Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ремонт на нива - скоростна кутия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ремонт на нива - скоростна кутия

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
    На моята май ги сменя майстора. По-вероятно е да са за смяна, както казва Ясен.
    Някъде по-горе бях писал,че нивичката ще си я ремонтирам аз(поне що се отнася до механиката).При "майстор" нямам намерение да ходя по няколко причини:1-во - голяма част от тях са професионални некадърници(разбира се има и много кадърни и свестни,ама нито на едните,нито на другите го пише на челата),2-ро могат да те обръснат за неща,които въобще не са пипали(като ходите при "майстор"винаги ли ви връща старите части,които е подменил с нови),3-то -не ми се дават пари за неща,които мога да си направя сам и 4-то - колата ще я карам аз,а най-голямо доверие по отношение качеството на ремонтите имам на себе си(отчасти заради 1-во и 2-ро).Че за лагерите ,в много добро състояние са,така че смяната им щеше да бъде излишен и необоснован разход.
    Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Ей сега в главата ми взе да се оформя една мисъл,но тъй-като кутията ми е сглобена накой може ли да ми каже какво е разтоянието между главата на болта на 5-та и задния капак?

Коментар

три милиметра.

Коментар

Язък.Идеята отива в коша.

Коментар

15 000 км след ремонта, започна да ми изключва Петата предавка. Изключва най-вече при движение извън града (по-продължително каране на 5-та). Най-странното е , че го прави когато си иска. Например последния път по подбалканския път се побърка да се изключва, а на връщане по магистралата не се изключи нито веднъж, и то при условие, че си карах плътно 110-120. Има ли лесен начин да се разбере дали се е разхлабил/скъсал онзи въпросния болт...
            Александър

Коментар

Има начин да се изкара тапата, която стои точно на нивото на болта, но не се сещам как можеш да я изкараш. Като вариант е да пробиеш дупка в тапата и така да я изтръгнеш и да изчистиш стружките така ще видиш болта дали е здрав. Ако е здрав нова тапа и си готов, ако не е ще сваляш кутията.

Коментар

Всъщност незнам има ли още хора,които се занимават и главоболят със старата 5-ст.кутия.Това е най-калпавия агрегат от цялата кола,който трябва да се сменя заедно с маслото в двигателя.Просто такъв и е ресурса в Нива-между 15 и 30 000км.Това е жив боклук,жив срам.Аз приключих с нея още преди 53 000км. и не съжалявам.От тогава насам забравих какво е да се ядосваш със скоростна кутия.
                Последно редактирано от Янко Желязков; 19-02-11, 03:20.

Коментар

Ще се изключва все по-често и накрая ще трябва да държиш лоста. Имаш избор: да си караш на 4-та или смяна на 5-та. Частите преди няколко години бяха около 120 лв.
                  ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Чарколяка, които ми предложиха за 5-та, есента беше 60 лв., но проблемът се оказа от саморазвита гайка на изходящия вал/някъде съм писал за това/.

Коментар

• От: ремонт на нива - скоростна кутия

На 90 % съм сигурен, че е гадната гайка или пружинната шайба или и двете. Какъв е най-добрия начин да разбера дали е читава 4-степенната кутия втора употреба или просто да си карам тази така докато съвсем се скапе и тогава да го мисля.
                      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
                        Всъщност незнам има ли още хора,които се занимават и главоболят със старата 5-ст.кутия.Това е най-калпавия агрегат от цялата кола,който трябва да се сменя заедно с маслото в двигателя.Просто такъв и е ресурса в Нива-между 15 и 30 000км.Това е жив боклук,жив срам.Аз приключих с нея още преди 53 000км. и не съжалявам.От тогава насам забравих какво е да се ядосваш със скоростна кутия.
                        Отдавна мисля и аз да реша въпроса радикално. Проблема е, че често карам извънградско (напоследък не толкова често, но все пак) и определено 5-та си е благинка. От друга страна с 5-та се изкушавам да карам със 140 по магистралата, което си е жива руска рулетка...
                        Александър

Коментар

Като частично решаване на проблема може да се пробва профилактично притягане на гайката на вторичния вал през примерно 5000км. Защото като се разхлаби малко и се получава луфт които с времето си казва думата. На моята кутия съм сложил загерка и лепило на гайката и ще видя колко ще издържи. Иначе ако се пътува по-често извънградско 5-та си е задължителна.

Коментар

Първоначално публикуван от toni188 Преглед на мнение
                            Като частично решаване на проблема може да се пробва профилактично притягане на гайката на вторичния вал през примерно 5000км. Защото като се разхлаби малко и се получава луфт които с времето си казва думата. На моята кутия съм сложил загерка и лепило на гайката и ще видя колко ще издържи. Иначе ако се пътува по-често извънградско 5-та си е задължителна.
                            Можеш ли да обясниш по-подробно как точно си го направил - идеята ти не е лоша, аз също си мислех за някакво допълнително осигуряване. Ако имаш снимков материал или още по-добре - драснеш някаква груба скица/схема, ще ти бъда благодарен. И на мен не ми се отказва от 5-тата, но не ми се иска ежегодно да правя един и същ ремонт.
                            Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                              Можеш ли да обясниш по-подробно как точно си го направил - идеята ти не е лоша, аз също си мислех за някакво допълнително осигуряване. Ако имаш снимков материал или още по-добре - драснеш някаква груба скица/схема, ще ти бъда благодарен. И на мен не ми се отказва от 5-тата, но не ми се иска ежегодно да правя един и същ ремонт.
                              Ем, преди гайката е сложил зегер шайба + лепилото, става здраво..Но колега как го залепи, директно върхо зегерката и завъртя гайката или отвъншната страна??Защото според мен, по добре..Преди зегерката, слой лепило, върхозегерката слой лепило и отгоре гайката, където е самата резба и там още един слой....
                              Колкото до 5тата, бях чел някъде, че като се премести, самата предавка със своя вал, с 1-2 милиметра, напред ли, та на зад ли, ставала вечна...Но дали е вярно не знам.. Ако някой е запознат с този метод да го сподели, че сега обмислям, да слагам 5та предавка и аз, но ще видим..
                              Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 19-02-11, 15:44.
                              За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                              Honda Dominator 650
                              088ЧЧ93979-->Борис
                              0878956Ч38-->Борис

Коментар

Сложих лепило на резбата на вала и на гайката. Но както предложи Борис мисля, че по-здрав вариант.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X