Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви амортисьори слагате на Нивите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какви амортисьори слагате на Нивите?

По конструкция всички амортисьори за всичко са еднакви. Само че, като става дума за якостни показатели, колкото по-голямо е устройството, толкова по-лесно се прави здраво. Вярно, тогава възниква пък проблем с ресурса. Всеки може да направи котва за супертанкер. Почти никой - за яхта. И хептен никой - за надуваема лодка.
    Затова простия тунинг на джиповете и камионите обикновено се прави, като тъпо се вземат части и агрегати от следващия номер автомобил. Или по-тежката категория. Колкото по-дребно - толкова по-проблемно за производство, и толкова по-хилаво.

Коментар

Аз не мисля отново да навлизам в спорове със Стефан, макар че не го познавам лично.
      Но, принципа на всички амортисьори е еднакъв, а производителите си имат knowhaw и именно от тук идват разликите.
      Това определя KONI като различен.
      Пак казвам, който се интересува с радост ще помогна, и макет ще покажа, още повече че съм бил в три дни в Холандия при KONI на обучение точно на тази тема.
      А за тунинга колегата Стефан е абсолютно прав.
      Макар, че в някой случаи точно този вариант е особено удачно приложим.
      Пример ще дам с моя демпфер качен на Самурай а е най-стандартен от Патрол.
      А за това как се разбира кои точно са Вашите амове - ми колега то за всичко си има справочници /каталози/. Във втория пост на темата колегата точно е извадил номерата на моделите NIVA от каталога. По ясно от това не зная накъде.
      Поздрави.
      VITARA, SAMURAI
      FIAT PANDA 4x4 CABRIO
      RENAULT ESPACE QUADRA
      ...и едно сивикче за града...

Коментар

То спор няма. Това са общи принципи на проектирането. С изменението на размерите се намесват възможностите на материалите. В някакви граници всичко върви нормално и лесно. Когато детайлите стават много големи или много малки, се стига и до границите на възможностите на материалите.
        Като става дума за амортисьори, в малките първо става проблем тъничкия щок. В много големите - уплътнителите. Дебелите тежки железа нямат проблем да понесат натоварванията. Но с увеличаването на площите на квадрат, толкова се увеличават и натоварванията. А периметрите - линейно. Излиза че малко и слабо уплътнение трябва да носи много. От друго място - но пак лошо. Тръгват специални стомани, не просто маркови, специални гуми, сложни уплътняващи възли. Цените стават други, надеждността - не по-висока. Това е то гадостта ...

Коментар

Първоначално публикуван от samuraj Преглед на мнение
          А за това как се разбира кои точно са Вашите амове - ми колега то за всичко си има справочници /каталози/. Във втория пост на темата колегата точно е извадил номерата на моделите NIVA от каталога. По ясно от това не зная накъде.
          Поздрави.
          Колега това са каталожните номера на амортисьорите Кони. Както и да е, поне отговорете по темата, а именно - какви амортисьори слагате на НИВАта (марка/модел/размери), а аз ще се опитам да извлека каквото ми трябва.

Коментар

От: До: Какви амортисьори слагате на Нивите?

Здравейте, предстои ми смяна на амортисьори - и отпред и отзад. Майстора ми каза , че навремето слагали на ладите японски "Каяба", но незнам дали на Нивата няма да е по-добре да са маслени амовете. Тези KONI в крайна сметка добри ли са или да слагам руски и каквото стане. Ако някой каже и цени ще е супер. А според вас да сменям ли и пружините или няма смисъл?
            Александър

Коментар

От: Какви амортисьори слагате на Нивите?

Ако колата няма да се подлага на сериозен офроуд и руските са си добри . Моята вижда бая зор като почне сезона за едрия дивеч и понеже гумите са ми повече за асфалт и сняг като се поразкаля всички препятствия ги взимам с подобаваща засилка което предполага доста удари по окачването и за сега руските амове се държат добре.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Не знам защо задъвкахте така с лошо Кони. Навремето CRX-a го взех с едни жълтички сладури на неисвестен брой километри, бях 4ти или 5ти собственик. За три години и над 80000км яка гонка по нашите скапани пътища, а от време на време и без пътища (знам, че съм за бой, но нямах друго и често я вкарвах по камънаците) нито веднъж не съм повреждал гума или джанта, а колата си стоеше като залепена за пътя. Да, знам, че рекса не е Нива. Но ако някой си мисли, че 7 сантиметрова дупка при 200км/ч се отразява по-приятно на окачването от 15 сантиметрова с 20км/ч - да смята пак.
                Между другото, задните амовете бяха комплект с пружините.

При подбор на амортисьори за друга кола (в смисъл - липсваща в каталога), освен с крепежните размери и дължините в сгънато и разгънато състояние, не е лошо да се провери и за какво все пак са предназначени по рождение избраните амортисьори, щото амове за Астра със сигурност няма да издаянят дълго на Уаза, дори и да паснат. Последното е само за пример, да не се приема буквално.
                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                  Ако колата няма да се подлага на сериозен офроуд и руските са си добри . Моята вижда бая зор като почне сезона за едрия дивеч и понеже гумите са ми повече за асфалт и сняг като се поразкаля всички препятствия ги взимам с подобаваща засилка което предполага доста удари по окачването и за сега руските амове се държат добре.
                  Колко пари ти струваха и откъде ? Аз се чудя дали да не сложа и аз руски, въпреки че за съединителя се доверих на хората от форума и сложих LUK, за което не съжалявам. Тук обаче нещата седят малко по-различно. Няма единно мнение кои са добри и кои не. Аз по кой-знае какви тежки терени не карам, но когато го правя се движа на принципа няма непреодолимо препятствие - има недостатъчна засилка.
                  Александър

Коментар

Моите още не съм ги сменял но си пише че са руски . Може предишния собственик да ги е сменял. Аз си пазарувам частите от този човек той си ги внася и идва от Кюстендил всяка събота на битака . Продава на тънки цени и поне аз до сега не съм уцелил нещо много менте от него. Ясен разреши в една друга тема да му постна визитката с нерекламна цел
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 020.jpg
Прегледи:2
Размер:18.1 КБ
ID:5201026
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Утре ще взимам амове и комплект реактивни задни щанги, с което се надявам да приключа ремонтите за тази година... Надявам се... Май руски ще взимам. Ако достигна до битака, ще му звънна на твоя човек. Тъй като ще сменям накладки отпред, чудех се дали да не накарам да сменят и маркучите на спирачните апарати.
                      Александър

Коментар

Взех от НАР - имаше руски и Al-KO, на същата цена. Взех Алкото малко на сляпо... Някой чувал ли е лоши неща, ако трябва да ги връщам докато е време...
                        Александър

Коментар

Колега вторият ми чифт отпред е ал-ко.Сравних ги с Фенокса,ал-кото е с по-дебел "прът" не съм го сравнявал с оргиналния,затова там сравнение немога да дам.

Коментар

Ще пиша като ги сложат и покарам малко.
                            Александър

Коментар

а къде може да се видят размерите в сгънато и разтегнато положение?!

Коментар

Не е зле с амкото, държи се добре в завоите. Ще видим как са като здравина...
                                Между другото - имам излишни 5 щанги за отзад с тампони за смяна и старите амортисьори - ако някой се нуждае спешно...
                                Александър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X