Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Настройка на Карбуратор солекс на нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Настройка на Карбуратор солекс на нива

Колеги, отварям тази тема за конкретни съвети и идеи по настройване и евентуален ремонт на въпросното устройство в предблокови условия. Ако сметнете, че дублирам други теми, може да ги слеете.

Днес реших да си поиграя малко с настройките за оборотите при празен ход, тъй като не ми харесваше работата на мотора и най-вече миризмата на това, което излиза от ауспуха. Оказа се, че за да не гасне при рязко отпускане на газта, винта за качеството на сместа трябва да е поне на 5 оборота от момента на неустойчива работа на двигателя, което според мен е много. В крайна сметка върнах гениалното по простота решение, предложено от Ясен, а именно едно кабелче със сечение 1 кв.мм със съответните кабелни обувки и изолация, свързано за ел. магнитния клапан и бобината. Въпреки, че смених блока за управление на клапана и самия него, проблема с гасненето оставаше, а при малко по-студен двигател и издърпан смукач клапана постоянно отваря и затваря в диапазона 1500-1700 об. мин. Както и да е - след като свързах клапана в положение постоянно отворен при подаден контакт (положение II на контактния ключ), нещата се промениха коренно - при регулирането на качеството на сместа се наложи да развия винта на около 2 оборота от точката на нестабилна работа на мотора (около1,5-2 оборота преди да даде упор) и мотора си заработи като часовник на 900 об.мин при 90 градуса. Все още обаче усещам някакво колебание в работата на мотора на празен ход на моменти - оборотите падат с около 50-100, след малко пак се връщат.

Тъй като още е студено и неудобно за работа, не съм се занимавал с измерване на нивото. Единствено съм сменил всичките три мембрани. Дали има нужда да настройвам положението на мембраната, която се намира отстрани, над винта за количеството, и как да го направя правилно?

П.П. Друго странно нещо, което забелязах е при по-екстремно ускоряване на 2-ра или 3-та предавка - някъде около 4000 - 4500 об. мин, стрелката на тахометъра започва да подскача наляво и надясно, а мотора сякаш започва да прекъсва, не мога точно да го опиша. При вдигане на оборотите на празен ход до 6000 об. мин няма такива проблеми.

Ето и как работеше мотора малко преди да приключа с опитите за настройване.
    Последно редактирано от axlastro; 20-02-11, 13:39.
    Александър

От: Настройка на Карбуратор солекс на нива

Колега, мислил ли си за поставянето на газова уредба на Нивата? При тези ядове, които ти дава постоянно машината на бензин и освен това е карбураторна, а не инжекционна. Аз също имам проблеми при работа на бензин ( придърпване, гърмежи при над 6000 об. и др.), но на газ след първоначалното обслужване с нови кабели и свещи може да се каже, че мотора работи много стабилно. В зависимост от центровката на газовата уредба, може да докараш дори и по-добър вървеж отколкото на бензин. Да не говорим и за почти двойно по-малките разходи за гориво... Просто ВАЗ двигателите са създадени за това гориво.

Коментар

Чак ядове не мисля, че ми създава. Разхода извън града е напълно поносим 8-9/100 при 80-90 км/ч. Просто си има някакви неприятни моменти, които мисля, че могат да се оправят и без такива радикални решения. Не харесвам газовите уредби кой знае колко много, но като гледам може и скоро да премина на този вариант.
      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от Kara Kolio Преглед на мнение
        Колега, мислил ли си за поставянето на газова уредба на Нивата? При тези ядове, които ти дава постоянно машината на бензин и освен това е карбураторна, а не инжекционна. Аз също имам проблеми при работа на бензин ( придърпване, гърмежи при над 6000 об. и др.), но на газ след първоначалното обслужване с нови кабели и свещи може да се каже, че мотора работи много стабилно. В зависимост от центровката на газовата уредба, може да докараш дори и по-добър вървеж отколкото на бензин. Да не говорим и за почти двойно по-малките разходи за гориво... Просто ВАЗ двигателите са създадени за това гориво.
        Колегата е абсолютно прав. Моят съвет е същия...

Коментар

Стига спам с газови уредби. Всеки има право на грешен избор - аз съм направил моя.
          Александър

Коментар

Това прекъсване при 4500 оборота остава ли до 6000 или преминава около 5000?
            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
            Из "Златния телец"

Коментар

Не можах да преценя. Май си остава - трудно ми е да определя оборотите, защото тахометъра подскача наляво-надясно. Какво имаш предвид?
              Александър

Коментар

Преди настройка на карбуратора му трябва чистене. Ако не си наясно:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000343.jpg
Прегледи:2
Размер:142.1 КБ
ID:5254021Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000344.jpg
Прегледи:2
Размер:73.1 КБ
ID:5254020
                (кв. Лозенец, ул. Цветна градина)
                пп. Гледай го в ръцете, за да не ръсиш кинти пак.
                Последно редактирано от trapper; 20-02-11, 16:01. Причина: пп
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Мерси колега. Ти лично ползвал ли си го и гарантираш ли, че няма да направи някоя беля? Не се сърди, че питам - патил съм много от майстори, въпреки че последния който ми препоръчаха от форума е супер, но е много зает(обяснимо). Каква сума да си приготвя?

П.П. Да, вече винаги като ходя при майстор винаги го гледам в ръцете, та дано прихвана нещо. Има и поразителен ефект върху качеството и бързината на работата.
                  Александър

Коментар

Най-общо такова прекъсване при високи обороти е от ниско ниво. А кога си сменял въздушен филтър? Ако майстора препоръчан от колегата също е много зает, може да се обадиш на тел. 0898 703 301 като потърсиш Емил. Може да му предадеш поздрави от Колето.
                    Последно редактирано от коко келеша; 20-02-11, 16:34.
                    Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                      Най-общо такова прекъсване при високи обороти е от ниско ниво. А кога си сменял въздушен филтър? Ако майстора препоръчан от колегата също е много зает, може да се обадиш на тел. 0898 703 301 като потърсиш Емил. Може да му предадеш поздрави от Колето.
                      А не трябва ли да прекъсва и при форсиране на празен ход, или там нещата са по-различни?
                      Александър

Коментар

Няма как да гарантирам за работата на друг човек. Имах карб. Нива 1,7 с подобни проблеми и накрая само той я оправи - преди 12 г. После десетки пъти си я правих сам. Няма нищо сложно, само го гледай в ръцете и помни реда, за можеш да сглобиш елементите.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Други са.
                          Из "Златния телец"

Коментар

За това дето викаш, че ти подскача, обротомерната стрелка, на ляво, на дясно, на мен ми правеше този проблем преди време на 4 000 об/мин, започваше да подскача, я на горе, я на доло..Оправих го като центровах делкото..А в малки обороти нямаше проблем, държеше се нормално...Може и при тебе това да е проблема..
                            А за прекъсването, при рязко даване на газ ли се получава, защото от как смених това платно, дето е на ускорителната помпа, от тогава при даване на рязка газ, колата заглъхва, но това може би е, защото хвърля, самата помпа, бензин в дорселите, а от там става бензин+газ и колата се "дави"..
                            За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                            Honda Dominator 650
                            088ЧЧ93979-->Борис
                            0878956Ч38-->Борис

Коментар

Няма как да стане ако си на газ да има и бензин в карбуратора.
                              Из "Златния телец"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X