Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ - дайте акъл за проблем с Лада Нива.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ - дайте акъл за проблем с Лада Нива.

Здравейте колеги! Пускам темата от името на един приятел, който кара Лада Нива 1996 година, 1.7 бензин и без хидравлика!
    Та мисля, че вече се ориентирате какъв е проблемът. Налага се да шофира и жената, пък тя въобще не може да върти волана, та да не става дума за паркиране!
    Мислех, че волана на по-новите модели е с по-голям диаметър. Предложих му да се обади на 2-3 магазина за части, включително и на представителството, но уви! Твърдят, че воланите на старите (96г.) и на по-новите Ниви са еднакви.
    Дайте моля акъл как да реши човека проблема и да стане възможно да я кара колата и жена му! Предложения от сорта, смени колата с еди какво си, нали се сещате не го устройват (това му го предложи човек от представителството на Лада).
    Сещам се единствено за волан с по-голям диаметър, но и това е проблем защото за сега не можем да намерим. Има ли някакво решение? Волан от друга марка или нещо друго?

От: Помощ - дайте акъл за проблем с Лада Нива.

Ако му се занимава, да си сложи хидравлика от по-нова Нива. На части ще му я продадат, но ще му излезе скъпо. Също може да смени Нивата с по-нова, която има хидравлика. Възможно е и приспособяване на други подобни механизми от бракувани леки коли. Всеки от подходите е скъп и досаден.

По-голям диаметър там няма да е добре - място няма.

Също, може просто да оправи предницата. Моята жена си нямаше проблеми с кормилото на Нивата, докато не я блъсна в един стълб.

Коментар

Първоначално публикуван от d_vasil Преглед на мнение
      Здравейте колеги! Пускам темата от името на един приятел, който кара Лада Нива 1996 година, 1.7 бензин и без хидравлика!
      Та мисля, че вече се ориентирате какъв е проблемът. Налага се да шофира и жената, пък тя въобще не може да върти волана, та да не става дума за паркиране!
      Мислех, че волана на по-новите модели е с по-голям диаметър. Предложих му да се обади на 2-3 магазина за части, включително и на представителството, но уви! Твърдят, че воланите на старите (96г.) и на по-новите Ниви са еднакви.
      Дайте моля акъл как да реши човека проблема и да стане възможно да я кара колата и жена му! Предложения от сорта, смени колата с еди какво си, нали се сещате не го устройват (това му го предложи човек от представителството на Лада).
      Сещам се единствено за волан с по-голям диаметър, но и това е проблем защото за сега не можем да намерим. Има ли някакво решение? Волан от друга марка или нещо друго?
      Честно казано съм малко очуден.Моята е също 1996г.,също без хидравлика и волана и е доста лек.Приятелката ми я кара често и до сега не ми се е оплаквала,че и е трудно с маневрите.Много ме съмнява,че въпросната Нива има някакъв проблем в кормилния механизъм или най-малкото е с широки или недобре напомпени гуми.

Коментар

Да се провери модела и състоянието на паразитния хебел. Ако Нивата е купена на старо, някой може да си е правил свободни съчинения по предницата.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
          Да се провери модела и състоянието на паразитния хебел. Ако Нивата е купена на старо, някой може да си е правил свободни съчинения по предницата.
          Както и на кормилната кутия. Там също има какво да се гледа и смазва.

Коментар

Вземи си топка за волан. Нещо като тази:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:41EoZxZ6frL.jpg
Прегледи:1
Размер:26.9 КБ
ID:5250688

Удобна работа за слаби ръце

Коментар

Ако му се заиграва на твоя човек-Секторна кутия от Опел Омега,става с малко рязане,напасване и омуване за хидравличната помна.Ако е оптимист,ще го направи за един ден-това говорим с добър майстор стругар под ръка.Пък най-добре ще е да си провери как е маслото в сектора и както казаха колегите и хебела да види как е.Да не забравяме,че и от блокирал шарнирен болт предницата става,като на МАЗ без хидравлика-Моят съвет.Правите една ревизия на предницата,тя нивата си върти доста леко и без хидравлик,стига всичко да е изправно.Поздрави

Коментар

Познат проблем, решението му е предни гуми на 2 атм и бавно каране в завоите. Иначе воланът ме е изхвърлял на дясната седалка, а съм 180 см, но още нямам 100 кг.
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Ако му се занимава, да си сложи хидравлика от по-нова Нива. На части ще му я продадат, но ще му излезе скъпо. Също може да смени Нивата с по-нова, която има хидравлика. Възможно е и приспособяване на други подобни механизми от бракувани леки коли. Всеки от подходите е скъп и досаден.

По-голям диаметър там няма да е добре - място няма.

Също, може просто да оправи предницата. Моята жена си нямаше проблеми с кормилото на Нивата, докато не я блъсна в един стълб.
                  Търсим по-прост метод и по-малко скъп. Смятам както и ти каза, че хидравлика от нова Нива хем ще бъде скъпо хем трудно. Благодаря все пак!

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
                  Честно казано съм малко очуден.Моята е също 1996г.,също без хидравлика и волана и е доста лек.Приятелката ми я кара често и до сега не ми се е оплаквала,че и е трудно с маневрите.Много ме съмнява,че въпросната Нива има някакъв проблем в кормилния механизъм или най-малкото е с широки или недобре напомпени гуми.
                  Найстина е с широки гуми, а не с тесните зимни! Иначе колата не е ударена, нито е пипано по нея.

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                  Познат проблем, решението му е предни гуми на 2 атм и бавно каране в завоите. Иначе воланът ме е изхвърлял на дясната седалка, а съм 180 см, но още нямам 100 кг.
                  Нови гуми? Само отпред? Осъществимо ли е? Колко ще му струва?
                  Дай повече подробности!

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                  Колата не пипана никога!
                  Не знам какво е паразитният хебел! Моля обясни!

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                  Както и на кормилната кутия. Там също има какво да се гледа и смазва.
                  Колеги къде се намира кормилната кутия?
                  Ще успеем ли да я смажем? Двама сме. Имаме инструменти и горе дору хващат ръцете ни.
                  Може ли да дадете снимков материал?
                  Благодаря!

Първоначално публикуван от Filthy@JvruceR Преглед на мнение
                  Вземи си топка за волан. Нещо като тази:

[ATTACH=CONFIG]298286[/ATTACH]

Удобна работа за слаби ръце
                  Топка за волан задължително ще сложим!

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
                  Ако му се заиграва на твоя човек-Секторна кутия от Опел Омега,става с малко рязане,напасване и омуване за хидравличната помна.Ако е оптимист,ще го направи за един ден-това говорим с добър майстор стругар под ръка.Пък най-добре ще е да си провери как е маслото в сектора и както казаха колегите и хебела да види как е.Да не забравяме,че и от блокирал шарнирен болт предницата става,като на МАЗ без хидравлика-Моят съвет.Правите една ревизия на предницата,тя нивата си върти доста леко и без хидравлик,стига всичко да е изправно.Поздрави
                  Звучи много добра идея! Обадих му се, но няма познат човек да се захване с това (секторна кутия от Опел Омега) - моля ако има човек, способен да го направи КАЧЕСТВЕНО, да ми даде една оферта за да прецени човекът!
                  Значи повтарям: моля дайте ако е възможно снимков материал за смяна на масло в сектора (поне да видим къде е секторът, след това ще му мислим) и снимков материал за хебела (отново да видя какво е това "хебел" и какво може да се направи с него).
                  Не разбрах за блокиралия шарнирен болт - какво става с предницата?!
                  БЛАГОДАРЯ!
                  Последно редактирано от Ясен; 07-02-11, 20:04.

Коментар

Като подобрение единствено и най евтино е паразитен хебел на лагери. Ще по облекчи волана,но няма да стане като с хидравтлика.
                    0898774443-Пламен.

Коментар

Предполагам че паразитния хебел на въпросната Нива е с втулки. Ако е наистина така, подменете го с такъв с лагери. Има ги по магазините. Ефекта е осезаем. Преди да се монтира задължително трябва да се гресира добре.

Коментар

Търсим по-прост метод и по-малко скъп....Найстина е с широки гуми... Нови гуми? Само отпред? Осъществимо ли е?...Дай повече подробности!
                        Всичките гуми на фул-тайм 4х4 е най-добре да са еднакви, за Нива не по-широки от 185 (Ласа 144 са друга тема). Всичко, казано от горните постинги е важно, но без хидравлика воланът се върти трудно. Всяка заигравка с подобрения ще е по-трудна и скъпа от смяна с Нива 21214. Цените им вече са под 4к.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Волана на НИВАТА ще олекне ако каретата на кормилния прът стоят прави в една осова линия.Регулират се от кормилната кутия.

Коментар

По- широката гума със сигурност утежнява волана. Какви са джантите? Ако са 15" с по-малко ЕТ, проблемът е още по-голям. Определено монтажа на паразитен хебел на лагери има голям ефект/ струва 24 лв./. Всеки, карал Лада ще те ориентира за въпросния възел. Всичко казано по-горе за предницата е точно, но ако нямате достатъчно опит да се справите сами с диагностика на предница, съветът ми е да посетите реномиран стенд за регулиране на предница. Защо на стенд- защото стендаджията не е ангажиран с физическото отстраняване на проблемите и назовава нещата такива, каквито са, докато в сервиз, ако се забележат проблеми, чието отстраняване е трудно/ запекли, силно корозирали болтове, заоблени глави/, обикновено оставят проблема за следващия си колега. Последното категорично не поставя всички сервизи под един знаменател. Успех!

Коментар

Колега d_vasil, попълни си данните за местоположение горе в дясно. Така някой колега наоколо може да погледне Нивата и да даде по-точни препоръки. Ако наистина от 1996г. нищо не е пипано по предницата, тогава ще ти помогне само пълната й реанимация/смяна на всички щанги, шарнирни болтове, хебел и т.н./. За такава операция няма кой да пусне постъпков снимков материал. Успех.
                              Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                              Из "Златния телец"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X