме и .... като се връщах от гъби ( бях на Бяла Черква) - реших да се кача по пистата - от най-долу ..... до най-горе .А вчера е валяла яка градушка . Беше доста мокро , но не кално .
    За незнаещите тази писта ще кажа , че на места наклона става над 45 градуса- горе-долу( не точно , на око)
    Е - отговорно заявявам - това не е най-големият наклон който съм преодолявал без никакви затруднения или буксувания .( с НИВА )
    Машинката се качи нормално . Никъде не е глъхнала или да се е замисляла ...дори този терен не го слагам в ТРУДНИ . Просто голям наклон .
    Не се хваля - аз съм реалист , а не влюбен и заблуден .
    Но наистина искам да видя къде ще заглъхне Нивата на първа бавна с блокажа.
    Ясно е , че има такъв терен - ще го открия някъде !
    Снимки няма - много умора и ..... не ми се слизаше от колата вече .
    Но пистата си е все там .... нама как да се обърка човек !
    Поздрави на всички ! Всяко 4х4 е голяма работа !

П.С. Това с червеното сигурно е вярното ?!

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      ...
      Стана ми интересно днес- сутринта като си писахме и .... като се връщах от гъби ( бях на Бяла Черква) - реших да се кача по пистата - от най-долу ..... до най-горе .А вчера е валяла яка градушка . Беше доста мокро , но не кално .
      За незнаещите тази писта ще кажа , че на места наклона става над 45 градуса- горе-долу( не точно , на око)
      Е - отговорно заявявам - това не е най-големият наклон който съм преодолявал без никакви затруднения или буксувания .( с НИВА )
      Машинката се качи нормално . Никъде не е глъхнала или да се е замисляла ...дори този терен не го слагам в ТРУДНИ . Просто голям наклон .
      Не се хваля - аз съм реалист , а не влюбен и заблуден...
      Това искам да го видя!
      Само да не си объркал градуси с проценти.
      Ей ти два наклона, единия е далечко, ама другия е до нас, може да го пробваш.
      Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
        Това искам да го видя!
        Всичко е възможно...... не съм мерил ...
        Имаше колеги които са качвали тази писта - може те да са по наясно с наклоните . А пистата все си е там ....... и ще си остане там .....може и да се види и да се измери - който му е интересно .
        Този наклон до вас - колко градуса или процента е ?
        И какво пречи да се пробва ...., няма на ръце да го вдигам я ...
        Започва да ми става интересно като говорим в цифри .
        И демонстрациите ще са интересни .... какъвто и да е резултата
        Ако някой около Пловдив знае такива наклони - да пише къде !

Коментар

На мен, като застана отгоре, ми се вижда като отвесна скала.
          Според теб колко е?
          Прикачени файлове

Коментар

... на места наклона става над 45 градуса- горе-долу( не точно , на око)
            Машинката се качи нормално . Никъде не е глъхнала или да се е замисляла ...дори този терен не го слагам в ТРУДНИ . Просто голям наклон ....
            Това 45 градуса не беше ли 100 % наклон ?
            Иначе го вярвам и това, че НАД 45* "не е най-големия наклон" , който си катерил без никакви затруднения. Както всички знаем, Нивата може да лети и да прави лупинги. И клипче имаше пуснато даже ...

П.П. Това е спускане по Lion's Back, където наклонът е около 30 - 35*, с изключение на кратко разстояние в края на спускането (или началото на изкачването), където е 40-45*.

А това няма 40 градуса ...

Как би изглеждал наклон над 45* през прозореца на джипа - не знам ...
            Последно редактирано от Чавдар (V93); 09-07-09, 00:39.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Това искам да го видя!
              Андро... Нали знаеш, че това първото и с Ауди ТТ се качва без проблем...
              Просто там се иска мощност, и по ниска кола... Я с един лифтован джип го качи
              Ти поне си разбирач... Тука говориме за други машини.
              НИВА си има своите + и – . Ти ако не го знаеш, кой тогава
              Всеки се опитва да намери побече +сове в избора си... Нали...
              Ако Нива, беше №1, то всички, щяха да са с Нива... Което важи с пълна сила и за другите марки...
              Всеки си намира за него компромисен вариант.... За Нас това е НИВА... З другите е друго....
              Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

П.П. Това е спускане по Lion's Back, където наклонът е около 30 - 35*, с изключение на кратко разстояние в края на спускането (или началото на изкачването), където е 40-45*.

А това няма 40 градуса ...

Как би изглеждал наклон над 45* през прозореца на джипа - не знам ...
                А сега ми кажи, колко джипове го могат това, и колко шофьори...? Какъвдвигател и спирачки трябват... какво окачване... и какви нерви... Това си е за камикадзета... С какъвто и да е ДЖИП, пповечето хора не биха се пробвали... Само профита Има в предвид клипа....

ПП: Ако може Явор или другите модератори, да изчистат спама от тая тема... Много се отклонихме май
                Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
                  Андро...
                  НИВА си има своите + и – . Ти ако не го знаеш...
                  Знам го разбира се. Нива съм имал в далечната 92 г. и никъде не съм казал лоша дума за Нивата.
                  По скоро става въпрос за преодоляване на наклони от 4X4 машини и конкретно хвалбите на колегата:

...
                  Е - отговорно заявявам - това не е най-големият наклон който съм преодолявал без никакви затруднения или буксувания .( с НИВА )...
                  45 градуса е нещо страшно, особенно ако е над 10-тина метра. Освен идеални условия като - настилка и сцепление, се иска и подходящата машина, а това в никъв случай не е Нивата, нито моята машина, нито машините на колегите, пригодени за тежък ОФ. Може би, само някоя олекотена бегачка на състезателите.
                  Намесих се, щото някой неопитен смелчак, ще тръгне да качва някой наистина стръмен баир и най малката грешка може да е фатална

Коментар

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
                    А сега ми кажи, колко джипове го могат това, и колко шофьори...? Какъвдвигател и спирачки трябват... какво окачване... и какви нерви... Това си е за камикадзета... С какъвто и да е ДЖИП, пповечето хора не биха се пробвали... Само профита Има в предвид клипа....
                    На това място (преди да го затворят за 4х4) са минавали какви ли не джипове, карани най-вече от обикновени хора.
                    Наистина изглежда доста страшничко, особено на спускане. Макар че, с изключение на късата и много стръмна отсечка, наклонът не е по-страшен от, да речем, наклона на газопровода над Бухово. Още повече, че на Lion's back под гумите има скала, осигуряваща доста добро сцепление.

Дадох го за пример за да има някаква визуална представа колко стръмен изглежда дори един наклон, по-малък от 40*.
                    Да не говорим за баири НАД 45*, каквито колегата bgbul катерел за добър ден ...
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

За калта - предлагам да се види , за да не се обидят колеги ...
                      Защото където минавах с ВлИ-5 в големият дъжд и кал - други доста буксуваха....... естествено минаха и те .... но с по-голям зор .
                      Някъде май имаше тема за видовете кал...
                      Мощноста е нож с две остриета. Ако калта е рядка и дълбока, ако имаш мощност и подаваш повечко газ, отколкото трябва, ще се окопаваш и боксуваш. Маломощният двигател те предпазва от грешки, идеален е за блата, мощния трябва да умееш да го контролираш.
                      Когато обаче калта е лепкава и гъста, не дай си боже глина, не е нужно дори да е дълбока, полепва по гумите, запълва грайферите и те стават на сликове. Остави, че може да имаш проблеми по равното, но си се представи със сликове по наклон, особено страничен. За това и доста от гумите за кал или АТ имат шарка, която се самопочиства... при високи обороти на гумите. Тогава ти се налага да можеш да ги развъртиш...
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

На мен, като застана отгоре, ми се вижда като отвесна скала.
                        Според теб колко е?
                        Не знам колко е - но е много красиво ! Супер е !
                        Къде се намира тази красота ?
                        И освен това - колкото и да ми се струва даден наклон - много е лесно когато се говори в цифри . Може да се измери !

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        На това място (преди да го затворят за 4х4) са минавали какви ли не джипове, карани най-вече от обикновени хора.
                        Наистина изглежда доста страшничко, особено на спускане. Макар че, с изключение на късата и много стръмна отсечка, наклонът не е по-страшен от, да речем, наклона на газопровода над Бухово. Още повече, че на Lion's back под гумите има скала, осигуряваща доста добро сцепление.

Дадох го за пример за да има някаква визуална представа колко стръмен изглежда дори един наклон, по-малък от 40*.
                        Да не говорим за баири НАД 45*, каквито колегата bgbul катерел за добър ден ...
                        Каквото и да си говорим с усмивка - терените си стоят на място и .... може да се ...уточнят наклоните ..... Много е лесно !
                        Прочетох темата за " какъв наклон може да качва джип " - и се учудвам , че до сега никой не е визуализирал нагледно наклоните с уред .
                        Много елементарен е уреда . Скала с разграфени градуси и рамо което има тежест в края си - и постоянно заема вертикално положение.
                        Ще импровизирам и ще направя нещо подобно . После ще меря и .... готово . Ще знам отговора .
                        А присмеха на колеги - не може да ме обиди . Аз си карам Нивата за кеф и няколко градуса или усмивки не могат да ми развалят кефа ...
                        За това - да си правим кефа и да се усмихваме повече - колеги !

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                        Някъде май имаше тема за видовете кал...
                        Мощноста е нож с две остриета. Ако калта е рядка и дълбока, ако имаш мощност и подаваш повечко газ, отколкото трябва, ще се окопаваш и боксуваш. Маломощният двигател те предпазва от грешки, идеален е за блата, мощния трябва да умееш да го контролираш.
                        Когато обаче калта е лепкава и гъста, не дай си боже глина, не е нужно дори да е дълбока, полепва по гумите, запълва грайферите и те стават на сликове. Остави, че може да имаш проблеми по равното, но си се представи със сликове по наклон, особено страничен. За това и доста от гумите за кал или АТ имат шарка, която се самопочиства... при високи обороти на гумите. Тогава ти се налага да можеш да ги развъртиш...
                        Много си прав - това обяснява защо друго буксуваха доста ....
                        А за лепкава кал - има на близо - ама не обичам да се калям .......и може би за това още не съм видял липсата на мощност .....
                        Последно редактирано от bgbul; 09-07-09, 10:12.

Коментар

До: Какво може "Нива"-та

Сакралните 45 градуса са важни с едно нещо - при тях натискът върху терена става равен на необходимата сила на сцеплението. Е, материали с необходимия коефициент (1 и повече) на триене има малко и никой от тях не се нарича "гума" и "кал".

Значи кола, оставена неподвижна на такъв наклон може да прави само две неща - или да се хлъзга надолу, или да се търкаля надолу - с колела или през таван. Неподвижно да стои, не може.

Нагоре, такъв наклон се минава само със засилка (динамично) и само докато засилката свърши. Всичко това, само ако по някаква причина колата не успее да се обърне.

С лебедка, от друга страна, ...

Коментар

До: Какво може "Нива"-та

Да не забравяме и че при черен път не можем да говорим за постоянен наклон. Той не е равен, има камъни, дупки, бабуни... Така че приблизително постоянен 45 градуса наклон, на моменти внезапно става 60-70, че и повече градуса... и обръщането е гарантирано.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Не знам колко е - но е много красиво ! Супер е !
                              Къде се намира тази красота ?...
                              Абе само така изглежда. А името му пък, няма нищо общо с красотата - "Рио де лайнаре".
                              Виж в хард разходките - "авто-полигона за джипки - Голди" и ако имаш път насам, обаждай да те водя.

Коментар

Абе само така изглежда. А името му пък, няма нищо общо с красотата - "Рио де лайнаре".
                                Виж в хард разходките - "авто-полигона за джипки - Голди" и ако имаш път насам, обаждай да те водя.
                                Много приятна покана - Благодаря !
                                Ще се възползвам , само да остане малко време и съм там !
                                Благодаря !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X