Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направих рама за раздатката и сега какво .........?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Направих рама за раздатката и сега какво .........?

Първоначално публикуван от karazaz Преглед на мнение
    Подвигнах темата именно затова , защото е форум и може да се обсъждат проблемите, ама те - "....виж на подемника какво става ....". Искам да обсъдим мнения с хора ,които са минали по този път ,по руските форуми всеки пише - направих рамата като свалих старите размери и готово - няма тръскане ,няма нищо . Е при мен не се получи така ....
    Никой от Нивоводите тук ли не е правил рама и не е минал по този път ?
    Още повече, че като повече хора дадат мнения ,темаща ще е полезна за останалите, които сега тръгват..........
    Все пак трябва да си мазохист за да караш Нива ,но това е друга бира......
    Правил съм рама и съм минал точно по този път, за това си позволих да дам мнение по въпроса. Също така пак в твоя тема http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=117614 сме коментирали рамата на раздатката. А що се отнася до форумите и обсъжданията си прав но няма как да се лекуваш ако не отидеш на лекар или се бъркам.
    Land Rover Discovery II 3,9 V8
    Лада Нива 21214 1,7i

Коментар

Ако колегата наистина САМ си е направил рамата и я е монтирал, смятам че ще знае много добре къде може да е сгрешил, също така и как се диагностицира проблема. Аз лично нямам необходимите технически умения да го направя и бих отишъл при някой, да ми го направи.

Правиш някакво непривично за колата подобрение, което макар и изпитано, може да доведе до непредвидени последствия. Демонтираш почти всички възли по трансмисията - достатъчно условие някъде да е допусната грешка.
      Търси проблема, така както би го потърсил без да имаш рама на раздатката - единственото, което променяш с нея е евентуално ъгъла, под който влизат и излизат от/в раздатката разните кардани и карета. Ако приемем, че те имат някакъв вариращ ъгъл на работа (а те имат) и съответните работни луфтове (и това имат), остава възможността нещо някъде да не е монтирано правилно, да се закача някъде при определени условия и т.н. Като за начало се напъхай под нивата (достатъчно е висока, няма страшно) и направи малко снимки на начина на монтаж на раздатката - може от това да стане малко по-ясно и да получиш по-смислени отговори. Това твоето е все едно "докторе, ядох пица и сега ме боли корема, от какво е и какви хапчета да пия?" - диагнози имаш поне 10 и дори може да не са свързани с яденето на пица...
      Александър

Коментар

Саше,по принцип съм съгласен с теб,но напоследък повечето теми във ВАЗ-раздела вървят така.
        В твоята за смяната на семеринга,лагер и накладките отзад също се изписаха куп неща за има-няма час работа.Вчера нарочно взехме фото и снимахме за да се види,че няма нищо сложно и въобще смисълът от такива теми е малък.
        Все пак това са си напълно стандартни и познати ремонти,правени пред къщи още през 70-те при Жигулитата.
        Последно редактирано от Янко Желязков; 08-09-11, 19:48. Причина: Грешен словоред

Коментар

Мисля, че просто ако някой колега, който е правил упражнението "рама на раздатката" прочете темата, ще даде по-точни насоки на колегата къде и какво да гледа, като качи колата на подемника или поне я пусне на неутрална на раздатката и на 2-ра за да види кое как се върти. Иначе съм съгласен с теб.... донякъде. Не е лесно пустото, като не си го правил никога, а и е друго с верен помощник до теб. Моето мнение за конкретният детайл е, че раздатката не случайно е оригинално закачена по този начин (без трета неподвижна опора) и предвид слабото ладово каре, може и там да се таи проблема. Ама всичко това е като да хвърляме боб и да гледаме на кафе.
          Александър

Коментар

Точно така.Раздатката съвсем не случайно е хваната "люлеещо" само на два тампона.Това е така и при тази конструкция трябва да бъде така.Ако се направи трета опора,която да и ограничи люлеенето е възможно да възникнат проблеми.По-късно ще напиша какви са те тъй като в момента нямам време.

Коментар

Темата ми е интересна и не само на мен. Ще се оправят нещата, защото вече е правено.
              Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                Ако колегата наистина САМ си е направил рамата и я е монтирал, смятам че ще знае много добре къде може да е сгрешил, също така и как се диагностицира проблема. Аз лично нямам необходимите технически умения да го направя и бих отишъл при някой, да ми го направи. Правиш някакво непривично за колата подобрение, което макар и изпитано, може да доведе до непредвидени последствия. Демонтираш почти всички възли по трансмисията - достатъчно условие някъде да е допусната грешка. Търси проблема, така както би го потърсил без да имаш рама на раздатката - единственото, което променяш с нея е евентуално ъгъла, под който влизат и излизат от/в раздатката разните кардани и карета. Ако приемем, че те имат някакъв вариращ ъгъл на работа (а те имат) и съответните работни луфтове (и това имат), остава възможността нещо някъде да не е монтирано правилно, да се закача някъде при определени условия и т.н. Като за начало се напъхай под нивата (достатъчно е висока, няма страшно) и направи малко снимки на начина на монтаж на раздатката - може от това да стане малко по-ясно и да получиш по-смислени отговори. Това твоето е все едно "докторе, ядох пица и сега ме боли корема, от какво е и какви хапчета да пия?" - диагнози имаш поне 10 и дори може да не са свързани с яденето на пица...
                Е ако знам аз къде съм сгрешил ,щях ли да питам.......? Аз съм от хората, които не са пропускали часовете по трудово обучение и мога да се справям с много неща , и преди да направя нещо ново много чета и събирам мнения ....както казах съм изчел всички руски постове по този въпрос, имам извадени около 30 листа със снимки на раздатки и начини на изработка ....спазил съм всичко което е казано и пак се получава този проблем ......затова и повдигам темата.......на този етап нямам канал, нямам подемник и затова не предприемам нищо ,освен да събирам мнения на колеги минали по този път. Снимки разбира се ще постна при първа възможност ,начина на монтаж е описан в много постове - към купето и гредата ,раздатката е направена от винкел и квадрат 60х20 и е правена на място .......

Коментар

Колега,чета и размишлявам.Казваш,че проблемите притрисането и тропането се получават само при включен блокаж и бавни.Пак казам,просто размишлявам-да не би случайно да има изместване на раздатката и лостовете да опират някаде по купето и да се появява този проблем?Много ми е интересно и на мен,нямам проблеми с вибраций и други подобни,но искам и аз да изработя една такава рама.

Коментар

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
                    Колега,чета и размишлявам.Казваш,че проблемите притрисането и тропането се получават само при включен блокаж и бавни.Пак казам,просто размишлявам-да не би случайно да има изместване на раздатката и лостовете да опират някаде по купето и да се появява този проблем?Много ми е интересно и на мен,нямам проблеми с вибраций и други подобни,но искам и аз да изработя една такава рама.
                    Да колега така се получава само при включен блокаж или бавни ...тресенето е ужасно имам чувството че се къса нещо....Раздатката си е на мястото, на което е била и преди. Преди да я сваля ,внимателно измерих всички разстояния на закрепването и съответно ги спазих, защото всичко правих на място ,едно по едно съм добявал нещата. Не съм правил рамата отделно ,а направо върху колата ....после само я доукрепих като оформих заварките и ги подсилих. Ето затова ми е чудно всичко .......в предишния си (оригинален) вид, имах вибрации като вдигна над 60км. ,но това се дължеше на ръждата по дъното ,както и на лошото закрепване на самата раздатка към купето. Сега вдигам 100км. и нямам проблеми с вибрациите ,в нормален режим........просто в момента съм много натоварен и не мога да намеря канал или подемник, за да вдигна и да гледаме ...това е.

Коментар

При мен такова тресене се е получавало вече 2-3 пъти откакто я имам колата-/за 4 години/.
                      Винаги съм го отстранявал след като сваля задния кардан и раздвижа карето-/смазвам го добре вътре/,което е откъм раздатъчната кутия.Това каре работи под сравнително голям ъгъл и като спече не може да предаде напълно нормално ъглово-въртеливо движение към дифа.
                      Резултата е именно изключително силно тресене при ниска скорост.Най-лошото е,че при това се претоварва силно и лагера на раздатката,който е откъм спеклото каре.Именно заради тези аварийни режими на работа кострукторите са хванали раздатъчната кутия подвижно-/люлеещо/ на два меки гумени тампона,които при спичане на каре до голяма степен поглъщат претоварването на лагерите,които в противен случай биха се счупили,ако е хваната неподвижно или "тунингована" с трети опорен тампон.И пак именно заради това сега Руснаците разработира РК с двуредови съчмени лагери на изходящите валове с които значително се подобри надеждността и се увеличи ресурса на тези лагери.
                      Извода е,че е много важно каретата на карданите да се подържат в изправно състояние,особено тези,които са от страните на РК.Същото се отнася и за карето между РК и СК.Когато спече-/блокира/ то пък се счупва лагера на входящия вал на РК и самия вал излиза през капака.Това са неща,които съм изпитал на свой гръб още в началото,когато купих колата и ги споделям от опит.
                      Последно редактирано от Янко Желязков; 09-09-11, 12:22.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X