Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НИВА-моноинжекцион.Странно палене на газ.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• НИВА-моноинжекцион.Странно палене на газ.

Колеги поставих такова заглавие на темата,защото моята Нива вече доста време стартира странно на газ.
    И така,проблема накратко е следния:
    При напълно изстинал мотор колата пали от четвърт на газ още със завъртането на ключа.
    Когато,обаче машината загрее до раб.температура-/90гр./ след всяко гасене на двигателя и последващ опит за стартиране се налага поне 3 секунди въртене на стартер.Карам я така от доста време и по принцип не ми е голям дерт,но все пак не е добре след всяко едно гасене да употребявам толкова дълго стартера.По принцип би било логично при студен мотор да пали трудно,а при мен се получава точно обратното.
    Някакви идеи по случая???
    Карам я със свещи NGK BP-6ES.Почти на 20 000км. са!
    Възд.филтър е чисто нов.
    АГУ-то-/ел.изпарител-БРС/ е на 83 000км.Веднъж съм го чистил и съм му подменял мембраните-/преди няма и 10 000км./

От: НИВА-моноинжекцион.Странно палене на газ.

Прекалено богата смес според мен.Поне при мен беше така.
    Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Първоначално публикуван от kalin09
      Прекалено богата смес според мен.Поне при мен беше така.
      Съгласен или много газ или малко кислород няма какво друга да е.
      За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
      0878 79 20 61 Борис

Коментар

Колеги следя темата и Ви благодаря за бързите отговори.

Коментар

Утечка на газ от изпарителя към двигателя след изключването му. Някой ще сменя на изпарителя гумички.

Коментар

Току що приключих с профилактиката под капака и установих следното:
            1.Утечка на газ при загасен топъл мотор няма-/проверих с веро и гъбичка на изхода на изпарителя към всмукателната с-ма/.
            2.Свалих свещите.Оказаха се поизносени-/междуелектродно разстояние 1.2мм./.Намалих го до 0.8мм.
            3.Сместа явно наистина беше богата,защото при завъртане на крана с четвърт оборот и последващи многократни стартирания на топъл мотор нещата значително се подобриха.
            4.Последва и пробване на динамиката на колата.За мое учудване,въпреки притварянето на крана на газта тя си остана същата,което е явно доказателство че досега колата действително е работила с излишно богата смес.
            П.П.1.Благодаря на всички колеги,които се включиха по темата.
            П.П.2.Ясене,проблема който посочи ми е възниквал преди при Жигулито и действително симптомите бяха същите,но в случая нещата се разминаха с по-лекия проблем,а именно лека регулировка на притока на газ към мотора.

Коментар

На инжекционните Ниви свещите май трябва да са на 1.1мм.

За утечката - пак ще говорим, ама ако става дума за изпарител "ловато", с винта за празния ход най-вероятно си я ликвидирал.

Коментар

За сега колата пали нормално и няма да я пипам повече.
                Що се отнася до изпарителя-с BRC съм.

Коментар

е, тях не ги знам как са точно. Но няма причина да е много различно.

Коментар

Снощи и днес почти цял ден карах Нивата.Неудобството отново започна да се проявява:
                    -студена пали от четвърт
                    -топла-/90гр./ въртя 3 сек. и тогава пали.
                    Това на газ.Пробвах я на бензин и такива проблеми няма,пали моментално.
                    Сложих и чисто нови свещи-/старите бяха на 20000км./,но промяна няма.
                    Тънко и дребно е проблемчето,ама като немога да го измисля???
                    Апък ме дразни,а и стартера амортизирам излишно......

Коментар

Моите 5 стотинки:

След като се угаси двигателя, се спира и притокът на течна газ в изпарителя. Но в системата вътре в изпарителя си има газ. В течна фаза, готова да се изпари. Спират я само гумичките на двата клапана за двете степени. Ако гумичките не са втвърдени-газта си остава течна, и не се изпарява. Ако гумичките изпускат-газта се изпарява, и заема всичкото налично пространство в изпарителя и смукателния колектор. Концентрацията е почти 100% газ. Когато започнеш да въртиш за да запалиш-започва да се смесва с въздух, но все още е твърде далеч от идеалното съотношение-газ-въздух. Мисля, че беше нещо като 4% газ във въздуха. Като се изкара всичката тази свръхбогата смес през цилиндрите, и дойде нормалното съотношение-двигателя запалва.

А лесното палене студена е заради това, че изпарената газ е успяла да отлети в атмосферата, и няма задавяне с газ при първоначалното палене.
                      По логиката смяна на гумичките трябва да реши проблема, но понякога гумичките не могат да уплътнят добре, макар да са нови. Навремето какви ядове брах с едно марини, точно заради тези гумички...
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Кольо, и аз това му пея, ама той не чува будилника. Ама ще врътка, ще врътка и като му свършат нервите ще иде за един ремонтен комплект и ще пръсне изпарителя.

Коментар

Добре колеги,разбирам Ви,даже споменавания от Вас проблем го преживях с леката ми кола преди време,но тук утечка от изпарителя към всмукателната с-ма няма!
                          Вчера подгрях мотора до 90 гр.,угасих го и свалих маркуча на изпарителя,който храни с газ двигателя.
                          При това пробвах с разтвор от веро+вода,но от изхода не излязоха никакви балончета.
                          При тази ситуация има ли смисъл да отварям изпарителя?

Коментар

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
                            Добре колеги,разбирам Ви,даже споменавания от Вас проблем го преживях с леката ми кола преди време,но тук утечка от изпарителя към всмукателната с-ма няма!
                            Вчера подгрях мотора до 90 гр.,угасих го и свалих маркуча на изпарителя,който храни с газ двигателя.
                            При това пробвах с разтвор от веро+вода,но от изхода не излязоха никакви балончета.
                            При тази ситуация има ли смисъл да отварям изпарителя?
                            Такъв експеримент е еднопосочен - може да докаже, че има утечка, но липсата - не. Не се знае на кой етап от изстиването става това и при какви други обстоятелства.

Коментар

Ще я гледам отново след Нова Година.Сега не ми се занимава,а и като се върна назад във времето още от самото поставяне на чисто новото АГУ колата никога не е палила топла от четвърт за разлика от Жигулата ми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X