Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Трудна манипулация с лостовете на раздатъчната кутия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Трудна манипулация с лостовете на раздатъчната кутия

Здравейте колеги,
    Мой приятел скоро се сдоби с Нива 2121.
    Като цяло колата е стегната,със запазен салон и сравнително здраво купе.
    Има,обаче проблем с РК:при превключване от бавни на бързи или обратно лоста се премества със страшни усилия-/бих казал,че стои като блокирал/.Все пак,когато човек положи зверски усилия с двете ръце успява да го премести,но много вероятно е някой ден от напъване да изкърти седалката вместо да включи РК.
    Лоста за блокажа се държи по абсолютно същия начин и особено изключването му си е жива мъка,въпреки прилагането на всички правила за изключване-/като движение направо с леко отнемане на газта в момента на бутане на лоста/.
    Някакви идеи,някой да е имал подобни проблеми???
    Аз досега съм карал 4-5 Ниви на други приятели и такъв проблем не съм срещал.
    Последно редактирано от Янко Желязков; 05-03-12, 19:13.

От: Трудна манипулация с лостовете на раздатъчната кутия

1. Да провери нивото на маслото или дали въобще има.
    2. Да го смени с пълна синтетика 75W-90.
    3. Няма ли промяна се сваля и се разглобява.
    Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Първоначално публикуван от fireman160 Преглед на мнение
      1. Да провери нивото на маслото или дали въобще има.
      2. Да го смени с пълна синтетика 75W-90.
      3. Няма ли промяна се сваля и се разглобява.
      Да,и аз преди малко това му казах-първо да си провери маслото.

Коментар

При старата ми Нива (1995, 1.7) имах такъв проблем с блокажа. Включваше сравнително лесно, но изключването си беше преживяване. След смяна на гуменото каре м/у РК и СК се оправи.
        пп. Маслата бяха 75W-90.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Колеги,имаше подобен проблем на една нива при мен. Проблема се беше появил,след като е правена интервенция на раздатъчната кутия и гарнитурата,която е между двете парчета на раздатката,беше изхвърлена и заменена с силикон,също така беше направено и с капачките на лагерите. От там идваше и трудното включване и изключване на двата лоста.След разглабянето и поставянето на ремонтен комплект гарнитури работите заспаха.

Коментар

Също и дали са му еднакви гумите.При каране с различни видове гуми когато колата спре трансмисията остава под напрежение и тогава превключването става трудно, особено на блокажа.
            Лада НИВА не избира пътя, тя просто върви напред...
            0887686779 Краси

Коментар

Момчето вчера е доляло 300гр. масло,но положението е почти същото.
              За гумите-Вли-5 са и четирите и са що годе еднакво износени.
              По принцип за включване на блокажа съм съгласен,че при различен диаметър гуми на двата моста ще се включва трудно или въобще няма да се включва,но за бързи/бавни гумите нямат никакво значение.
              П.П.1.Стария собственик твърди,че не е ползвал лостовете въобще.През периода в който е имал Нивата-/1г./ я е карал само по леки терени и то "от дъжд на вятър",та затова най-вероятно било такова положението.Аз не намирам голяма вярност в думите му,като гледам лостовата с-ма.
              Струва ми се,че проблема ще е от вътре.Отвън няма какво чак толкова да клеяса,както твърди той.
              П.П.2.Роко,
              Съвсем възможно е ти да се окажеш прав,защото Нивата определо е бъзикана.
              Купето например е 2121,а мотора е 1.7.
              Последно редактирано от Янко Желязков; 07-03-12, 17:56.

Коментар

Клеясали са лостовете и тласкачите, които те задвижват.

Коментар

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
                  Момчето вчера е доляло 300гр. масло,но положението е почти същото.
                  За гумите-Вли-5 са и четирите и са що годе еднакво износени.
                  По принцип за включване на блокажа съм съгласен,че при различен диаметър гуми на двата моста ще се включва трудно или въобще няма да се включва,но за бързи/бавни гумите нямат никакво значение.
                  П.П.1.Стария собственик твърди,че не е ползвал лостовете въобще.През периода в който е имал Нивата-/1г./ я е карал само по леки терени и то "от дъжд на вятър",та затова най-вероятно било такова положението.Аз не намирам голяма вярност в думите му,като гледам лостовата с-ма.
                  Струва ми се,че проблема ще е от вътре.Отвън няма какво чак толкова да клеяса,както твърди той.
                  П.П.2.Роко,
                  Съвсем възможно е ти да се окажеш прав,защото Нивата определо е бъзикана.
                  Купето например е 2121,а мотора е 1.7.
                  Различни диференциали. С различно предавателно число. Има такава вероятност.
                  Сменян ли е диференциал ?
                  Проблемът може да се окаже голям, при включване на блокажа.

Коментар

Първоначално публикуван от krisspirit Преглед на мнение
                    различни гуми
                    Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    Различни диференциали
                    Всичко това може да доведе всякакви беди, но не и проблем с лоста бързи/бавни.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Всичко това може да доведе всякакви беди, но не и проблем с лоста бързи/бавни.
                      +1.
                      А бедата е главно в превключването от бързи на бавни и обратно:от бавни на бързи.

Коментар

Това или е клеясало цялото и трябва да се разглоби и почисти, или вилките са се деформирали. Това поне пише като възможни причини в ръководството.

Интересно ми е какво ще стане, ако се пробва да се промие цялата раздатка с промивно масло или дори нафта и дали това ще има някакви негативни ефекти.

Познавайки характера на повредите при нива, без разглобяване няма да мине.
                        Александър

Коментар

Бая се поизписа, но май най-вярното е разглобяване..Око да види, ръка да пипне
                          Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 07-03-12, 22:31.
                          За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                          Honda Dominator 650
                          088ЧЧ93979-->Борис
                          0878956Ч38-->Борис

Коментар

Да,ама на човека не му се разглобява май.
                            Та засега тъй ще си я кара-/ще понапръскаме отдолу с ВД-40 лостовете и тласкачите и това ще е/.

Коментар

Наставете лоста с една тръба, около 80см.
                              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X