Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Синхронизатор на 2-ра скорост, 80-та серия?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Синхронизатор на 2-ра скорост, 80-та серия?

Здравейте, джипката ми е HDJ80, ръчни 5 скорости .

Имам проблем с превключването само от 3-та на 2-ра – като е студена, не иска изобщо, като загрее хубаво, се пооправя. След кратко проучване се оказва, че това е типичен проблем за тоя модел скорости.

Та някой да има същия проблем или решение за него, да си заформим една дискусия?

Като за начало, Австралийците препоръчват да се смени маслото с Кастрол VMX-M, минерално gl4 75w85. Това масло имало някаква добавка и било разработено специално за Мицубиши. Ама го няма в България. В момента маслото ми е GL5 75W90, сменено преди 100км, но нямаше особен ефект. Дали да не пробвам с някаква добавка за диференциали/скорости? Или с по-тънко масло?

И друго – GL5 масло не износва ли синхронизаторите на старите кутии?
    "Човекът е човек тогава, когато е на път!"

До: Синхронизатор на 2-ра скорост, 80-та серия?

Здравей,харесва ми идеята за обмяна на опит
    странно защо аз не съм попаднал на този проблем,четейки международните форуми....
    широко разпространено е твърдението,че ръчните скорости на 80ката са малко "дървеняк",но се свиква! в най лошия случай вземи няколко урока за "двоен амбреаж",както му викат старите дападжии (това на шега ).
    на колко километра е твоята машина и как е експлоатирана преди?
    мисля ,че е най добре да си отремонтираш кутията и да не хабиш нерви в издирване,експериментиране и смяна на масла.
    Последно редактирано от veilside; 25-03-09, 23:13.
    TЛК 80-4.2ТД
    ТЛК 73-2.4ТД
    ...................

Коментар

Всички който съм имал имат в една или друга степен подобен проблем (3 скоростни кутии!), Ходих на майстор за смяна - напъди ме като "Необосновано" скъпо и БАВНО начинание. Решението в моят случай е смяна на маслото с ПРАВИЛНОТО (но не го помня вече) подобрява в ПЪТИ превключването!!! И малко навици - има си Чалъм включването, сега не забелязвам проблема

Коментар

е големи сте келеши. От месеци се пазаря със себе си да си взема 80-ка и ви е ми обяснявате че трябва да се върна към газ-ката.
        ае некой да даде едно кръгче, да се спре с мойте детски мечи

Коментар

Като ги гледам тия с 80ките, най- много да се доразболееш
          Зима иде

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
            е големи сте келеши. От месеци се пазаря със себе си да си взема 80-ка и ви е ми обяснявате че трябва да се върна към газ-ката.
            ...ми,ако имаш път към Силистра ше ти дам не едно а 5 кръгчета,да се "покелешиш" ..така и така събира прахоляк в гаража...
            Ето едно клипче,което ше те накара да размислиш ...бая озорих зила доде ме измъкне от блатото

http://www.youtube.com/watch?v=_WbzGxTIXEw

П.П
            може и японеца малко да се е поиздънил,щото тая кутия поначало е проектирана за лекотоварно камионче!
            TЛК 80-4.2ТД
            ТЛК 73-2.4ТД
            ...................

Коментар

Е ма то има и автоматик де.

Не се отказвай,няма да съжаляваш ако вземеш ТЛК 80
              ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

"""Имам проблем с превключването само от 3-та на 2-ра – като е студена, не иска изобщо, като загрее хубаво, се пооправя"""

Това ,че не иска да включи показва ,че синхронизатора работи.Пробвай в този момент като не иска да включи да изгасиш двигателя и да видиш дали тогава включва.Когато синхронизатора не работи се усеща едно (хъркане). И ако не работи и студена и гореща ,ще е все едно и също. Мисля ,че проблема ти е ,че съединителя ти увлича като е студен........
                Как да си провериш синхронизаторите на ръчната кутия:
                1. при запален двигател на равно място без да натискаш съединителя се опитваш да включиш (...първа ,втора , трета,четвърта и пета) Като натискаш лоста постепенно с около сила 15 -20 кг....трябва да се усети едно усилие което започва да предвижва автомобила ,като то е най-голямо на първа ,а най малко на пета скорост.
                2. като стигнеш до задна(( понеже тя няма синхронизатор ))внимателно предвижваш лоста и в един момент се усеща( ХЪРКАНЕ) Внимателно задържаш лоста и натискаш постепенно съединителя до 100% .В най - лошия случай до около 95% от хода му хъркането изчезва (нормално е до 50 - 75% съединителя да отдели НАПЪЛНО)
                Ако това е така, и при студен и загрял двигател (съединител) няма големи разлики -Възела е годен
                3. в случай ,че това (ХЪРКАНЕ) се появи на други скорости по време на теста показва ,че синхронизатора не работи правилно.
                4. първи симптоми за синхронизатор се в движение най -вече от голяма на малка се усеща едно (ХРУП)
                FJ40 07 1984 VIVA TEL 0877 454448
                BJ42 04 1982
                FJ62 11 1983 skipe blago4x4
                LZ 2 BHB

Коментар

Re: Синхронизатор на 2-ра скорост, 80-та серия?

Проблем наистина има, но той се появява при над 300000км. Ето един линк: http://www.4wdmonthly.com.au/forum/sitemap/t-34794.html

В Руските форуми има доста изписано, даже има и списък с частите, нужни за ремонта на кутията. Самата скоростна кутия е много здрава и лесна за поправка. Според прочетеното от мене, проблема е само синхронизатора на 2-ра. Но като се отваря се сменят лагери и т.н.

По принцип се препоръчва по-тънко, минерално масло с добавки, аз това и ще направя като за начало. Някои даже слагат АТФ(!), което оправяло проблема, ама аз това не бих го направил. Някой ако препоръча точна марка/модел масло, ще е супер J

Мерси на Благо за съветите, ще пробвам.

bliss-stick, ако имаш желание, пиши едно лично и ще те уредя с много кръгчета на мойта

Коментар

благодаря за поканите на всички.
                    Ако сколасам със средствата определено ще се консултирам с някой от Вас. Мисля си за 80 или 100, но първо ще потъркалям ръннера лятото за да видя "до къде" ми трябва 4х4 и за какво. Не искам да купувам ламарини които няма да използвам по същество. Но трябва да знам какво ме чака

Коментар

Re: Синхронизатор на 2-ра скорост, 80-та серия?

Значи току-що покарах няколко км след смяната на маслото.С двойно амбрииране 2-ра си влиза. Засега ще карам така, обаче остава проблема, че сипах масло гл5 на ск. кутия и на раздатката. А доколкото разбирам, ГЛ5 износва медните части(каквито са синхронизаторите)...

Коментар

Ела да покараш мойта да видиш ква екстра е автоматика!
                        Път е мястото, през което възнамерявам да премина!
                        0884837709
                        0878383528

Коментар

от както ми се повреди ръннера, ми тръгна на тестове на всякви 4х4-
                          та.
                          Първо 3 дена се развозвах с един Рейнджър от по-старите. Впечатли ме определено. Вчера покарах дифендъра на един съфорумник от Рудозем. Не съм впечатлен жена ми ще ме убие ако я кача в нещо с такава возия. И като пълен лайк заради разместените педали скочих на спирачките вместо на съединителя.
                          От утре пък ми предстои да стопанисвам един Рейндж Спорт V8/24 който пък е автоматик и незнам как ще се разберем.
                          Така че ще изпълня почти гамата. Автоматика сигурно е удобна работа ама покрай хобито ми се налага непрекъснато да си сменяме колите по деретата или да ги давам на някой друг да ги кара. Което го прави непредпочитан ..

Коментар

от както ми се повреди ръннера, ми тръгна на тестове на всякви 4х4-
                            та.
                            Първо 3 дена се развозвах с един Рейнджър от по-старите. Впечатли ме определено. Вчера покарах дифендъра на един съфорумник от Рудозем. Не съм впечатлен жена ми ще ме убие ако я кача в нещо с такава возия. И като пълен лайк заради разместените педали скочих на спирачките вместо на съединителя.
                            От утре пък ми предстои да стопанисвам един Рейндж Спорт V8/24 който пък е автоматик и незнам как ще се разберем.
                            Така че ще изпълня почти гамата. Автоматика сигурно е удобна работа ама покрай хобито ми се налага непрекъснато да си сменяме колите по деретата или да ги давам на някой друг да ги кара. Което го прави непредпочитан ..
                            ми в крайна сметка ,на 80ка с ръчни скорости пробва ли се ?
                            да направиш сравнение.
                            TЛК 80-4.2ТД
                            ТЛК 73-2.4ТД
                            ...................

Коментар

При 80-тката всичко е различно, от гореизброените 4х4!
                              Път е мястото, през което възнамерявам да премина!
                              0884837709
                              0878383528

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X