Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква лебедка за нива

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Каква лебедка за нива

    Колеги, от известно време си мисля за лебедка, но не ми се иска да слагам сериозна електрическа (>6000 lb), защото като се почне втори акумулатор, по-голям генератор и става сложно. Въпроса ми е дали има смисъл от нещо 3000-3500 lb или направо да вземам една ръчна, колкото за всеки случай. За ръчната - дали някой е пробвал да вади нива с такава? Споделете кой, как и с какво...
    Александър

  • #2
    От: Каква лебедка за нива

    Аз на витарата съм warn 6000lb и някой път ми идва слаба.Зимай една 6500 и няма да имаш проблем иначе трябват макари и разни други въжета.
    [SIZE=4][COLOR=red]Искам България чиста[/COLOR][/SIZE]

    Коментар


    • #3
      От: Каква лебедка за нива

      Абе то че 6500 си трябва е ясно, но както казах алтернатора на нивата е слаб (този, с който съм аз), акумулатора също не се знае дали ще може да поеме допълнителната мощност. И оттам се почва... Затова и питам дали да почвам, или да взимам ръчна лебедка + блок, ей така, да има...
      Александър

      Коментар


      • #4
        От: Каква лебедка за нива

        Колега аз бих ти препоръчал да си вземеш един джек и една ръчна преносима лебедка.Стационарната електрическа лебедка е хубаво нещо,но смятам че за джип,който не ходи по хард разходки не е толкова необходима.Освен това предницата ти ще натежее с едни 35-40кг.,което моментално води до падане на клиренса отпред с 2-3см.За мен правилното място на лебедката в Нива е НЕ отпред,а отзад зад дясната седалката.Там едно,че е влагозащитена и второ масите,падащи на предния и задния мост вече са по-добре разпределени.Разбира се това специфично място на лебедката създава и куп неудобства,но за Нива която ще се кара в тежки условия е добре.Всъщност това теб едва ли те касае и както казах и по-горе смятам,че в твоя случай един джек ще реши до голяма степен нещата.Знай,че причината една колесна машина да закъса е най-често или опиране в дълбок коловоз или затъване в дълбока кал.И в двата случая джекът е най-ефективното нещо за измъкване от ситуацията без чужда помощ-/с малки изключения/.Разбира се и в двата случая е много важно дали ще има какво да подложиш след като вдигнеш джипа.Затова е твърде желателно да се носят и алуминиеви скари-/особено когато се кара в полски райони,където няма дървета или трупи за подлагане/.
        Последно редактирано от Янко Желязков; 08-05-11, 13:37.

        Коментар


        • #5
          От: Каква лебедка за нива

          Ако слагаш лебедка,сложи 6500лб.По-малка е безсмислено.Ако те притеснява консумацията си вземи един тягов акумулатор Оптима за около 350лв.Другите решения за ръчна и т.н. не са решения,а похарчени пари.
          Поздрав!

          Коментар


          • #6
            От: Каква лебедка за нива

            Моят съвет: 2 ръчни, но от яките, по 80-100 лв. са и им личи - познават се. Ползват се с колан и въже. Едната осигурява колата да не се катурне по склона (опасва се през прозорците на вратите и покрива), а с другата се вадиш. Е, има някои пинизи - едната отпускаш, а другата натягаш, но това зависи от случая. А бе да не стигаш до там...
            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

            Коментар


            • #7
              От: Каква лебедка за нива

              Хмм. Можеш ли да кажеш къде продават от тези, яките...
              Александър

              Коментар


              • #8
                От: Каква лебедка за нива

                Аз лично се самоизваждам със два камионджийски колани /виж темата "Кой как си дърпа Нивата"/ . Иначе съм си харесал ръчна лебедка с манивела и по-голям барабан от тези с ръчка и полиспас с дължина на въжето около 1м . Магазина се намира на ул "Мара Бунева" мисля , че се казваше "Румник" или нещо подобно . Та тази лебетка събира около 10/15м въже 6мм 60лв 1500кг на дърпане.Мисля да сменя въжето с 5мм за да се навие повече на барабана + ролка за полиспаст за по-тежки затъвания .Иначе и за джека ти трябват маса неща за да дърпаш /виж в раздел крикове/ .Истинска /електрическа/ не ти трябва . Не вярвам да караш по такива места , че да ти трябва да се дърпаш повече от веднъж . Виж колегата Янко как добре се справя без лебедка а в какви ковози се вре .П.П .Там има и от яките със ръчка 8мм въже 4т на дърпане около 1м дължина на въжето .
                Последно редактирано от cernia.1977; 09-05-11, 19:00.

                Коментар


                • #9
                  От: Каква лебедка за нива

                  Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                  Хмм. Можеш ли да кажеш къде продават от тези, яките...
                  Мисля, че ги бях видял скоро във Вилаз - Люлин, но вчера ходих и нямаше. Появяват се често на различни места. Тъй-като когато Нива закъса в калта, обикновено е добре направено, въжето трябва да е поне 8 мм. Понажда се с колани.
                  ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                  Коментар


                  • #10
                    От: Каква лебедка за нива

                    Най - правилния монтаж е вътре в купето, след направено проучване с колеги от форума. Монтирането на малка лебедка на бронята си губи смисъла. По-добре инвестиция в хубави гуми. Мощната лебедка на бронята на нива първо тежи много и сваля проходимоста , а и погледни ако я монтираш на бронята къде е хваната тя. При сериозен напън на мощна лебедка води до сигурно откъртване на пода. Но за пред кафето е добре. Ладата няма шаси за съжаление!!!!! Просто не минавай през такива места, почти винаги можеш да ги заобиколиш, освен ако не е жизнено важно. След като ти мине мерака за лебедка, ще се почустваш много добре как си спестил едни хиляда лв. Без сериозни дорабодки нивата не става за тежък offroad (поради липса на шаси) за и мое голямо съжаление. Успех с избора и да качиш снимки ако стигнеш до закупуване, и цени!!!!
                    ЛАДА НИВА 1.7
                    Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

                    Коментар


                    • #11
                      От: Каква лебедка за нива

                      За лебедка 6000лб няма да имаш нужда от 2-ри акимулатор.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Каква лебедка за нива

                        Благодаря за мненията до момента. Бих искал да чуя и мнението на хора, които вече са си монтирали - мисля, че има такива от София и Пловдив - модел, комплектовка, начин на монтаж. Монтирането в купето - добре, но откъде ще мине въжето и къде, ако не за купето ще се захване въпросната лебедка и откъде ще мине въжето. За момента си правя извода, че по-добре за такъв автомобил е да има един джек със съответните приспособления и/или читава ръчна лебедка.

                        В общи линии в момента проучвам дали една евтина и сравнително слаба лебедка, независимо къде е монтирана, ще е по-добро решение от горепосочените изцяло механични уреди, които на практика ще дойдат на същата цена, та дори и по-ниска.
                        Александър

                        Коментар


                        • #13
                          От: Каква лебедка за нива

                          Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                          ... дали една евтина и сравнително слаба лебедка, независимо къде е монтирана, ще е по-добро решение от горепосочените изцяло механични уреди, които на практика ще дойдат на същата цена, та дори и по-ниска.
                          "сравнително слаба лебедка"???....По-слаба от 6000лб. не слагай.А другите уреди/колани,джек.../ е добре да си ги имаш.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Каква лебедка за нива

                            Аз не си представям каква ще е тази лебедка, дето ще се съчетае със самоносещото купе. Не се вкарвай в приключения, ами загледай някое по-истинско возило, пък тогава лебедка.
                            п.с. аз над 30 години карам офф, а не съм затъвал така, че да ми трябва лебедка.
                            На Нивата един джак и малко мерак и стигат.
                            Последно редактирано от Пенчо; 26-05-11, 15:28. Причина: доп

                            Коментар


                            • #15
                              От: Каква лебедка за нива

                              Спокойно, едва ли ще се набутам ей така без да мисля По скоро си правя мозъчна гимнастика. И все пак ми е интересно да чуя мнение от първа ръка от колегите, които са слагали такова приспособление на конкретния автомобил.

                              И така - кой е слагал, какво и какви са му впечатленията, честно дори и да се чувства, че се е набутал да си признае
                              Александър

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X