Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Регистрация на газова уредба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Регистрация на газова уредба

Здравейте,
    Преди няколко дена монтирахме газов инжекцион на нивата. Дадоха ми съответно паспорт за него. Обаче ми изскочи от главата, че тая газова трябва да се регистрира ... Когато минах ГТП уж питах и нали при тях трябва да се случва прегледа. Ама регистрацията на новопоставена пак ли при тях, че не помня какво ми казаха. Дали не казаха следващия път като мина на преглед, но не ми звучи да е така. Моля някой компетентен да помага, че изобщо ми изскочиха тия неща от главата. Поради това, че не съм в града колата веднага след монтажа не се кара. Планирам скоро да се прибера и да знам какво да правя. Все пак май ще трябва да мина през пункт за ГТП ? Надявам се накой запознат да ме светне, че взех да се притеснявам ей така както безгрижно си седях се сетих и така =)
    Лада Нива 21214 1,7i a.k.a. Магаренцето :)

От: Регистрация на газова уредба

Газаджиите не ти ли казаха,доколкото знам към момента нещата са по старому, та редно е давайки ти паспорта и преглед да ти спретнат
    ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Преглед на АГУ в момента се извършва само и единствено в пунктовете за ГТП . До колко там са компетентни е съвсем друг въпрос но се приема че АГУто е част от системите на автомобила и не може всяка система да се проверява за безопасност от различни инстанции. Проверката на уредбата се отразява в протокола и стикера за успешно преминат ГТП означава че и АГУто е изправно . Не се лепят стикери по бутилките не се пише нищо в паспорта на уредбата даже и не го искат . Всичко това ми го обясниха преди няколко месеца като минавах ГТП със служебния Пасат.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Добре това да кажем, че е ясно. Но сега в моето положение. Минал съм ГТП. След това съм сложил газ. Трябва ли да ходя до пункта за ГТП за да мина само да видят газовата ? На друго място трябва ли да ходя ? Да се отрази на друга инстанция монтажа на газ ?

Коментар

Нормативно нещата са много неясни в най лошия случай ще ти вземат още един път пари за преглед .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Бе не се занимавай с глупости. Никой няма да ти каже нищо за това, че си сложил газова уредба, а не си минал с нея на преглед. Ако те спрат никой не знае дали си слагал уредбата преди или след прегледа, то и никой не пита.
            Карай си спокойно и нормално, на следващия преглед ще си наред.
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

[QUOTE=sek.1;1883029]Преглед на АГУ в момента се извършва само и единствено в пунктовете за ГТП .

Това не е съвсем така, т.е. изобщо не е така. Всички уреди и инсталации работещи с Газ подлежат на ежегоден преглед от оторизиран, лицензиран и т.н. Надзор.
              Полученият от газаджиите паспорт трябва да бъде подпечатан от такъв Надзор, където е посочена датата на прегледа и съоветно до същата дата следващата година. Именно този печат трябва да видят служителите от ГТП.
              Колегата да си погледне паспорта на АГУ, дали няма печат от Надзор. Ако изрично газаджиите не са го препратили към надзорна фирма, би следвало да има печат/също би трябвало да е платил 30 лв. за този преглед, толкова беше миналата година/

Коментар

Ами и аз имах такава ситуация.Купих кола с газово но без преглед и без паспорт за газовото.При минаване на ГТП,ми искаха паспорта за газовото.Като нямам,да ходя на газаджия да ми даде.След уговорки писаха че съм с газ но да мина все пак през газаджия. А те не ми дадоха,искаха да ми слагат нова бутилка и т.н.Така и карам,без паспорт,никой вече по бензиностанциите не иска паспорт,лепенка или преглед.Нещо системата не е до измислена.

Коментар

Миналата седмица минах УАЗа на ГТП , и изрично попитах дали цената на прегледа ( 45 лв ) включва и газовата уредба. Отговориха ми -да включена е в цената. Пак попитах -а как я проверявате. Ей с този уред ( стоеше на бюрото ) . До края на прегледа не използваха уреда за газовата. Да не си помислите че газовата не ми е наред - имам си ГТП за целта . Успех на колегата .
                  На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Важат ли ония печати, които слагаха оторизираните фирми миналата година? Питах при ГТП дали нещо ще гледат газовата и отговора бе, че не са ясни още нещата и няма да я гледат...
                    Публикувайте отговор

Коментар

Всяка година при ГТП ми искат и паспорта на газовата, подпечатват го и слагат нов стикер на бутилката. Даже миналата година ме предупредиха, че тази година наличието на евросонда ще е задължително. След няколко дни съм на преглед и ще разбера каква е актуалната ситуация.

Коментар

В момента никоя институция не контролира изправността на АГУ. Преди два месеца сложих ГИ на джипа си в лицензиран сервиз, там ми казаха просто винаги да си нося паспорта на газовата. В лицензираният пункт за проверка на АГУ ми дадоха лепенка за задното стъкло за 2 лв. тава беше. Ако си минал ГТП без проблем, значи АГУ е в ред...но всъщност никой не го проверява.
                        Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

[QUO Ако си минал ГТП без проблем, значи АГУ е в ред...но всъщност никой не го проверява.[/QUOTE]
                          Абсолютно вярно.

Коментар

Ами като се прибера ще отида с паспорта в който мярнах някакъв печат ама данни не видях да има, та с него в пункта за ГТП дето минах да ги питам. Иначе лепвам една лепенка и толкоз.

Коментар

Преди, бутилката за газ (не цялата уредба!) беше поднадзорно съоръжение и като такова трябваше да се наглежда всяка година в пунктове, оторизирани от ДАМТН за преглед на съоръжения под налягане. Това включваше външен оглед, хидравлични проби и рентгенови снимки през съответни периоди, които се вписваха в паспорта на АГУ.

В началото на тази година смениха режима за преглед на АГУ. Вече трябва да се прави преглед в пунктовете за ГТП. От друга страна, още не са изготвени нормативите и изискванията за този вид прегледи, поради което пунктовете за ГТП нито знаят какви прибори трябва да имат, нито какво да правят с тях, нито какво да пишат в документите.

Следствие - никой нищо не преглежда по АГУ, даже и формално.

Промяната стана след няколко инцидента с газови уредби, заради които властите решиха да "затегнат контрола".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X